title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Joi, 18 octombrie 2001

Statuia "Sfinta Treime" a starnit controverse...Problema reamplasarii statuii "Sfanta Treime" a provocat polemici aprinse
Administratia locala a initiat un proiect prin care intreg platoul din fata Teatrului de Stat se va transforma. Iar, pentru ca acest lucru sa fie posibil, circulatia masinilor va fi redirectionata. In mijlocul parcului urma sa fie reamplasat un vechi monument simbolizand "Sfanta Treime", care, in prezent, este "gazduit" de Biserica Catolica din centrul orasului. Aceasta intentie a administratiei a generat, insa, puternice controverse in randul mai-marilor urbei, care au "reusit" sa faca dintr-o problema de ordin istoric si cultural, una politica. Pentru stabilirea unui punct de vedere comun in legatura cu amplasarea statuii "Sfanta Treime" s-a organizat, ieri, o dezbatere la care au participat cunoscuti istorici, oameni de cultura, arhitecti si reprezentanti ai administratiei. Dezbaterea s-a transformat intr-un veritabil curs de istorie, arta si urbanism, unii dimtre vorbitori justificandu-si punctul de vedere prin date istorice concrete, prin citate din documente ale lui Nicolae lorga, in timp ce altii si-au expus doar punctul de vedere bazat pe prejudecati nationaliste. Specialistii in arta, istorie, cultura sau arhitectura au reusit sa demonstreze ca monumentul, desi este unul catolic, nu reprezinta - nationalismul unguresc, fiind un monument al orasului, un veritabil monument de arta in stil baroc, cioplit in gresie, care comemoreaza nenumaratele victime ale ciumei din secolul al XVIII-lea, victime care au fost atat maghiari, sarbi, germani cat si romani. In plus, arhitectul Milos Cristea a afirmat ca "este normal sa se restaureze o problema urbanistica". Criticul de arta Horia Medeleanu a acuzat reactia potrivnica a Prefecturii: "Suntem intoxicati de prezent. Acum aruncam asapra trecutului imaginea
Statuia "Sfinta Treime" inainte de demolareprezentului". Ioan Popovici, consilier al Ministerului Culturii a sustinut ca "daca amplasarea acestui monument va deranja, oarecum, comunitatea inseamna ca aceasta esle necultivata. Prin urmare, trebuie s-o cultivam". Institutia care a lansat polemica a fost Prefectura. Serban Popescu, purtatorul de cuvant al Prefecturii a prezentat punctul de vedere oficial al institutiei, absolut "impotriva reamplasarii monamentului simbol al expansionismului maghiar, care ar satisface orgoliul comunitatii catolice, generand nemultumirea ortodocsilor". Atmosfera incinsa a denaturat, oarecum, discutia pasnica si constructiva, Prefectura fiind acuzata ca practica "o istorie de trei lulele, ca pompeaza artificial otrava pe lucruri valoroase, ca tine cont de prejudecati idioate" (Horia Medeleanu) si ca daca populatia va fi deranjata de amplasarea monumentului "Sfanta Treime" pe locul unde era asezat in trecut, atunci populatia are o "gandire tribala". Punctul pe "i"( desigur, din punct de vedere confesional) a venit din partea consilierului cultural al Episcopiei Arad, Vasile Pop. "Este adevarat ca statuia este catolica. Dar nu avem nimic impotriva acesteia. Nu acuzati ortodoxia de sovinism!", a afirmat acesta. Concluzia care se desprinde, momentan, din aceasta disputa acerba, este ca, tinind seama de importanta istorica, artistica si confesionala a monumentului, este necesar ca cei indrituiti sa ia o decizie privind amplasarea lui in spatiul urbanistic al Aradului, sa dea dovada de foarte multa maturitate si discernamant, eliminand cat se poate patima oarba, partizana unor interese meschine.
Copiii institutionalizati vor vizita si alte tari...DGPDC Arad are o serie de contacte cu institutii similare din strainatate
Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului (DGPDC), institutie subordonata CJA, isi dezvolta relatiile de colaborare externe, in scopul oferirii de servicii adecvate, pentru asigurarea bunastarii copilului. In cadrul colaborarii DGPDC Arad cu Consiliul pentru Protectia Copiilor din Bekes, o delegatie a institutiei aradene a participat, in urma cu cateva zile, la Gyula, la Conferinta pentru protectia copiilor de pe langa euro-regiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa. Unul dintre obiectivele conferintei a fost introducerea pe ordinea de zi a Euroregiunii DKMT a activitatii de protectie a copilului si stabilirea de relatii de colaborare intre judetele maghiare si romane implicate. La lucrarile conferintei au participat si reprezentanti ai Guvernului maghiar, subsecretarul de stat si alti membri ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie din Bucuresti, precum si reprezentantii Consiliului Judetean Arad, vicepresedintele Claudiu Cristea si secretarul general al judetului, Ioan Silaghi. De asemenea, in cadrul programelor de colaborare si parteneriat ale DGPDC Arad prin Compartimentul caselor de tip familial Santana cu Fundatia Carrefour din Neuchatel (Elvetia), in perioada 20-31 a acestei luni, un grup format din opt adolescenti si opt educatori vor participa la un schimb de experienta in Elvetia. Obiectivul vizitei este realizarea unui schimb de experienta pentru programele de integarea socio-profesionala a adolescentilor si a tinerilor institutionalizati. In acest sens, se vor vizita institutii de specialitate elvetiene si copiii, impreuna cu educatorii, vor participa la activitati specifice. De asemenea, luna viitoare, doi adolescenti ocrotiti in case familiale din Santana vor participa la lucrarile Forumului European al Actiunii Sociale, care se va desfasura la Bruxelles, sub coordonarea Comisiei Europene. La aceasta actiune vor fi prezentate realizarile judetului Arad in domeniul protectiei copilului, modul de organizare si functionare a alternativelor institutionale pentru copii, adolescenti si tineri case de tip familial (copii), apartamente colective (tineri) case de tineret. De asemenea, in cadrul colaborarii DGPDC - Arad Centrul de Plasamen 2 Arad cu Fundatia "Belfast Education and Library Board" din Irlanda, un grup de copii vor fi invitati in Irlanda, la sfarsitul acestei luni. Programul cuprinde vizitarea unor puncte culturale in Irlanda de Nord avand drept obiectiv familiarizarea copiilor cu cultura poporului irlandez. Asadar, institutia condusa de Edit Iuhasz are o serie de programe, toate avand drept obiectiv socializarea tinerilor.
Primaria a receptionat primul bloc pentru tineriPrimaria Arad a preluat, in aceasta primavara, finantarea unor blocuri de locuinte a caror constructie a inceput inainte de Revolutie, dar au fost lasate in paragina de catre constructori, din lipsa de fonduri. Un astfel de bloc a fost si X42, din Calea Aurel Vlaicu, mai precis scara B a acestui imobil. Lucrarea a fost executata de CONAR si, lucrand sustinut, acesta a fost gata in aceste zile. Marti, primarul Dorel Popa si viceprimarul Emanoil Voicu au participat la receptia prilejuita de terminarea lucrarilor de finisare. Dupa cum spunea Dorel Popa, "lucrarea a costat 15 miliarde de lei. Aceasta scara este compusa din 34 de apurtamente cu una, doua, trei si patru camere. Pana la sfarsitul anului vom da in folosinta inca 120 de apartamente. Este pentru prima data de la Revolutie, cand Primaria a terminat o asemenea lucrare, prin forte proprii". Apartamentele de la scara B a blocului X42 se vor distribui "dupa cum va hotara Consiliul Local Arad", a mai precizat primarul Dorel Popa.
Doctorul Heretiu face o analiza a cazurilor de antraxLa Spitalul de Boli Infectioase din Arad sunt tratate anual in medie 3- 5 cazuri de antrax. Majoritatea bolnavilor sunt adulti. De cele mai multe ori apar forme usoare ale bolii, care nu pun in pericol viata pacientilor. Bolnavii sunt tratati in saloane separate, pentru ca aceasta boala este deosebit de contagioasa. De cele mai multe ori, ei sunt trimisi la spital de medicul dermatolog, din cauza unor leziuni cutanate care nu se vindeca. Ultima pacienta, o femeie de 39 de ani din cartierul Micalaca, a fost externata vindecata la inceputul saptamanii. Directorul spitalului, dr. Dinu Heretiu, ne-a declarat ca in acest caz analizele de laborator efectuate la Bucuresti au relevat faptul ca nu a fost vorba de o imbolnavire cu bacteria de antrax, dar simptomele bolii sunt prea evidente pentru a o nega.
In TIR-uri sunt ascunse chiar si autoturisme...Politistii de frontiera de la Nadlac, impreuna cu comisari ai Garzii Financiare, au descoperit, in timpul unui control de rutina, doua autoturisme ascunse intr-un TIR, transmite corespondentul MEDIAFAX. Deoarece li s-a parut ca in camion era mai multa marfa decat era scris in actele de import, politistii i-au chemat pe comisarii Garzii Financiare pentru efectuarea unui control amanuntit. TIR-ul, condus de un sofer roman, venea din Germania si, potrivit documentelor, transporta pentru o firma din Suceava 300 de cauciucuri, 20 de geamuri, un dulap si patru biciclete, bunuri pentru care fusesera achitate taxele vamale de import aferente. Masinile, un Volvo si un Volkswagen Passat, erau acoperite cu cauciucuri si cu alte bunuri. Ele erau in stare de functionare, marfa de deasupra fiind asezata cu grija, pentru a nu deforma caroseriile masinilor.  In afara celor doua autoturisme, la control au mai fost gasite marfuri in valoare de cateva sute de milioane de lei, care nu figurau in documentele vamale de import, si anume masini de spalat, frigidere, obiecte de mobilier, imbracaminte, geamuri termopan, usi de garaj si alte 300 de cauciucuri, toate fara documente. Inspectorii au intocmit un proces verbal de custodie, iar marfa a fost depozitata pana la sosirea reprezentantului firmei din Suceava. Inspectorii au trecut la inventarierea bunurilor depistate, la stabilirea valorii acestora si a prejudiciului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}