title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Vineri, 18 mai 2001

Regele Mihai este primit cu simpatie in RomaniaSenatorii au decis, ieri, ca regele Mihai va beneficia de o indemnizatie lunara neimpozabila, de paza si protectie din partea SPP si de un autoturism cu sofer. Senatorii au aprobat proiectul de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului. Pe baza unui amendament al secretarului Comisiei juridice, indemnizatia fostilor sefi de stat va fi de 50% din indemnizatia actualului presedinte, si nu de 75%, dupa cum prevedea proiectul adoptat de Camera Deputatilor. Fostii sefi de stat vor primi si o locuinta de protocol, cu destinatia de resedinta. Decizia senatului a fost luata cu o zi inaintea inceperii vizitei in Romania a familiei regale. Regele Mihai incepe, azi, o vizita de trei saptamani in Romania, care va marca reconcilierea sa cu presedintele Ion Iliescu. Mihai I, impreuna cu regina Ana, vor cina, maine, cu seful statului, la Palatul Cotroceni, "intr-un cadru privat", dupa cum au anuntat surse din anturajul presedintelui Iliescu. Aceasta va fi prima intalnire dintre fostul rege, in varsta de 79 de ani, si presedintele Iliescu. In 1990-1996, Iliescu a impiedicat in mod brutal si in repetate randuri revenirea lui Mihai I in tara. Regele va locui, incepand de astazi dupa-amiaza, in Palatul Elisabeta, cladire construita in 1936 pe locul fostelor herghelii regale, in stil mauro-spaniol, pentru principesa Elisabeta, fosta regina a Greciei si sora regelui Carol al II-lea. In program este prevazuta si o vizita in zona de vest a tarii. In 3 iunie, regele Mihai I va fi prezent la Savarsin, cand se va sfinti biserica noua. Si-au anuntat prezenta episcopul de Arad, episcopul Caransebesului, precum si IPS Nicolae, mitropolitul Banatului. Regele Mihai vrea sa ramana la Savarsin pentru cateva zile, pana in 6 iunie. El a spus ca vrea sa regaseasca la Savarsin relaxarea pe care o regasea odinioara si pentru care a preferat mereu acel conac.
"Zilele academice aradene" - la Universitatea "Vasile Goldis" - Virtual Arad News (c)2001Aflata la cea de-a XI-a editie, manifestarea cultural-stiintifica "Zilele academice aradene", organizate de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, in 18 si 19 mai, sub presedintia profesorului unversitar dr. Aurel Ardelean, rectorul universitatii, se constituie astazi intr-un prestigios vector al peisajului academic aradean. Remarcabila este prezenta la manifestari a delegatiei Universitatii din Novisad, condusa de dl. profesor universitar Milan Matanulj - prorector si a delegatiei Institutului National de Educatie din Budapesta condusa de Trecseny Laszlo - directorul Institutului, care vor prezenta comunicari in cadrul sedintei festive. Vor mai participa cadre didactice si studenti de la Universitatea Bucuresti, personalitati ale vietii publice aradene, reprezentanti ai episcopiei Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. Manifestarile care se vor desfasura pe parcursul a 2 zile vor debuta cu un "Te Deum", oficiat la statuia marelui patriot roman Vasile Goldis, patronul spiritual al Universitatii, urmat de sesdinta festiva, iar apoi sesiunile de comunicari stiintifice ale cadrelor didactice si studentilor care se vor desfasura pe 14, respectiv, 18 sectiuni. Demn de subliniat este faptul ca vor fi prezentate peste 600 de lucrari stiintifice, dintre care 250 sunt realizate de studenti. In program, vor fi cuprinse si manifestari cultural-sportive, cu participarea studentilor, meciuri de volei feminin si masculin intre reprezentantii Universitatii Bucuresti si ai Universitatii "Vasile Goldis". "Zilele academice aradene", editia 2001, se vor incheia sambata, 19 mai cu Sesiunea stiintifica a studentilor, care se va desfasura in cadrul complexului universitar Macea.
Interviu cu academicianul Stefan Augustin DoinasInterviu cu academicianul Stefan Augustin Doinas
- Domnule Doinas, dupa cati ani va reintoarceti in satul natal si cum regasiti locurile de aici?
- N-as putea sa spun exact... Ultima oara am fost aici la sfintirea bisericii. Sunt multi ani de-atunci. In orice caz, daca atunci a fost o mare bucurie, acum a fost o emotie extraordinara. Tot ceea ce au facut acesti oameni si copii care-si amintesc de mine, tot ce au facut pentru a ma onora m-a coplesit! A fost ceva atat de frumos incat, cu adevarat, sufletul meu s-a inaltat. Le multumesc tuturora, le sunt recunoscator, promit ca nu voi uita niciodata ceea ce au facut dansii pentru mine si nici aceste locuri care, de altfel, sunt radacinile existentei mele.
- Sunteti printre putinele personalitati din Romania care au beneficiat de un astfel de moment. Ce inseamna el pentru dumneavoastra?
- Probabil ca mai exista si alte personalitati, dar pentru mine a fost un lucru extraordinar pentru ca, intai de toate, nu m-am asteptat. In al doilea rand, totul s-a desfasurat cu atata frumusete si simplitate, incat m-am simtit absolut coplesit. Ii multumesc domnului director al scolii din Caporal Alexa si celorlalti profesori din sat care au avut aceasta initiativa, care ma onoreaza in mod deosebit. Promit ca voi trimite pentru scoala aceasta, care acum poarta numele meu, zeci si zeci de carti care sa contribuie la luminarea tinerilor copii pe care ii au in grija domniilor lor.
- Sa ne referim putin si la situatia de acum din Uniunea Scriitorilor. La ultimele alegeri, scriitorii s-au cam impartit in doua tabere: cei din provincie si cei din Bucuresti. Cum vedeti aceasta impartire?
- Nu stiu daca impartirea este chiar asa, cei din provincie si cei din Bucuresti. Cred ca, mai mult, unii tin cu o anumita personalitate si altii cu alta, in functie de diferite criterii. Au ramas doi candidati in cursa pentru functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor, iar vineri seara vom afla cine va fi noul presedinte.
- Pe cine mizati?
- Eu mizez pe Nicolae Manolescu!

A conemnat Ovidiu Balint

Actualele statii de tramvai vor fi modernizate - Virtual Arad News (c)2001Lucrarile sunt platite de o firma de publicitate
Conducerea Companiei de Transport Public a hotarat, dupa studierea ofertelor sosite din partea firmelor de publicitate, societatea care se va ocupa de modernizarea statiilor. Aceasta "licitatie" a fost castigata de firma aradeana de publicitate Euromedia. Aceasta, conform contractului care va fi semnat cu CTP, va moderniza doar 11 statii de tramvai. Lucrarile de modernizare presupun asfaltarea suprafetei statiilor, construirea unor rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, instalarea unor coperline moderne etc. In schimbul acestor modernizari, firma Euromedia va avea posibilitatea sa instaleze, in mod gratuit, panouri publicitare in cele 11 statii de tramvai pe care le va moderniza. Din pacate, doar 11 dintre statiile de tramvai beneficiaza de modernizare prin acest sistem. In continuare conducerea Compiniei asteapta oferte pentru modernizarea celorlalte statii. Acest program a fost initiat in urma cu mai mult timp, in speranta ca, in acest fel, va fi rezolvata problema statiilor. Aproape toate statiile de tramvai arata in mod deplorabil, aici nefiind facute lucrari de foarte mult timp. Iar cauza este lipsa de fonduri a CTP, care incearca sa rezolve problema intr-un fel mai putin costisitor.
La Vladimirescu un nou bloc a fost finalizatLucrarile la infrastructura continua in judet
Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, a participat miercuri la receptionarea a doua blocuri de locuinte in comuna Vladimirescu. Constructia a fost finalizata acum cateva zile. Cele 18 apartamente, cu 3, 4 sau cu o camera, au fost construite in baza ordonantei 19 din 1992 a Guvernului Romaniei, care permite tinerilor casatoriti sa cumpere astfel de locuinte. Ei vor trebui sa plateasca un avans de 10% din suma, dupa care ratele vor fi achitate intr-o perioada de 15 ani. Lucrarile, executate de catre Recons S.A., au fost finantate si de Consiliul Judetean Arad. Receptia acestor constructii vine la un interval scurt dupa o alta receptie de blocuri noi, la Pecica. Consiliul Judetean anuntase imediat dupa investirea noii conduceri ca va continua investitiile in constructia de locuinte in judet, dar si cele care privesc infrastructura. Tot miercuri au mai fost inspectate si lucrarile de consolidare a podului de peste Crisul Alb, care leaga localitatile Rostoci si Plescuta. Podul era intr-un stadiu avansat de degradare periclitand siguranta celor ce se incumetau sa il traverseze. Astfel de lucrari de consolidare ale podurilor sunt in plina desfasurare in judet. Consiliul Judetean Arad este convins ca va reusi si atraga fonduri pentru asemenea investitii si din fondurile speciale ale Guvernului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}