title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Vineri, 26 octombrie 2001

Primaria doreste emiterea obligatiilor municipalePrimarul Dorel Popa are trei variante pentru realizarea acestui obiectiv
De cateva luni, la nivelul Primariei Arad a aparut o varianta pentru a atrage fonduri extra-bugetare. Executivul Primariei discuta de mai mult timp solutia emiterii unor obligatiuni municipale. Primarul Dorel Popa, referindu-se la acest subiect, a declarat: "Avem deja trei variante pentru emiterea obligatiunilor municipale, dar nu se poate discuta inca ceva concret. Luam in calcul si posibilitatea asocierii si alte variante. Cert ca banii care vor proveni din aceasta operatiune vor fi investiti in infrastructura, in drumuri si in alte sectoare importante." Practic, intr-o varianta simplificata, emiterea de obligatiuni insemna ca Primaria se imprumuta cu bani de la cei care le cumpara. In acest fel, se pot face rost de bani in diverse sectoare, din fonduri extra-bugetare. Ceea ce doreste sa faca conducerea Primariei nu este deloc un lucru nou, pentru ca in doua orase Predeal si Mangalia au fost emise obligatiuni municipale.
Exemplul Predeal
Orasul Predeal este primul emitent de obligatiuni municipale din istoria moderna a pietei de capital romanesti. S-au pus in vanzare 50.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de 100.000 lei/obligatiune. Perioada de desfasurare a ofertei a fost 8 - 19 octombrie 2001. Emitentul garanteaza cu veniturile bugetului local si cu puterea de impozitare si taxare, cu exceptia transferurilor de la bugetul de stat. Valoarea totala a imprumutului este de 5 miliarde de lei, banii urmand sa fie folositi la construirea unei partii de schi. Dobanda dupa primul trimestru este de 37% pe an, iar rambursarea a jumatate din suma se va face in 30 aprilie 2002. Dupa incheierea perioadei de subscriptie, obligatiunile vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. Distributia obligatiunilor s-a derulat in perioada 8-19 octombrie 2001 prin Banca Romana pentru Dezvoltare.
Exemplul Mangalia
Orasul Mangalia urmeaza orasului Predeal ca emitent de obligatiuni municipale. S-au pus in vanzare 100.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de 100.000 lei/obligatiune, adica un imprumut in valoare de 10 miliarde de lei. Perioada de desfasurare a ofertei a fost 12 - 25 octombrie 2001. Emitentul garanteaza prin intreaga sa putere fiscala si de impozitare, conform legii. Dobanda pentru primul trimestru este de 36%/an, dupa primul trimestru. Jumatate din valoarea fiecarei obligatiuni este scadenta in data de 30 octombrie 2002. Banii vor fi folositi pentru amenajarea unei alei pietonale si construirea unei sali de sport. Dupa incheierea perioadei de subscriptie obligatiunile vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. Distributia obligatiunilor s-a derulat in perioada 12 octombrie 2001 prin Banca Comerciala Romana. Daca autoritatile locale se vor misca repede, Aradul are sansa sa devina treilea oras din taracare emite obligatii municipale, pentru a atrage fonduri carevor fi folosite pentru dezvoltarea orasului. Este intesesant de vazut modul in care vor aborda autoritatile locale emiterea obligatiunilor municipale si felul in care acestea vor fi garantate.
THW Rhenania de Nord Westfalia continua seria ajutoarelor spre AradRelatiile pe care le-a dezvoltat judetul nostru de-a lungul timpului s-au concretizat in numeroase infratiri cu localitati din toata lumea. O serie de societati straine au hotarat sa investeasca in Romania, ca urmare a vizitelor pe care le-au intreprins in tara noastra. Germania reprezinta o colaboratoare constanta a Aradului, firme, fundatii sau asociatii investind in ultimii zece ani sume importante in orasul nostru. Prefectura a reluat in ultima perioada colaborarea cu THW Rhenania de Nord Westfalia, care, pana in prezent, a investit in Arad 12 milioane DM. In luna iunie a acestui an, o delegatie a landului german a efectuat o vizita in judetul nostru si a decis sa continue investitiile. Astfel, la Universitatea "Aurel Vlaicu" se va amenaja un cabinet de informatica in sistem retea cu calculatoare de ultima generatie si un cabinet muitimedia, totalul investitiei fiind de aproximativ 300.000 DM. Pentru combaterea somajului in Arad si pentru instruirea femeilor in meseria de confectioner se va amenaja un atelier modern, la Fundatia Germana din Vladimirescu, complet utilat cu aparatura competitiva pe piata europeana, valoarea sumei alocate acestei actiuni fiind tot 300.000 DM. Termenul de realizare a acestor proiecte este mijlocul lunii februarie a anului viitor.
La CCIA, comisarul sef Dan Cancel arata buna colaborare cu PolitiaCCIA a intermediat o intalnire care acum a fost amicala
Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad continua seria intalnirilor dintre agentii economici si reprezentanti ai institutiilor publice locale. In opinia presedintelui CCIAA, Nicolae Bacanu, aceste intalniri ofera posibilitatea agentilor economici de a avea un dialog cu reprezentantii diverselor institutii cu care vin in contact. Ieri a avut loc o intalnire intre agentii economici si cadrele ale Inspectoratului Judetean de Politie si ai Garzii Financiare. Reprezentand IJP Arad, locotenent colonel Nicolae Mihuta a facut o sinteza a activitatii de politie, in special pe linie economica, accentuand mai mult pe activitatile de control asupra agentului econpmic. Acelasi lucru la facut si comisarul sef al Garzii Financiare, Dan Cancel, acesta subliniind si colaborarea care exista intre Garda si Politie, care in dese randuri a dus la solutionarea unor cazuri dificile. Atat lt. col. Nicolae Mihuta cat si Dan Cancel au incercat sa prezinte celor prezenti modalitatile legale de control pentru a se evita acele discutii interminabile care apar in dese cazuri la verificarile la care sunt supusi agentii economici. Din pacate si ieri, numarul agentilor economici interesati de o intalnire, prin care se incearca o mai buna colaborare intre institutiile statului si unitatile economice, a fost foarte mic. O parte din cei prezenti ieri au recunoscut ca multe din situatiile prezentate de reprezentantii IJP si ai Garzii Financiare le erau necunoscute.
Inspectorul sef - Liviu Crisan la intalnirea cu Presa...Fata de anul trecut, lucrurile s-au imbunatatit
Liviu Crisan, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, datele statistice legate de activitatea institutiei pe care o conduce. Pentru inceput, Liviu Crisan a tinut sa le reaminteasca celor prezenti faptul ca la inceputul anului conducerea ITM si-a propus sa indeplineasca cateva obiective importante. Este vorba despre campania de indentificare a muncii fara forme legale, expunerea lucratorilor la azbest, prevenirea si eliminarea muncii copilului si respectarea regimului materialelor explozive. Pana acum, inspectorii ITM au organizat un numar de 2.050 de controale la diferiti agenti economici. Comparativ cu aceiasi perioada de timp, anul trecut au fost efectuate doar 1360 de controale. In urma acestor actiuni, au fost aplicate un numar de 887 de sanctiuni contraventionale. In acest mod, bugetul statului s-a imbogatit cu aproximativ 6,85 de miliarde de lei. Interesant este faptul ca, desi multi   muncitori lucreaza in conditii improprii, pana acum, la sediul ITM, nu au fost depuse decat 42 de sesizari, semn ca oamenilor le este frica sa se expuna. Toate cele 42 de sesizari au fost solutionate la termen. Daca ar fi sa privim activitatea ITM Arad din perspectiva datelor statistice s-ar putea spune ca aceasta institutie ocupa locul cinci pe tara la capitolul amenzi. In ceea ce priveste situatia contractelor de munca si a conventiilor civile, anul acesta in domeniul privat, au fost inregistrate un numar de 30.354 de contracte de munca. Pe de alta parte, au fost desfiintate, din diferite motive un numar de 22.059 de contracte de munca. Liviu Crisan sustine ca e multumit de modul in care isi desfasoara activitatea inspectorii institutiei, mai ales ca a fost inregistrata o crestere substantiala a activitatii specifice.
Statul doreste acordarea de prime producatorilor de lapte - Virtual Arad News (c)2001Anul trecut productia a fost destinata in proportie de 42% autoconsumului
Producatorii agricoli ar putea primi, incepand de anul viitor, o prima de 1.400 lei pentru fiecare litru de lapte care va fi preluat pentru pocesare si va contine minimum 3,5% grasime, conform unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Prin acordarea acestei subventii, care urmeaza sa fie discutata in Guvern, se urmareste colectarea unor cantitati mai mari de lapte de catre industria prelucratoare, precum si imbunatatirea calitatii laptelui folosit ca materie prima. Anul trecut, productia de lapte a fost destinata in proportie de 42% autoconsumului, 12% reprezentand hrana pentru vitei, 25% vanzari directe pe piata si doar 21% au fost vanzari catre unitatile de procesare. Autoconsumul ridicat a intervenit din cauza numarului redus de animale din fermele de subzistenta. Pe de alta parte, preturile medii oferite de consumatori sau procesatori pentru lapte si produsele lactate sunt mai mici decat costurile de productie ale fermelor. Fermele producatoare de lapte detin, in medie, 1,45 vaci de lapte fiecare, in timp ce in Uniunea Europeana sunt, in medie, 17,5 vaci de lapte pe ferma. In sectorul privat 95% din gospodarii au doua vaci de lapte, restul avand maxim cinci capete de bovine. Fermele din sectorul de stat cu peste 100 capete reprezinta 48,8% din total, 14,4% au intre 51 si 100 de capete, diferenta de 9,3% reprezentand ferme cu maxim 10 capete de vaci de lapte.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}