title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Joi, 19 iulie 2001

17 iulie 1994 reprezinta data la care s-a realizat prima emisiune a postului local de radio, "Radio Arad". 17 iulie 2001 inseamna aniversarea de 7 ani a acestui post de radio. M-am gandit sa aflu mai multe despre despre trecutul, prezentul si viitorul Radio Arad. Si unde puteam gasi mai multe detalii, daca nu chiar la sediul RadioTeleviziunii Arad, unde dl. director Alexandru Mot a avut amabilitatea sa ne dea lamuririle privitoare la ceea ce inseamna Radio Arad. Iata, in continuare dialogul pe care l-am purtat cu directorul RTV Arad, Interviu cu directorul RadioTeleviziunii Arad - Alexandru Mot - Virtual Arad News (c)2001dl. Alexandru Mot.
- D-le director, Radio Arad poate fi considerat fratele mai mic al Televiziunii Arad. Cum a luat fiinta acest post de radio?
- Societatea noastra se numeste S.C. RADIOTELEVIZIUNEA ARAD S.R.L., denumire care rezida in cele doua licente pe care le detine: o licenta de televiziune si o licenta de radio. Licenta de radio a fost obtinuta in aprilie 1993, dar postul de radio nu a pornit decat pe 17 iulie 1994. A pornit dintr-o pasiune, fiind o activitate de pionierat. Din pacate, licenta obtinuta in prima faza era pentru o frecventa in banda estica, ceea ce a insemnat un mare neajuns, datorita faptului ca aceasta banda este receptata de aparatele radio vechi, care sunt foarte rar folosite in prezent. Din aceasta cauza accesul la emisiunile noastre era destul de limitat in mediul urban. Dar, chiar si asa, colectivul de atunci a reusit sa-si realizeze emisiunile.
- Cati membri erau in colectivul initial si cati dintre ei mai sunt in prezent la Radio Arad?
- Eram foarte putini; nici macar nu era, in acel moment, un colectiv pentru radio. Prima emisiune il avea la pupitrul tehnic pe Adi Ardelean (actual redactor sef), iar la microfon se afla subsemnatul, care pe atunci detinea functia de redactor sef. Dupa vreo 3 luni in care am lucrat in aceasta formula, colectivul a fost completat, treptat, de Ciprian Rus, Silve Hosszu, Dacian Pantea, Marcel Haica ( la partea tehnica), iar la microfon intrau Izabella Vekas, Cristian Faur, apoi Codruta Belean, Gabriela Gavrilescu. Majoritatea au ramas pana astazi, dar sunt repartizati pe alte domenii de activitate.
- Nu de foarte mult timp, TV Arad si Radio Arad s-au mutat intr-un sediu nou. Cum era cand se aflau separate de o distanta apreciabila?
- Era greu. Era foarte greu de controlat. Noi am avut multe sedii. La inceput TV Arad avea sediul pe str. T. Vladimirescu, timp in care s-a construit cabina de emisie radio de la U.T.A., cu ajutorul CONAR si COMINVEST. Dupa ceea TV Arad s-a mutat in Piata Fortuna. A fost un alt calvar pentru ca statia de emisie nu era in acelasi loc cu redactia. Apoi ne-am mutat in Micalaca, dar statia de emisie radio a ramas la UTA. Abia in urma cu vreo 3 ani am reusit sa mutam Radio-ul de la UTA in Micalaca, unind cele doua statii, asa cum e normal. Sediul de azi din str. Horia mi se pare ca este ceea ce trebuia sa se intample, dupa o lunga perioada de timp.
- Vorbiti-ne putin despre importanta colaborarilor cu Radio France, Deutsche Welle si Radio Contact.
- In 1994-1995 ne-am afiliat postului Radio Contact, post binecunoscut la nivel national. Programul nostru, propriu este de 8 ore pe zi. Colaborarile cu Radio France si Deutsche Welle ne ofera o sondare a modului cum este perceputa realitatea romaneasca in strainatate. Colaborarea cu Deutsche Welle a inceput la un an de la infiintarea Radio Arad, iar prima emisiune in limba romana a postului Radio France Internacional a fost captata si retransmisa in seara de Mos Nicolae a anului trecut.
- Care sunt planurile de viitor? Spre ce se indreapta Radio Arad?
- Aici nu mai pot detasa Televiziunea de Radio. In perspectiva doresc un singur lucru: digitalizarea, care sa acopere atat partea de televiziune, cat si partea de radio. Digitalizarea inseamna calitate si fiabilitate, este absolut necesara. In rest, trebuie sa fim atenti la feed-back. Sa gasim emisiuni care sa ii determine pe aradeni sa aleaga frecventa 99,1 FM.
- D-le director, va urez sa va realizati obiectivele propuse si sper sa ne intalnim pe viitor la cat mai multe aniversari!

La ora la care am vizitat sediul RTV Arad, se afla in plina desfasurare emisiunea "Buna dimineata, Arad!". Am profitat de ocazie si i-am luat la intrebari pe cei prezenti la datorie: 

Buna dimineata, Arad - anunta redactorul Codruta Belean - Virtual Arad News (c)2001Codruta Belean este redactor radio, realizatoare emisiunii "Buna dimineata, Arad!" dar si sef departament marketing in carul RTV Arad. In ambele roluri se poarta cu aceeasi vivacitate si energie, ceea ce face sa fie indragita atat de ascultatori cat si de colegi.
- Codruta, tu lucrezi de mult in Radio Arad...
- Cand am venit eu in Radio Arad, acesta sarbatorise deja un an de existenta.
- Care a fost evolutia ta aici?
- Initial am fost redactor radio, ca si acum. Imi place foarte mult ceea ce fac aici. Apoi a venit propunerea de a ma ocupa de departamentul marketing.
- Cum ti se pare munca in colectvul acesta tanar?
- Tanar si nu prea numeros. Ce e foarte important e ca reusim sa ne ajutam unul pe celalalt. Cred ca fara acest sprijin nu ar putea exista nici un post de radio sau de televiziune. Colaboram foarte bine, iar asta ne ajuta sa progresam atat noi cat si postul de radio.
- Munca voastra mi se pare placuta, distractiva, nicidecum apasatoare, greoaie...
- Pentru mine niciodata nu va fi o munca covarsitoare. Si cred ca nici pentru colegii mei. Dar nici distractie nu e. Nu-ti poti permite sa tratezi cu superficialitate ceea ce trebuie sa faci aici. Nu poti veni la microfon nepregatit.
-  Multumesc si... mult succes in activitate.

Marcel Haica face legatura intre studiou si casele oamenilor - Virtual Arad News (c)2001Marcel Haica este "vrajitorul" care face ca vorbele rostite de Codruta in fata microfonului sa ajunga in casele oamenilor. Ocupat cu vorbele Codrutei, a fost tare zgarcit la vorba, dar tot am scos cateva cuvinte de la el.
-  Marcel, de cat timp lucrezi in Radio Arad?
- De vreo 4 ani.
- Si cum ti se pare?
- Mi se pare foarte bine.
- Cum vezi evolutia Radio Arad?
- Evolutia? Ca si Coloana Infinitului: cand mai bine, cand mai putin bine. Acum suntem la "bine" si sper sa ramanem aici sau sa ajungem la "foarte bine".
- Multumesc si la mai... "bine".

Redactorul sef Adi Ardelean isi aminteste de prima emisiune - Virtual Arad News (c)2001Adi Ardelean, redactorul sef al TV Arad, este cel care a participat la prima emisie a Radio Arad.
- Cum a fost atunci, prima data?
- A fost foarte emotionant, fiind prima emisie a unui post de radio. Pentru mine nu era prima iesire pe un post, dar e vorba de emotia primului pas in ceea ce avea sa fie Radio Arad.
- In ce a constat prima emisie?
- A fost doar un semnal de identificare a postului, iar dupa semnal dl. director Mot a zis o fraza de genul "Aici Radio Arad, ascultati o emisiune de proba".
- Cum a fost trecerea de la postul de tehnician la cel de redactor?
- In general, in radio, cele doua posturi se combina. DJ-ul face si moderatia, selecteaza muzica. Eu am facut si stiri, ceea ce un DJ nu prea face.
- Ne poti povesti ceva deosebit din activitatea ta la Radio Arad?
- Deosebit este tot - fiecare zi, fiecare clipa. Acesta este specificul muncii noastre - nu te plictisesti si nu te plafonezi.
- Multumesc. Mult succes!

Interviurile au fost consemnate de

Florina Cismas - reporter Virtual Arad

Colonelul Avram Catanici raspunzand intrebarilor PreseiIn perioada 16-18 iulie, subunitati ale Balalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu " au desfasurat aplicatii tactice fara trageri de lupta, cu tematica de "peacekeeping" (pastrare a pacii). Reprezentanta Aradului, U.M. 01249 - cunoscuta ca "Cetate", a prezentat, marti, la Padurea Ceala, un astfel de exercitiu demonstrativ.
"Jos NATO, go home!"
Inca de dimineata, ziaristii au fost urcati intr-un microbuz al Armatei si, insotiti de col. Avram Catanici, comandantul UM 01249 si col. Rogin, loctiitorul comandantului Brigazii 18 Mecanizata teritoriala "Decebal" Timisoara, au fost transportati la Padurea Ceala. Acolo, intr-un punct control - pazit de militari inarmati - a debutat prima actiune menita sa pastreze pacea. "Masina pe care o vedeti va trece prin punctul control. Este o stare tensionata, iar noi frebuie sa verificam fiecare civil, pentru ca s-ar putea sa detina vreo arma. Va fi controlata" - ne spune cpt. Marcel Miculac, purtatorul de cuvant al UM 01249. Exact in clipa aceea, in masina se
Militarii de la punctul de control sunt fermi pe pozitie...descopera o arma de foc, barbatul fiind retinut si predat, ulterior, politiei. In acelasi cadru, mai multi cetateni revoltati - tineri, dar si copii scandau impotriva NATO ("Jos NATO!", "go home!") si a prezentei acesteia in zona. La un moment dat, o explozie cauzata de o mina genereaza un adevarat schimb de focuri, demonstratia fiind inabusita in cateva secunde. Doi raniti de partea turbulentilor, semn ca actiunea de mentinere a pacii a fost un succes.
Mine antitanc si disperare
Ziaristii prezenti nu au avut prea mult timp sa rasufle, asistand, in apropierea Padurii Ceala, la un baraj genistic, format din doua mine antitanc. "Militarii prezenti in cele doua transportoare amfibie blindate (TAB) au chemat o echipa de gensti, care a asigurat locul, a dezumorsat minele si a eliberat calea de acces. Un alt incident se va petrece imediat: un Aro care transporta doi militari si un doctor va incerca sa evite o groapa si va atinge o mina antitanc. Pana la sosirea echipei medicale, doctorul intra in panica si nu stie ce sa faca, iar ceilalti doi militari sunt grav raniti. Sunt situatii firesti, care se intampla pe timp de razboi" - ne declara col. Avram Catanici, comandantul UM1249.
Concluzia, trasa la umbra unui cort militar, cu fasole la cazan, a fost aceea ca Armata Romana are profesionisti care, in orice moment, sunt tn stare sa pastreze pacea in orice colt al lumii.
O delegatie americana a sosit la AradS-a pus baza unei colaborari cu Universitatea "Aurel Vlaicu" si firma Petra
Incepand de luni, orasul nostru a gazduit o importanta delegatie compusa din opt importanti oameni de afaceri din SUA. Marea lor majoritate au afaceri in zona Chicago, fiind contactati in luna februarie a accstui an de primarul Dorel Popa. Delegatia a fost condusa de catre Dan Hofmeister Jr., avocat din Chicago, care, prin natura muncii sale, are o serie de contacte cu oameni de afaceri din SUA. Printre obiectivele de care au fost interesati americanii s-au numarat Zona Industriala si Zona Libera Curtici- Arad. De asemenea, ei au avut contacte cu Wayne Wesley, reprezentantul companiei Astra-Trinity, cu care s-au discutat chestiuni concrete despre ceea ce inseimna derularea unei afaceri in Romania si in Arad. "Eu i-am pus in legatura cu reprezentantul companiei Trinity, ca sa nu creada ca noi vrem sa-i amagim cu promisiuni, si pentru a avea o imagine reala despre ceea ce inseamna o afacere in Arad. Eu, cand ne-am intilnit in Chicago, i-am incurajat sa vina in orasul nostru. In rest, deciziile le apartin." a spus primarul Popa. Delegatia americana a mai avut intalniri si cu o parte dintre bancherii din Arad. "In Arad am gasit un bun climat de afaceri, am analizat oportunitatile oferite de aceasta zona. In afaceri trebuie sa existe incredere, iar aici am fost placut impresionat sa gasesc multi crestini si asta este foarte bine. Multi dintre liderii comunitati crestine sunt si importanti oameni de afaceri si asta este un semnal bun pentru noi. Desi sunt cateva lucruri concrete, noi nu putem sa luam decizii in zbor. Deocamdata adunam informatii, si apoi luam hotarari: Avem discutii cu oameni de afaceri si sigur vom face ceva"-a spus avocatul Dan Hofmeister Jr. "Lucrurile concrete" despre care vorbea seful delegatiei sunt o colaborare cu Universitatea "Aurel Vlaicu", unde, in viitorul apropiat, vor sosi cativa profesori din SUA. De asemenea oamenii de afaceri americani au discutat cu reprezentantii firmei PETRA, cu care doresc o colaborare de lunga durata. De altfel, delegatia a fost insotita si de unul dintre actionarii acestei firme Raji Abulil. Acesta pleca in august, impreuna cu alti oameni afaceri aradeni, in Chicago, pentru continuarea discutiilor. In urma acestei vizite, spitalele aradene ar putea beneficia de aparatura performanta. Americanii mai au unele intentii in domeniul IT.
Aurica Trandafir - cel mai inalt biciclist pe strazile AraduluiAnul 1985 a fost unul decisiv pentru romanul Aurica Trandafir. Atunci el a luat o hotarare inteleapta - aceea de a parasi tara si de a-si incepe un nou rost pe meleaguri canadiene. Aici a putut sa-si transforme visele in realitate si sa le traiasca la o intensitate maxima. Astfel ca, dupa numai 3 ani de zile, Trandafir a inceput sa-si confectioneie prima bicicleta din tevi pe care le-a gasit pe marginea drumurilor. Si, tot atunci, in minte i-a incoltit un gand nobil: sa inceapa o campanie de strangere de fonduri pentru intr-ajutorarea copiilor strazii. Campanie care s-a transformat intr-un tur al lumii cu bicicleta, si nu oricum, ci condusa cu ajutorul picioroangelor. Aurica Trandafir a descins, zilele trecute, in Arad unde a fost intampinat cu multa bucurie de foarte multi curiosi. El le daruieste copiilor figurine confectionate din baloane si spera ca excursia sa sa-si atinga, la sfarsit scopurile.
Tinerii pistolari aradeni se pregatesc intens...Alaturi de Marius Cenadan, alti doi tineri tragatori s-au remarcat la recentul incheiat CN rezervat juniorilor
Aradenii s-au remarcat la recent incheiatul Campionat National de tir, rezervat juniorilor II. Daca de la Marius Cenadan, component al Clubului Sportiv Municipal Conar, erau asteptate doua titluri nationale, surpriza placuta a venit din alta parte. Sergiu Micoroi si Tiberiu Demeter, sportivi ai Clubului UTA, au avut la randul lor o evolutie reusita clasandu-se pe podium in proba de pistol viteza si de asemenea au devenit campioni nationali pe echipe la aceeasi proba. Antrenati de Monica Toth, cei doi in varsta de 15 ani, putem spune ca nu au o prea mare experienta, incepand practicarea tirului in urma cu doar trei ani. "Rezultatele de la acest CN sunt cu atat mai Valoroase pentru ei, cu cat pregatirea le-a fost afectata de examenul de capacitate", ne-a spus Monica Toth. Acest examen a fost luat cu succes de catre cei doi sportivi, care din acest an au devenit liceeni, Tibi la Liceul "Hidro", iar Sergiu la Colegiul National "Elena Ghiba Birta". Ambii s-au declarat multumiti de rezultatele obtinute la Bucuresti, dar au declarat ca se putea si mai bine. "Nu am prea multe concursuri la activ. Daca ma concentram mai bine, puteam obtine locul III la pistol sport", a spus Tiberiu Demeter. "Din cauza examenelor nu am facut antrenament decat trei luni. De aceea, eu zic ca e buna medalia de bronz la pistol viteza", a completat Sergiu Micoroi. Trecand peste succesul obtinut la CN, cei doi tineri tragatori ai CS UTA se pregatesc pentru "Cupa Romaniei", ce se va desfasura spre sfarsitul lunii august.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}