title

*  ...

Votati Virtual Arad News ! Azi suntem pe locul Locul nostru in Romanian Top 100. Votati-ne zilnic!  Votati Virtual Arad News !


Notati in agenda D-voastra !

        Pentru a veni in intampinarea dorintei vizitatorilor nostrii, asigurandu-le o viteza de transfer foarte ridicata, precum si noi informatii si servicii, "Virtual Arad" poate fi accesat si la urmatoarea adresa: www.virtualarad.net.


Stirile Zilei

Marti, 24 aprilie 2001

Ceremonial militar cu defilarea Detasamentului de OnoareCu acest prilej, s-au depus coroane si au avut loc ceremoniale militare si religioase
In fiecare an, in 23 aprilie, cu. prilejul sarbatoririi Sfantului Gheorghe, se sarbatoreste Ziua Fortelor Armate Terestre. Sfantul Gheorghe este patronul spiritual al fortelor armate terestre. Ieri dimineata, la Monumentul Eroilor din Piata Avram Iancu, Garnizoana Arad a organizat o festivitate cu prilejul acestei zile speciale. In deschiderea festivitatilor, oficialitatile locale au depus coroane de flori in cinstea eroilor decedati. Cu aceasta ocazie, au depus coroane prefectul Gheorghe Pele, primarul municipiului, Dorel Popa, presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, col. Ioan Ulici, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie, col. Alexandru Chis, comandantul unitatii de jandarmi din Vladimirescu, reprezentanti ai Garnizoanei Arad, ai unitatatii militare din Subcetate, ai Batalionului Mixt romano-maghiar, ai Politiei de Frontiera, ai cela doua universitati si ai altor institutii din oras. Dupa depunerea de coroane a avut loc un serviciu religios, oficiat de un sobor de preoti, precum si un ceremonial militar. In cadrul acestuia, a avut loc si o defilare a Detasamentului de Onoare. Dupa-masa, cu ocazia Zilei Fortelor Armate Terestre a avut loc un spectacol sustinut de artistii Cercului Militar.
La fabrica Victoria se diversifica productia...Noile cote de CAS deregleaza, insa, activitatea
Fabrica de ceasuri "Victoria" este proprietatea firmei aradene Baza de Aprovizionare Productie si Desfacere (BAPD). Ceasurile facute aici erau exportate in special in fostele tari socialiste. Dupa 1990, in noua conjunctura, aceste piete traditionale au cazut. Nivelul tehnologic, dar si concurenta acerba in domeniu, au determinat ca situatia economica a fabricii aradene sa se inrautateasca de la an la an. In 1998, datoriile erau sufocante, astfel incat prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni BAPD practic a salvat firma de la faliment. "In afara de pretul de achizitie, acum toate datoriile, dobanzile, penalitatile la credite bancare sunt platite. Ele au insemnat un efort financiar de peste 45 miliarde de lei", spune Ioan Mainescu, patronul BAPD. La aceasta ora, Victoria are 300 de angajati. "De la inceput ideea era sa diversificam activitatea, pentru ca doar din productia de ceasomice desteptatoare fabrica nu putea sa se mentina pe linia de plutire", adauga Mainescu. Productia de ceasuri reprezinta circa o treime din volumul vanzarilor. In fiecare luna se fabrica circa 23.000 de bucati, toate fiind exportate unor clienti din Germania, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Spania si Portugalia. A fost revigorata si sectia de contoare pentru apa calda si rece. "Contoarele sunt omologate de catre Biroul Roman de Metrologie Legala si au o garantie de doi ani. De asemenea, specialistii nostri asigura si asistenta tehnica necesara", precizeaza Ioan Mainescu. Pentru a fi mai adaptabili la cerintele clientilor, Victoria si-a dezvoltat un atelier de proiectare. De asemenea, la Victoria s-a adus o linie de injectare mase plastice si una de extrudare a maselor plastice si se dezvolta un centru de prelucrare mecanica. Firma aradeana produce componente pentru concernul Audi. Doar in ultima perioada au fost lansate 23 de noi produse, printre care si componente pentru mecanisme de automatizare. in centrale electrice.
Impozitele gatuiesc planurile de dezvoltare
"Doar anul trecut am platit statului taxe si impozite ce au depasit per total 36 miliarde de lei. Iar acum, masurile de crestere a CAS, inseamna la o prima estimare, un efort financiar suplimentar pentru firma noastra de peste 120 milioane de lei pe luna. Rezolvarea imediata este cresterea fondului de salarii cu circa 15%, iar intr-o perspectiva mai indepartata s-ar putea sa fiu nevoit sa disponibilizez din personal. Eu zic ca reprezint o forta destul de importanta in Arad. Dar in atatia ani, nimeni de la vreun minister n-a venit la mine sa se informeze. Acesta e pacatul cel mai mare - legile, ordonantele, hotararile cu caracter economic se iau din birouri, de catre oameni care habar n-au ce-nseamna economia reala", conchide Mainescu. Acestea sunt faptele. Sigur, bugetul trebuie alimentat, insa eforturile le fac doar firmele care sunt, economic vorbind viabile. Pe de alta parte celelalte, cu datorii de mii de miliarde sunt la capitolul... probleme sociale. Or, cei mai multi oameni de afaceri sunt de parere ca este o falsa impresie ca statul va colecta mai multi bani. Ba din contra, acest masuri, pot deregla serios bunul mers al afacerilor inchegate...
Viceprimarul Bognar Levente nu doreste presedintia UDMR-uluiInterviu cu viceprimarul Aradului, Bognar Levente
- De ce v-ati retras candidatura la presedintia UDMR Arad?
- Dupa o cumpanire atenta a situatiei, am considerat ca functia nu inseamna o favoare, ci o mare responsabilitate, de aceea, cred ca altcineva ar avea mai mult timp si poata mentine relatiile cu organizatiile din teritoriu. Functia pe care o indeplinesc acum; cea de viceprimar al municipiului, imi ocupa foarte mult timp si nu pot sa las de izbeliste responsabilitatile care mi-au fost incredintate de catre Consiliul Local Municipal. Oricum, ajut organizatia permanent, pentru ca sunt presedinte pe probleme de administratie publica locala.. Sunt presedinte al alesilor judeteni, iar experienta pe care o am ma obliga sa activez mai mult in acest domeniu. Ce-i drept, viitorul presedinte va avea de dus la bun sfarsit o munca foarte serioasa.
- Organizatia aradeana a UDMR s-a inteles pana acum foarte bine cu celelalte forte politice. Va pastra aceeasi linie si dupa schimbarea conducerii?
- Intotdenuna inainte de deciziile mari au avut loc consultari. Presedintele nu poate lua decizii de unul singur. Reprezentarea partidului o asigura presedintele si am increderea ca cel care va prelua aceasta functie va fi in stare sa urmeze aceeasi linie politica. Avem deja oameni care pot face fata cu succes acestei functii si in aceleasi conditii pe care le-a indeplinit domnul Cziszter Kalman, presedintele de pana acum al UDMR Arad. Ma refer mai ales la domnul profesor Kiraly, care a fost sef de campanie la toate alegerile care au avut loc dupa 1990. Este un om pe care il cunosc toti sefii de filiale ale, partidelor reprezentate in Arad, iar el cunoaste foarte bine organizatiile locale si politica specifica pe care am dus-o pana acum.
- Sunteti unul dintre cei mai experimentati membri ai UDMR in politica administratiei locale. Ati fost sef birou senatorial, consilier local, consilier judetean, subprefect si, acum, viceprimar. Veti fi sustinut la fel, in continuare, de UDMR?
- Acesti ani in care am lucrat in interesul comunitatii au fost o adevarata scoala pentru mine, din care am invatat multe. Daca UDMR Arad considera ca se poate folosi de acumularile mele, imi voi indeplini acele functii pe care mi le va incredinta organizatia.
- Va bate gandul la o candidatura la deputatie sau la Senat?
- Tinand cont de pasii pe care i-am facut in administratia publica, dar si in activitatea politica, cred ca nu este de neacceptat pentru mine sa indeplinesc si o functie legislativa.
Agricultorii pot beneficia de ajutoare in procurarea de utilaje55% din pret, suportat de stat
Guvernul a aprobat recent Programul privind sprijinirea producatorilor agricoli si a prestatorilor de servicii in agricultura pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, instalatii de irigat din productia interna. Potrivit Ordinului 97/2001, producatorii agricoli pot beneficia de un ajutor acordat de stat, mai precis 55% din pretul de achizitie a utilajelor agricole amintite mai sus, incepand cu 4 aprilie, data publicarii ordinului in Monitorul Oficial. De aceste facilitati beneficiaza: proprietarii de terenuri agricole (persoane fizice sau juridice), crescatorii de animale si pasari, societitile comerciale cu profil agricol, societatile agricole, arendasii, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare cu profil agricol, societatile care presteaza servicii in agricultura. La solicitare, acestia trebuie sa faca dovada restului de 45% din pretul tractorului sau al altui utilaj agricol. Dovada (fie bani cash, credit sau extras de cont) trebuie sa existe chiar in momentul completarii cererii. Cererea, insotita de acte doveditoare (privind calitatea de producator agricol si asigurarea diferentei de 45%), se depune la Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara in a carei raza isi desfasoara activitatea solicitantii. Ioan Tarau, directorul general DGAIA Arad, spune ca multe persoane s-au interesat si se intereseaza in continuare de achizitionarea utilajelor agricole in conditiile Ordinului 97. "Agricultorii au inceput sa depuna cereri inca din aceasta saptamana. Deja avem 17 solicitari pentru cumparare de tractoare", spune Tarau. Utilajele agricole achizitionate cu ajutorul de 55% din partea statului nu pot fi instrainate timp de trei ani. In caz contrar, proprietarul va trebui sa restituie suma primita, actualizata cu rata inflatiei. DGAIA va verifica semestrial existenta utilajelor achizitionate, asa se arata in Ordinul 97. Fondurile subventionate sunt acordate de Ministerul Agriculturii din fondul special "Dezvoltarea agriculturii romanesti." Pentru anul 2001 se prevede suma de 800 de miliarde de lei pentru acoperirea alocatiei de 55% la achizitionarea de tehnica agricola, echivalentul a circa 3600 de seturi - tractoare si masini agricole. Nu se stie daca Ministerul are acesti bani. Sau daca bugetul MAAP poate face fata acestor subventii. Mai ales ca inca se suporta (pana la sfarsitul lui iunie, cat mai e in vigoare Ordonanta 36/1999) si subventia de 70% din dobanda la creditele acordate de banci agricultorilor care achizitioneaza utilaje agricole, de asemenea din productia interna.
Movilele de la Vladimirescu sunt invaluite in mister - Virtual Arad News (c)2001Morminte din epoca bronzului sau sisteme de semnalizare ?
Oricine a trecut pe soseaua Arad-Deva, la iesirea din localitatea Vladimirescu, a putut observa ca pe marginea drumului exista un sir de movile ce se incheie cu o capela svabeasca. Desi este extrem de interesanta amplasarea lor, cele cinci movile n-au fost pana in prezent studiate amanuntit de catre muzeografi. Directorul adjunct al Muzeului Judetean Arad, dl. Mircea Barbu, ne spunea ca: "sunt cinci movile despre care nu stim prea multe. In urma cu cativa ani am inceput sapaturi la una din movile insa din lipsa fondurilor am fost obligati sa renuntam. Oricum, clar e faptul ca am descoperit aici materiale din secolul XI-XlI." Desi pare greu de crezut, initial au fost sapte movile, cel putin asa arata o harta de la sfarsitul secolului XVII. Doua dintre movile au fost taiate atunci cand s-a amenajat soseaua Arad-Deva. Cercetarile efectuate au scos la iveala mai multe variante in privinta acestor movile, una dintre acestea ar fi existenta aici a unor morminte din epoca bronzului sau a migratiilor. Aici s-ar putea afla o camera mortuara in care a fost depus trupul unei capetenii sau o oala de pamant cu cenusa celui disparut, alaturi de armele de lupta. Se merge mult pe aceasta varianta pentru ca fiind vorba initial de sapte movile, se crede ca au fost "sapte" deoarece acesta este un numar sacru. Ar mai putea exista o explicatie referitoare la existenta movilelor, aceasta fiind: movilele ar fi servit initial ca sisteme de semnalizare. Directorul adjunct al Muzeului Judetean Arad, dl. Mircea Barbu, spera ca in viitor sa poata demara sapaturile arheologice pentru a se gasi raspunsul asupra motivului pentru care au fost ridicate cele sapte movile. Lucrarile arheologice costa insa peste 300 de milioane de lei, bani care momentan nu pot fi alocati de catre Muzeul Judetean Arad.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}