title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Miercuri, 23 mai 2001

Deschiderea targului Confort Construct 2001 - Virtual Arad News (c)2001Cel de al doilea targ organizat anul acesta de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, Confort Construct, si-a deschis, ieri, portile. Ca de obicei, personalitatile orasului au fost invitate sa rosteasca cateva cuvinte. Astfel, primarul Aradului, Dorel Popa, purtatorul de cuvant al Prefecturii, Serban Popescu, vicepresedintete CJA, Claudiu Cristea, au urat succes participantilor la targ si cat mai multe contracte incheiate. Aflat la cea de a saptea editie, targul de tehnologii si materiale de constructii, decoratiuni interioare, mobilier, salon de arhitectura si soft de proiectare, reuneste peste 50 de firme de profil. Multe dintre acestea au participat si la targurile anterioare. Sunt expuse produse si servicii pentru constructia, intretinerea si dotarea unei locuinte: materiale izolante, pardoseli industriale, tamplarie de aluminiu, PVC, tehnica parasolara, mobilier, vopsele, chituri. Cateva bucatarii moderne, dormitoare sau standurile cu decoratiuni interioare au trezit interesul publicului larg, venit sa vada ofertele targului. Interesant este si programul de conferinte, de astazi, al targului, la care va lua parte si un reprezentant al Primariei, care va vorbi despre implicarea administratiei locale in dezvoltarea urbana in constructii si despre zona Industriala Arad. De asemenea Nicolae Grosanu va prezenta programul de finantari nerambursabile acordate de UE. "Ignifugarea materialelor si produselor combustibile din lemn si textile utilizate in constructii. Demonstratii practice" este tema conferintei supuse atentiei de Gheorghe Ghenof. Intrarea pentru publicul larg este libera.
Regele Mihai I la resedinta de la Versoix...Timp de jumatate de veac, castelul de la Savarsin a fost, pentru regele Mihai, ultima oprire, locul imposibilei intoarceri. In 3 ianuarie 1948, trenul care ducea peste granita simbolul coroanei romane avea sa se opreasca in gara Savarsin pentru foarte scurt timp. Familiei regale nu i s-a permis nici macar sa coboare pentru a privi, pentru ultima oara, locul unde ramasesera ingropate atatea amintiri. In iunie 2001 este asteptat la castelul care ii apartine din nou, dupa o calatorie care a durat aproape o viata.
Bucuria...
Batranii comunei spera ca intoarcerea regelui va insemna nu numai un moment istoric, emotionant pentru ei, ci, si un impuls economic pentru toata zona Savarsin. Iosif Anitescu are 91 de ani. Cand a inceput sa lucreze la castel avea doar 32. Venise acasa intr-o permisie de pe frontul rusesc si nu s-a mai intors la lupta. A fost retinut de rege la castel, ca prim-vizitiu al Majestatii Sale Regale. "Pe front, la Odessa, am fost cu regimentul 93. De acolo am ajuns la Sevastopol pe picioare! Si cum eram de doi ani pe front si aveam patru copii acasa, am primit 21 de zile de permisie. Am venit si n- am mai plecat. I-o spus cineva la rege ca ma pricep bine la cai si m-o luat la castel. O fost tare bine", spune fostul sergent major. "Or fost vremuri bune! Multa lume o lucrat la castel si erau oameni saraci cu multi copii, care n-or rabdat de foame. Tare bine ar fi sa vina, sa mai miste niste lucruri si sa le mai dea de lucru la tinerii astia, ca n-au ce sa faca, p-aici. N-au ce lucra", intareste Minerva Anitescu, in varsta de 86 de ani.
...tristetea...
Zita Miclos traieste de 32 de ani in umbra castelului de la Savarsin. Nu pare ca se bucure prea tare de venirea fostului suveran. "Zidurile astea sunt numai istorie. Oamenii vin, vad si pleaca. Doar eu raman aici. Acum, din pacate, simt ca o sa trebuiasca, sa plec o data cu intoarcerea regelui. Lumea vorbeste ca voi fi data afara pentru ca am servit vechea no menclatura. Nu stiu ce sa cred, dar va spun una: dupa '47 nimeni din personalul care lucra aici la castel nu a fost dat afara de comunisti. Toti au lucrat, pana au iesit la pensie" se vaita Zita.
...indiferenta
Tinerii sunt in marea lor majoritate indiferenti. Cu sau fara rege, e cam totuna pentru ei. Nu au amintiri legate de rege sau regalitate. Unii se mai hranesc cu amintirile batranilor. Altii refuza totusi sa o faca. La urma urmei, ei sunt copiii celor nascuti si educati intr-o republica comunista. Parintii lor, poate chiar si bunicii, sunt navetistii de ieri, colectivistii de ieri. Sau regalistii. Tot de ieri.
Castelul Savarsin a fost retrocedat Regelui - Virtual Arad News (c)2001Trei secole zbuciumate
Castelul de la Savarsin a fost construit intre 1650 si 1680, ca o casa boiereasca. Ulterior, imparateasa Maria Tereza a donat domeniul grofului Eidenchpacher. In 1780, intreaga proprietate a intrat in posesia grofului Forray. Dupa numai patru ani, rascoala lui Horea, Closca si Crisan avea sa-l treaca prin foc. Revenit din bejenie, Forray, a reusit sa refaca o mare parte din cladire. La Revolutia de la 1848, castelul a fost incendiat si distrus. Ulterior, a ajuns in proprietatea grofului Nadajdy. Una dintre cele cinci fete ale grofului avea sa se casatoreasca cu baiatul lui Karol Huniady. In anul 1860, cuscrii Nadajdy si Huniady au , angajat un arhitect austriac, care a supraetajat castelul si a proiectat aripile laterale.
Rocada
In anul 1941, unicul  mostenitor al familiei, Ferencz Huniady, a ajuns ministru de Interne al Ungariei. Cum legea ii interzicea sa mai detina proprietati in Romania, acesta a facut un targ cu baronul Starcea Mocioni, maesalul de vanatoare al Curtii Regale. Castelul de la Savarsin a ajuns, astfel, in posesia lui Mocioni, in schimbul unei proprietati pe care acesta o detinea in apropierea Budapestei. In perioada 1941- 1943, au avut loc lucrari de modernizare a castelului, a  fost introdusa apa curenta si a fost instalat un grup electrogen.
Un palat drept cadou
Regina Elena s-a indragostit la prima vedere de castel. In semn de pretuire fata de familia regala, baronul Starcea Mocioni, care era si nasul de botez al regelui Mihai, i-a daruit acestuia intreg palatul. Era in 1943 si, de atunci, o mare parte dintre cele mai frumoase amintiri ale regelui Mihai aveau sa fie legate de castelul din judetul Arad. La 3 ianuarie 1948, Mihai I parasea Romania. Trenul s-a oprit, pentru putin timp, la Savarsin. Reginei Elena i s-a ingaduit intocmirea unei liste, care sa cuprinda cateva dintre lucrarile pe care sa le ia din castel.
Marea revenire
Acum, regele are aproape 90 de ani, iar castelul peste 300. Amandoi au trecut de varsta sentimentala. Amandoi stiu ce inseamna asteptarea, infrangerile si victoria. In felul lor, amandoi sunt niste luptatori. Atat regele cat si castelul au intrat incet in istorie. Peste cateva zile, trenul care a plecat in urma cu 53 de ani se va intoarce din nou in gara de la Savarsin. Pasii lui Mihai I vor rataci pe aleile batranului castel. Sub umbra copacilor seculari, anii vor curge, in cautarea timpului pierdut.
Subprefectul Remetan a intalnit delegatia germanaSubprefectul Florin Remetan are misiunea de a le distribui
Fundatia Friedrich Ebert (FFE) prin reprezentantele in Romania Elke Sabiel si Maria Stein a fost prezente ieri in judetul Arad. FFE are 400 de colaboratori, deruland proiecte in domeniile politica economica si sociala, reforma institutiilor statului, colaborare internationala, cercetare si educatie. FFE promoveaza politica sociala, formarea adultilor si activitati sindicale. PSDR Arad colaboreaza de ani de zile cu aceasta fundatie care este prima fundatie politica din Germania. De-a lungul timpului fundatia a avut numeroase actiuni in Romania, cum ar fi activitatile de instruire si colaborarile cu Partidul Socialist, PSDR si PD. Ultima actiune a acestei fundatii in judetul Arad a avut caracterul unei donatii. Este vorba despre acordarea de mii de harti, pentru partea de vest a tarii. Acestea vor fi distribuite membrilor PSDR Arad, Consiliului Judetean si Primariei. Desi aceste harti sunt extrem de utile pentru aradeni, faptul ca a fost nevoie ca o fundatie germana sa le editeze spune multe despre importanta pe care o acorda autoritatile pentru astfel de lucruri. "Colaborarea pe care o are PSDR Arad cu aceasta fundatie este una extrem de fructuoasa. Aceste harti elaborate pentru partea de vest a tarii sunt binevenite, avand in vedere ca nu s-a acordat prea mare importanta acestor aspecte. Ne-am gandit si extindem parteneriatul si la nivelul admimstratiei locale si aceasta donatie face parte dintr-un amplu program pe care l-a elaborat fundatia germana", ne-a spus subprefectul Florin Remetan.
Aradenii isi platesc la timp impozitele...Directia fiscala a pus la dispozitie tot personalul de care dispune
In ultimele zile, la casieriile Directiei Fiscale sute de aradeni se inghesuie sa-si achite impozitul pe imobil sau autoturism, precum si taxa de salubrizare. Aceeasi abundenta se inregistreaza si la depunerea declaratiilor de salubrizare, zilnic prezentandu-se 300-500 de cetateni pentru a le depune. Directia Fiscala a pus la dispozitie pentru aceste operatiuni tot personalul de care beneficiaza, astfel incat procedura sa decurga normal. Ieri insa angajatii au putut si faca cu greu fata asaltului de cetateni care s-au prezentat la casierii. La casierii se creeaza aglomeratie in primul rand pentru ca in ultimele zile ale lunii aradenii se inghesuie sa-si achite impozitele, iar in a doilea rand si pentru ca unii cetateni nu stiu care este procedura. Multi dintre aradeni solicita sa achite taxa de salubrizare fara sa fi depus in prealabil declaratiile. In astfel de situatii intervin tensiuni intre cetateni si angajatii Directiei Fiscale, dar gardienii sunt la datorie si incearca din greu sa evite scandalurile si busculadele. Tot in aceasta perioada, spatiile sunt aglomerate si de persoanele care doresc sa-si clarifice situatiia in ceea ce priveste depunerea declarafiilor privind impozitul pe venitul global.
Aspectul autoturismului dupa producerea accidentului...Luni dimineata in jurul orei 4,30, pe soseaua Nadlac - Arad, s-a produs un tragic accident de circulatie. Dumitru Burai, cetatean roman cu domiciliul in Franta, dupa ce a intrat in tara pe la punctul de trecere a frontierei Nadlac, aflat la volanul unui autoturism de fabricatie straina, din cauza oboselii a adormit la volan. Gest care s-a dovedit a-i fi fatal, masina condusa de catre acesta parasind carosabilul si izbindu-se de un copac. In urma socului puternic soferul si pasagerul aflat in masina, Ioan Oprisa, de 31 de ani, din Soimus, judetul Hunedoara, au fost accidentati grav. Dumitru Burai a decedat in drum spre spital, in timp ce Oprisa se afla internat in stare grava la Spitalul Judetean Arad.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}