title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 25 iunie 2001

Au inceput probele orale la Bacalaureat...Prima saptamana va fi dedicata probelor orale
Nu a trecut bine Capacitatea ca a venit randul liceenilor sa-si faca probleme. Incepand de azi, acestia vor trebui sa faca fata testelor la care vor fi supusi de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Conform desfasuratorului de la Bacalaureat prima saptamana este rezervata examenelor orale: 25, 26 iunie- limba si literatura romana; 27, 28 iunie-limba si literatura materna, iar in zilele de 29,30 iunie limbile moderne. Absolventii de liceu vor primi rezultatele la numai cateva ore dupa incheierea probelor orale. Va urma o zi de pauza dupa care bacalaureatul va continua cu examenele scrise: 2 iulie- limba si literatura romana; 3 iulie- limba si literatura materna, 4 iulie- proba obligatorie de profil, 5 iulie o proba la alegere din materiile de profil, iar in 6 iulie proba la alegere din alte discipline inclusiv sport. Rezultatele acestor examene vor fi cunoscute dupa incheierea tuturor probelor, mediile finale fiind afisate in data de 12 iulie. Ca si pana acum media generala minima care asigura promovabilitatea este 6,00, iar pentru fiecare obiect nota minima este 5,00. In cazul in care la unul dintre examene nu se obtine nota 5,00, chiar daca la celelalte materii rezultatele sunt bune, elevul trebuie si se considere "cazut". Cei care nu vor reusi sa ia Bacalaureatul vor avea a doua sansa in sesiunea din toamna. Fiecare elev are dreptul sa sustina de doua ori in regim de gratuitate Bacalaureatul. Un numar de 17 comisii vor corecta anul acesta lucrarile liceenilor. Spre diferenta de anul trecut, MEC a aprobat si functionarea unor subcomisii la distante mari.
Medicii de la "Matern" vor sa reduca numarul nasterilor neasistateIntr-o singura luna au existat 11 cazuri de copii care au venit pe lume in conditii improprii
Conducerea Spitalului Matern "Salvator Vuia" a organizat vineri o conferinta de presa avand ca tema de discutie nasterile neasistate. Amfitrionul acestei intalniri a fost purtatorul de cuvant al spitalului, Sorin Prisca. Acesta a tinut sa prezinte opiniei publice fenomenul nasterilor la domiciliu. Dupa cum sustine purtatorul de cuvant, in Romania legislatia nu atinge decat tangential aceasta problema. Spre exemplu, in cursul lunii trecute medicii de la Spitalul Matern "Salvator Vuia" au avut de a face cu un numar de 11 bebelusi care au fost nascuti in conditii improprii, in afara spitalului. Conform datelor statistice, cele mai multe nasteri de acest tip se produc in lunile de vara. Aceasta este perioada in care pe teritoriul judetului Arad sosesc o multime de muncitoare sezoniere. Ele nu se afla in vreo evidenta medicala si pentru a nu pierde cateva zile de munca evita sa se prezinte la consultatii. In opinia medicului Sorin Prisca, alesii nostri ar trebui sa puna la punct un cadru legislativ adecvat pentru diminuarea numarului de nasteri neasistate. In strainatate legile sunt foarte ferme, iar gravidele sunt obligate ca in timpul sarcinii sa se prezinte de cel putin zece ori la consultatie. "Cred ca ar trebui, declara Sorin Prisca, ca femeile sa constientizeze riscurile la care se supun, atat ele, cat si copiii. Ar fi nevoie de mai multa implicatie si din partea medicilor de familie".
Podul peste Mures de la Savarsin va fi reconstruit - Virtual Arad News (c)2001Podul de peste Mures de la Savarsin va fi construit in curand
Regiunea V Vest de Dezvoltare, din care face parte si Aradul, a inaintat forurilor europene mai multe proiecte pentru investitii in mai multe domenii. Unul dintre acestea, si poate cel mai important, este infrastructura. Zilele trecute, conducerea Regiunii de Dezvoltare V Vest a transmis consiliilor din trei judete ale sale, Arad, Timis si Caras Severin, acceptarea a trei proiecte propuse de catre acestea. Proiectul propus de Consiliul Judetean Arad a fost considerat ca fiind cel mai bun dintre cele trei. Nu atat pentru modul in care a fost conceput, ci mai degraba pentru propunerea facuta. Este vorba despre construirea podului de peste Mures, de la Savarsin. Proiectul de investitie era mai vechi, dar nu se gaseau finantarile pentru realizarea lui. Proiectul propus de judetul Timis era mult mai slab din punctul de vedere al dezvoltarii regiunii, scopul principal pentru care exista aceasta. Noul pod va asigura legatura rutiera dintre cele doua maluri ale raului Mures, permitand dezvoltarea zonei din judetul Arad situata pe malul stang al sau. Proiectul propus de aradeni are deja toate aprobarile necesare, urmand sa isi dea acceptul pentru punerea a cestuia in practica a Ministerul Dezvoltarii. Astazi, vicepresedinte Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca va mai purta o serie de negocieri la sediul Regiunii V Vest cu investitori francezi. Ei par a fi interesati de un parteneriat cu autoritatile locale pentru alte investitii in infrastructura judetului.
Curs de perfectionare profesionala de jurnalism, la Sebis - Virtual Arad News (c)2001Ei uita de senzatiile tari si pregatesc coborarea in cotidian
Ziaristii din vestul tarii, in special cei din judetele care fac parte din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa, vor participa in curand la un program de perfectionare profesionala. Proiectul PROBITAS-Program Radio Operational Bilunar de de Instruire Tehnico-Aplicativa este organizat, ca in fiecare an, de Fundatia Vest pentru Jurnalism Regional si Euroregional Timisoara. Obiectivele acestei fundatii sunt identificarea problemelor comune cu care se confrunta comunitatile din Euroregiune, perfectionarea abilitatilor tehnice ale unor ziaristi si crearea unei comunitati jurnalistice capabile sa contribuie prin propriile instrumente la rezolvarea problemelor existente. In acest sens, pana in toamna, 36 de jurnalism din Romania si Iugoslavia organizati in sase serii de cate zece zile vor lucra impreuna la Sebis, in studiourile Radio Vest si spatiile Centrului International de Jurnalism. La final, studentii vor realiza un program radio de 60 de minute si vor edita o publicatie. Cea mai mare parte a ziaristilor sunt obisnuiti sa alerge dupa senzational sau il creeaza artificial, uitand ca viata oamenilor este alcatuita din rutina si ca exista locuri in care nu se intampla nimic. Anul viitor PROBITAS va fi extins si prin implicarea ziaristilor maghiari. Vor fi pusi in contact un numar de 72 de jurnalisti din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa.
Concurs de pescuit la SocodorConcursul organizat de catre Virgil Culda a fost o reusita deplina
Sambata dimineata, cu noaptea in cap, peste 100 de pescari amatori, toti angajati ai SC IMAR SA Arad, s-au deplasat catre Pescaria din localitatea Socodor pentru a participa la un concurs de pescuit organizat de catre Sindicatul Liber al acestei societati comerciale. Sufletul acestei manifestari, care a ajuns la cea de a III-a editie, a fost Virgil Culda, liderul acestui sindicat. Dupa ce s-au tras la sorti locurile pe care cei 106 pescari prezenti si le-au ocupat in standurile de concurs, la ora 7,00 punct fix s-a dat startul in ceea ce ar fi trebuit sa fie, conform intentiilor participantilor, un macel in toata regula. Numai ca, de data aceasta, natura nu a tinut cu pescarii, vantul taios care a suflat timp de 4 ore atat cat a durat concursul, influentand serios cantarul oficial. In sensul ca ocupantul primului loc, Danut Halmagean, de la sectia a III-a, a trebuit sa se multumeasca cu 1.725 de grame peste prins, cu doar 50 de grame mai mult decat ocupantul locul II, Laszlo Varga, tot de la aceeasi sectie. Locul III a fost ocupat, cu captura de 1.510 grame, de ca Ioan Rasca, de la Sectia I. Primii sase pescari au primit felicitari la scena deschisa, diplome, precum si premii in bani. Castigatorul a avut onoarea si primeasca premiul din mainile eroului de la Sevilla, Helmuth Duckadam, invitatul de onoare al acestei manifestari. Dupa terminarea concursului, Sindicatul Liber din IMAR a oferit cel prezenti cate o bere si cativa mititei, ambientul fiind completat catre o formatie de muzica populara.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare

painter.gif (13376 bytes)Artist plastic cauta...


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}