title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 15 februarie 2001

Prima vizita a premierului Nastase a fost la Contor ZennerEl a dat asigurari ca nu va muta nici o institutie de aici la Timisoara
Delegatie numeroasa

Organizata aproape la milimetru si la secunda de Prefectura Aradului, vizita de ieri a premierului Adrian Nastase a fost apreciata, chiar de catre seful Guvernului Romaniei, ca una foarte utila pentru informarea privitoare la realitatile din judetul Arad. Coloana oficiala, care a preluat delegatia premierului la limita de judet cu Timisul, a intrat, la ora 14,00 fix, conform programului, pe poarta societatii comerciale Contor Zenner. Ministrilor industriilor, Dan Ioan Popescu, agriculturii, alimentatiei si padurilor, Ilie Sarbu, ministrul pentru coordonarea secretariatului general al Guvernului, Serban Mihailescu, si direcului Directiei Generale a Vamilor, Dinu Gheorghe, li s-au alaturat senatorii PDSR Arad, Sergiu Nicolaescu, si Avram Craciun, dar si deputatii Dorel Zavoianu si Mihaela Muraru Mandrea. Ei au fost indrumati de catre prefectul Gheorghe Pele si subprefectul Florin Remetan. N-au lipsit nici presedintele Consiliului Judetean Caius Parpala si primarul Aradului Dorel Popa. Premierul Nastase a apreciat ca vizita la Contor Zenner l-a convins ca se dovedeste faptul ca investitiile pot deveni profitabile, iar acest gen de intreprinderi trebuie incurajat in economia romaneasca. El a spus ca ar trebui ca in fiecare judet sa fie valorificat potentialul industrial, dupa cele mai optime posibilitati de dezvoltare. Muncitorii nu pareau prea emotionati de vizita premierului, vazandu-si in continuare de procesul de productie.
Printre copii
Coloana s-a deplasat in tromba la Centrul de Dirijare a Zborurilor din Arad, unde tonalitatea discutiilor a scazut mult, pentru a nu-i deranja pe controlorii de trafic aerian. Prmierului i s-au prezentat incercarile de a muta acest Centru in Capitala, ceea ce ar priva Aradul de una dintre cele mai importante investitii europene in orasul nostru. Urmatorul obiectiv a fost Centrul de plasament al copiilor orfani al Consiliului Judetean, de pe strada Vicentiu Babes. Premierul le-a dus copiilor cadouri, nimerind chiar de ziua unuia dintre copiii internati aici. Marius, in varsta de trei ani, a fost si cel care i-a oferit un buchet de trandafiri premierului. Premierul a spus ca Guvernul va incuraja si va sustine infiintarea centrelor de plasament de tip familial.
Premierul a dat cadouri copiilor...Vaci pentru premier
De la Centrul de Plasament, coloana a plecat spre ferma Vladilact de la Vladimirescu, unde a fost intampinata de primarul comunei, Ioan Pantos. Zootehnistii l-au informat pe premier ca aceasta ferma are rezultate deosebite in tara, aici fiind si "campioana nationala" a productiei de lapte, vaca Florica. Ea da, in medie, 46 de litri de lapte pe zi. Pana ce vaca astepta sa fie prezentata delegatiei, zootehnistii au subliniiat ca ferme de acest fel, care au un efectiv de animale de rasa, productia fiind competitiva pe plan mondial, sunt vaduvite de facilitati la export. Licentele sunt obtinute de firme cu sediul intr-un apartament si nu de producatorii adevarati. Premierul Nastase a spus ca in cursul zilei de astazi Guvernul va analiza un proiect de lege a zootehniei care va asigura cadrul legal pentru relansarea acestui domeniu al agriculturii romanesti. Zootehnistii au mai precizat o anomalie, aceea a diferentei imposibile de pret intre carnea de porc si cea de vita. Premierul Nastase a fost atat de impresionat de rasele crescute la Vladilact, incat a cerut consultanta pentru a-si schimba cele patru vaci pe care le are pentru alte patru, de rasa, care sa dea mai mult lapte. I s-a sugerat sa apeleze la rasa Holstein. Dupa o mica gustare a produselor lactate de la Vladilact, coloana care il insotea pe premier s-a intors la Arad. Delegatia oficiala era asteptata la Consiliul Judetean, pentru a participa la o sedinta a Comisiei Administrative a judetului. Printre invitatii surpriza ai prefectului s-a numarat si fostul prefect al judetului, Ovidiu Nila. Directorul Directiei Agricole, Ioan Tarau, i-a informat pe membrii Guvernului ca in Arad instalatiile de irigatii sunt in conservare, dar se vor putea elimina efectele secetei ce se anunta si in acest an. Directorul Directiei Silvice, Alexandru Parv, a spus ca in anii trecuti s-au efectuat valorificari preferentiale ale sortimentelor de lemn, dar ca licitatiile internationale vor fi promovate in continuare, pentru ca ele dau pretul real al lemnului pe piata externa.
Adrian Nastase a vizitat si Centrul de Dirijare a ZborurilorDrepturile minoritatilor
La conferinta de presa premierul Adrian Nastase a raspuns intrebarilor deseori cu ironie. Problema despartirii pescarilor de vanatori, in cadrul AGVPS, al carui presedinte de onoare este Adrian Nastase, isi va gasi rezolvarea intr-o lege a pescuitului, asemeni altor probleme. Premierul Nastase a declarat raspicat ca nu va sustine infiintarea unei universitati in limba maghiara. "Respect drepturile minoritatilor, dar aceste drepturi nu pot crea structuri care sa realizeze obiectivele minoritatilor. Avem alte propuneri care vor putea satisface solicitarile comunitatii maghiare", a spus Adrian Nastase. Premierul Nastase, presedinte al PDSR, a mai afirmat ca partidul sau nu va fi afectat de infiintarea unui nou partid, chiar daca el va folosi si factiuni din PDSR. "Noul partid este o combinatie interesanta intre internationalism si nationalism, dar atat", a subliniat Adrian Nastase. In privinta schimbarilor ce au fost si vor fi efectuate in conducerile institutiilor descentralizate ale statului, premierul Nastase a facut urmatorul comentariu: "Am discutat mult cu colegii mei, dar pot sa va spun ca la nivel local politica Guvernului este facuta de prefecti. Bineinteles ca prefectii vor sa indeplineasca strategiile pe care si le-au propus si pe care nu le pot indeplini daca nu au echipa de care au nevoie, Exista si o enervare creata de precedentul din 1996, cand taranistii au procedat in acelasi mod la schimbarea conducerilor. Interesul Guvernului este acela de a obtine performante, iar daca oamenii sunt valorosi nu vor fi schimbati din functiile de conducere". Adrian Nastase a dat asigurari ca in viitor nu va mai fi mutata nici o institutie importanta de la Arad la Timisoara. El s-a referit explicit la Directia Silvica si la Directia Regionala Vamala Arad.
"Oprtunitati egale pentru educatie", sustine presedintele Mihai FighirAradul este printre orasele pilot in care se experimenteaza proiectul "Oportunitati egale pentru educatie"
Foarte multi copii cu probleme de sanatate ajung sa-si intrerupa studiile sau si nici nu le inceapa, din cauza faptului ca ei necesita un program educativ mai aparte. De altfel, cei care au o familie se pot considera de-a dreptul fericiti, caci in aceste cazuri parintii fac tot posibilul pentru a le asigura, chiar daca la domiciliu, cateva ore de studiu in functie de posibilitatile materiale. In ceea ce-i priveste pe orfanii cu probleme de handicap, acestia nu au avut, pana la finele anului trecut, un loc unde sa se poata ocupa cineva de recuperarea lor, de asistenta medicala care se impunea. Insa o data cu deschiderea Centrului de Plasament numarul 3, aceste probleme au fost, in mare parte, rezolvate. Copiii cu diferite deficiente nu sunt acceptati in scolile de masa din cauza atitudinii negative a comunitatii. Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, non-profit, infiintata in data de 15 februarie 1995, care are drept scop reintegrarea sociala a persoanelor care au suferit traumatisme ale coloanei vertebrale. "Fundatia Motivation Romania, cu care am realizat si alte proiecte, deruleaza anul acesta un proiect nou cu titlul "Oportunitati egale pentru educatie", finantat de organizatia Rada Baden (Salvati copiii) din Suedia. Scopul proiectului este de a integra in scolile normale copii cu handicap locomotor si de a le oferi acestora posibilitatea de a primi o educatie adecvata, impreuna cu semenii lor valizi", a precizat Mihai Fighir, prespdintele Asociatiei Distroficilor Muscular. Proiectul se va desfasura in patru orase pilot si anume: Arad, Bucuresti, Brasov si Piatra-Neamt. La acesta vor participa cate patru copii cu handicap locomotor (traumatisme vertebro-musculare, sechele poliomielita, amputatii ale membrelor inferioare) din fiecare oras. Copiii vor beneficia de transport accesibil, scoli adaptate si ceea ce este mai important, o viata normala alaturi de ceilalti copii. Avand in vedere faptul ca Aradul a fost ales, din nou, ca oras pilot pentru desfasurarea unui asemenea proiect, acest lucru nu poate decat sa ne bucure si asteptam sa vedem primele roade. "De acest proiect vor beneficia, pentru anul scolar 2000-2001, utilizatori de fotolii rulante, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani. Daca sunteti parintii unui astfel de copil si vreti ca el si poata invata intr-o scoala de masa, va rog sa ma contactati urgent la telefonul 057/253 876", a mai precizat Mihai Fighir, coordonatorul proiectului pentru judetul Arad.
Presedintele Tribunalului Arad - Horia Oprean e multumit de activitatea desfasurataProcentul de operativitate este de peste 94%
Conform unei statistici care se refera la activitatea justitiei in Romania, dupa incheierea bilanturilor anuale, la capitolul operativitate, pe primul loc al clasamentului se situeaza Tribunalul Judetean Arad. Conform datelor statistice, institutia condusa de Horia Oprean a avut de cercetat in cursul anului trecut aproximativ 26 000 de cauze. Dintre acestea, 94,1% au fost solutionate in acelasi an, restul asteptand ca sentinta justitiei sa apara in viitorul apropiat. De remarcat ar fi faptul ca este al patrulea an consecutiv in care Tribunalul Arad ocupa primul loc in acest clasament. Dintre cele 26 000 de cauze, aproximativ 20 000 s-au aflat in atentia Tribunalului Arad, restul fiind analizate de unitatile din judet. Presedintele Tribunalului Arad, Horia Oprean, se declara multumit de activitatea angajatilor sai si este satisfacut de modul in care au fost operate aceste procese. "Ca un semn al profesionalismului de care dam dovada, declara Horia Oprean, putem spune ca in cursul anului trecut a scazut simtitor numarul audientelor si reclamatiilor, semn ca populatia este satisfacuta de modul in care s-a lucrat si de operativitatea de care am dat dovada". Aproximativ 5 000 de cauze, din totalul de 26 000, au fost de natura penala.
"Vacanta in Guadelupa" pe scena teatrului aradeanIntre 16 - 20 februarie, la Targu Mures are loc o manifestare teatrala romano - franceza in cadrul proiectului "Fata in fata", o saptamana a teatrului francez jucat de trupe romanesti. Si nu orice fel de piese, ci ale unor autori in viata care vor si onora cu prezenta acest festival. Trupa Teatrului de Stat din Arad a fost invitata cu cea mai recenta premiera a sa, spectacolul regizat de Laurian Oniga cu piesa "Vacanta in Guadelupa" de Pierre Souvil si Erie Assous care se va juca astazi, 15 februarie, de la.ora 18,00 pentru spectatorii aradeni. Textul, foarte actual (actiunea se petrece in Franta anului 1996), este o comedie satirica de moravuri daca ar fi sa o incadram intr-un gen anume, in care un ministru...Dar nu vom divulga actiunea pentru a nu rapi astfel placerea publicului de a savura un spectacol din categoria celor spumoase: Vom spune doar ca din distributie fac parte actori "dintre cei mai importanti" ai teatrului aradean, dupa cum preciza Florin Didilescu, secretarul literar al institutiei in cadrul conferintei de presa de ieri: Constantin Florea, Bogdan Costea, Ion Varan, Dorina Darie Peter, Mihaela Murgu, Liliana Balica. Regizorul Laurian Oniga, "o achizitie de marca" a teatrului aradean (dupa spusele directorului Ion Varan), a spus ca "cel mai greu lucru in teatru e sa faci comedie. De aceea nici nu sunt prea multi actori comici adevarati. Ei pot fi numarati pe degetele unei singure maini." Directorul de scena a cerut jurnalistilor si fie "rai" cu montarea sa, in sensul ca acolo "unde este de desfiintat sa desfiintati, pentru ca numai astfel veti face un serviciu teatrului si mie insumi. A trecut vremea sa ne batem pe umar si sa ne consideram grozavi." In alta ordine de idei, a mai precizat Oniga, "e prima oara cand accept o propunere si nu vin eu cu o oferta la care am meditat inainte, dar e o comedie binevenita. La noi acum e nevoie de ras ca efect de reanimare. Avem toate motivele sa fim incrancenati, nemultumiti, dar rasul e un pariu fundamental." Acest spectacol face parte dintr-un program mai larg pe care si-l propune directia actuala a teatrului de a face cunoscuta activitatea artistilor aradeni si dincolo de granitele judetului si chiar ale tarii. Se spera ca acest spectacol va fi invitat in tarile francofone, se spera ca la Targu Mures se vor realiza contacte intre oamenii de teatru aradeni si cei francezi. De asemenea, directorul Ion Varan intentioneaza sa organizeze la Arad o microstagiune cu montarile reprezentative ale trupei spre a le prezenta criticilor bucuresteni de la revistele de specialitate.
O noua editie a Cupei "Eureka-Banzai" la AradLa Arad vor fi prezenti cei mai importanti membri ai federatiei de arte martiale
In 24 februarie, la Arad, se va desfasura a noua editie a "Cupei Eureka - Banzai", competitie cuprinsa in calendarul, Federatiei Romane de Arte Martiale. Concursul este organizat de clubul aradean "Banzai", condus de sensei Dan Duma (4 DAN). Sunt invitate cluburi din tara, dar si din Italia, Germania, Olanda, Slovenia, Croatia, Cehia, Ungaria, Macedonia, Rep. Srpska si Bosnia-Hertegovina. Termenul limita, de inscriere este 19 februarie. Si-au anuntat participarea presedintele FRAT, Florentin Marinescu (8 DAN), vicepresedintii aceluiasi for, Ion Benea (7 DAN) si Aurel Patru (5 DAN), precum si secretarul general al federatiei, Petru Grindeanu (7 DAN). Sunt asteptati sa participe aproximativ 600 de sportivi. Revenind la clubul aradean, "Banzai", sa spunem ca aici sunt inscrisi un numar de aproximativ 140 de sportivi, impartiti in trei sectii: la Arad, Chisineu-Cris si Ineu.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}