title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Sambata, 24 noiembrie 2001

Accesibilizarea locurilor publice - problema importanta pentru persoanele cu handicapAmbasada Marii Britanii este finantatorul principal
Ieri dimineata, au inceput lucrarile seminarului organizat de Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania "Orase pentru toti- Orase pentru copii", la Cantina Sociala. Finantatorii proiectului au fost Ambasada Marii Britanii si reprezentantii UNICEF Romania. La manifestare au mai fost invitati si doi reprezentanti ai Asociatiei Handicapatilor din Elvetia. Ziua de ieri a debutat cu vizionarea unui film de campanie intitulat "O chestiune de demnitate". Lucrarile prezentate in cursul zilei de ieri au avut ca tema de discutie accesibilizarea scolilor si a spatiului extrascolar, precum si promovarea accesibilizarii prin voluntariat. Ziua de azi este dedicata insusirii tehnicilor speciale de lucru necesare intr-o campanie de accesibilizare a proiectului "Orase pentru toti - Orase pentru copii". Presedintele AHNR, Monica Antoci ne-a declarat ca "proiectul intentioneaza sa fie o referinta asupra modului in care o campanie publica dezvoltata la nivel national poate da nastere la actiuni, care au ca scopuri cooperarea, intercomunicarea si inainte de toate, imbunatatirea accesibilizarii si a integrarii sociale a copiilor si adultilor cu handicap". Proiectul se desfasoara in cadrul retelei formata din noua centre zonale (Arad, Arges, Bucuresti, Caras-Severin, Cluj, Hunedoara, Ialomita, Meheinti si Zalau) coordonate de Centrul National de Coordonare din Arad. Prin aceasta actiune se incearca constientizarea si implicarea publicului larg si a factorilor de decizie privind necesitatea accesibilizarii spatiilor si cladirilor publice. Monica Antoci, presedintele AHNR, a mai declarat ca "dorim promovarea unei politici de parteneriat dintre organizatiile persoanelor cu handicap, autoritatile si institutiile publice locale, in realizarea primei campanii publice de acce- sibilizare a spatiilor publice din noua centre zonale".
Politistii de frontiera au depistat nereguli la unele persoane...In data de 21 noiembrie a.c., polititii de frontiera au avut din nou de-a face cu pasapoarte falsificate si cu persoane disperate sa ajunga in Occident, prin orice mijloace. Mihaela Lucan, de 25 de ani, din Onesti, judetul Bacau, s-a prezentat, miercuri, la Punctul de Frontiera Nadlac, dorind sa paraseasca tara, pentru a-si cauta un loc de munca in Cehia. La controlul de frontiera, femeia s-a legitimat cu un pasaport romanesc apartinand unei alte persoane, declinandu-i astfel identitatea acesteia in fata politistului. Dupa descoperirea falsului si-a declinat, din nou, o identitate falsa. In urma verificarilor facute s-a descoperit, in cele din urma, adevarata ei identitate. Din declaratiile femeii s-a dedus faptul ca a obtinut pasaportul de la o prietena, in schimbul sumei de trei milioane de lei. Ea nu vroia altceva decat sa ajunga in Cehia, unde urma sa-si gaseasca un loc de munca. Riscurile la care s-a expus au fost chiar prea mari, ea punandu-si in pericol "pretioasa libertate". In momentul de fata, este cercetata pentru savarsirea infractiunilor de fals si uz de fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. Tot in aceeasi zi, a fost retinuta o cetateana din Republica Moldova, care s-a legitimat la controlul de frontiera executat la iesirea din tara, cu un pasaport moldovenesc valabil, apartinand insa unei prietene. Olesea Ionita, de 20 de ani, dorea sa treaca ilegal frontiera din Romania in Ungaria, apoi mai departe in spatiul Schengen, lucru care i-ar fi reusit daca politistii nu ar fi dat dovada de o mare vigilenta. Ea avea aplicate in pasaport vizele necesare pentru a ajunge in Occident. Doar ca norocul ei s-a oprit la granita Romaniei. Curajul de a face acest pas nu poate fi trecut cu vederea. Ea a incercat sa "pacaleasca" autoritatile, fara a se gandi prea mult - sau poate chiar deloc - la consecinte. Politistii au inceput astfel urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. Aici intervine urmatoarea intrebare: Este oare lumea atat de disperata incat sa riste pierderea libertatii pentru o slujba in Occident? Al treilea caz cu care s-au confruntat politistii de frontiera de la Nadlac este al unui brasovean, de 39 de ani. Lui Iulian Vina i s-a intrerupt calatoria, intrucat la controlul de frontiera executat la iesirea din tara s-a constatat ca acesta avea aplicata pe pasaport o viza falsa de Germania. Barbatul a declarat ca a obtinut viza de la o persoana din Brasov, in schimbul sumei de 1300 de USD. Cercetarile continua pentru identificarea falsificatorului, care evident va raspunde in fata legii pentru faptele sale.
In curand brazii vor invada pietele Aradului - Virtual Arad News (c)2001Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar populatia incepe sa-si faca proviziile necesare. Bineinteles, "ingredientul" principal al unui Craciun fericit este bradul. Ca in fiecare an, pietele vor incepe sa fie luate cu asalt de diferiti comercianti care vor oferi spre vanzare brazi de diferite soiuri si marimi. Deocamdata, pretul unui astfel de exemplar nu poate fi estimat, dar cumparatorii se asteapta ca acesta sa fie dublu fata de anul trecut. Peste doar cateva saptamani, aradenii vor incepe deja sa se gandeasca la acest "ingredient". Pe de alta parte, agentii comerciali incep sa-si faca stocurile necesare pentru a scoate pe piata cele necesare impodobirii bradului. La inceputul lunii viitoare, le vom putea gasi pe taraba. Societatile de comert en-gros si cele de import-export au luat deja masurile necesare pentru ca aradenii sa nu duca lipsa de nimic. Cat despre comerciantii ilegali, acestia vor suporta rigorile legii in cazul in care marfa nu are documentele de provenienta. Cel mai probabil, la fel ca si anii trecuti, brazii vor fi insemnati de Directia Silvica, astfel incat hotii de lemne sa nu poata induce in eroare populatia.
Inspectia Muncii se ocupa si de munca la negruAngajatii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Arad continua controalele care sunt directionate in mod special in depistarea si combaterea cazurilor de munca fara forme legale. In urma acestor controale, au fost identificati agenti economici care practica aceasta forma de munca, fiind gasite un numar de 12 persoane care lucrau fara a avea intocmite forme legale de angajare. Astfel, firmele: SC Petroforest SRL Savarsin, SC H&R Impex SRL Ghioroc, SC Octavian Imex SRL Dezna, SC Silva Forest Impex SRL Dezna, SC Teo si Zorin SRL Dezna si SC AG Bogdan Comert SRL au primit amenzi in valoare totala de 30 de milioane de lei. Pe de alta parte, in cursul saptamanii trecute, Inspectia Muncii Bucuresti impreuna cu ITM Arad au efectuat controale tematice la unitatile de transport si reparatii auto din judetul Arad, urmarindu-se modul in care au fost realizate masurile dispuse la controalele anterioare. Pentru nerealizarea la termen a masurilor dispuse de inspectorii de munca, au fost aplicate amenzi in valoare totala de 45 de milioane de lei la: SC Volanul SA, SC Belsirim SA si SC Auto Tech Serv SRL. De precizat ar fi faptul ca asemenea controale vor fi efectuate la toate unitatile care nu au informat Inspectoratul Teritorial de Munca asupra modului de remediere a deficientelor notate in procesele verbale de control.
Primariile se vor ocupa de cainii fara stapan...Miercuri a fost aprobata de catre Guvern Ordonanta de Urgenta privind programul de gestionare a populatiei de caini fara stapan, care prevede prinderea cainilor fara stapan si inchiderea acestora in adaposturi special amenajate de catre consiliile locale. Toate consiliile locale, comunale, orasenesti si municipale au obligatia de a infiinta, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, servicii proprii specializate pentru gestionarea populatiei de caini fara stapan. Cainii care circula fara insotitor in locuri publice vor fi prinsi si transportati in adaposturile speciale, unde vor fi cazati sapte zile. Daca dupa sapte zile cainii nu vor fi revendicati sau adoptati de persoane fizice, ei urmeaza sa fie eutanasiati. Adoptarea sau revendicarea cainilor se face numai pe baza unei declaratii-angajament, cu achitarea unei taxe care reprezinta cheltuieli medicale si de intretinere. Cainii fara stapan care sunt agresivi, bolnavi cronic si incurabili vor fi eutanasiati imediat de catre medici autorizati. Prin aceasta ordonanta se interzice organizarea sau participarea la lupte de caini si abandonarea sau cauzarea de suferinte inutile cainilor. Nerespectarea prevederilor ordonantei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20 milioane la 50 milioane lei. Societatea Gospodarirea Comunala SA efectueaza deja aceste operatiuni in municipiul Arad, dar prin aceasta Ordonanta se ofera un cadru legal pentru acest gen de activitati. Un alt aspect interesant este ca si primariile oraselor si comunelor din judet trebuie sa desfasoare activitati de acest gen. Aici, situatia este insa mai speciala, pentru ca, dupa cum se stie, marea majoritate a primariilor nu au bani pentru a-si plati salariile propriilor angajati sau pentru a aloca bani pentru invatamant. In acest fel, primarilor le-a fost trasata o noua sarcina, dar nimeni nu le-a spus din ce bani vor presta aceste activitati.
Dacia 23 noiembrie - 29 noiembrie Replicant, clona ucigasa - (SUA)
Muresul 23 noiembrie - 29 noiembrie Traffic - (SUA)
Arta 23 noiembrie - 29 noiembrie - Sala A Dracula 2000 - (SUA)
Arta 23 noiembrie - 29 noiembrie - Sala B Tigru si dragon - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}