title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Sambata, 20 octombrie 2001

La Targul ONG a fost prezent si primarul Dorel Popa...Ieri dimineata, la ora 09,30, a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a V-a editii a Targului Organizatiilor Neguvernamentale. La manifestare a fost prezent si primarul municipiului, Dorel Popa. Acesta a tinut sa le ureze participantilor succes, apreciind efortul pe care organizatiile neguvernamentale il depun. De altfel, Dorel Popa este presedintele unei asemnea organizatii. "Asemenea intalniri sunt o dovada elocventa a rolului pozitiv al dialogului in relatiile cu oamenii, dintre cetateni si institutiile menite sa-i slujeasca, intre adminstratie si organizatiile neguvernamentale. Am convingerea ca problemele comunitatii in ansamblu si, nu in ultimul rand, ale fiecarui individ in parte, pot fi solutionate mai eficient prin efortul conjugat al tuturor celor care s-au angajat in acest demers care cere, inainte de toate, multa daruire si dragoste fata de semeni" a mai subliniat primarul, Dorel Popa. Din pacate, la targ nu au putut fi prezente decat 28 de organizatii neguvernamentale. In prima zi a targului participantii s-au intalnit la atelierele de lucru, iar seara a fost incheiata intr-o nota de buna dispozitie, primarul, Dorel Popa oferind un dineu. Astazi manifestarea va continua in acelasi mod, urmand ca incheierea lucrarilor forumului sa se faca la ora 13,30.
Interviu cu Claudia Miutescu - purtator de cuvant AJOFMInterviu cu Claudia Miutescu, purtator de cuvant in cadrul AJOFM Arad
- Spuneti-ne pentru inceput daca s-au inregistrat probleme la plata ajutorului de somaj?
- Nu. Saptamana trecuta, mai precis pe data de 10 octombrie, s-a platit cea de-a doua transa a ajutorului de somaj, in valoare de 1,55 miliarde de lei. In ceea ce ne priveste nu am avut in ultima vreme probleme cu aceste plati. Deschiderea a fost facuta, intotdeauna la timp, astfel ca, oamenii au putut intra in posesia banilor fara intarziere.
- Care este evolutia ratei somajului pe ultimele luni?
- Rata somajului pe luna septembrie a inregistrat o usoara scadere. Daca pe luna august, procentul era de 6,72 %, in luna septembrie a coborat pana la 6,23 %. Rata la nivelul judetului se mentine sub media pe tara. In prezent, sunt inregistrati la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca un numar de 8707 someri in plata, din care 2913 beneficiaza de ajutor de somaj, 698 primesc ajutor de integrare profesionala si 5096 beneficiaza de alocatie de sprijin.
- Cum se explica scaderea inregistrata la sfarsitul lunii septembrie?
- O contributie foarte importanta a avut Bursa locurilor de munca organizata la sfarsitul lunii august. Costurile totale ale organizarii acestui eveniment s-au ridicat la 14,739 milioane de lei si au fost suportate, in totalitate, de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.Un numar de 281 de absolventi, participanti la Bursa locurilor de munca, au fost angajati.
- Cum se deruleaza procesul de creditare a IMM?
- Am avut solicitari in valoare de 44 miliarde de lei. Din 17 dosare depuse au fost aprobate 13. S-au creat 167 locuri de munca, fiind incadrati 84 de someri, in domeniile industria lemnului, industria alimentara, prestari servicii, industrie grea si agro-turism. In prezent, la BCR, se afla in curs de aprobare 3 dosare. Firmele care au solicitat creditarea vor crea 38 de locuri noi de munca din care 19 pentru someri.
- Cum incearca reprezentatii AJOFM stoparea exodului de forta de munca in strainatate?
- Pe raza judetelor Arad si Timisoara au primit aprobare foarte putine firme. In Arad, singura societate care poate intermedia locuri de munca in Franta, Olanda, Luxemburg si Belgia este SC Lazar Agroservice SRL, cu sediul in Paulis. Pe aceasta cale, dorim sa atragem atentia tuturor persoanelor sa nu contacteze alte firme, care isi prezinta ofertele prin anunturi la mica publicitate in diverse publicatii. Noi, oricum urmarim aceste anunturi si vom trece la verificarea modului in care lucreaza firmele respective.
Stefan Balita solicita sprijin pentru invatamantul aradeanUltima sansa a cadrelor didactice din invatamant si, implicit, ultima sansa a invatamantului romanesc, in general, o reprezinta mult promisa Lege a salarizarii bugetarilor. La aceasta s-ar mai adauga si negocierea favorabila a Legii Bugetului de Stat pentru anul 2002, negociere care sa concertizeze interesele personalului din invatamant. Cum actiunile demarate de sindicatele din invatamant, in ultima perioada, nu au dat nici un fel de rezultate, liderii acestora s-au decis sa ceara sprijin reprezentantilor guvernului in teritoriu si, mai nou, parlamentarilor. Astfel, Sindicatul Democratic din Invatamantul aradean a inaintat prin biroul sau operativ o adresa parlamentarilor aradeni in care li se solicita sprijin in momentul dezbaterii celor doua legi. Reprezentantii judetului Arad sunt rugati, prin comunicatul in cauza, sa se lupte pentru introducerea, in bugetul anului 2002, unor fonduri pentru majorarea salariilor cadrelor didactice si a personalului din invatamant, astfel incat discrepanta dintre salariile acestei categorii profesionale si a celorlalte categorii bugetare sa fie eliminata. Sprijinul parlamentarilor este cerut si pentru rezolvarea problemei tichetelor de masa ("care ar trebui sa fie cuprinse in buget") si la alocarea fondurilor repartizate invatamantului, drepturi recunoscute prin legi, prin statutul personalului didactic si prin contractul colcectiv de munca. Sindicalistii spera ca prin interventia alesilor locali, sporul de suprasolicitare neuropsihica sa nu mai fie inclus in salariul de incadare. Nici compartimentele "defavorizate" ale invatamantului nu au fost uitate caci, potrivit lui Stefan Balita, liderul Sindicatului Democratic din Invatamant Arad, "se doreste un sprijin substantial pentru Invatamantul Special si Centrele de Plasament". Nu in ultimul rand, cadrele didactice asteapta, de la noua lege, o crestere a salariilor, care sa nu fie conditionata de disponibilizari in sector. Vom vedea daca asteptarea le va fi rasplatita.
Motii vor fi ajutati sa faca agriculturaLa sediul Directiei Agricole Arad s-a desfasurat, o sedinta de lucru pentru prezentarea situatiei actuale din agricultura. La aceasta intalnire, la care au fost prezenti directori ai Directiei Agricole si reprezentanti ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola s-a prezentat oficial si Programul de Dezvoltare Rurala pentru Regiunea Muntilor Apuseni program derulat prin Fondul International de Dezvoltare Agricola. "Prin acest program se doreste imbunatatirea conditiilor de viata a populatiei defavorizate, prin constituirea unui fond de credit destinat finantarii investitiilor din agricultura, Aradul a primit deja 16,5 milioane de dolari, acesti bani urmand a fi derulati prin BCR. In acest moment trebuie sa se identifice micile gospodarii, fermele, firmele mici sau societatile comerciale de procesare la scara mare" ne-a declarat directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad, ing. Ioan Alda. Aceste credite, cu dobanda de 6,5% pe an, rambursate in maximum 5 ani se vor putea obtine dupa ce motii vor depune un proiect la Directia Agricola, aceasta, dupa analizarea lui, urmand sa-l prezinte Bancii Comerciale Romane. Iata si care sunt sumele maxime pe care un producator le poate cere: pentru micile gospodarii 4.000 USD; pentru imprumuturile agricole 10.000 USD iar pentru societati comerciale si de procesare la scara mare 100.000 USD.
Mai sunt asteptate inca 10 microbuze scolare...Inspectoratul scolar asteapta sa primeasca inca zece microbuze de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, sperand ca va reusi astfel sa rezolve cele mai stringente probleme ce tin de transportul elevilor din mediul rural. "Nu spun ca vom rezolva in totalitate lucrurile, dar macar vom scapa de problemele mai stringente, arzatoare. Sunt zone in care pentru Compania de Transport Public nu se renteaza sa faca transport de persoane, sau zone greu accesibile pentru autobuzele lor, care sunt mari. Acolo dam noi, microbuzele pe care le primim de la minister" - a precizat Mihaly Matekovitz, inspector general adjunct in cadrul, Inspectoratului Scolar. Acesta a prezentat si pozitia Inspectoratului, vizavi de posibilitatea ca microbuzele, date primariilor in baza unor procese verbale, sa serveasca mai multe comune. "Noi nu avem nimic impotriva ca mai multe primarii sa cada de acord si sa foloseasca impreuna microbuzele. Daca se inteleg asupra platii soferului, a reparatiilor si a combustibilului, noi suntem chiar multumiti. In acest fel, vor beneficia mai multi elevi de ele." Pe de alta parte insa, au fost si primarii care desi aveau nevoie de microbuze, le-au refuzat pe motivul lipsei de fonduri.
Dacia 19 octombrie - 25 octombrie Dr. Dolittle 2 - (SUA)
Muresul 19 octombrie - 25 octombrie A.I. - Inteligenta artificiala- (SUA)
Arta  19 octombrie - 25 octombrie - Sala A Proprietarii de stele - (ROM)
Arta 19 octombrie - 25 octombrie - Sala B Misiune imposibila 2- (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}