title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Joi, 27 septembrie 2001

Laborator de informatica la UAVIn acest an universitar, UAV are peste 5000 de studenti
Cu prilejul apropierii deschiderii noului an scolar, Universitatea "Aurel Vlaicu" a organizat ieri o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat ultimele noutati legate de reinceperea cursurilor. De la conferinta de presa a lipsit prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul UAV, care se intoarce astazi din Spania, dar a fost prezenta toata conducerea Universitatii, inclusiv decanii facultatilor de Stiinte Economice si Inginerie. Astfel, in acest an, UAV a depasit numarul de 5.000 de studenti, din care peste 2.000 sunt "boboci". Oferta UAV este una atractiva, dovada si numarul celor care au optat in acest an pentru una din cele 24 de specializari acreditate. Conducerea Universitatii "Aurel Vlaicu" a reusit modernizarea spatiilor de invatamant, in cadrul Facultatii de Inginerie fiind modernizate doua sali cu 200 de locuri si doua laboratoare de informatica. De asemenea, a fost igienizat caminul de pe strada Ursului, pentru ca studentii care opteaza pentru acesta sa aiba conditii optime. De asemenea, zilele trecute, a avut loc un concurs pentru preparatori si asistenti universitari, care a avut rezultate foarte bune. Marea majoritate a celor care au luat concursul sunt absolventi ai Universitatii "Aurel Vlaicu". Tot in acest sens, in acest an se vor introduce chestionare pentru evaluarea cadrelor didactice, iar acestora li se va cere atractivitatea cursurilor. Nu mai putin de 90% dintre absolventi sunt doctoranzi la centre universitare de prestigiu. Un alt aspect de care conducerea UAV este extrem de preocupata este aceea a monitorizarii absolventilor Universitatii aradene. De exemplu, in acest an, aproximativ 75% din absolventii UAV lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit. Un exemplu fericit este acela al absolventilor Facultatii de Inginerie, sectia Material Rulant de Cale Ferata, unde, din 19 absolventi, 17 lucreaza la SNCFR, unul este preparator la UAV, iar unul este inginer in Irlanda.
Finantele Publice doresc o evidenta clara...Fiscul nu este pus insa pe amenzi, prioritatea fiind alcatuirea unei evidente
La doua luni de la termenul limita de depunere a declaratiilor fiscale, Ministerul Finantelor Publice inca nu stie cati dintre cetateni nu au respectat prevederile OG 73/99 privind impozitul pe venitul global. Conform actului normativ, pana la sfarsitul lunii iulie, toti romanii care au inregistrat alte venituri in afara celor salariale trebuiau sa le declare prin formulare speciale, procurate de la administratiile financiare. Desi primele estimari ale finantistilor au aratat ca doar (aproximativ) 80% dintre cetateni au respectat legea, se pare ca numarul celor care vor fi sanctionati nu va depasi 10 procente. Oficialii ministerului recunosc ca pana la aceasta data nu exista nici o evidenta a celor care nu au depus declaratiile de venit. Cei care nu au depus aceste declaratii de venit urmeaza sa fie sanctionati. Acestia vor fi urmariti de organele Ministerului de Finante, care vor adresa notificarii. Impunerea va fi din oficiu. Depunerea cu intarziere a declaratiilor de venit global se penalizeaza dupa cum urmeaza:cu 10% din impozitul datorat ori stabilit din oficiu, dupa caz, daca declaratia este depusa cu o intarziere de pana la 30 de zile fata de termenul stabilit; cu 30% din impozitul datorat ori stabilit din oficiu, pentru intarzieri de 30-60 de zile; cu 50%, pentru intarzieri de peste 60 de zile. Fiscul nu este insa pus pe amenzi, prioritatea pentru acest prim an de aplicare a IVG fiind alcatuirea unei evidente complete a contribuabililor. De aeeea, instiintarile de plata care au inceput deja sa fie trimise celor care si-au depus declaratiile, chiar cu intarziere, nu includ penalizari.
Zilnic apar noi donatori de sangeCentrul de Transfuzii din Arad continua sa munceaca la aceeasi capacitate, in ciuda faptului ca, la nivel national, s-a facut apel la populatie sa doneze cat mai mult sange. Dupa cum informeaza directorul centrului, Laura Pacurariu, in medie, 30 de persoane se prezinta zilnic la sediul institutiei pentru a dona sange. In schimbul acestuia, donatorii primesc bonuri valorice, iar ziua in care s-a facut donatia este considerata libera. "Veteranii" primesc, dupa un anumit numar de donari, un premiu din partea Centrului de Transfuzii, care consta tot in bonuri valorice. Necesarul de sange pentru spitale este asigurat din aceste donatii, dar exista cazuri in care Centrul de Transfuzii nu poate face fata solicitarilor. Atunci intervin institutiile similare din judetele apropinte care "imprumuta" spitalelor aradene necesarul de sange. In prezent, Centrul de Transfuzii are disponibile toate grupele de sange astfel incat se poate face fata oricarei situatii.
Pavel Sarbu a discutat cu directorii de scoli...Inspectoratul Scolar Judetean Arad a organizat ieri o intalnire cu toti directorii unitatilor scolare aradene. La intrunire a fost prezent inspectorul general scolar, Pavel Sarbu, inspectorul adjunct, Matekovits Mihaly si inspectorul adjunct Sorin Haiduc. Pe langa acestia, au fost invitati si inspectorii de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean. S-a discutat despre starea invatamantului local si s-a incercat gasirea unor solutii pentru rezolvarea diverselor probleme cu care se confrunta unitatile de invatamant de pe teritoriul judetului. Cei prezenti au mai discutat si pe marginea planului de dezvoltare a invatamantului aradean, referindu-se si la problemele manageriale cu care se confrunta conducerile unitatilor scolare. De precizat ar fi faptul ca nereguli apar la unitatile de invatamant din judet, unde din cauza lipsei de fonduri multi elevi nu isi desavarsesc educatia in conditii proprii. Conform datelor statistice doar 1% din elevii de la sate promoveaza in invatamantul superior motivul fiind conditiile materiale precare.
Stelian Vaduva a reusit sa aduca bani pentru proiect...Urmeaza o licitatie si abia apoi se va putea discuta despre aprobarea finala
Directorul Directiei pentru Tineret si Sport a Judetului Arad, Stelian Vaduva, a obtinut din partea Ministerului Tineretului, si Sportului, banii necesari pentru realizarea proiectului pentru hotelul sportivilor. "Momentan am primit banii pentru proiect. Urmeaza sa organizam o licitatie pentru realizarea proiectului, si abia apoi se poate da aprobarea finala pentru construire", declara Stelian Vaduva, directorul DTJS Arad. Cert este ca Georgiu Gingaras, ministrul tineretului si sportului, este hotarat sa sprijine initiativa DTJS Arad, cu ocazia celor doua vizite la Arad, el afirmand de mai multe ori ca se va implica pana la capat in finalizarea problemei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}