title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Joi, 15 noiembrie 2001

Profesorii aradeni ameninta cu greva generalaAlaturi de alti bugetari, sindicatele din invatamantul aradean au fost prezente, la Bucuresti, la mitingul de protest. Reprezentantii cadrelor didactice au pus pe masa deputatilor cateva revendicari care au fost structurate pe cinci puncte. Primul punct prevede majorarea procentului din PIB alocat invatamantului prin Legea bugetului de stat pe anul 2002, in masura sa asigure salarizarea personalului din invatamant potrivit grilei prevazute de MEC si federatiile sindicale, in timp ce la punctul doi s-a cerut acordarea tuturor sporurilor si drepturilor prevazute de Legea privind Statutul cadrului didactic. Sindicalistii au mai solicitat acordarea tichetelor de masa tuturor categoriilor de salariati din invatamant, obligativitatea autoritatilor administratiei publice locale de a asigura conditiile minime necesare pentru buna desfasurare a procesului educativ si cresterea fondurilor alocate finantarii de baza a institutiilor de invatamant superior. Membrii sindicatelor din invatamant sunt hotarati ca in cazul in care revendicarile lor nu vor fi solutionate favorabil sa declanseze greva generala.
Doctorul Ioan Crasnic nu crede ca se va ajunge la desfiintarea unor spitalePremierul, pus pe critica 
Premierul Adrian Nastase a semnalat, vineri, in cadrul teleconferintei cu prefectii, "gestionarea defectuoasa a bugetelor spitalelor" si folosirea necorespunzatoare a banilor, cheltuiti pentru achizitionarea de medicamente, imbunatatirea conditiilor spitalicesti si plata salariilor. "Sunt prea multe cheltuieli pentru administratia spitalelor: telefoane (inclusiv celulare), servicii de protectie si paza. Achizitiile de produse se fac cu adaosuri ce le depasesc cu mult pe cele practicate de piata, unele de 150 la suta. Se fac unele importuri nejustificate, inclusiv de medicamente expirate", a spus Nastase. Premierul le-a cerut prefectilor ca pana astazi seara sau cel tarziu maine dimineata, sa inainteze cate un raport privind situatia spitalelor din judete si sa faca propuneri pentru eliminarea neajunsurilor si pentru sanctionarea persoanelor vinovate. Nastase a precizat ca, prin bugetul asigurarilor sociale de sanatate pe 2001, s-au aprobat pentru asigurarea medicamentelor necesare spitalelor si pentru cele in regim compensat si gratuit sume mai mari cu 40,6 la suta fata de programul pentru anul 2000. In primele noua luni s-au cheltuit 74,2 la suta din sumele alocate. In trimestrul patru al acestui an, din suma de 5.851 de miliarde de lei, repartizata spitalelor, 3.000 de miliarde reprezinta cheltuieli cu salariile, 1.000 de miliarde cheltuieli cu medicamentele acordate in cadrul programelor de sanatate, iar pentru restul cheltuielilor au ramas doar 1.800 miliarde de lei.
Fondurile Sanatatii, blocate la Ministerul Finantelor 
De asemenea, in urma unui control efectuat de Directiile Generale ale Finantelor Publice la o serie de spitale din tara, a iesit in evidenta ca aprovizionarea cu medicamente s-a efectuat, in unele cazuri, fara respectarea prevederilor legale. Verificarile efectuate au revelat, de asemenea, ca mai multe spitale nu au respectat bugetele aprobate si au majorat nejustificat stocurile de medicamente. Guvernul a discutat in sedinta de vineri si despre rectificarea bugetului Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, insa nu a adoptat nici o decizie in acest sens. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat, cu mai bine de o saptamana in urma, ca nu poate da bani spitalelor pana cand Ministerul Finantelor nu va debloca fondul asigurarilor de sanatate. Solutia inaintata de CNAS se refera la utilizarea disponibilitatilor banesti existente in conturile caselor de asigurari de sanatate, care, in prezent, reprezinta 7.800 de miliarde de lei. Propunerea de rectificare bugetara inaintata constituie un minim necesar de fonduri pentru a asigura decontarea serviciilor medicale si a medicamentelor pana la finele anului curent. Cu acest prilej, s-a pus din nou problema desfiintarii sau transformarii unor spitale in camine sociale, desi, sustin surse din sistemul sanitar, ministrul Sanatatii ar fi declarat ca nu sustine ideea. 
Spitalele vor trebui sa-si restranga cheltuielileIn loc de un sac, doar o plasa de bani 
Vehementa cu care primul-ministru ne-a obisnuit atunci cand cere ceva, a facut ca astazi, la Prefectura, sa aiba loc o intalnire intre Directia de Sanatate Publica, Casa judeteana a Asigurarilor de Sanatate si directorii tuturor spitalelor de pe raza judetului nostru. In cadrul acesteia, prefectul Gheorghe Pele se va informa cu privire la situatia existenta in judetul nostru, in ceea ce priveste punctele atinse de criticile premierului, urmand sa-i trimita acestuia un raport, in cursul zilei de maine. Referitor la ceea ce a declarat primul ministru, dr. Ioan Crasnic, directorul Directiei de Sanatate Publica, a precizat ca, in urma constatarilor, nu crede ca se va ajunge la situatia ca unele spitale sa fie desfiintate. "Nu cred ca se pune problema desfiintarii unor spitale ci, eventual, reprofilarea lor. De altfel comisia care a fost la Arad, din partea ministerului, si care a evaluat spitalul comunal din Gurahont, nu ne-a mai vizitat, desi urma evaluarea spitalelor orasenesti. Probabil asteapta si ei aparitia noii legi a spitalelor" a precizat Ioan Crasnic. Facand referire la acuzele premierului, potrivit carora banii spitalelor au fost cheltuiti pe diverse alte servicii decat cele strict medicale, Ioan Crasnic a spus: "Aici, problema este cati bani primeste spitalul. Nu este tot una ca acesta sa aiba nevoie de un sac de bani si, in schimb, sa primeasca doar o plasa. De altfel, nu s-a tinut cont, in ceea ce priveste necesitatile, de crestera pretului la medicamente (datorat inflatiei), iar sumele destinate Sanatatii sunt, in acest an, daca ar fi sa fie transformate in dolari, sub nivelul celor de anul trecut." Avand in vedere cele declarate de Ioan Crasnic, nici nu este de mirare ca in sistemul sanitar s-a cheltuit deja marea parte a fondurilor programate pana la finele anului.
Cu toata restrangerea cheltuielilor, subfinantarea ramane 
Criticile premierului se dovedesc nefondate (cel putin la nivelul judetului nostru) si in ceea ce priveste folosirea de catre spitale, a unei mari sume de bani pentru salariile angajatilor. Asta, in conditiile in care la nivelul judetului nostru, personalul din spitale a fost redus pana la 60% din cat prevede normativul. Lipsa banilor, sau mai bine zis insuficienta lor, pare, deci, a nu avea nimic in comun cu personalul unitatilor, si asa redus aproape la jumatate. Mai degraba se poate vorbi de slaba finantare de care au parte spitalele. "Indiferent de personalul angajat si de cate restrangeri in ceea ce priveste cheltuielile vom face, financiar spitalele tot asa vor sta, datorita slabei finantari de care au parte. Vom face asadar restrangeri la cheltuieli, dar va pot spune ca subfinatarea va ramane. Pentru ca de subfinatare este vorba aici" ne-a declarat Ioan Crasnic.
Rapoarte saptamanale
Asadar, astazi, la Prefectura, se va face o analiza a spitalelor de pe raza judetului in ceea ce priveste nivelul (si destinatia) cheltuielilor. "Intalnirea va fi axata pe doua probleme: nivelul cheltuielilor atins de spitale si propuneri concrete de scadere a lui" a precizat Ioan Crasnic. In urma analizei si a solutiilor (daca se vor gasi) prefectul va face o informare, la Bucuresti, catre primul ministru Adrian Nastase. Mai mult, saptamanal, spitalele isi vor raporta cheltuielile catre Finante. Finantele, la randul lor, vor face un raport catre Prefectura, iar aceasta, catre Guvern. Este greu de crezut, insa, ca aceste rapoarte vor schimba in bine situatia din sistemul sanitar, cel putin anul acesta. Cat despre desfiintarea vreunui spital din judet sau reprofilarea lui, deocamdata se pastreaza tacerea.
Firmele de paza vor fi controlate...Conducerea administratiei publice locale s-a intrunit, luni, la Prefectura, in cadrul Comitetului consultativ. Unul dintre cele mai fierbinti puncte de pe ordinea de zi a fost cel care viza direct activitatea firmelor private care presteaza serviciul de protectie si paza, in Arad. Aceasta discutie a venit ca urmare a declaratiei din ultima teleconferinta a primului ministru, care a atras atentia Prefectilor asupra faptului ca unele dintre aceste firme se ocupa, ilegal, cu alt fel de activitati, cum este cea de "recuperator" de bani sau alte valori. Prefectul Gheorghe Pele ne-a declarat ca "in Arad nu ne confruntam cu astfel de probleme, iar majoritatea obiectivelor strategice - institutii descentralizate sunt pazite de gadieni publici sau de jandarmi". Cu toate acestea, mai-marii judetului au hotarat ca toate firmele private de paza sa fie analizate, prin verificarea documentelor privind modul de constituire, a clauzelor din contractele cu clientii, a tarifelor practicate si achitarea obligatiilor fata de buget. Prefectul a subliniat faptul ca "toate datele vor fi centralizate si, daca va fi cazul, vom lua masuri".
Investitorii maghiari vor sa investeasca in serele aradeneReprezentantii a doua firme maghiare, din Szeged, au vizitat, ieri, Aradul, mai exact Serele aradene. Firmele au ca obiect de activitate productia de flori - (plante de camera, trandafiri - etc.). Investitorii maghiari, dupa ce au purtat discutii cu directorul SC "Alfar" SA, si-au dat acordul de principiu pentru achizitionarea a 12 hectare de sere, impreuna cu cladirile accesorii, pentru activitatea de productie. Investitorii au vizitat Aradul la invitatia consilierului local PNL Tiberiu Dekany si, tot prin intermediul acestuia, Asociatia producatorilor de ciuperci din Ungaria si-a aratat interesul fata de ciupercarie si fata de fabrica de conserve din Arad. "Privatizarea Serelor va fi benefica pentru orasul nostru, deoarece, in primul rand, aceasta inseamna atragerea de fonduri externe si, mai apoi, crearea de locuri de munca", ne-a declarat Tiberiu Dekany. Mentionam faptul ca, desi  Serele au fost scoase, saptamanal, la licitatie, nu s-a prezentat, pana acum, nici un ofertant. Firmele maghiare urmeaza sa participe la licitatia de saptamana viitoare, asadar sa faca o oferta.
Oamenii de cultura au analizat AradulDezbaterea publica de ieri a descoperit tristul adevar
Dezbaterea publica organizata, ieri, de Primarie, a avut ca invitati oameni de cultura si reprezentanti ai minoritatilor din Arad. Subiectul dezbaterii, cultura, a reusit sa "stranga laolalta" nume importante din viata aradeana, cum sunt Vasile Dan, Florin Didilescu, Dan Antoci, Dorin Frandes etc., care, timp de mai multe ore, au analizat Aradul, subliniind punctele tari, cele slabe, amenintarile si oportunitatile orasului nostru. Din nefericire, insa cu aceasta ocazie a fost descoperita o trista realitate: punctele tari: ale orasului nostru sunt, toate, legate de trecut, in nici un caz de prezent. E adevarat, Aradul este un oras istoric, are traditie in arhitectura. La fel de adevarat este ca orasul are o mentinuta traditie culturala si in invatamant, sau ca are potential economic (adica mai exista cladirile fostelor mari fabrici aradene). Dar, daca aceste elemente ce tin de trecut reprezinta punctele "tari" ale orasului, la care se adauga o gama larga de puncte slabe cum sunt: frustrarea aradenilor din cauza orasului Timisoara, supradimensionarea demografica si procentul de "populatie parazitara", precum si mostenirea lasata de cei 50 de ani de comunism, discutia de ieri a reusit sa ridice numeroase semne de intrebare privind viitorul orasului. Un lucru este cert: dupa centralizarea tuturor datelor, la finalizarea dezbaterilor publice, administratia va avea foarte mult de lucru.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}