title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Luni, 26 noiembrie 2001

Zona Libera a creat multe locuri de munca pentru aradeni...In acest an, investitiile au fost de 20 milioane de USD si au fost create 2100 de locuri de munca
Administratia Zonei Libere Curtici-Arad a inregistrat in acest an un profit de aproximativ trei miliarde de lei. Tot in acest an, valoarea investitiilor care au fost facute in Zona Libera din judetul nostru se ridica la 20 de milioane USD, bani care provin din 17 contracte incheiate cu investitori straini. Astfel, au fost semnate, in acest an, 9 contracte de concesiune si 8 contracte de chirie. Anul viitor este asteptata o amploare mai mare a dezvoltarii Zonei Libere Curtici-Arad, prin darea in folosinta a Zonei Libere din imediata apropiere a Aeroportului Arad. Deja pentru acest teren a fost semnat un contract cu un puternic investitor. Este vorba despre firma germana BOS, specializata in producerea unor subansamble pentru marci importante de autoturisme. Firma germana a concesionat 40 de hectare de teren, investitia urmand sa creeze aproximativ 1.500 de noi locuri de munca pentru aradeni. Perspectivele sunt, asadar, foarte bune si pentru anul care bate la usa. In acest moment, au fost create in Zona Libera Curtici-Arad 1600 de locuri de munca, urmand ca, pana la sfarsitul acestui an, sa mai fie create inca 500 de noi locuri de munca.
De sarbatori, OJPC va avea mult de controlat...Aceasta pentru ca inspectorii vor avea mult de lucru
Conducerea Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului a luat decizia ca, in preajma sarbatorilor de iarna, nivelul activitatii de pe teren sa fie mult mai ridicat. Dupa cum se stie sarbatorile de iarna reprezinta o adevarata comoara pentru comercianti, cererea de produse alimentare si nealimentare fiind enorma. Tocmai de aceea este nevoie de o atenta supraveghere a calitatii produselor si a modului in care sunt supuse vanzarii. Pe de alta parte, consumatorii trebuie protejati impotriva comerciantilor, care din dorinta de a obtine profituri cat mai mari, introduc pe piata produse cu termenul de valabilitate expirat sau le depoziteaza in conditii mizerabile. Pentru a veni in intampinarea populatiei, OJPC pune la dispozitia consumatorilor un numar de telefon la care pot fi facute reclamatii, Orice aradean care se simte neindreptatit din acest punct de vedere, ii poate informa pe inspectorii OJPC apeland la numarul de telefon 257049. Reclamatiile vor fi verificate in cel mai scurt timp, iar vinovatii vor fi pedepsiti conform normelor legale aflate in vigoare.
Aradul nu va beneficia de subventii la caldura !Guvernul a suplimentat, printr-un act normativ adoptat in sedinta de miercuri, sumele alocate pentru subventionarea caldurii, insa, numai unor orase din cateva judete mai sarace ale tarii. Suplimentarea se ridica la o suta de miliarde de lei si va fi alocata de la bugetul de stat pe anul 2001,. Subventiile majorate sunt destinate unui numar de noua judete, care fie sunt din zone cu regim climateric sever, zone defavorizate sau miniere sau care au un grad mare de nerealizare a impozitelor si taxelor locale si a cotelor defalcate din impozitul pe venit. Deci, Aradul, dupa cum bine ne putem da seama vazand aceste criterii in baza carora se acorda subventiile nu va avea parte de nici un ban. Astfel, vor beneficia de subventii, in valoare totala de aproximativ 40 de miliarde de lei, doar judetele Botosani, Constanta, Galati, Harghita, Ialomita, Hunedoara, Suceava, Vrancea si Timis. Daca judetele de pe lista se inscriu in criteriile pe baza carora s-a hotarat acordarea subventiilor, nu intelegem cum de isi face loc intre ele si Timisul, desi numai cu 2,5 de miliarde de lei, destinate localitatii Lugoj. Nu vrem sa fim rai, dar judetul vecin nu intruneste conditiile cu pricina si nici sarac nu e. Pentru ca, daca ar fi sa le intruneasca, atunci le-ar intruni si Aradul! In definitiv, inca o data se vede cat mult cantareste sa ai ministri si secretari de stat la Bucuresti. Apoi, la un moment dat, vazand decizia Guvernului, aproape ca nu ne mai dorim postura de fruntasi in ceea ce priveste colectarea taxelor si impozitelor locale. Pentru ca, de prea multe ori am fost fruntasi cand a trebuit sa dam si de prea putine (sau deloc) atunci cand a trebuit sa primim.

Agresorul taximetristului s-a predat PolitieiBarbatul care l-a agresat duminica pe taximetristul aradean Ciprian Cristian Hent s-a predat de buna voie la Politie. Sebastian Gheorghe Faur, de 23 de ani, l-a solicitat pe taximetristul firmei Regal pentru un transport din Micalaca in Aradul Nou. Pe drum, s-a oprit sa isi cumpere becuri de la o benzinarie, cheltuindu-si toti banii. La destinatie, cand taximetristul i-a solicitat contravaloarea cursei, 30.000 de lei, Faur a scos un cutit si i-a taiat gatul. El a parasit imediat masina, speriat de un autoturism care venea din spate si semnaliza cu faza lunga pentru ca taximetrul sa iasa de pe sosea. Victima a fost internata in stare grava la spital, fiind in acest moment in afara oricarui pericol. Ieri dimineata, Sebastian Gheorghe Faur a declarat ca a comis fapta din disperare, neavand bani sa plateasca cursa. El a precizat ca nu a avut intentia de a-l omori pe soferul masinii. In ciuda acestui fapt, este posibil ca el sa fie totusi inculpat pentru tentativa de omor deosebit de grav, in aceasta situatie fiind pasibil de pedeapsa inchisorii pana la 12 ani si jumatate. Faur s-a eliberat din Penitenciar cu doua saptamani inainte de comiterea faptei. El fusese condamnat pentru furt.

Florin Didilescu este noul director al Bibliotecii JudeteneNoul director, Florin Didilescu are ganduri mari
Intr-una din dupa amiezele sfarsitului saptamanii trecute am decis ca e momentul unei vizite neprotocolare la Biblioteca Judeteana. In impunatoarea cladire din strada Stejarului, de vreo luna "troneaza", in fotoliul directorial al institutiei mai sus pomenite, profesorul Florin Didilescu. Nimeni altul decat fostul seretar literar al Teatrului de Stat, fost inspector-sef al Inspectoratului de Cultura al judetului, initiatorul si "parintele" Amifran si al festivalului de teatru francofon juvenil, dascal de franceza, personaj gravitand invariabil inspre acele locuri unde se intampla ceva cu adevarat cultural. Cam incongruent vremilor complet acultuale pe care le parcurgem, desi modern in atitudine si adaptabil, Florin Didilescu recunoaste ca este "intotdeauna hotarat sa duca la capat tot ce isi propune, sa faca totul cat mai bine, fara preconceptii si fara compromisuri."
Dialogul debuteaza abrupt, parcurge mai multe trasee, comentam ultimele evolutii ale vietii culturale aradene, inventariem personaje si functii, evaluam ultima editie a festivalului amifran, ajungem inevitabil la proiecte. E partea oficiala, ca sa spun asa, a discutiei noastre, cea mai arida, dar singura care poate vedea lumina tiparului. "Proiectele se leaga de mai buna functionare a Bibliotecii care are cateva departamente deja constituite, dar care trebuie sa functioneze mult mai eficient si cu un impact public mult mai mare."
La nivel de intentie totul suna atractiv, care sunt insa, punctual, prioritatile perioadei imediat urmatoare? Care e strategia implinirii faptice a acestor deziderate, nobile in esenta?
"Sa le luam metodic. Primul obiectiv ar fi finalizarea introducerii pe calculator a ofertei noastre, a intregului fond de carte, a colectiilor Bibliotecii, a fondului de patrimoniu etc. A doua etapa ar fi revigorarea sectiei de Animatie culturala a Bibliotecii. Aici ma gandesc la a face mai cunoscuta oferta culturala a Bibliotecii prin conceperea, tiparirea si distribuirea unui pliant care sa ne promoveze catre acei care sunt direct interesati de tot ceea ce noi le putem oferi. Tot in cadrul acestui departament mi se pare natural sa-si gaseasca locul tot felul de actiuni legate de carte: lansari de carte, aniversari ale scriitorilor aradeni, recitaluri de poezie, cenacluri, intalniri cu personalitati ale vietii literare romanesti. Ma gandesc sa revalorizez lectura publica, actiune foarte la moda pe alte meleaguri, la noi inca timid reprezentata. Nici seratele muzicale nu sunt neglijate, ele pot conferi o anume atmosfera intalnirilor sub egida Bibliotecii."

Profesorul Didilescu nu uita formatia sa de baza. "Am in vedere si programul "Filologica", ce se vrea o corelare punctuala intre cerintele programelor scolare in vigoare si oferta Bibliotecii. Ne propunem sa aducem in fata elevilor acele materiale pe care profesorii nu le au intotdeauna la indemana in demersul lor de la clasa. Imi amintesc ce efect miraculos a avut pentru mine o vizita facuta in anii '67 - '68 la Ipotesti unde am avut pentru prima oara in mana volumul princeps al operelor eminesciene, editia Maiorescu, in care am vazut Doina, poezie interzisa o buna perioada in epoca comunista. Tot pe linia didactica, avem in vedere corelarea de achizitie de carte cu bibliotecile universitare din oras, intrucat avem o cerere foarte diversa venita preponderent din partea studentilor institutiilor de invatamant superior aradean. In aceasta chestiune va avea un rol hotarator si Consiliul stiintific pe care intentionam sa il infiintam cat de curand. Acest consiliu va avea rolul de argumentare si materializare a obiectivelor propuse si, sper eu, de eficientizare a activitatii noastre. Si la capitolul modernizare am cateva idei, dar aceasta necesita timp si investitii. Vrem sa trecem pe suport rezistent colectiile rare, scanarea si acumularea pe CD-uri a periodicelor "Romanul" sau "Stirea", de exemplu, fiind una din prioritati in acest demers."
Ce surprize a avut Florin Didilescu la o luna de la preluarea acestei noi functii? Totul era asa cum va asteptati?
"Trebuie sa recunosc ca am avut o imagine falsa pana sa ajung aici despre functionarea Bibliotecii. Mi se parea ca e o institutie nefrecventata de aradeni, cumva izolata, dar am avut surpriza sa constat ca e, poate, cea mai frecventata institutie de cultura. Gestiunea si distributia cartilor (atatea cate sunt) se deruleaza in flux continuu, fara, sincope. Statistic vorbind, avem 178.000 de inscrisi si 356.000 de miscari de carte. Asta poate sa nu spuna nimic, dar vino intr-o zi obisnita pentru a lua pulsul cititorilor aradeni."
Nu-mi place sa abuzez de timpul directorului (ora se facuse deja de inchidere) si renunt la a mai afla alte amanunte din competitia cu inertiile cititorului aradean (pe care Biblioteca il are permanent in centrul preocuparilor ei). Inainte de a iesi in strada, directorul imi arata in hol cateva spatii pe care vrea sa le valorifice prin panouri care sa indice departamentele insitutiei, activitatile ce se deruleaza, programele destinate publicului si - lucru foarte important - o fotografie mare a lui Xenopol.
"Trebuie sa vorbesc cu un artist plastic pentru decorarea holului" imi spune Florin Didilescu la iesire si ma intreaba ghidus "Tu n-ai avut alt subiect si...?"

A consemnat Adrian Palcu


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}