title

*  ...

Votati Virtual Arad News ! Azi suntem pe locul Locul nostru in Romanian Top 100. Votati-ne zilnic!  Votati Virtual Arad News !

Invierea Domnului


Stirile Zilei

Luni, 16 aprilie 2001

"Hristos a Inviat!" - anunta Episcopul Timotei - Virtual Arad News (c)2001 "Inconjurarea" la Catedrala ortodoxa - Virtual Arad News (c)2001
Pastele a fost sarbatorit si de credinciosii catolici - Virtual Arad News (c)2001 "Mormantul Domnului" la romano catolici - Virtual Arad News (c)2001
Inconjurare la Biserica sarbeasca - Virtual Arad News (c)2001 Intrarea in Biserica sarbeasca - Virtual Arad News (c)2001
Greco catolicii au asteptat Invierea intr-un nou lacas... Slujba de inviere la greco catolici
Pe zidul Catedralei s-a proiectat "Slujba de Inviere" - Virtual Arad News (c)2001In campania electorala, senatorul Dorel Constantin Onaca a promis ca in a doua zi de Pasti va oferi aradenilor un spectacol de zile mari pe platoul din fata Palatului Administrativ. Dupa unele discutii, acesta, a decis ca in aceasta zi de mare sarbatoare cetatenii ar prefera sa-si petreaca timpul acasa, in familie, dar a gasit o compensatie. Onaca impreuna cu Siesta si West Media Network au oferit aradenilor care au venit la slujba de Inviere la Catedrala Ortodoxa veche o surpriza, prin instalarea unui ecran de proiectie. Cu ajutorul a trei care ale TV Intersat, au fost transmise imagini din interiorul bisericii. Videoproiectorul prin care s-a realizat tehnic acest lucru este din ultima generatie si are o diagonala a imaginii de 10 m. Avantajul reprezentat de videoproiector a constat in faptul ca, desi in piata au mai fost surse de lumina, calitatea imaginilor, chiar si in caz de timp nefavorabil, acestea sunt impecabile. Respectivul aparat a fost folosit pentru a doua oara iar sunetul a avut o intensitate de 15 000 W, in timp ce anul trecut a avut doar 4000 W, "Videoproiectorul a fost utilizat pentru a doua oara. Sper ca aradenii au putut viziona si asculta slujba in conditii optime", a spus Lucian Cordos, director la Siesta.
La Bodrog s-a refacut Drumul Crucii...Vinerea Mare aduna in lacasurile de cult a adunat pelerini din tot judetul
Zeci de pelerini veniti din toate partile judetului au refacut Drumul Crucii, exact ca acum aproape 2000 de ani, la manastirile din Gai si Bodrog. Pe tot parcursul zilei de vineri, atmosfera din interiorul acestor lacasuri a fost una de liniste. Calugarii si maicutele au acordat ore intregi meditatiei si rugaciunilor, pentru ca seara sa poata sa cante prohodul in fata mormantului Domnului. De data aceasta, totul se muta in fata catafalcului, acolo unde lumea aduce o multime de flori si se inchina pentru a cere iertarea. Vineri s-a postit. Si in manastiri si in biserici, forfota a disparut ca prin minune lasand loc cantarilor praznicului si participarii prin propria jertfire a tuturor. Este o traditie ca in Vinerea Mare sa se refaca drumul Mantuitorului spre Dealul Golgotei acolo unde s-a produs supliciul suprem pentru iertarea pacatelor noastre. In seara zilei se oficiaza vecernia cu punerea mormantului, dupa care se inconjoara biserica de trei ori. Procesiunea este condusi de un calugar sau o calugarita, care duc pe umeri toaca. Apoi urmeaza mormantul, purtat pe sus de patru preoti, preotul care conduce slujba si pelerinii. La manastirea din Gai, parintele Cleopa s-a identificat pentru cateva clipe cu Iisus Hristos, purtand pe umeri cea mai mare cruce din biserica. Usor aplecat, in semn ca poarta pe umeri o greutate, parintele Cleopa a reusit sa emotioneze pe cei au asistat la slujba si sa-i transpuna in clipa cea mai importanta care s-a petrecut pe Golgota. Ca si in seara zilei de joi, credinciosii au avut de infruntat ploaia si vantul pe Drumul Crucii. Norul de smirna si tamaie s-a inaltat din nenumaratele altare, aducand astfel mireasma jertfei lui Dumnezeu din partea Fiului Sau pentru rascumpararea greselii celei dintai impotriva vietii.
Interviu de Pasti cu primarul Dorel PopaInterviu de Pasti cu primarul municipiului, Dorel Popa
- Primarul, intr-o democratie, reprezinta varful autoritatii civile. Cum vedeti orasul care v-a ales, acum, inaintea primului Pasti din cel de al treilea mileniu?
- Doar partial asa cum mi-as fi dorit. Nu pot sa nu constat ca s-au facut eforturi ca sa arate mai bine, mai curat, dar anumite locuri, anumiti oameni ma deceptioneaza in continuare. Veneam incoace pe Grigore Alexandrescu si am dat de mizerie, de gunoaie. Vreau sa spun ca daca am avea cea mai buna salubritate din lume - nu e cazul! -, daca ne comportam asa, nu vom avea niciodata un oras foarte curat. Nu vreau sa abat atentia oamenilor de la problemele cu care ne confruntam, dar, macar in aceasta saptamana, m-as fi asteptat la mai mult din partea concetatenilor mei. Mi-as fi dorit sa vad oameni mai linistiti, mai asezati, in ciuda forfotei obisnuite in preajma sarbatorilor. Ne apropiem de o sarbatoare, pe care, conjunctural, in acest an o sarbatorim toti, impreuna. Ma asteptam de la toti la mai mult din punct de vedere spiritual si civic.
- Pentru ca sa ramanem la cele spirituale, multi afirma ca Aradul sufera de un complex de inferioritate. Ce parere aveti de aceasta?
- Asa este, dar vreau sa va spun ca acest complex incepe sa se risipeasca. Chiar acum, un cotidian din Timisoara vine sa realizeze cu mine un interviu, pornind de la ideea ca la Arad lucrurile merg mai bine...
- Venind vorba de cum se vorbeste despre unii si altii, ati afirmat ca va simtiti atacat. Cum veti folosi aceste zile de odihna si reculegere? Incercati o impacare cu sinele, mergand pana la a va impaca si cu ceilalti?
- Eu trebuie sa ma impac cu mine in fiecare zi. In ceea ce priveste atacurile, eu stiu ca astea nu vor disparea niciodata, de aceea nu-mi permit, ca in sufletul meu, sa fiu deranjat de aceste atacuri. Sper, in acelasi timp, ca cei care imi vor raul sa-si schimbe atitudinea, macar de dragul gandului crestin, pe care il vehiculeaza ca pe o moda. Si comunismul a fost o moda si a prins tot la aceleasi persoane. Acest lucru ma deranjeaza doar in forul meu personal si sunt sigur ca ii deranjeaza si pe majoritatea aradenilor. De aceea, tin sa doresc tuturor aradenilor, indiferent de nationalitate si religie, sa-si petreaca sarbatorile asa cum este normal, in familie si in biserici. Le doresc ceea ce imi doresc si mie, sarbatori fericite intr-o mai mare apropiere de Dumnezeu!

A consemnat Ludovic Notaros


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN. (Inchis temporar pentru renovare.)


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}