title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Vineri, 16 noiembrie 2001

Profi si-a deschis primul supermarket in AradCumparatorii au facut, ieri, coada la usile supermarket-ului
O serie de oficialitati locale precum si reprezentantii mass- mediei din oras au participat, miercuri seara, la cokteilul oficial de inaugurare a magazinului Profi, primul magazin de tip discount din Arad. Avand in vedere ca inca de miercuri seara magazinul era amenajat in totalitate, in cursul diminetii de ieri, incepand cu ora 9,00, portile acestuia s-au deschis si pentru cumparatori. Succesul de care se bucura acest tip de comert a fost demostrat si de faptul ca ieri, la orele pranzului, cozile interminabile stapaneau atmosfera din fata magazinului. Profi este situat pe Calea Aurel Vlaicu, la parterul blocurilor Z 18 si Z 19, va functiona dupa programul 09,00-20,30, de luni pana sambata, si intre 09,00-18,00 duminica. Noul magazin face parte din lantul international Profi al binecunostelor hipermarketuri Cora si al supamarketurilor Match. In Europa grupul este pe pietele din Franta, Belgia, Luxemburg, Ungaria si Romania. Reteaua comerciala Profi este formata din magazine de tip discount in care se gasesc produse alimentare, de menaj si igiena intr-o gama sortimentala de aproape 1.500 de articole. O alta caracteristica a magazinelor este aceea ca au in permanenta produse nealimentare in oferte promotionale. Actiunile promotionale vor fi anuntate intr-o publicatie lunara care va fi distribuita gratuit, la domiciliu, locuitorilor din vecinatatea magazinului.
Participarea la recensamant este o obligatie cetateneasca - Virtual Arad News (c)2001Numaratoarea populatiei se va derula in perioada 18-28 martie 2002 si va costa statul 850 de miliarde de lei
Participarea la recensamant reprezinta o obligatie cetateneasca, iar persoana care refuza sa furnizeze recenzorilor datele necesare completarii chestionarelor este pasibila de o amenda contraventionala cuprinsa intre 5 si 15 milioane de lei. Aceeasi amenda va fi aplicata recenzorilor care divulga informatiile confidentiale cuprinse in formular. La ultimul recensamant, care a avut loc in 1992, o singura persoana a fost amendata contraventional pentru neparticipare. Fiecare chestionar contine aproximativ 40 de intrebari, structurate pe capitole, iar completarea acestuia dureaza 28-30 de minute. Recensamantul populatiei si al locuintelor va incepe in data de 18 martie 2002, ora 0.00, si va dura zece zile, iar primele rezultate preliminare vor fi date publicitatii in termen de doua trei luni. Datele vor fi culese din teritoriu de catre un numar total de circa 120.000 de recenzori, revenind 80 de familii la un recenzor. Valoarea totala a sumelor alocate de la buget pentru sustinerea financiara a acestei operatiuni se ridica la 850 de miliarde de lei, bani impartiti intre INS, Ministerul Adminstratiei Publice si organele administratiei publice- locale. In strainatate, cheltuielile cu recensamantul sunt de 4-6 dolari pentru o persoana, in timp ce la noi vor fi de 0,85 centi. Aproape jumatate din bugetul alocat pentru recensamant va fi folosit pentru plata recenzorilor, care vor primi 200.000 de lei zilnic si a recenzorilor-sefi, care vor primi 250.000 de lei pe zi. La Arad, doar activitatile depuse de Primarie pentru pregatirea recensamantului costa 259 de milioane de lei. In cadrul operatiunilor pregatitoare au fost luate masuri pentru verificarea si actualizarea denumirii strazilor si a numerotarii cladirilor, de sectorizare a teritoriului si de pregatire a recenzorilor. Potrivit INS, din totalul de 52.579 de strazi inregistrate in Romania, un numar de 24.298 necesita aplicarea sau inlocuirea de tablite indicatoare. De asemenea, din totalul de 5,54 milioane de cladiri si curti, trebuiau inlocuite sau aplicate tablite cu numar la 2,86 milioane.
Recensamant special pentru straini si copiii institutionalizati
Anul viitor, in premiera, se va efectua si un recensamant special pentru copiii institutionalizati, precum si un recensamant al persoanelor straine. De obicei se realizeaza un recensamant de proba, pentru a testa echipamentele de calcul achizitionate. Pentru ca nu mai este timp, s-a decis ca cele 300 de milioane de lei destinati recensamantului de proba sa fie folositi pentru recensamantul copiilor institutionalizati. Deocamdata, conducerea INS a desemnat castigatorii licitatiilor organizate pentru tiparirea chestionarelor, respectiv pentru furnizarea tehnicii de calcul necesare pentru recensamantul populatiei si al locuintelor, din martie 2002. In perioada urmatoare va fi selectata compania care va derula campania publicitara legata de aceasta operatiune.
Transfugii prinsi nu doreau sa isi arate fataO patrula a Inspectoratului judetean al Politiei de frontiera a efectuat o actiune de control in localitatea Peregu Mic. Aici a fost oprit un autoturism Aro, condus de un cetatean roman, avand ca insotitor un alt cetatean roman. Ca pasageri, se mai aflau in masina sapte cetateni arabi (6 irakieni si un egiptean). Intrucat prezenta lor in zona nu era intemeiata, grupul a fost condus la sediul IJPF pentru aflarea imprejurarilor in care cetatenii straini au ajuns in zona de frontiera, In urma cercetarilor efectuate si a declaratiilor persoanelor implicate, s-a stabilit ca Alexandru Babos, din Turnu, i-a rugat pe cei doi romani sa se deplaseze in Vladimirescu pentru a-i lua pe cei sapte si a-i transporta pana in localitatea Peregu Mic, unde ar fi dorit sa-si gaseasca loc de munca. Arabii au recunoscut ca doreau sa ajunga ilegal in Ungaria, iar de aici, mai departe, in Occident. Impotriva lui Alexandru Babos s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de racolare, organizare si calauzire in vederea trecerii ilegale a frontierei de stat, iar cei sapte cetateni arabi sunt, de asemenea, urmariti penal, pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei unui stat strain.
Curiosii s-au adunat sa vada comoara...O aradeanca sapa intr-o gradina din Mandruloc dupa talerii unui Pasa
In capatul gradinii, intre doi pruni, se afla o groapa. Langa ea par ca se hodinesc doua femei si un barbat. Alaturi se vad un harlet, cateva plase cu de-ale gurii, o sticla cu apa si niste gramezi de pamant.
De Sfantul Dumitru
Proprietarul se uita mirat si suparat la cei trei. Nu trebuiau sa fie acolo, in gradina lui. Si totusi sunt si rascolesc pamantul in cautarea unei comori. "A venit doamna la mine cu o foaie, sa semaez ca-i dau voie sa sape la mine-n gradina si sa ia o comoara de acolo. Pe mine m-a umflat rasul si am zis ca nu semnez, dar ii dau voie pa sape in week-end. A si venit a doua zi, de Sf. Dumitru, cu un barbat, au gasit, chipurile, locul cu o verigheta legata in capatul unei bucati de ata si s-au apucat sa sape", zice Carol Cserneczky. Dupa ce-au facut o groapa foarte adanca si nu au gasit nimic, Carol le-a cerut sa plece si sa-i lase gradina in pace. Au revenit insa dupa doua zile si s-au apucat iar de sapat.
Cu limba de moarte
Draghina Bosneag, fosta proprietara, pretinde ca in gradina e o comoara. "Cine pune mana pe comoara moare, ca-i cu blestem din stramosi. Mi-a spus tatal meu, cand a murit, si am grija ca dupa 4 ani se termina blestemul si trebuie sa o recuperez, ca altfel e bai. Si clarvazatorii mi-au zis acelasi lucru. Am avut necazuri si ghinioane si cand era luna plina se vedea o fantoma fara cap, asa, ca un abur, aici, printre pruni", spune convinsa Draghina. Ea pretinde ca strabunicul ei, Gheorghe Bosneag, a fost pasa al insulei Ada-Kaleh si al Banatului sarbesc. "Neamurile s-au stabilit la Mandruloc. Aici trebuie sa fie ingropata o oala cu taleri de aur de pe vremea lui Franz Josef. S-au certat pentru ea, au ingropat-o si au aruncat un blestem ca sa nu o poata dezgropa decat ultimul nascut din familie", adauga ea.
Draghina Bosneac mai spera sa gaseasca talerii strabuni...Metode sigure
Pentru a-si intari spusele, Draghina ia o sfoara subtire cu verigheta la capat si se duce la marginea gropii. Dupa cateva secunde, inelul incepe sa se roteasca. "Am adus si pe cineva cu detector de metale neferoase si ne-a spus ca aici este! Trebuie numai sa sapam si o gasim. E undeva la doi metri si jumatate", spune Ioan Iao, o ruda a Draghinei. Metodele cu pricina si vorbele stramosilor nici nu pot fi puse in discutie. Pe deasupra, clarvazatorii consultati nu numai ca au confirmat existenta comorii, dar au si dat indicatii de procedura. "Mi-au spus ca cel care sapa trebuie sa tina post si sa nu bea, ca niste duhuri rele apara comoara. Apoi, nu e voie sa sapi noaptea, numai ziua. Poate ca n-am tinut postul cum trebuie, de-aia o gasim asa greu", spune Draghina, uitandu-se in groapa comoara insa nu se vede de loc, iar singurele duhuri care au bantuit casa si gradina lui Carol au fost ea cu Ioan al ei.
Alungati fara taleri
De la Sfantul Dumitru, timp de o saptamana, au sapat doua gropi, una mai adanca decat cealalta. De taleri nu au dat,iar proprietarul gradinii s-a saturat de ei. Cei doi pot fi acuzati de violare de domiciliu, infractiune pentru care se face puscarie. Asa ca si-au luat sarsanalele si au plecat. Nu fara a ameninta ca vor reveni. "Vin legal, ma duc la tribunal si cer o ordonanta.i la procuratura ma duc, si la muzeu. Da' o sa ma chemati, ca daca nu vin, o sa fie consecinte! Asta e comoara cu blestem, o sa vedeti ca o sa ma chemati sa o iau de aici!" striga Draghina, iesind in strada. Daca ar fi gasit oala cu cu banii de aur, i-ar fi dat proprietarului o mie de marci germane si trei taleri de aur. "Ce sa-mi dea, ca aici nu-i nimic Sa-mi lase casa si gradina in pace, ca rade toata strada de mine!" se tanguie Carol.
Utilajele de dezapezire sunt pregatite pentru venirea ierniiTemperaturile tot mai scazute de afara ne fac sa ne gandim ca in curand vom avea parte si de zapada. Autoritatile locale spun ca s-au pregatit pentru aceasta, astfel ca, in acest an, iarna nu ne va mai prinde nepregatiti, ca de obicei. Pentru dezapezirea drumurilor din oras, Regia Autonoma de Drumuri Municipale a pregatit cantitati importante de sare si nisip. Astfel, in depozitele societatii exista 6.000 de kilograme de sare. De asemenea, utilajele sunt pregatite, fiind disponibile un utilaj de imprastiat sarea si nisipul, trei pluguri si trei lame, precum si un autogreder. Pentru ridicarea zapezii exista incarcatoare si autobasculante pentru transport. Dupa cum spunea directorul RADM, Mircea Galea, nu au fost inca stabilite echipele care vor actiona, acestea unaand sa fie stabilite impreuna cu Primaria. De drumurile judetene se va ocupa RADPJ, societate a Consiliului Judetean. Si aici s-au facut pregatiri intense pentru prevenirea blocarii drumurilor si se asteapta programul cu traseele pe care urmeaza sa actioneze echipele societatii. Lucrurile stau mai prost la AND Arad, societate care se va ocupa de drumurile nationale. Societatea are probleme financiare care trebuie rezolvate de conducerea de la Timisoara. Cu toate acestea, conducerea locala a reusit sa asigure aproximativ 65% din materialele necesare pentru deszapezire, adica 5000 mc. de nisip si sare.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}