title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Invierea Domnului


Stirile Zilei

Sambata, 14 aprilie 2001

La Cherelus, cu mic si mare, se indreapta spre sfintirea bucatelorObiceiuri de Pasti la romani
In noaptea de Inviere se deschid cerurile, iar Dumnezeu asculta dorintele crestinilor. El nu tine seama de pacatele oamenilor, in aceasta noapte vrea numai sa-i faca pe toti sa simta nevoia de iubire, de adevar, de credinta in cele sfinte si de pace. Pentru ca toate acestea sa patrunda in inima si sufletul crestinului, exista o serie de datini care se trec din generatie in generatie si raman vii atata vreme cat omul isi deschide fiinta interioara pentru a primi din bucuria si harul credintei. In traditia populara romaneasca exista si astazi obiceiul de a se face in ajunul Invierii un foc mare in curtea bisericii si altele mai mici in curtile gospodarilor; se vegheaza langa ele in semn de pretuire a luminii aduse pe pamant de Iisus (in acest caz "lumina" este una si aceeasi cu pacea si dragostea dintre oameni, care au fost izbaviti de pacat prin moartea si Invierea Domnului). Cu putin timp inaintea - miezului noptii din seara Invierii, crestinii care iubesc si respecta inca traditia se spala cu apa curata in care au pus un ou rosu, bani de argint sau de aur, unde se poate acest lucru, si un fir de busuioc. Apoi se imbraca in haine noi sau bine primenite, iau cosul (blidul) incarcat cu pasca, oua vopsite si inchistrite, ceapa verde, sunca, branza si alte bucate care vor fi sfintite la biserica dupa ce se termina slujba de Inviere. La intoarcerea de la slujba, lumanarea Invierii se pastreaza pentru a fi la indemana in caz de dezastre (grindina, trasnet, incendii, inundatii etc.) sau in caz de boli si alte nevoi, cu care Cel de Sus ii incearca pe oameni. Dupa intoarcerea acasa, se pune masa de Pasti, la care iau parte toti membrii familiei, cu cei mai batrani in capul mesei. Cel mai in varsta ia cosul sau vasul cu oua pregatite pentru Pasti si ii imbie pe ceilalti sa-si aleaga cate unul. Urmeaza cea mai frumoasa parte a sarbatorii, ciocnitul oualor. Cel care ramane cu oul nespart va avea noroc tot anul, pana la urmatorul Paste. Urmeaza gustatul bauturii (vin-rosu, de obicei) si degustatul bucatelor, din care nu lipsesc friptura de miel, cozonacul, pasca si casul proaspat... Dupa-amiaza, tinerii, ca si batranii, ies la hora satului sau se duc din nou la slujba. Toate dupa inima omului...
In satul Joia Mare, toaca este confectionata din otelIncepand de joi, in toate lacasurile de cult ortodoxe s-a scos toaca. Montata in curtile bisericilor, ea este batuta pana in noaptea Invierii. Semn ca in vremurile de acum mai bine de 200 de ani, incepe drumul Mantuitorului spre dealul Golgotei, unde a fost rastignit pe cruce pentru pacatele noastre si a inviat, a treia zi, cu moartea pre moarte calcand.
Traditia spune ca toaca trebuie sa se scoata in dimineata zilei de Joia Mare, si, in primul rand, anunta ca Mantuitorul s-a asezat la masa Cinei cele de Taina. Toaca trebuie sa fie confectionata, deobicei, din lemn cu rezonanta ridicata si se bate cu ciocane speciale. In satele din nordul judetului se mai pastreaza obiceiul scoaterii treascului. Treascul este un fel de mini-tun, care este confectionat dintr-o teava, obturata la un capat. La una din deschizaturile tevii se introduce o cantitate importanta de bitum, care se aprinde, iar dupa ardere, producere zgomote asemanatoare cu ale tunetelor. Treascul este menit sa anunte peste dealuri Moartea si Invierea Domnului Iisus Hristos.
Asistatii de la Adapostul de noapte sunt multumiti de cele primite..."Pentru ca se apropie Pastele, noi incercam sa facem tot posibilul ca cei asistati sa simta ca este sarbatoare si ca oamenii din Arad sunt solidari cu ei" - a spus Etelka Nagy, directoarea Directiei Sociale din Primarie, prezenta, ieri, in mijlocul oamenilor strazii asistati la adapostul de noapte. Joia Mare a fost, pentru acestia, intr-adevar, o zi de sarbatoare. Pentru ca nu a inceput, ca de obicei, cu un ceai si o felie de paine cu margarina. Copiii si adultii asistati la adapost au primit la masa oua rosii, chiftele, saratele, prajituri si dulciuri. De asemenea, unii dintre ei s-au ales cu haine "noi" din donatii. In spatele acestei actiuni care a adus atata bucurie in sufletele oamenilor s-a aratat Primaria Arad care, prin Directia Sociala, s-a ocupat de atragerea unor sponsori. Acestora li s-au alaturat si alti aradeni, in principal persoanele asistate la centrele de zi pentru varstnici si beneficiarii Serviciului de asistenta la domiciliu. De altfel, ideea acestei actiuni caritabile a avut-o chiar unul dintre ei: Mariana Caprar, o femeie cu proteze la ambele picioare. "M-am gandit ca si eu ma bucur cand, de sarbatori, primesc o mica atentie de undeva. M-am gandit ca si acesti oameni rataciti pe drumul vietii s-ar bucura si i-ar vedea altfel pe cei din jurul lor" - a spus Mariana. Si nu s-a inselat. Elisabeta Puste are 47 de ani si a venit la adapostul de noapte acum cinci zile, cand a fost data afara din locuinta in care statea in chirie "Ma bucur ca ma aflu aici de sarbatori pentru ca toata lumea e buna cu noi si ne ajuta." Dupa ce a ciocnit un ou cu prietenii facuti pe strada, Lenuta Damian a mancat pe nerasuflate aproape tot ce i s-a pus in farfurie, pe masa. Profita de ocazie pentru ca nu se stie ce va aduce ziua de maine. Desi are doar 13 ani ea a aflat pe propria piele ca viata e plina de.. surprize. "Anul trecut, sarbatorile de Pasti le-am facut pe strada, in Botosani..." Ieri, la adapostul de noapte am vazut cum oamenii pot sa demonstreze ca isi iubesc semenii. Am vazut "solidaritatea asistatilor de la centrele de zi si a asistatilor la domiciliu cu cei ocrotiti de adapostul de noapte - copii si adulti - a adaugat Etelca Nagy. Speram ca dupa Pasti, solidaritatea si vina si din partea lor pentru ca vrem sa facem o actiune de plantare a unor pomi in oras, actiune la care ii vom solicita."
In piete carnea de miel este riguros verificataIeri, inspectorii Centrului Judetean de Metrologie (CJM) Arad au efectuat un raid prin pietele aradene "Mihai Viteazul" si Avram Iancu, in scopul de a controla legalitatea cantaririlor efectuate in tranzactiile comerciale, in special cu carne de miel. Comerciantii din piete se pot imparti, dintr-un anumit punct de vedere, in doua categorii: cei care utilizeaza cantare inchiriate de la S.C. TOP si cei care folosesc balante proprii. Verificarile efectuate de catre inspectorii metrologi asupra mijloacelor de masurare inchiriate de la administratia pietei au demonstrat ca acest gen de cantariri sunt facute corect. Probabilitatea ca balantele sa joace feste este insa mai mare in cazurile in care vanzatorii utilizeaza cantare proprii. Asa a fost depistat si Gheorghe Tudor - care vindea legume si fructe - a carui balanta romana avea rigla de masurare cu indicatiile sterse si prezenta erori. Pentru aceste nereguli, metrologii i-au aplicat o amenda de un milion lei. Fiind probabil in aceasta parte a saptamanii, oferta de carne de miel (70.000 lei/kg) si miel viu (40.000 lei/kg) din pietele aradene, iera extrem de mica, se lasa inca asteptata. Oricum, directorul CMJ Arad, George Ioncu, atrage atentia asupra faptului ca masuratorile de miei vii trebuie sa se faci obligatoriu cu balante legale sau cu bascule si nici intr-un caz cu asa-numitele dinamometre. Cei care vor fi depistati ca folosesc aceste aparate, sunt pasibili de sanctiuni de pana la cinci milioane de lei.
In curand se deschide Strandul - paradisul aradenilorInterviu cu Ovidiu Marian, directorul Gospodaririi Comunale S.A., consilier municipal
- Strandul aradean este foarte aproape de a fi deschis. Ce aveti nou pentru acest sezon?
- Mai intai vreau sa aducem la cunostinta publicului aradean tarifele pe care le vom practica in acest an, pentru ca ele au prevazute o serie de reduceri. Daca anul trecut un abonament pentru pensionari costa 200.000 de lei, in acest sezon el va costa doar 100.000 de lei; un abonament la cabina, pentru un sezon intreg, costa 100.000 de lei, iar inchirierea casutelor pastreaza pretul echivalentului a 240 de dolari americani. Referitor la partea de investitii pentru acest an, pot sa va spun ca vom instala un parc de distractii...
- Unde va fi instalat?
- Chiar la intrare, pe platoul rezervat pentru spectacole in aer liber, fara sa afecteze, insa, desfasurarea spectacolelor. In acest an s-a extins supratata iluminata, reducandu-se la minimum portiunile care nu au fost iluminate, am finalizat instalarea retelei de gaz pe care am inceput-o anul trecut, se va incepe lucrarea la reteaua de canalizare pentru intreg strandul si vom incerca sa punem in functiune instalatia de recirculare a apei pentru bazinul mijlociu.
- Veti infiinta si noi terenuri pentru agrement?
- Sunt in curs de amenajare inca doua terenuri de tenis de camp, pe zgura, cu instalatie de nocturna. Mai avem in proiect amenajarea a inca patru terenuri de tenis de camp. La deschiderea acestui sezon strandul va fi inundat de flori, pentru crearea unui ambient placut vizitatorilor.
- Aradul nu a mai avut de mult un parc de distractii. Poate asta este cea mai mare noutate pentru acest sezon.
- Intr-adevar, va fi cel mai modern parc de distractii din tara, dar va fi prezent in Arad doar pentru o perioada de o luna si jumatate, deoarece cei care il vor organiza au un contract pe litoral. Pot sa va spun doar ca toate aparatele pe care le va pune in functiune acest parc de distractii sunt de ultima moda.
- Bazinul mic, dinspre Cetate, va fi functional, dupa ani de zile de cand sta gol?
- Este un bazin pe care nu l-am folosit pentru ca este situat intr-o zona retrasa. Vom reabilita, totusi, acel bazin, cu atat mai mult cu cat am mai si construit cateva casute noi, de agrement. Suntem in tratative cu o firma de impresariat artistic, pentru angajarea unor spectacole la strandul "Neptun". Ramane, insa, problema finantarii acestora, pentru ca nu vrem sa punem publicul in situatia de a plati un bilet suplimentar la intrare. Daca nu vom reusi sa perfectam contractul vom avea mai putine spectacole la strand. Am mai perfectat un contract cu Teatrul de Marionete pentru spectacole la sfarsit de saptamana. Contract este in valoare de 50 de milioane de lei. Cei care vor veni la strand nu vor trebui sa mai plateasca in plus la biletul de intrare.
- Cu poluarea fonica vor mai fi probleme?
- Nu cred. Pentru ca in acest an, impreuna cu organele de control vom lua masuri impotriva agentilor economici care vor polua fonic malul Muresului. Vom merge pana la rezilierea contractelor de inchiriere a spatiilor.

Ovidiu Balint

Dacia  13 aprilie -  19 aprilie Tigru si Dragon - (SUA)
Muresul 13 aprilie - 19 aprilie 102 Dalmatieni - (SUA)
Arta 13 aprilie -  19 aprilie - Sala A Scary Movie - (SUA)
Arta 13 aprilie -  19 aprilie - Sala B Mumia - (SUA)

Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}