title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

 Sambata, 17 noiembrie 2001

Consilierii judeteni au dezbatut situatia financiara...Consilierii judeteni s-au intalnit joi intr-o noua sedinta, unde au discutat si aprobat 11 proiecte de hotarari, marea lor majoritate referindu-se la latura financiara a ctivitatii CJA. Primul proiect de hotarare s-a referit la rectificarea bugetului propriu al CJA. In fapt, modificarea a constat in includerea in buget a sumei de 400 de milioane de lei, obtinuta de Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad de la ANPCA Bucuresti. Rectificarea cheltuielilor materiale ale DGPDC cu 400 de milioane de lei, care reprezinta 20% la Centrul maternal, cota de 80% fiind suportata din fonduri de la Banca Mondiala. Taxele judetene au fost majorate cu indicele de inflatie, crescand cu 30%. Astfel, taxele pentru certificatele de urbanism vor fi de 39.000 de lei, pentru o suprafata de pana la 150 mp. Pentru suprafete de pana la 500 mp, taxa este de 66.000 de lei, pentru suprafete de pana la 1.000 de mp, taxa este de 79.000 de lei, iar daca suprafata este mai mare de 1.000 mp, taxa pentru certificatul de urbanism este de 95.000 de lei + 130 lei/mp. Pentru mediul rural, se percepe 50% din taxa prevazuta pentru mediul urban. O alta taxa care s-a majorat este cea pentru obtinerea autorizatiilor de forari si excavari, care este de 53.000 pentru fiecare mp. Autorizarile de constructie pentru lucrarile cu caracter provizoriu, chioscuri, tonete etc. este de 53.000 pentru fiecare mp, iar autorizarile pentru lucrari de racorduri si bransamente costa 81.000 de lei pentru fiecare instalatie. Avizul Comisiei de urbanism costa 400.000 de lei pentru fiecare incinta. O adeverinta pentru spatiul comercial va costa 390.000 de lei, pentru un apartament 130.000 de lei iar o adeverinta pentru spatiu industrial va costa 780.000 de lei. Tot joi au fost majorate si tarifele pentru avizele de protectie civila. Astfel, o adeverinta neconditionata de realizare a unor masuri de protectie civila va costa de 975 lei/mp, pentru locuinte si 1.950 lei/mp, pentru alta destinatie. Avizele conditionate de realizarea unor masuri de protectie civila sunt aceleasi, plus o taxa de 3.900 lei/mp din suprafata adapostului. In fine, taxa pentru verificarea si avizarea documentatiilor necesare eliberarii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate al SC costa 195.000 lei/incinta. Tot in cadrul sedintei de joi, s-au mai discutat tarifele pentru serviciile prestate de Centrul Cultural Judetean sau tarifele pentru autorizarea persoanelor fizice independente si asociatiilor familiale, pentru anul viitor. De asemenea, s-a mai discutat reorganizarea comisiei pentru protectia copilului. S-a mai votat aderarea CJA la Asociatia Regiunilor Transfrontaliere, numirea lui Florin Didilescu in postul de director al Bibliotecii Judetene, sau reclasificarea unor drumuri.
Deputatul Tokay este trimis ca observator la alegerile din KosovoDeputatul UDMR de Arad, Tokay Gyorgy, se afla in Iugoslavia, facand parte din Comisia Parlamentului roman de supraveghere a alegerilor din provincia Kosovo. "Maine (astazi-n.r.), se vor desfasura alegeri in Kosovo, pentru alegerea unei adunari legislative care va acorda o larga autonomie provinciei plasate sub protectoratul ONU si al fortelor NATO", ne-a declarat Tokay Gyorgy. Singura formatiune politica sarba inregistrata pentru alegeri, Coalitia pentru reintoarcere (Povratak), spera sa-i convinga pe cei 170.000 de alegatori sarbi (70.000 in Kosovo, 100.000 refugiati in Serbia si Muntenegru) sa voteze, ceea ce i-ar permite sa castige 25 de mandate. Intr-un interval de 30 de zile de la alegeri, adunarea de 120 de membri va fi constituita in mod oficial, apoi va alege presedintele provinciei, care va avea un rol reprezentativ. Acesta va numi apoi un premier care va trebui sa formeze un guvern. Cabinetul ministerial nu va cuprinde decat noua ministri si administratia ONU (MINUK) va pastra un control mare asupra institutiilor nou create. Administratorul ONU, Hans Haekkerup, va dispune de puteri extinse, printre care si aceea de a dizolva adunarea.
Simpozionul National de Pneumologie se desfasoara la MoneasaIncepand de vineri, timp ce doua zile, in statiunea Moneasa, se va desfasura simpozionul national de pneumologie, lucrarile ce urmeaza a fi discutate axandu-se pe tema "Actualitati in patologia pneurala". Organizatorul simpozionului este Societatea Romana de Pneumologie, iar coordonator este Spitalul de Pneumologie din Arad. La manifestare vor fi prezenti in jur de 150 de invitati din tara. Costul organizarii se ridica la suma de aproximativ 200 de milioane de lei, banii fiind obtinuti exclusiv din sponsorizari. Importanta simpozionului este deosebita, din moment ce astfel de manifestari nu au mai fost organizate in ultimii sase ani. "Este important pentru noi sa comunicam si sa facem schimb de experienta. In meseria noastra, orice noutate este binevenita. Pe de alta parte, rolul simpozionului este si de a da un impuls cercetarii stiintifice din Romania" - a declarat Dana Olar, coordonatorul simpozionului si directorul Spitalului de Pneumologie.
Detinutii aradeni pot opta pentru invatarea meseriei de zidar - Virtual Arad News (c)2001In judetul Arad se inregistreaza cea mai scazuta rata a somajului din ultimii zece ani. Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca se declara multumita cu acest indice, cu atat mai mult cu cat rata somajului, 5,9 %, este mult sub media pe tara. Un rol important in combaterea somajului il reprezinta si cursurile de calificare si recalificare profesionala organizate de AJOFM. Agentia a initiat luna trecuta opt cursuri de recalificare in tamplarie, confectii imbracaminte, operatori materiale refractare. Numai luna trecuta aproximativ 160 de persoane au absolvit aceste cursuri. 87 de persoane au fost luate in evidenta AJOFM si au primit ajutor de somaj inainte de recalificare. Procentul de angajare la sfarsitul cursurilor este de 100%. La serviciile AJOFM a apelat si Penitenciarul Arad, care a trimis la recalificare aproximativ 30 de detinuti, optand pentru cursurile de legumicultura si zidarie.
Muzicianul Valentin Radu a adus muzica americana pe scena FilarmoniciiPare ca acest ultim concert al Filarmonicii aradene pecetluieste si in plan cultural bunele relatii romano-americane, atat de mediatizate in vremea din urma, atinse de aripa succeselor diplomatice dupa o perioada de amabilitati formale. E mai mult decat atat. Cred ca publicul aradean pretuieste sincer muzica americana, cea de calitate, bineinteles, cautand cu un interes crescand intalnirile cu ea, propuse de doi ani la rand, o data pe stagiune, de neobositul muzician Valentin Radu. Si ma refer aici in primul rand la jazz-ul simfonic si la acei creatori autentici care au facut faima "clasicismului" american, daca ma pot exprima astfel. Emit aceste consideratiuni dupa seara de joi cand sala Palatului Cultural a devenit aproape neincapatoare, cand filarmonistii aradeni au patruns nemuritoarele linii melodice, swingurile acestui teritoriu muzical atat de special, atat de excitant. Era momentul, dupa versiunile Dan Mizrahy, Dan Grigore, Mihai Ungureanu, ca si solistul Filarmonicii aradene, pianistul Sorin Dogariu sa-si incerce fortele cu acest opus seducator prin aromele sale atat de proprii spiritului american care este "Rhapsody in Blue". Sorin Dogariu are toate calitatile de virtuozitate cerute de partitura, are si o anume "ghidusie" in a explora carari neumblate, dar care se dovedesc valabile si, pana la urma, solid ancorate in formatia lui de pianist clasic. Gandeste si exprima chintesentele unui opus dens si emblematic, cu o naturalete specifica artistilor adevarati. Acesta a fost punctul culminant al serii, finalul ei stralucitor. Dirijorul Valentin Radu i-a alaturat alte cateva pagini de mare popularitate, explicate si prezentate de dirijorul insusi, in cuvinte simple si pe intelesul tuturor, John Williams, Scott Joplin (cu binecunoscuta "The Entertainer" in varianta orchestrala), Glenn Miller, Rodgers & Hammergtein si din nou George Gershwin ("Porgy & Bess"). Muzici conjuncturale, altele din musicaluri ori coloane sonore la diverse pelicule de succes la Hollywood, toate bucatile interpretate au farmecul lor si o certa putere de seductie purtand inconfundabila amprenta a mood-ului american. Poate la viitoarele intalniri, maestrul Radu va largi oferta si va aduce si cateva raritati din zona contemporana si foarte actuala de la Copland, Bernstein, Barber pana la Carter, Jay Kemis, Glass, Rouse s.a. Muzica se dovedeste a fi, o data in plus, o punte eficienta intre culturi. O punte care nu fine seama de distante.
Dacia 16 noiembrie - 22 noiembrie Furios si iute - (SUA)
Muresul 16 noiembrie - 22 noiembrie Printesa indaratnica - (SUA)
Arta 16 noiembrie - 22 noiembrie - Sala A Cum sa ajungi presedinte - (SUA)
Arta 16 noiembrie - 22 noiembrie - Sala B Miss agent secret - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}