title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Marti, 23 octombrie 2001

Biserica Sarbeasca - monument de arta arhitectonica - Virtual Arad News (c)2001Biserica Orodoxa Sarba, Sf. Petru si Pavel, este una dintre cele mai vechi cladiri monumentale ale urbei noastre. Construita in jurul anului 1702, ulterior, mai ales in perioada 1790 - 1822, i s-au adus schimbari, marindu-i-se proportiile, infatisarea exterioara luand forma baroca. In ultima faza a lucrarilor, pe la 1820 indeosebi dupa inaltarea splendidului turn, incheiat printr-o cruce fixata pe un glob aurit, au devenit evidente accentele de rococo. In interior se remarca cele sase fresce (4 scene biblice si doua istorice) asezate pe bolta si executate in jurul anului 1845 de catre renumitul pictor Nicola Alexici (1808 - 1873). Tot el a pictat pe la 1863 iconostasul, in stilul sau specific influentat de pictura Renasterii. Lucrarile sale au fost restaurate si in 1902. Poate fi remarcata si sculptura in lemn a iconostasului si a stranelor, executate in 1863 de catre maestrul Mihail Ianici. Tot in aceasta biserica se afla si cele mai vechi steaguri ale breslelor din Arad si unele stindarde ale granicerilor de pe Mures (1702 - 1751).
Deoarece in ultima perioada acest superb monument nu a mai suferit reparatii substantiale se constata numeroase deteriorari interioare si exterioare. Recent in exterior au inceput ample lucrari de reparatii, care insa continua anevoie din cauza lipsei fondurilor. Numarul de membrii ai comunitatii sarbe din Arad se afla intr-un continuu proces de scadere, in special dupa desfiintarea scolii sarbesti aflata in curtea Bisericii.
Stand de vorba cu parintele protopop Stevan Raici, acesta face un apel calduros catre credinciosii ortodocsi romani si catre cei de alte
Parintele protopop Raici arata greutatile pe care le intampina confesiuni din tara si strainatate, pentru a primi un sprijin material, necesar pentru a face sa renasca unul dintre cele mai vechi si mai importante monumente ale orasului Arad.
Pentru restaurarea picturilor interioare care se degradeaza pe zi ce trece, pentru repararea ceasului din turn cu mecanism elvetian vechi de 300 de ani, care ar putea functiona cu "precizie de secunda", dupa cum ne spune tanarul ceasornicar Vlad Ionut, cel care a reparat orologiul din turnul Catedralei Catolice si care lucreaza actualmente la cel din turnul Primariei, ar fi necesara o suma  deosebit de importanta.
De aceea, si pe aceasta cale, Virtual Arad, face un apel calduros catre toti cei care indragesc Aradul, din tara si de pretutindeni, sa nu lasam sa se distruga unul dintre monumentele de seama ale Aradului.

Informatii puteti obtine la Parohia Ortodoxa Sarba - Piata Sarbeasca 7- 8  Arad Cod 2900 - Telefon 057- 281729 (Parintele Protopop Raici Stefan).

Gheorghe Puterity -Virtual Arad

Conferinta de presa la Spitalul MaternInca 6000 de marci germane pentru laparoscop
La Spitalul Matern "Salvator Vuia" a avut loc, vineri, o conferinta de presa la care au participat medicul Liana Ardelean si purtatorul de cuvant, Sorin Prisca. Desi tema principala a fost contraceptia, la inceputul intalnirii Sorin Prisca a tinut sa dea o veste buna aradenilor. Dupa cateva luni, de tergiversari si probleme tehnice, in sfarsit Spitalul Matern va putea folosi laparoscopul. Acest instrument, achizitionat in urma unei licitatii, va fi functional peste aproximativ doua saptamani. Purtatorul de cuvant, Sorin Prisca a declarat "unitatea noastra a trebuit sa mai scoata din buzunar inca 6.000 de marci germane, bani necesari repararii laparascopului". Aceasta deorece laparascopul a fost achizitionat fara a avea in componenta sa toate piesele. Asa se face ca instrumentul in cauza este o donatie a Primariei. Instrumentul este doar folosit de Spitalul Matern "Salvator Vuia", in regim de comodat. Oricum, in ciuda acestei istorii zbuciumate, important este faptul ca pacientele spitalului pot beneficia de laparasop. In acest sens, pacientele tin sa le multumeasca persoanelor fizice sau juridice care au donat bani pentru Spitalul Matern. Medicul, Liana Ardelean a continuat discutia, referindu-se la mijoacele de contraceptie. Desi in judetul Arad exista cinci cabinete de planning familial, prea putine persoane apeleaza la serviciile acestora. Totusi se poate vorbi despre o crestere sensibila a interesului pentru aceste cabinete. Este vorba despre cateva programe nationale care incearca reducerea numarului de abandonuri si avorturi prin consiliere si contraceptie. Ar fi bine sa se stie ca aceste cabinete ofera mijloace de contraceptie in regim gratuit sau la preturi mult mai mici decat in farmacii. De gratuitate beneficieaza elevele, studentele, somerele si persoanele cu venituri mai mici decat salariul minim pe economie. Cabinetul de planning familial se lupta insa cu mentalitatea populatiei pentru ca, din pudoare sau ignoranta, multe femei nu apeleaza la aceste servicii. "Daca populatia ar fi mai interesata si ar dovedi mai multa deschidere fata de aceasta situatie, numarul avorturilor ar fi mult mai mic" a declarat Liana Ardelean.
Globetrotterii straini au plantat pomi in Parcul EuropaAradul a fost "calcat", ieri, de doi globetrotteri, Paul Coleman, de 47 de ani din Anglia, si Jan Himmelberg, de 19 ani, din Germania, care se afla intr-o calatorie prin lume. Avand ca mijloc de locomotie propriile picioare, cei doi sunt decisi sa parcurga traseul Manchester (Anglia) China, pana in anul 2005. Ajunsi ieri in Arad, "vizitatorii" au poposit in Parcul Europa unde au plantat doi pomi "pentru a raspandi mesajul pacii in toate orasele prin care trecem", dupa cum declara Jan Himmelberg. Interesant este faptul ca viceprimarul Emanoil Voicu i-a intampinat si a pus "mana langa mana" pentru sadirea pomilor. Cei doi s-au aratat mirati de ospitalitatea romanilor, mentionand ca "pana acum obisnuiam sa innoptam in corturi, dar in noaptea trecuta, un gardian din Vama Turnu ne-a oferit locuri de dormit in propria lui locuinta ". Globetrotterii intentioneaza sa nu paraseasca Romania inainte de a vizita Petrosaniul si Parcul National Retezat.
Piata Mihai Viteazul se modernizeaza in continuare - Virtual Arad News (c)2001Pana atunci se asteapta finalizarea litigiilor existente
Una dintre preocuparile actualei administratii a fost dezvoltarea pietelor din municipiu. Acest lucru a putut fi pus in practica datorita unui management eficient al conducerii SC TOP SA, care si-a dovedit roadele. Daca in acest an au fost efectuate lucrari- extrem de importante, in valoare de trei miliarde de lei, integral din bugetul societatii, la anul programul de investitii va fi, aproape sigur, continuat. In acest an, atentia a fost concentrata pe lucrari in Piata Catedralei, unde a fost data in folosinta o hala ultra-moderna, destinata comercializarii produselor de panificatie, lactatelor si produselor apicole. Pe langa realizarea halei, s-a mai lucrat la amenajarea pietei, la modernizarea accesului etc. Lucrarile, desi nu sunt inca finalizate, arata interesul conducerii SC TOP SA pentru investitii. Primarul Dorel Popa s-a referit la situatia pietelor, spunand: "Pana acum, in acest mandat, nu am reusit sa fac o piata noua. Dar trebuie remarcat modul in care au fost dezvoltate si modernizate pietele existente, precum si construirea halei din Piata Catedralei. Dupa terminarea litigiilor care exista la Piata Mihai Viteazul, avem un proiect si pentru modernizarea acestei piete." Anul viitor, Piata Mihai Viteazul va intra in proiect de modernizare.
Grupul de afgani a fost prins de catre Politia de FrontieraTransfugii au declarat ca au venit in Arad ca simpli turisti
La sfarsitul saptamanii trecute, politistii de frontiera aradeni au reusit, asa cum ne-au obisnuit in ultima perioada de timp, sa identifice si sa retina mai multi indivizi care intentionau sa paraseasea fraudulos Romania. Este vorba de un grup de sapte cetateni afgani care au fost depistati pe raza municipiului Arad si care nu au putut sa-si justifice prezenta pe meleagurile noastre. Cei sapte afgani au resedinta in Bucuresti, statul roman acordandu-le statutul de azilanti in urma solicitarii facute la Oficiul National pentru Refugiati. In timpul cercetarilor, afganii au declarat autoritatilor aradene ca nu au intentionat sa forteze frontiera de stat a Romaniei pe raza judetului nostru, ci au venit in Arad ca simplii turisti urmand sa se intoarca in Bucuresti in doua, trei zile. Cei sapte au fost scosi din zona de frontiera si condusi de politistii de frontiera aradeni pana la ONR Bucuresti unde urmeaza sa se clarifice situatia lor. Interesant este faptul ca unul dintre afgani, Mohamed Naim, de 30 de ani, a mai fost cercetat de Inspectoratul Judefean al Politiei de Frontiera Arad pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere a frontierei de stat, in luna iulie a acestui an.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}