title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 24 septembrie 2001

Inca de sambata dimineata in fata Primariei s-au adunat zeci de biciclistiAradenii care s-au aflat, sambata, dintr-un motiv sau altul, in trecere pe Bulevardul Revolutiei au putut constata ca nici un automobil nu circula pe sosea sau ca aerul era mult mai respirabil. Lipsa cailor putere de pe centrul orasului a fost modul in care Aradul a sarbatorit, impreuna cu alte aproape 900 de orase din intreaga lume, Ziua Internationala fara automobile. Initiativa unei astfel de actiuni a apartinut Primariei municipiului Arad in colaborare cu Agentia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul Scolar Judetean si Directia Judeteana pentru Tineret si Sport. Inca de dimineata, de la ora 7,00, circulatia a fost intrerupta, iar de la ora 10,00, in plin centrul orasului, a avut loc un concurs de ciclism cu trei categorii de varsta. Acesta s-a desfasurat pe segmentul de circulatie Teatrul de Stat- Palatul Administrativ. In concluzia campaniei, Agentia pentru Protectia Mediului anunta rezultatele determinarii noxelor din zona desfasurarii concursului. Asta pentru a se dovedi efectele lipsei masinilor in zone aglomerate, care duce la o importanta scadere a poluarii. Alaturi de Arad, din Romania, la acest program au mai participat orasele Bistrita, Iasi si Ploiesti.
La Vama Nadlac a fost depistat un tir cu marfuri nedeclarateDintr-un TIR austriac, sigilat de vamesii germani, au fost confiscate marfuri de cateva sute de milioane de lei
Acutizarea conflictului dintre vamesii aradeni si politistii de frontiera din Arad a provocat o adevarata competitie pentru depistarea marfurilor introduse ilegal in tara. Vineri, la orele pranzului, vamesii de la Nadlac, din tura lui Dorel Balut, au efectuat un control prin sondaj la un automarfar, inmatriculat in Austria, care transporta diferite marfuri din Germania catre o firma privata din Abrud, judetul Alba. Soferul TIR- ului a prezentat autoritatilor vamale facturile cu ceea ce transporta, insa, lucratorul vamal care a i-a facut tranzitul a intrat la banuieli. Astfel, vamesului i s-a parut dubios faptul ca volumul remorcii era mult prea mare fata de cantitatea de marfuri inscrisa in facturi. Odata tras in terminal, mai multi lucratori vamali, in frunte cu Vasile Eftimie, seful Biroului Vamal Nadlac, au desigilat compartimentul de marfa si au inventariat continutul. Astfel, s-a descoperit ca fata de factura, in camion se aflau marfuri, second-hand, ce-i drept, cat sa aprovizionezi un magazin. Televizoare, aparate video, cuptoare cu microunde, aparatura muzicala, aspiratoare, termoteci, calculatoare etc. sunt doar cateva dintre sortimentele de marfa pe care firma din Abrud intentiona, cu largul concurs al vamesilor germani, cei care au sigilat compartimentul de marfa al autotrenului, sa le introduca ilegal, fara plata taxelor vamale, in Romania. Intreaga cantitate de marfa nedeclarata la vama a fost confiscata iar soferul s-a ales cu o amenda. Dat fiind faptul ca proprietarul marfurilor este o persoana juridica, in speta un SRL-eu, au fost anuntati inspectorii de la finante care vor inventaria si vor stabili valoarea produselor confiscate. Camelia Popescu, directorul Directiei Regionale Vamale Arad, a fost prezenta la Vama Nidlac si a precizat faptul ca, in ultima perioada, astfel de capturi se fac aproape zilnic. "Mai mult, Biroul Vamal Nadlac a depasit cu aproape zece miliarde de lei suma care trebuia, conform planului impus de Directia Generala a Vamilor din Romania, sa il vireze, in luna august, la Bugetul de stat" - ne-a spus Camelia Popescu. Interesant de urmarit este reactia politistilor de frontiera care, in ultime zile, nu au anuntat nici fel de confiscari.
Produsele electrocasnice second-hand au devenit obiecte de contrabanda...Romanii prefera marfurile fabricate in strainatate
In ciuda venturilor mici ale populatiei, cel putin pe teritoriul judetului Arad, se dezvolta comertul cu produse elecrocasnice. Desi preturile acestora sfideaza bunul simt, exista destui cumparatori. Totusi, se pare ca castiga tot mai mult, teren societatile care vand la mana a doua aceste produse. Masinile de spalat rufe, aragazele, frigiderele nu pot lipsi din dotarea nici unei locuinte, astfel incat comercializarea lor se dovedeste a fi profitabila. Din pacate, industria constructiilor a simtit un regres in ultimii zece ani si nu-si poate aduce aportul la dezvoltarea acestei ramuri. Este de stiut faptul ca, constructia de locuinte este unul din factorii principali de dezvoltare a comertului cu produse electrocasnice si mobilier. Pe de alta parte, vanzatorii sunt convinsi ca aceasta stabilitate a comertui cu produsele casnice este, oarecum, relativa. "Vara aceasta am vandut mult mai multe frigidere decat anul trecut. Am impresia ca aceasta s-a datorat in primul rand temperaturilor ridicate" declara unul dintre vanzatorii de produse electrocasnice. Diversitatea produselor este atat de mare incat ai nevoie de ghid pentru achizitionarea cine stie carui obiect de usurat munca in casa. Spre exemplu, un anumit tip de masina de spalat rufe nou- nouta costa in magazin peste 8 milioane de lei. Acelas model poate fi achizitionat la jumatate dc pret de la second-hand. Si in acest caz comerciantul ofera garantie, iar diferentele tehince sunt aproape minore. Cei mai pretentiosi care doresc doar produse noi au trei variante. Pot obtine un imprumut bancar, pot strange banul la ciorap sau pot opta pentru unitatile care vand in rate. De pe urma cererii de astfel de produse s-au dezvoltat si afacerile legale. Astfel, persoanele cu domiciliul in strainatate introduc regulat in tara obiecte casnice. Acestea sunt achizitionate din strainatate fara prea multe investitii, uneori chiar pe gratis. Produsele sunt introduse in tara fara nici o problema, dupa care sunt vandute la preturi . imense. Astfel de afaceristi nu au nici un act care sa ateste provenienta marfii si functioneaza fara a avea vreo societate comerciala. Dotarea unei locuinte cu astfel de obiecte necesare costa bugetul familiei cateva zeci de milioane de lei. In alta ordine de idei, datele statistice atesta faptul ca importul acestor marfuri a crescut considerabil in ultimii doi ani. Produsele romanesti insa, nu sunt agreate de consumatori fiind invocata starea tehnica proasta a acestora. Chiar daca sunt mai ieftine, romanii prefera sa scoata mai multi bani din buzunar, doar sa fie siguri ca produsele achizitionate vor raspunde cerintelor.
Jandarmeria va asigura si paza scolilorIncepand din data de 15 septembrie, un numar de 30 de jandarmi angajati cu contract vor actiona in zona institutiilor de invatamant preuniversitar. Aceasta masura a fost luata pentru prevenirea si diminuarea consecintelor negative a faptelor antisociale, a scaderii numarului de infractiuni ce se comit pe stazi, insotite, adesea, de acte de violenta asupra elevilor si personalului didactic, aspecte care creeaza o stare de nesiguranta in randul cetatenilor. "Linistea si siguranta cetateanului sunt elemente definitorii ale misiunilor ce revin Jandarmeriei Romane. Ca urmare a situatiei operative de comun acord cu Inspectoratul Scolar am stabilit un numar de 19 institutii de invatamant preuniversitar unde jandarmii vor desfasura misiuni specifice" - a precizat lt.col. Vasile Iov, purtator de cuvant in  in cadrul Comandamentului de Jandarmi Judetean Arad.
Cercetasii imbina utilul cu placutul...Organizatia Nationala "Cercetaii Romaniei" desfasoara, incepand de ieri, un amplu program sub egida "Noi vrem un Mures curat" pe malul drept al raului, intre localitatile Arad si Lipova. Acesta se va desfasura pana in data de 30 septembrie, pentru realizarea sa cercetasii colaborand cu Fundatia Nelu Aristide Dragomir, Centrul Zonal Ecologic si cu grupurile scolare de pe traseu. Cercetasii vor curata malul Muresului de deseurile lasate in urma de cei care au iesit la iarba verde, sau care depoziteaza aici gunoiul. Cel mai important obiectiv urmarit de aceasta actiune este acela de a impulsiona si sensibiliza locuitorii zonei fata de problema poluarii. Un alt obiectiv important este consolidarea relatiilor interumane. Prin actiunea "Noi vrem un Mures curat", se urmareste dezvoltarea relatiilor de colaborare intre ON "Cercetasii Romaniei" si alte organizatii nonguvernamentale, precum si initierea elevilor din grupurile scolare de pe traseu in ecologie, cat si aprofundarea elementelor ecologice. Cercetatii mai doresc sa trezeasca interesul populatiei pentru pastrarea curateniei in natura. Actiunea se desfasoara pe parcursul a opt zile, iar beneficiarii actiunii vor fi toti locuitorii din aceasta zona.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}