title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 28 februarie 2001

Vizita vicepresedintelui Gheorghe Falca la Bucuresti a avut succesMinistrul Octav Cozmanca a avizat cererea Consiliului Judetean Arad
Consiliul Judetean Arad promovase anul trecut o initiativa de hotarare de Guvern, prin care se propunea trecerea in proprietatea CJA a terenului pe care se afla pista Aeroportului Internntional Arad, din proprietatea statului in proprietatea Consiliului Judetean. Fara acest transfer de proprietate, Consiliul Judetean nu ar mai putea acorda finantari pentru extinderea aeroportului. Dintre reprezentantii autoritatilor publice locale, doar Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean, a sustinut cauza Aradului la Bucuresti, la Palatul Victoria. Proiectul de extindere a pistei aeroportului vizeaza lungirea acesteia pana la 2,7 kilometri, pentru a putea face fata oricarei aeronave care vrea sa aterizeze la Arad. Proiectul este parte integranta din programul de dezvoltare a aeroportului cargo si a Zonei Libere Arad-Curtici. Deplasarea lui Gheorghe Falca la Bucuresti nu a fost in zadar. Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a avizat favorabil cererea CJA. Nici celelalte ministere nu au fost impotriva, ceea ce inseamna ca aeroportul aradean are toate sansele sa se dezvolte, conform proiectului. Succesul lui Gheorghe Falca la Octav Cozmanca s-a datorat si unei relatii mai vechi dintre cei doi, care a tinut si de o oferta a lui Cozmanca pentru Falca de a trece in tabara PDSR. De aceasta data, Gheorghe Falca a spus ca nu poate sa confirme o noua propunere venita din partea lui Octav Cozmanca.
Nemtii au adus ajutoare si la Teatrul de StatPe viitor, ar putea primi si sprijin tehnic de la Saarbrucken
Judetul Arad beneficiaza de ani de zile de avantajele conferite de asezarea sa geografica in vestul tarii. Apropierea de granita este unul dintre factorii care ii face pe straini sa ne priveasca cu ochi mai buni si sa ajute, prin diferite mijloace, dezvoltarea unor institutii si dotarea lor. In aceste zile a venit si randul Teatrului de Stat sa beneficieze de sprijin extern, din partea unei organizatii neguvernamentale din landul Saarland din Germania. In cursul zilei de ieri, a fost organizata o conferinta de presa in cadrul careia a fost prezentata donatia facuta acestei institutii. In biroul directorului Ion Varan au luat loc Willi Gering - deputat in Parlamentul din Saarland, H. Volz, E. Heckman, L. Lamping, E. Lamping si H. Haufman - reprezentanti ai Cercului de Prietenie germano-roman din Saarland, care colaboreaza de ani de zile cu Cercul de Prietenie: romano-german din Lipova. Aceasta organizatie neguvernamentala ajuta diferite institutii din judetul Arad inca din decembrie 1989, cand a venit aici cu primul transport de ajutoare. In timp, sprijinul acordat romanilor a imbracat diferite forme, trecandu-se foarte repede peste perioada "pachetelor", ajungandu-se pana la sprijin logistic si dotari diverse, in functie de profilul si domeniul in care functioneaza institutiile sprijinite. Acum au intrat in atentia acestei organizatii si institutiile de cultura, cautandu-se diferite moduri de sprijinire a lor. Pentru inceput, Teatrului de Stat din Arad i-au fost donate doua calculatoare, cu ajutorul carora Ion Varan spunea ca se vor tine toate evidentele acestei institutii. Se prefigureaza insa o colaborare mult mai importanta, prin intermediul unui roman stabilit in Germania, care este angrenat in activitatea festivaliera din Saarbrucken. Teatrului i-ar prinde bine o astfel de colaborare, avand in vedere ca "proba de foc" a unei astfel de institutii o constituie contactul cu un alt gen de public decat cel de acasa. Avand in vedere ca Sala Studio a Teatrului din Arad este in curs de renovare si ca sunt necesare o serie de dotari tehnice, Ion Varan le-a explicat oaspetilor germani cum se doreste a fi transformata Sala Studio si care este necesarul tehnic. Reprezentantii organizatiei din Saarland au promis ca vor lua legatura cu teatrul din Saarbrucken pentru intermedierea unor donatii catre Teatrul aradean, ce vor consta in aparatura tehnica performanta.
Apa minerala de la Lipova este tot mai solicitata - Virtual Arad News (c)2001Lipomin S.A. este preocupata mai degraba de retehnologizare decat de asociere
Unele dintre investitiile cele mai rentabile sunt cele din domeniul extragerii si imbutelierii apei minerale. Fapt pentru care mai multi agenti economici, atat locali, cat si straini, au pus ochii pe izvoarele de apa minerala aradene, izvoare situate in zona Lipovei. Aici, la aceasta ora, functioneaza doua societati comerciale care imbuteliaza apa minerala gazoasa: Lipomin SA, agent economic cu traditie in domeniu, si Apemin Baile Lipova SA, firma privata infiintata in urma cu cativa ani. De o buna bucata de vreme Lipomin SA este curtata de mai multi oameni cu bani pentru a intra in asociere sau colaborare. Mihai Maximan, directorul general al Lipomin SA, nu a negat existenta acestor oferte, insa ele raman, cel putin deocamdata, la stadiu de simple discutii. "Au fost multe astfel de cereri de asociere in trecut, sunt si acum, mai mult ca sigur ca vor veni si altele, insa noi dorim sa ne descurcam si pe viitor singuri. Mai cu seama ca s-a reusit cu forte proprii rentabilizarea activitatii", a spus Maximan. Si cifrele vin sa intareasca afirmatiile directorului de la Lipomin. In anul 2000 s-au imbuteliat circa 22 de milioane de litri de apa minerala gazoasa, cu peste 25% mai mult decat in 1999. In ceea ce priveste anul 2001, prin punerea in functiune a unei noi linii de imbuteliere, la sticle de un litru, se preconizeaza realizarea unei productii totale de 30 de milioane de litri. Ca o alta noutate, conducerea societatii spera ca, in scurt timp, se va reusi organizarea unei gospodarii proprii de aer comprimat steril, lucru care se poate realiza prin achizitionarea unor compresoare performante din import.
Preturile la carne vor fi din nou majorate...Instituirea taxei de 3% asupra cifrei de  afaceri ar fi un dezastru
Proiectul de lege propus de Guvern privind instituirea taxei de 3% pentru Fondul national de protejare a producatorilor agricoli este contestat de panificatori si de prelucratorii de carne. In opinia lor, instituirea taxei de 3% va duce la cresteri ale pretului la paine cu valori cuprinse intre 9% si 16%, iar la carne cu 6%. Panificatorii aduc ca argument in sustinerea neaplicarii acestei taxe faptul ca 3% din cifra de afaceri ar depasi profitul net al firmei. Deja, anuntul facut de Guvern a reusit sa incite spiritele panificatorilor si prelucratorilor de carne din Arad. Elocventa este declaratia directorului S.C. Frigorifer S.A., Carmen Barbulescu: "Pentru cei din domeniul prelucrarii carnii, instituirea taxei de 3% asupra cifrei de afaceri ar fi un dezastru. Cred ca majorarea cu 6% nu este reala, preturile la carne putand ajunge la cote mult mai mari". Nici cei de la S.C. Armopan S.A. nu sunt mai optimisti in privinta noilor preturi. "Deocamdata asteptam sa vedem daca aceasta lege va fi pusa in aplicare si abia atunci vom putea vorbi de majorari ale pretului la paine", ne-a declarat Vasile Chiriac, presedintele Consiliului de Administratie de la S.C. Armopan. Oricum, preturile la paine sunt tinute in frau tot mai greu in lipsa graului pentru panificatie. Panificatorii aradeni spun ca nu este exclus ca in luna martie pretul la paine sa fie majorat cu aproximativ 10%. Chiar si la carne, lucrurile nu stau prea bine. Abatoarele prelucreaza carcasa importata, platita in valuta, iar in conditiile in care dolarul american va depasi pragul de 30 000 de lei, sunt anuntate scumpiri la carne si preparatele din carne. Procentele estimate sunt intre 8 si 10%. Astfel, luna martie va fi cu siguranta una a scumpirilor la paine si carne. Aceasta taxa de 3% va afecta mediul de afaceri din tara. O victima ar putea fi chiar S.C. Frigorifer, care in momentul de fata este in prag de asociere cu o alta firma, in vederea redresarii.
Agroturismul poate ajuta la descoperirea unor frumuseti inedite - Virtual Arad News (c)2001Interviu cu Onu Tone, managerul Companiei de turism-voiaj Romania Service Vacances
- Compania de turism-voiaj Romania Service Vacances a fost aleasa ca partener al Delegatiei Economice Germane in Romania. Cat de important este acest lucru?
- Am fost alesi ca parteneri ai forului german pe care l-ati amintit, insa, doar pentru judetele Arad si Timis. Deci, dintre toate firmele de turism din cele doua judete, Compania Romania Service Vacances a fost considerata cea mai in masura sa reprezinte interesele agentilor economici romani care doresc sa participe la targuri in Germania. Practic, agentia pe care o reprezint se va ocupa de promovarea si organizarea deplasarilor cu scop economic la targurile organizate in acest an in Germania. Compania RSV va oferi agentilor economici doritori invitatii si bilete la manifestarile respective, va obtine vizele necesare, va intermedia obtinerea de standuri si va asigura servicii complete de transport, cazare si masa.
- Sunt zvonuri ca doriti sa va extindeti si pe plan local.
- Am negociat inchirierea si concesionarea unui teren de 1 000 de metri patrati in perimetrul Zonei Libere Curtici. Intr-o prima faza, aici dorim sa construim un pavilion care sa cuprinda birouri si spatii destinate prestarilor de servicii, in turism, rent-a-car (inchirieri de autoturisme n.r.), comisionariat vamal, schimb valutar si altele. In viitor dorim sa dam in functiune un complex multifunctional care va include, printre altele, spatii de cazare si birouri de reprezentanta.
- Cum percep strainii oferta turistica a Romaniei?
- Sunt interesati. La Graz si la Milano, de exemplu, am prezentat oferte turistice bazate mai ales pe turismul rural. Vizitatorii s-au aratat interesati de Circuitul transilvan, oferta care cuprinde vizitarea cetatilor medievale din aceasta zona, dar si de bisericile de lemn din zona Maramuresului. Nici celelalte oferte nu i-au lasat indiferenti.
- Care este viitorul turismului romanesc?
- Fara doar si poate, turismul de la noi din tara nu poate avea viitor decat structurat pe agroturism. Mai bine zis, pe dezvoltarea turismului rural. Majoritatea tarilor est-europene, Ungaria, Croatia, Slovenia, Slovacia, Cehia, au reusit sa aduca multi turisti straini in tarile lor, si implicit incasarea unor importante sume de bani, prin dezvoltarea acestei ramuri a turismului. Revenind la intrebare, Compania de turism-voiaj Romania Service Vacances face parte din ANTREC. Asociafia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural, institutie care promoveaza intreaga oferta de agroturism romanesc pe plan international. Prin intermediul acestei asociatii, in viitorii ani se va dezvolta turismul rural, mai ales ca pentru acest lucru sunt alocate de catre forurile europene importante fonduri nerambursabile de care vor putea beneficia actualii si potentialii investitori din acest domeniu. Personal, in ceea ce priveste judetul nostru, sunt convins ca in viitorul apropiat vom avea centre de agroturism pe Valea Muresului, in podgoria Aradului, in zona Varfurile - Halmagiu si la Moneasa.

A consemnat Romulus Dubat


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}