title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Vineri, 19 octombrie 2001

Analizele de laborator au aratat ca praful nu contine bacilul antraxuluiFebra amenintarilor cu teribilul atac, prin posta, cu bacilul antraxului a ajuns si la Arad. Este cazul familiei Chis, care a trait, miercuri seara, din plin, teroarea inspirata de un plic dubios gasit in cutia postala. Carmen Chis, domiciliata pe strada Bela Bartok din Arad, a deschis, in jurul pranzului, cutia postala, unde a gasit un plic fara adresa, nestampilat, pe care se vedea vag o inscriptie ce aducea a Ungaria. Initial, ea s-a infuriat si a aruncat plicul la gunoi, mai ales ca i s-a parut ca simte inauntru un fel de praf. S-a spalat apoi cu sapun si spirt, pentru orice eventualitate, apoi a dat uitarii intamplarea. Pe la 21.30 seara, tatal ei, Grigore Chis, a venit acasa si, vazand un plic in cutia de gunoi, l-a luat si l-a desfacut. In interior se afla, intr-adevar, un praf alb-galbui: "Nu ne-am speriat, dar oricum a fost ceva suspect pentru ca niciodata nu am mai gasit un astfel de plic, fara adresa". Politia, DSV si Protectia Civila au luat cu asalt casa familiei Chis. Capul familiei a anuntat politia, care, la randul ei, a alertat Protectia Civila si Directia de Sanatate Publica. La ora 22.00, trei echipaje ale respectivelor institutii au dat navala in casa familiei Chis, speriate de atacul miselesc al bacilului de antrax, via Ungaria, tocmai pe strada Bela Bartok din Arad. Pulberea suspecta a fost dusa, cu maxima precautie, la laborator, pentru analiza. Ieri, dupa cum ne-au declarat surse autorizate din politia aradeana, a sosit rezultatul final al analizelor. Spre usurarea tuturor, primul test a stabilit ca in plic nu se afla bacilul antraxului si nici vreun alt germen patogen periculos. Analiza prafului continua pentru a se afla natura acestuia. De asemenea, cercetarile continua si pentru identificarea expeditorului, autor al unei glume macabre care a pus pe jar politia, Protectia Civila si Directia de Sanatate Publica si pe familia Chis din Arad.

project.gif (741 bytes) Virtual Arad va prezinta un videoclip despre acest caz !

Functionarii de la Finante au iesit in strada...Sindicalistii au intrerupt programul de lucru timp de 15 minute
La inceputul acestei luni, in Capitala, s-a intrunit Consiliul National al Uniunii Sindicalistilor din Finantele Publice unde s-au luat unele masuri care ar urma sa le atraga atentia guvernantilor asupra dificultatilor cu care se confrunta salariatii din domeniul respectiv. Astfel s-a hotarat initierea unor actiuni de protest, actiuni la care au subscris si reprezentantii aradenilor prezenti la intrunire. Primul protest a fost declansat miercuri, cand intre orele 8,00- 8,15 angajati din cadrul Directiei Generale a Finantelor Arad, precum si din Administratia Financiara de Stat au intrerupt programul de lucru si au iesit in fata institutiilor la care lucreaza. "Azi (n.r. miercuri) am protestat impotriva salarizarii necorespunzatoare, neacordarii tichetelor de masa, conditiilor de munca nesatisfacatoare, neplatii orelor suplimentare, neasigurarii cheltuielilor pentru deplasari, neacordarii celui de-al 13- lea salariu si a primelor de vacanta, nerespectarii de guvernanti a Statutului functionarului public si a proiectului noii legi a salarizarii", ne-a declarat Tudor Gabor, presedintele Sindicatului "Finante" din cadrul DGFP a judetului Arad. La protestul de miercuri au participat aproximativ 550 de sindicalisti, dintre care 250 au protestat la Arad in fata Directiei Generale Publice a municipiului Arad. "Inca nu cunoastem efectul protestelor noastre. Aceasta actiune de protest a avut loc la nivel national. In perioada urmatoare vom stabili planul actiunilor pentru a atrage atentia guvernantilor asupra dificultatilor cu care, se confrunta salariatii din domeniul Finante", a mai declarat Tudor Gabor. Trebuie precizat ca in primavara acestui an, Guvernul, printr-o Ordonanta, a suspendat pana la 31 decembrie 2001 aplicarea Statutului functionarului public si a proiectului noii legi a salarizarii. Motivul invocat a fost lipsa banilor la bugetul de stat.
Centrul de la Horia este pregatit pentru primirea strainilorIn acest moment, la Centrul de primire, triere si cazare straini Arad (aflat in localitatea Horia) se fac ultimele pregatiri pentru primirea in bune conditii a cetatenilor straini care au depasit tennenul de sedere in tara sau cei care nu pot prezenta acte de identitate. Lt col. Stefan Damb, seful Centrului, ne-a declarat ca, "data fiind conjunctura mondiala, ne asteptam la un aflux mare de afro-asiatici, in special afgani, care, din cauza regimului, vor emigra in Romania. Si in Bucuresti exista un astfel de centru, dar este deja ocupat, asa ca singurul loc de cazare ramane Aradul." In privinta conditiilor de cazare, lt. col. Stefan Damb ne-a declarat ca intr-o camera vor sta 2-3 straini, care vor beneficia de chiuveta, dus si dispensar medical. Ca o confirmare a celor declarate de lt.col. Stefan Damb, in data de 14/15 octombrie, politia de frontiera a retinut patru afgani care nu isi justificau prezenta in zona. Acestia aveau asupra lor documente de identitate eliberate de catre Oficiul National pentru refugiati si au declarat ca doreau sa isi gaseasca de lucru in agricultura.
Directorul SIF Banat-Crisana - Daniel Manate este deschis verificarilor...Controlul demarat din ordinul primului ministru Adrian Nastase la SIF Banat Crisana s-a incheiat zilele trecute. Reamintim cititorilor ca asupra SIF-urilor, in general, plana suspiciunea ca ar fi angrenate in peste 17.000 de procese, ca au relatii cu societati fantoma si emit cecuri fara acoperire. Astfel, la Arad, la SIF Banat Crisana, au sosit in control: reprezentantii Ministerului Finantelor si ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, subordonata ministerului amintit. La capatul a doua saptamani de "lupta" cu realitatea de la SIF Banat Crisana, comisia de control a parasit Aradul, urmand ca, cel mai probabil la sfarsitul acestei saptamani, rezultatele verificarii sa fie prezentate Guvernului. Referitor la controlul propriu-zis, Daniel Manate, director de departament in cadrul SIF Banat Crisana, ne-a declarat: "Am colaborat bine cu cei sositi sa ne verifice si le-am pas la dispozitie tot ce ne-au cerut. Noi n-avem nimic de ascuns si, din panctul nostru de vedere, totul este normal". De mentionat, ca reprezentantii APAPS n-au mai facut parte din comisia de control deoarece nu aveau, "nici in clin si nici in maneca", de a face cu SIF, delegarea lor alaturi de cei ai Ministerului Finantelor fiind o ineptie (mai mult sau mai putin asumata).
Primaria a demolat constructiile ilegalePrimaria a demarat, miercuri, o campanie de dezafectare a domeniului public pe care sunt amplasate constructii ilegale, din pacate, deocamdata doar in cartierele locuite de rromi. Astfel, la orele diminetii, pe strada Baba Novac si-au facut aparitia lucratori ai Serviciului Disciplina si Control in Constructii alaturi de reprezentanti ai fortelor de ordine cu cagule pe fata. In plus, la fata locului a sosit si un buldozer. Impresia a fost desavarsita, in cateva momente vacarmul fiind de nedescris. Rromii au tipat, au blestemat, s-au aruncat la pamant, fara a-i impresiona insa pe cei sositi la fata locului. Nu peste mult-timp, buldozerul si-a facut datoria. Casa cu nr.7, de fapt o odaita cu pereti din pamant unde locuia o familie cu 12 copii, a fost "rasa" complet. Vazand ca nu e de glumit, vecinii au inceput sa-si descopere singuri casa si sa mai salveze ce se mai putea. Apoi, lama buldozerului a doborat-o si pe aceasta, camin al unei familii cu opt membri. Cosiderand ca exemplul a fost elocvent, reprezentantii Primariei au decis suspendarea actiunii, la promisiunea rromilor ca-si vor demola singuri, in decurs de sapte zile, toate constructiile ilegale. Legat de tot ce s-a intamplat miercuri, Viorica Graur, sefa serviciului mai sus amintit din cadrul Primariei Arad, care a condus operatiunile la fata locului, ne-a declarat: "Desi au fost somati sa-si demoleze constructiile ilegale, rromii nu au facut-o. Trebuie spus ca aproape toti de pe strazile Baba Novac, Giordano Bruno si Socului locuiesc in constructii ilegale. Prin urmare, astazi am inceput dezafectarea terenului. Peste sapte zile, daca nu-si vor demola singuri constructiile, vom veni din nou." In alta ordine de idei, nu vor fi demolate constructiile mai vechi de trei ani, pentru care, se pare, exista autorizatii de constructie. Si, desi majoritatea rromilor nu au acte de identitate, sunt si cativa care fac exceptie de la regula, fiind domiciliati pe strazile cu pricina. Problema este insa ca nu au acte pe case. "Pe acestia din urma dorim sa-i ajutam sa intre in legalitate. De aceea, le-am pus in vedere sa-si delege trei reprezentanti, cu care sa putem discuta" a precizat Viorica Graur. Trecand dincolo de aspectele legale ale acestui caz, nu putem sa nu remarcam ca multi rromi (cu si mai multi copii) vor ramane fara acoperis deasupra capului. Si vine iarna. De aceea, daca tinem cont de anotimpuri, actiunea primariei este ori intarziata, ori prea grabita.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}