title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 17 ianuarie 2001

Interviu cu Ilie Sarbu - ministrul agriculturiiLa sfarsitul saptamanii trecute, ministrul agriculturii a fost la Arad pentru a-l instala in functie pe noul prefect Gheorghe Pele. Imediat dupa instalare, el a spus ca asteapta fapte de la noul prefect, pentru ca la viitoarele alegeri, din anul 2004, PDSR sa nu se mai prezinte in campania electorala cu promisiuni, ci si cu realizari. Cu aceasta ocazie, Ilie Sarbu ne-a oferit un interviu.
- Agricultura romaneasca a avut mult de suferit dupa Revolutie. De ce credeti ca dvs. veti putea sa o revitalizati, prin politica guvernamentala?
- Politica mea pentru agricultura este total schimbata. Vrem sa incurajam exploatatiile mari, vrem sa acordam subventii doar acolo unde se lucreaza si vrem sa activam toti specialistii in agricultura. Romania are foarte multi specialisti in acest domeniu, care in ultimii ani n-au mai fost folositi. Vrem sa ajutam agricultorul, dar sa nu risipim banii Guvernului, sa retehnologizam intreaga agricultura, pentru ca jumatate din tractoarele din Romania sunt distruse, iar cealalta este invechita.
- Fostul prefect al Aradului spunea ca judetul nostru trebuie sa se teama de Timis, deoarece judetul vecin va avea o mai mare influenta la Guvern, pentru ca are doi ministri. Asa sa fie, oare?
- Noi nu putem marsa pe idei separatiste, ci trebuie sa fim ministri ai tuturor romanilor. Modul in care vom actiona in Guvern este public si sub ochiul presei, deci se va putea vedea ca nu vor fi luate masuri care sa vitregeasca judetul Arad.
- Regiunea V Vest de dezvoltare face parte si din Euroregiunea DKMT, din care fac parte atat Aradul, cat si Timisul, este cea mai dezvoltata parte a tarii. O veti ajuta sa-si pastreze acelasi nivel de dezvoltare?
- Vom continua, bineinteles, programul SAPARD care va fi pus in aplicare si datorita Ordonantei de Urgenta. La nivel de Bucuresti a fost deja constituit staff-ul care va conduce destinele SAPARD, deci trebuie sa ne miscam foarte repede si in judete. Bineinteles ca destinele acestui proiect vor depinde foarte mult de oamenii pe care vom sti sa-i punem in functii in judetele unde el va fi aplicat. Eu cred ca a trecut vremea numirilor in functii pe criterii de grup, de prietenie sau de partid. Este vremea oamenilor competenti.

A consemnat Ovidiu Balint

Delegatia permanenta CJA discuta investitiile...Se va lua in discutie si pietruirea drumurilor care va fi efectuata in curand
Astazi are loc sedinta Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean. Cu acest prilej vor fi discutate investitiile care au fost facute anul trecut pentru constructia de locuinte, investitii realizate din fondurile Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si din fondurile Consiliului Judetean. In urma cu patru ani de zile, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a demarat trei programe prioritare: de constructie a unor locuinte, de pietruire a drumurilor comunale si de alimentare cu apa a satelor. Pentru toate aceste programe s-au obtinut bani din diferite programe, multe dintre acestea fiind ale Uniunii Europene. In perioada 1997-2000, in judet s-au construit 213 apartamente, care au costat 36,3 miliarde de lei, in cadrul acestor programe. Apartamentele se afla in blocurile care au fost construite in comuna Pecica, unde s-au construit 36 de garsoniere si un bloc cu sase apartamente, si in comuna Vladimirescu unde s-au construit doua blocuri de locuinte. Acestea sunt construite pe o structura deja existenta de mai mult timp, CJA participand cu un miliard la finantarea acestor lucrari. Se intentioneaza construirea a inca unui bloc de locuinte in aceasta localitate. De asemenea, au mai fost construite locuinte si in comuna Barzava. Pentru toate acestea exista o cerere masiva din partea populatiei. Cei care cumpara o astfel de locuinta, construita din fondurile MLPAT au posibilitatea sa o plateasca in termen de 15 ani. Pentru a vedea in ce stadiu se afla lucrarile efectuate la aceste blocuri, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, va efectua astazi o vizita in judet. De asemenea, in cadrul sedintei delegatiei permanente a CJA, care se va desfasura astazi, se va lua in discutie si pietruirea drumurilor care se va efectua anul acesta si se vor stabili sumele care vor fi investite pentru ca drumurile din judet sa fie mai bune.
Caius Parpala a participat la o intalnire cu expertii franceziIeri au sosit la Timisoara, pentru doua zile, patru experti ai Directiei de Amenajare Teritoriala a Regiunii Alsacia, care s-au intalnit, la Palatul Administrativ, cu presedinti de consilii judetene din Regiunea V Vest. Comisia Europeana deruleaza un program de twinning intre regiuni din Estul Europei, regiuni din tari care se pregatesc pentru aderare si din state deja membre ale Uniunii Europene. Scopul este cel de a acorda sprijin in procesul de preaderare. Pentru Regiunea V Vest, formata din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, si-au manifestat interesul urmatoarele regiuni: Alsacia, din Franta, Brandenburg, din Germania, si Emilia Romagna, din Italia. Francezii insa, au fost mai rapizi la faza pregatitoare, expertii din Alsacia venind deja in regiune, insa ultimul cuvant il va avea Comisia Europeana. Au fost prezenti la discutii Constantin Ostaficiuc, vicepresedinte CJ Timis, Horia Imbri, directorul ADR V Vest, Ilie Mustacila, presedinte CJ Caras-Severin, si Caius Parpala, presedintele CJ Arad. Astazi este programata, la Primaria Timisoara, o reuniune cu primarii din resedintele de judet din Regiunea V Vest.
Directorul comercial al RomTelecom - Dan Cioca nu face publice numele datornicilorPeriodic, fiecare unitate comerciala isi intocmeste o lista a datornicilor carora le va trimite somatii de plata. Celebre sunt deja topurile intocmite de Conel, mediatizate aproape zilnic. La fel, popularizati sunt si datornicii regiilor de distributie a agentului termic si a gazului metan. Desigur, aceste topuri sunt gustate de populatie si starnesc polemici. De aceste polemici se feresc insa cei de la RomTelecom. Conducerea societatii a luat decizia de a nu se face publice numele datornicilor si al celor debransati. Dan Cioca, director economic la Directia de Telecomunicatii Arad, ne-a spus ca fata de alte unitati datoriile abonatilor RomTelecom se situeaza in limite normale. De altfel, spune Dan Cioca, este si greu sa se faca un top al marilor datornici atata timp cat ei isi platesc facturile, imediat dupa deconectare: "Noi facem deconectari in fiecare luna, cand expira termenul in care pot fi facute platile. Nu am facut niciodata reesalonari de la plata datoriilor, indiferent din ce sector de activitate este abonatul. Noi ii tratam pe toti la fel. Dar, imediat dupa deconectare, acestia vin, platesc taxa de reconectare si beneficiaza iar de telefon". Ca RomTelecom nu face concesii, sta dovada Spitalul Judetean, care in urma cu un an a fost deconectat. Dar situatia a revenit la normal dupa ce Spitalul si-a platit factura restanta. RomTelecom anunta ca nici pe viitor nu va face publice numele marilor restanti, protejand asfel imaginea clientilor, si totodata nu va face amanari la plata facturilor restante. Asta avand si experienta anilor trecuti, cand dupa deconectare a urmat plata si apoi reconectarea.
Gradina Botanica de la Macea este sub obladuirea Universitatii "Vasile Goldis" - Virtual Arad News (c)2001Ea are spatii in suprafata de 100 000 mp, 87% dintre acestea fiind in proprietatea Fundatiei Universitare "Vasile Goldis"
Pentru acest an universitar, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a ajuns sa cuprinda in structura un numar de noua facultati, toate autorizate, unele fiind acreditate sau in curs de acreditare. La "Vasile Goldis" se poate studia la facultatile de Drept, Marketing, Stiinte Umanist-Crestine, Stiinte Politice, Educatie Fizica si Sport, Medicina si Stomatologie, precum si Colegiul Universitar de Pedagogie. Numarul studentilor care studiaza la aceasta universitate a trecut de 8 000, corpul profesoral numarand peste 550 de cadre didactice. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a cumparat la licitatie Statiunea de Cercetari Pedologice Socodor, unde dezvolta programe de cercetare privind ameliorarea solurilor sarate din zona si pentru reconstructia ecologica a unor sisteme silvicole si avicole. De asemenea, UVVG este membru fondator al Asociatiei Gradinilor Botanice din Romania detinand Gradina Botanica din Macea. Ca si dotare materiala, UVVG se situeaza intre primele universitati din Romania, avand spatii de invatamant in suprafata de 100 000 mp, 87% dintre acestea fiind in proprietatea Fundatiei Universitare "Vasile Goldis". Incepand din acest an va functiona postul de radio "Ion Ratiu", destinat atat activitatilor didactice, dar si celor de divertisment ale tuturor studentilor.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}