title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)



Stirile Zilei

Marti, 25 decembrie 2001

Si-am plecat a pizara...La Secas, un sat din apropierea comunei Gurahont, datinile de Craciun (dar nu numai) sunt respectate cu sfintenie de catre membrii micii comunitati. Desi, in mare, datinile sunt aceleasi, sau asemanatoare cu ale altor sate, Secasul are si specificul sau. Aici, in ajunul Craciunului, copii din sat, imbracati in straie de sarbatoare, merg dupa "pizarai" care nu sunt altceva decat niste colacei, foarte gustosi, pregatiti in toate gospodariile, special pentru acest, eveniment. Actiunea poarta numele de, "a pizarii", iar colindatorii (baieti si fete) poarta pe umeri o traista in cate vor pune colaceii primiti. Inainte de plecarea dupa "pizarai", fiecare colindator isi pune in traista un catel de usturoi (destinat celor care nu primesc colinda) si un colacut ("sa se-nmulteasca"). La plecare, colindatorii incep cu o urare "amenintatoare" la adresa celor care nu primesc colindul si nu ofera "pizarai": 
"Cine nu ne-o da, nu-i rasara canepa! ". Apoi, colidatorii strabat tot satul, din casa-n casa, bineinteles, cu repertoriul specific pregatit pentru acest lucru:
"Scoala nana, da-mi colac, 
Ca diseara stau p-afara, 
Si ma ninge, 
Si ma ploua, 
Pe cojocul cel de oaie. 
Nu mi-l da mic 
Ca mi-i frig, 
Da-mi-l mare 
Cat rotita plugului, 
Sa umplu straita prunculuil!"

Dupa ce strabat tot satul, colindatorii se intorc acasa cu traistele pline de "pizarai", pentru ca rar se intampla sa nu fie rasplatiti de toti gospodarii.
Maestrul Gheorghe Zamfir la Balul de cristalDe anul acesta are si Aradul un Bal de Cristal. In organizarea Primariei Arad si a RBI, ca principali initiatori, la care s-au asociat si alti numerosi sponsori, Balul a avut o mediatizare si o participare selecta. Spatiul oferit de Teatrul de Stat din Arad s-a pliat perfect pe intentiile organizatorilor de a da fast si stralucire evenimentului monden nr.1 al urbei. Ca peste tot in lume, toaletele scumpe au rimat cu generozitatea donatorilor (de bani, spre a nu exista ambiguitati). Fondurile adunate, pana la ora la care scriu lista e deschisa, se plaseaza undeva in jur de 600 de milioane de lei in contul Fundatiei Diana de Walles. Printre cei cu suflet mare care au donat bani in contul acestei fundatii, de care vor baneficia Casa de Batrani si doua spatii de locuit ale Centrului de Plasament pentru Copii care vor fi renovate, precum si Spitalul Judetean Arad si Spitalul TBC Arad, s-au numarat si politistii aradeni. Aceasta donatie a fost facuta de catre comandantul IJP Arad, Nicolae Gudiu. Ploaie cu vedete pe scena (ca si in foyer). Maestrul Gheorghe Zamfir cu naiul sau fermecat a cantat alaturi de "Rapsozii Zarandului"- din strabunele cantece ale poporului nostru. In hol a vernisat o expozitie cu vanzare a lucrarilor sale. Atras de arta plastica, maestrul Zamfir a avut succes si pe acest taram. Doua lucrari i-au fost adjudecate pe loc, existand si alte solicitari dar, din pudoare licitatorii aradeni au preferat anonimatul, Gheorghe Zamfir a cantat fara a pretinde onorariu iar o parte din sumele din vanzarea tablurilor sale vor fi donate de maestru in acelasi cont. Au cantat Florin Sasarman (colinde de pe Valea Somesului), folkistul Dan Zorila, trupa "Ethno" (prelucrari folclorice in ritm hip hop). Surpriza serii si favorita publicului a fost trupa "Tutora" din Sfantu Gheorghe care a interpretat bucati folclorice pe instrumente arhaice (construite chiar de membrii formatiei). Alessandra Stoicescu si Flavius Stetcu au condus "ostilitatile" artistice in mod profesionist, cu sarm si distinctie. Cu umorul s-a ocupat trupa "Chestiunea zilei" (aia, ai lui Calinescu) iar incheierea a revenit "Pasarii colibri" (condusa de Mircea Baniciu). A fost un succes aceasta prima editie a Balului de Cristal, focurile de artificii din final si transmisiunea in direct la RCS, pecetluind momentul.
Jandarmii isi colinda cadrele aflate in serviciu...Unde isi petrec Sarbatorile de Iarna si ce ar dori sa primeasca de la Mos Craciun sunt doua intrebari la care i-am rugat, pe cativa dintre sefii unor institutii publice din Arad, inainte de Craciun, sa ne raspunda. Acestia, cu amabilitate ne-au declarat urmatoarele:
Col. Alexandru Kis, comandantul Unitatii de Jandarmi din Vladimirescu:
"In prima zi de Craciun sunt de serviciu la unitate asa ca voi fi alaturi de ostasi. Impreuna cu acestia si cu cadrele care vor mai fi de serviciu voi participa la traditionala Masa de Craciun. Doresc sa-i asigur pe cetatenii Aradului ca vom organiza si executa misiuni specifice muncii de jandarm pentru ca acestia sa-si poata petrece Sarbatorile de Craciun in liniste, fara evenimente negative. Despre cadourile pe care le voi face celor dragi nu m-am gandit inca. Sa vad cat de cuminti sunt in aceste zile si in functie de acest aspect voi cumpara familiei cadourile de rigoare."
Mr. Constantin Daminescu, seful Inspectoratului de Politie de Frontiera a Judetului Arad:
"In 24 Decembrie am fost la unitate impreuna cu fiul meu, la Sarbatoarea Pomului de Iarna. A venit Mos Craciun la copiii ofiterilor si subofiterilor. Craciunul, daca totul decurge normal, vreau sa-l petrec acasa, la Timisoara, cu sotia si copilul. Nu stiu ce-mi va aduce Mosul, stiu doar ca fiul meu, care are trei ani, va primi multe jucarii.".
Col Avram Catanici, comandantul Batalionului Mixt Romano-Maghiar:
"Sarbatorile le voi face acasa, in familie. Fiind in doliu nu pot sa fiu alaturi de colegii mei la masa festiva. Mos Craciun as dori sa-mi aduca, pe langa sanatate si liniste, o misiune de mentinere a pacii intr-o tara cu probleme."
Dan Cancel, comisar-sef la Garda Financiara Arad:
"Zilele trecute am primit un ordin de la Garda Centrala si de Craciun lucram. Toti comisarii, in frunte cu mine vom fi de serviciu. Sper, totusi, sa ajung si la biserica asa cum este traditia in familia mea. La cadouri nu am avut timp sa ma gandesc dar si luni este o zi."
Lt.col. Nieolae Gudiu, inspector-sef la Inspectoratul Judetean de Politie Arad:
"Cum am facut in ultimii ani asa voi face si acum: la munca si in familie. Doresc ca subalternii care sunt de serviciu in Zilele de Craciun sa simta ca suntem, eu impreuna cu toata comanda Inspectoratului, alaturi de ei. Va pot spune ca in 31 Decembrie voi fi si eu de serviciu. De la Mos Craciun astept sanatate si putere de munca, iar celor dragi le-am pregatit deja cadourile, Nu ceva speciale, ci niste cadouri mai degraba traditionale."
Zapada a creat probleme multor conducatori autoConditiile meteo nefavorabile din ultimele zile au stat la baza producerii mai multor evenimente rutiere. Daca tamponarile, in special in municipiu, au fost, ieri, la ordinea zilei nu au lipsit si unele accidente mai grave. Astfel, in jurul orelor 10,00, pe soseaua Nadlac - Arad, la iesirea din localitatea Pecica o masina inmatriculata in Germania a parasit partea carosabila izbindu-se de un pom. Conducatorul auto Mihai Stancu, de 58 de ani, din Munchen, aflat la volanul unui BMW cu numarul de inmatriculare STA-AM-69, nu a adaptat viteza la conditiile de drum, masina a derapat si s-a oprit intr-un pom. In urma impactului a fost accidentata Adrinca Stancu, de 58 de ani, pasagera in autoturism. In jurul orelor 13,00, pe DN 79A, pe raza localitatii Bontesti a avut loc un accident de circulatie similar. Marcel Florin Halmagean, de 41 de ani, din Bucuresti, nu a adaptat viteza Daciei, cu numarul de inmatriculare B-15-PSN, la conditiile de drum. Masina a derapat si s-a rasturnat in sant fiind ranita Vanda Gheorghe, de 37 de ani, din Bucuresti, pasagera in autoturism.
SC Magic a fost controlata de Garda FinanciaraIn urma unui control de rutina efectuat la sfarsitul saptamanii trecute, patru comisari din cadrul Garzii Financiare Arad au reusit sa confiste o importanta suma de bani. Este vorba despre 69.194 de dolari americani si despre 1790 de marci germane care au fost gasiti in casa de bani a firmei SC Magic Super SA Arad si care nu au putut fi justificati de catre patronul societatii, Dumitru Matis. In spatiul in care isi desfasoara activitatea firma susmentionata se afla un magazin alimentar si o casa de schimb valutar. Un amanunt nu lipsit de importanta ar fi acela ca mai multe bancnate de cate 100 de dolari aveau seriile consecutive, lucru rar intalnit la casele de schimb valutar. Comisarii care au facut controlul au gasit banii in casa de bani existenta in unitate si in ciuda explicatiilor de tot felul ale patronului au decis confiscarea intregii sume. Mai mult, ei au aplicat o amenda de 50 de milioane de lei celeilalte firme care isi desfasura activitatea in acel spatiu, SC Magic COM MD SRL, a carui patron este tot Dumitru Matis. Comisarii au gasit in depozitul de marfuri al firmei suma de 200 de milioane de lei care nu era inregistrata in evidentele contabile ale SC Magic COM MD.SRL, In urma verificarilor s-a stabilit ca acesti bani apartineau, de fapt, SC Magic Super SA. Cercetarile continua.


  Redactia Virtual Arad ofera cititorilor sai un buchet din cele mai frumoase colinde romanesti, in interpretarea cunoscutului artist Stefan Hrusca

Pentru a le putea asculta este necesar programul Real Player

Faceti CLICK pe colinda dorita !

Deschide usa, crestine O, ce veste minunata
Crestinilor, noi astazi Ce-ati vazut, pastori?
Sus in varful muntelui Zoriori de ziua
Trei pastori Cerul si pamantul
Linu-i lin Florile dalbe

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}