title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Miercuri, 21 noiembrie 2001

Marius Lazurca este noul director al CCJAEl doreste elaborarea Strategiei Culturale a judetului Arad
Centrul Cultural Judetean Arad, care reuneste patru institutii de cultura, revista Arca, orchestra Rapsozii Zarandului, Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiilor Populare si Centrul de Cultura, Tineret si Sport Arad are, de saptamana trccuta, un nou director, in persoana lui Marius Lazurca. Luni, vicepresedintele CJA, Claudiu Cristea, a organizat o conferinta de presa, in care Marius Lazurca a fost prezentat. El are un CV impresionant, fiind, in prezent, profesor la Universitatea de Vest din Timisoara. Marius Lazurca are 30 de ani, este casatorit si are trei copii: El a absolvit Facultatea de Litere a Universiiatii de Vest Timisoara, sectia franceza-romana, cu media 9,85, are studii de filologie clasica la Universitatea de Vest Timisoara, a fost elev al Ecole Normale Superieure Fontenas Saint Cloud, studii de master in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbonne si studii doctorale la aceeasi universitate. A mai beneficiat de burse la College of the Resurrection, Mirfield, Marea Britanie si la Gladstone Residential Library; Hawarden, Tara Galilor. El vorbeste cinci limbi straine. El si-a prezentat strategia si managementul cultural pentru judetul Arad, care trebuie sa tina cont de mai multe criterii: reprezentativitate, excelenta culturala, dinamism si integrare institutionala, influenta publica, proiectare la scara zonala si internationala a programelor, precum si un grad semnificativ de autofinantare. In opinia noului director, CCJA trebuie sa devina o voce autorizata in domeniul culturii. Pentru aceasta se va formula o Strategie culturala a Aradului, document care va fi supus dezbaterii si aprobarii CCJA. De asemenea, impactul trebuie sa fie unul dintre cele mai importante criterii de evaluare a eficientei activitatii CCJA. Fiecare program sau proiect derulat va trebui sa tina cont si sa evalueze influenta sa publica. Unul dintre obiectivele prioritare ale noului director este stimularea initiativei colaboratorilor de a-si gasi surse suplimentare de finantare. La capitolul masuri strategice urgente, Marius Lazurca propune realizarea unui sondaj de opinie pertinent. Acesta va fi realizat intr-un an de zile, va costa 10- 15.000 USD, pentru finantarea lui urmand sa se atraga surse externe. Acesta se doreste un studiu al pietei culturale, prin care s-ar identifica tendintele, nevoile si mijloacele pertinente de raspuns. Acest studiu va sta la baza intocmirii Strategiei culturale a judetului Arad. Strategia ar reprezenta focalizarea unor obiective de lunga durata si ar duce la armonizarea activitatilor subinstitutiilor componente.
Gheorghe Zamfir se distanteaza de PRM...Interviu cu maestrul Gheorghe Zamfir
-Asadar, experienta dumneavoastra cu PRM a fost una nefericita?
- Categoric, iar de aici mi s-au tras niste catastrofe si niste nenorociri incomensurabile. Prima dintre ele a fost si spre dezastrul meu moral, fizic si, mai ales financiar - de parca nu era destul si asa; dupa intoarcerea mea dupa 1989 mi-am dat seama ca din toti artistii care au incercat sa se intoarca si sa se restabileasca in tara eu sunt singurul care nu am realizat nimic; din punct de vedere financiar m-am ruinat total. Pe plan international, am remarcat ca aceasta aparitie a mea la alegerile prezidentiale, in care a parut ca eu l-am sustinut pe Vadim Tudor, a fost primita foarte rau. Ceea ce este cu totul fals: eu am sustinut o cauza pe care el mi-a prezentat-o, adica salvam aceasta tara si poporul din marasmul in care se zbate, iar eu cand aud de salvarea tarii sunt gata sa merg pana la saciificiul suprem. Iar acum constat ca muzica mea este scoasa azi din radio, ceea ce mi se pare inexplicabil! Mi s-a spus ca la Radio-Romania nu exista decat un singur CD de-al meu, cand eu am 138 de CD-uri si in fiecare clipa, undeva in lume, se difuzeaza muzica mea! Asadar, aparitia mea in sustinerea cauzei cu care Vadim s-a angajat in fata mea si a natiunii, facuta din spirit de devotament fata de tara si popor, mi-a adus deservicii enorme. Ce s-a intamplat a fost catastrofal pentru mine, mai ales in strainatate. Din idol, m-au transformat in tradator de tara, m-au infierat cu fierul rosu si am ramas terminat. S-a pornit o campanie nationala si mondiala de denigrare a mea, ca si cum eu as fi fost singurul om care se vedea din Cosmos.
- Care au fost repercursiunile pe plan international?
- De curand, am dat un concert intr-o biserica mare din Germania. Au venit doar 300 de oameni. De ce? Pentru ca s-au dat niste telefoane si li s-a spus oamenilor "Nu va duceti la concertul lui Gheorghe Zamfir, pentru ca este un antisemit. Este periculos!" Dar cei care au venit nu au mai vrut sa plece de la concert. Pentru ca sunt periculos? Nu, ca pentru ca am plans in doine, in cantece, in sarbe, in doine de jale si in rugaciuni. Adica, Zamfir a devenit periculos pentru ca se roaga? Unde am ajuns? In ce lume traim? Am mai avut un proiect care ma putea salva din marasmul financiar in care traiesc. O casa de discuri de la Londra s-a indragostit de ultimul meu disc cu doine romanesti si m-a contactat in urma cu cateva luni, propunandu-mi sa, organizeze o campanie in 2003 de relansare a mea si a muzicii mele in SUA. Dar acest proiect a cazut, pentru ca din Germania s-a primit informatia cum ca as fi antisemit. Cum este posibil asa ceva? Eu nu sunt nici antisemit, nici antitigan, nici antiindian, nici antichinez etc.! De ce am fost asimilat cu vorbele lui Vadim Tudor, cand eu nici macar o data nu am pronuntat cuvantul antisemit si nici vorba de promovarea antisemitismului? Anul trecut, la Budapesta mi s-a anulat un concert. Am mers acolo sa primesc discul de aur; sunt singurul roman care a primit un disc de aur in Ungaria! Concertul trebuia sa aiba loc in cea mai mare sala din Budapesta dar, fara nici o explicatie, mi s-a anulat concertul. Cine era directorul salii? Un evreu care a aplecat urechea la vocile care ma fac antisemit si care mi-a asezat imaginea langa cea a lui Vadim. Eu niciodata nu am fost antisemit. Am stat la Paris in casa unei evreice care mi-a lasat-o mie; am o multime de prieteni evrei pe care ii respect si ii iubesc si care, la randul lor, ma respecta si ma iubesc; concertele pe care le-am sustinut in Israel au fost fantastice, iar publicul m-a aplaudat cu frenezie; am fost la Zidul Plangerii si m-am rugat in sinagogi alaturi de evrei. Iar acum port aceasta eticheta care mi-a fost pusa doar pentru ca am aparut in public sustinand o singura cauza: cea a Romaniei si a poporului roman. In nici un caz pe cea a lui Vadim Tudor sau a PRM!
Ziaristul Lucian Valeriu a fost agresat...Un jurnalist care a facut dezvaluiri despre legaturile dintre politia aradeana si lumea interlopa a fost batut cu ranga de doi indivizi mascati, duminica seara, in fata unei pizzerii din Arad * Lucian Valeriu, seful departamentului investigatii de la cotidianul "Observator" din Arad, a fost lovit atat de rau incat s-a ales cu un peroneu zdrobit si cateva luni de ingrijire medicala * Colegul sau, cu care venise la intalnirea cu informatorul, Orlando Toader, s-a ales doar cu cativa pumni si picioare in gura pentru ca a reusit sa fuga * Lucian Valeriu a fost ademenit cu un nou dosar despre legaturile dintre politistii aradeni si lumea interlopa * Pentru ca nu a dat curs primei invitatii telefonice, ziaristul a fost contactat si a doua zi de omul care vroia sa dezvaluie coruptia * Acesta folosea un limbaj academic, era foarte convingator si se pare ca nu avea mai mult de 30 de ani * Seful politiei Arad, Gheorghe Tica, sosit la Spital in cinci minute de la internarea ziaristului, a asigurat ca va incerca sa-i prinda rapid pe agresori * Ziarul ZIUA va monitoriza indeaproape acest caz. 
Ziaristul cotidianului "Observator" din Arad, Lucian Valeriu, a fost agresat, duminica seara, de doi barbati necunoscuti, imbracati cu scurte din piele neagra si purtand cagule. Victima, seful departamentului de investigatii al cotidianului respectiv, a suferit fractura deschisa gamba picior drept si contuzie gamba stanga. In prezent, Lucian Valeriu este internat la sectia de ortopedie a Spitalului Judetean. "Sambata dupa-amiaza ma aflam intr-un bar impreuna cu un coleg al meu, cand un barbat necunoscut m-a contactat pe telefonul meu mobil si mi-a propus un dosar care ar da in vileag legaturile dintre unii politisti aradeni si lumea interlopa. Pe ecranul mobilului a aparut un numar local, de telefon fix, ceea ce nu mi-a dat de banuit ca ar fi o capcana. Colegul meu m-a sfatuit sa nu dau curs invitatiei, dar cand am considerat subiectul inchis, am mai fost sunat o data, de acelasi individ. Revoltat, acesta mi-a spus ca ne batem joc unul de altul si ca l-am facut sa ma astepte in frig", ne-a declarat victima, pe patul de spital. A doua zi, duminica seara, ziaristul a mai fost o data contactat de acelasi individ, care si-a reinnoit propunerea, spunandu-i ca era ultima ocazie cand mai pot trata despre acest subiect. "Folosea un limbaj academic, era foarte convingator. Mi-a permis chiar sa vin la intalnire insotit de un coleg al meu. Dupa voce parea tanar, pana in 30 de ani", spune victima.
Atras in cursa
Jurnalistii Lucian Valeriu si Orlando Toader s-au prezentat la locul fixat, in fata unei pizzerii din cartierul Micalaca. Dupa nici un minut de asteptare, au fost acostati de doi indivizi care au aparut dintr-un parc din fata localului. Acestia erau mascati si inarmati cu rangi de fier. Orlando Toader a fost lovit doar cu pumnii si a reusit sa fuga, in timp ce Valeriu a fost lovit peste picioare, cazand pe jos, fara sa se poata apara. "M-au lovit vreo 45 de secunde. Am urlat, ca sa atrag atentia asupra mea. Dadeau in mine cu rangile, cu picioarele. M-au apucat frisoanele, eram aproape inconstient. Imi amintesc ca totul era plin de sange si ma dureau ingrozitor picioarele si spatele". Lucian Valeriu a pierdut un litru si jumatate de sange. El a fost internat in stare grava in spital, unde i s-a acordat primul ajutor si a fost internat. La cinci minute de la internare, seful Politiei municipiului, col. Gheorghe Tica, l-a vizitat si i-a luat o declaratie, asigurandu-l ca va incerca prinderea rapida a agresorilor. Ziaristul apreciaza ca atacul este o razbunare a celor care s-au simtit lezati de ultimele sale articole, in care sugera ca intre unii politisti aradeni si personaje din lumea interlopa sunt legaturi stranse, chiar de prietenie.
Cateva luni de ingrijiri medicale
Medicii apreciaza ca leziunile suferite de pacient presupun cateva luni de ingrijiri medicale. Ei spun ca peroneul lui Lucian Valeriu a fost zdrobit de agresori. Acesta este cel mai dur atac indreptat asupra unui ziarist din vestul tarii. Conducerea cotidianului la care lucra Valeriu spune ca autorii vizau probabil numai avertizarea sa, de aceea l-au lovit la picioare, fara sa ii puna viata in pericol.

Adina Cosa - Ziua de Vest

Weiler este unul din ofertantii pentru ArisSingurul ofertant sigur este firma Weiler
Cu o saptamana inainte de deschiderea plicurilor cu ofertele pentru actiunile fabricii de strunguri, administratorul societatii, Teodor Horga, ne-a declarat ca, pana acum, stie doar de intentia firmei germane Weiler de a cumpara pachetul de actiuni detinut de APAPS la ARIS. Ziua de 26 noiembrie este ultima in care posibilii investitori mai pot depune ofertele, urmand ca in 27 noiembrie, la ora 11, sa aiba loc deschiderea documentelor de participare. Dupa cum declara George Musliu, directorul Directiei Privatizare si Restructurare din cadrul APAPS, a fost aleasa metoda vanzarii prin negociere pentru a putea impune cumparatorului anumite clauze in contractul de vanzare-cumparare. George Musliu va fi seful Comisiei de negociere, iar prioritatile pe care le-a stabilit sunt efectuarea unor investitii in retehnologizare, mentinerea obiectului de activitate si a numarului de angajati. APAPS detine 72,97 % din capitalul societatii Aris, reprezentand un numar de 1.712.802 actiuni, valoarea nominala fiind de 22.443 lei. Ceilalti actionari sunt SIF Banat-Crisana cu 21,25% din actiuni, PPM, care detine 5,50% din actiuni si fostul director al fabricii de strunguri, Rusalin Oprut, care detine un numar de 255 actiuni. Ofertele se depun la sediul APAPS, iar potentialii cumparatori pot consulta documentele referitoare la societate doar dupa ce semneaza un Angajament de confidentialitate.

Un jandarm a fost ranit de un coleg...Doi jandarmi care asigurau paza obiectivului s-au luat la cearta  Unul dintre ei a folosit arma, ranindu-l grav la fata pe celalalt
In cladirea Inspectoratului de Politie a Judetului Arad s-au auzit, sambata seara, focuri de arma. Cativa jandarmi, care asigurau paza obiectivului, se pregateau sa intre in schimb. Deranjat de faptul ca unul dintre colegii sai nu-l lasa sa mearga la toaleta, K.S. a indreptat teava pistolului mitraliera catre M.G., pentru a-l speria. Crezand ca pe teava se afla un cartus gol a apasat pe tragaci. In incarcator era insa un cartus de manevra care a percutat si l-a ranit la fata pe M.G. Acesta a fost transportat la spital, unde i s-au acordat primele ingrijiri medicale. M.G. a fost diagnosticat cu "plaga prin implozie, regiunea nazo-labiala, cu lipsa substanta", flacara degajata de cartus provocandu-i o arsura si o rana sub nas. Pentru clarificarea imprejurarilor in care s-a produs incidentul s-a declansat o ancheta interna fiind sesizat, totodata, Parchetul Militar de la Timisoara. Surse din cadrul IPJ Arad au precizat ca incidentul poate fi catalogat drept o copilarie.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}