title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Sambata, 28 iulie 2001

Se doreste ca CET-ul sa revina aradenilorViceprimarul Voicu a abordat subiectul la Ministerul Industriei si Resurselor
Viceprimarul Emanoil Voicu s-a intalnit, in aceste zile la Bucuresti, cu Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor. Motivul intalnirii l-a constituit preluarea CET Arad de catre Consiliul Local Municipal. Discutia a fost una indelungata, secretarul de stat Iulian Iancu informandu-l pe viceprimarul Voicu ca in acest moment, la Ministerul Industriei si Resurselor se lucreaza la un proiect de lege, care se va referi la transferul unor servicii publice centralizate in patrimoniul oraselor. In aceasta categorie ar intra si CET Arad. Insa Emanoil Voicu nu a primit deocamdata un raspuns cert cu privire la trecerea CET in patrimoniul CLM. Insa s-a ridicat o noua problema. Ministerul a propus preluarea CET doar prin transferul cladirii, acesta fiind sustinut financiar de Termoelectrica SA. Iar Primaria nu are deocamdata fonduri pentru a sustine un combinat de talia celui din Arad. Se cauta un mod de lucru in conditiile actuale. Pentru ca preluarea sa fie acceptabila din punct de vedere economic, ar trebui identificata o solutie de realizare a unui sistem energetic integrat, prin distributia atat a energiei termice cat si a celei electrice. Preluarea CET ar usura, insa, modul in care se lucreaza acum. Astfel, Arterm nu ar mai fi obligata sa plateasca agentul termic primar la Termoelectrica, ci ar putea sa-si stabilesca propriul pret. Si asta fara sa mai tina cont de pretul national de referinta, pe care-l stabileste Guvernul, sau de "directivele" ANRE. Practic, ar aparea o autonomie energetica locala, ceea ce ar duce, foarte probabil, la scaderea pretului pe care aradeanul il plateste pentru incalzire si apa calda.
Parlamentarii aradeni vor sensibiliza ministerele...Parlamentarii au misiunea de a sensibiliza ministerele
37,5 miliarde pentru reparatii la scoli
Ministerul Administratiei Publice a cerut Consiliului Judetean sa-si trimita doleantele in ceea ce priveste solicitarile pentru rectificarea bugetului. In total, Aradul solicita 300 de miliarde de lei la rectificarea bugetului. CJA a cerut, la primul capitol, 69,107 miliarde de lei, din care 51,827 miliarde de lei vor merge la bugetele oraselor si comunelor, din judet, iar 17,279 miliarde de lei vor intra in bugetul propriu al Consiliului Judetean. 37,5 miliarde de lei vor fi folositi la reparatii curente si capitale la institutii de invatamant, 3,8 miliarde de lei vor fi folositi pentru reparatii la alte institutii publice, iar 8,1 miliarde de lei vor merge pentru promovarea investitiilor la Casa Hirschl si la Terminalul Cargo. De asemenea, vor mai fi folosite fonduri pentru transportul urban (4,7 mlliarde), pentru reduceri la transportul elevilor (2,5 miliarde) si pentru centrele de ingrijire si asistenta (8 miliarde). 4,5 miliarde vor fi folosite pentru lucrari de stricta actualitate, la Scoala de arta, la scolile speciale si la depozitul de carte veche. Doleantele CJA mai cuprind 44,4 mi- liarde pentru subventionarea energiei termice, o suma rezonabila, pentru ca alte judete au primit bani mult mai multi, cum ar fi Botosani si Bacau. Se cer 39,8 miliarde de lei pentru invatamantul preuniversitar, iar alte 48 de miliarde de lei vor fi folosite pentru sustinerea activitatii de protectia copilului, in timp ce alte 20 de miliarde de lei sunt repartizate pentru sustinerea persoanelor cu handicap,
1,5 miliarde pentru modernizarea aeroportului.
La al doilea capitol se solicita 5,6 miliarde de lei pentru PUG la toate localitatile din judet, in caz contrar s-ar stopa dezvoltarea judetului. La acest capitol se mai solicita 1,5 miliarde pentru modernizarea Aeroportului.
47 de miliarde pentru drumuri
In fine, se mai solicita 72,5 miliarde de lei la cel de-al treilea capitol, cel al programelor speciale. De la fondurile speciale de drumuri se solicita 47 de miliarde de lei, din care 35 miliarde de lei vor fi alocate drumurilor din municipiu. De la fondul special de locuinte se solicita 7,5 miliarde de lei, de la fondul pentru pietruiri de drumuri si alimentari cu apa la sate se solicita 5,4 miliarde de lei. Tot pentru alimentarea cu apa se solicita 12,7 miliarde de lei. Vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca ne-a declarat: "Am discutat cu prefectul, care ne-a asigurat de sprijinul sau total si vreau sa-i multumesc pentru acest lucru. Saptamana viitoare, toti parlamentarii primesc solicitarile noastre. Procentul de reusita poate sa fie 100% daca cei 10 parlamentari de Arad si in special cei ai PSD, vor sprijini demersul nostru si ii vor sensibiliza pe ministri. Noi credem ca am fundamentat serios solicitarile, iar acestea vin din partea unui judet care da mii de miliarde la bugetul national. Prin primirea acestor fonduri, dezvoltarea judetului se face mai rapid, ceea ce inseamna ca vom da bani mai multi la bugetul central." Primaria solicita, in plus fata de ceea ce cere CJA, 17 miliarde pentru finalizarea blocurilor de locuinte din Vlaicu. Din totalul de 300 de miliarde de lei, peste 100 de miliarde vor reveni municipiului.
Aradeanului Corin Farcas i s-a facut transplant de cord la Targu MuresMedicii de la Spitalul Clinic Judetean din Targu Mures au efectuat marti, un transplant de inima unui aradean, cu un organ prelevat de la un clujean in varsta de 30 de ani, aflat in moarte cerebrala. Medicii de la Targu Mures au fost anuntati, luni seara, ca familia clujeanului aflat in moarte cerebrala a fost de acord ca organele acestuia sa fie prelevate in vederea transplantarii. Profesorul Radu Deac a finalizat, marti, operatia de prelevare a cordului, iar organul a fost transportat la Targu Mures. Echipa de medici, condusa de profesorul doctor Radu Deac si formata din medicii Horatiu Suciu, Claudiu Chivu si Sorin Pascanu, a inceput operatia marti, in jurul orei 12.30 si a incheiat-o dupa apoximativ sapte ore. Corin Farcas suferea de cardiomiopatie dilatativa, este casatorit si are doi copii si a fost ales de pe o lista de asteptare care cuprinde peste 30 de bolnavi. Medicul de garda de la sectia Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean din Targu-Mures ne-a declarat aseara ca evolutia post-operatorie a lui Farcas este buna, starea generala a sanatatii fiind stabila. El va fi tinut sub observatie stricta timp de cateva luni.
Colaborarea dintre BCR si Omniasig continua...BCR intentioneaza sa renunte la actiunile pe care le detine la aceasta societate
In ultima perioada pe piata asigurarilor au aparut informatii potrivit carora BCR intentioneaza sa renunte la actiunile pe care le detine la Omniasig, a doua clasata anul trecut in topul societatilor de asigurare. Oficialii bancii neaga insa aceasta posibilitate, declarandu-se multumiti de investitia Omniasig. "Omniasig este o societate cu o pozitie buna pe piata asigurarilor, care are ezultate financiare bune, iar participarea BCR in actionariatul societatii este considerata de catre conducere investitie financiara favorabila. Ca urmare, BCR nu are intentia sa renunte la aceasta investitie", a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.
BCR detine 22% din actiunile Omniasig, participatia fiind "mostenita" de la defuncta Bancorex. In acelasi timp insa, banca are in portofoliu 20% din capitalul societatii de asigurare Asiban, care, potrivit surselor citate, ar fi fost preferata in detrimentul Omniasig. Societatea este controlata din iulie 1999 de grupul de investitii TBI Holding, care detine 51% din actiuni. TBI are ca actionari principali pe Deutsche Bank, si fondul israelian de investitii Kardan. Anul trecut, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a cumparat un pachet important de actiuni TBI Holding. In prezent, este in curs si o operatiune de majorare a capitalului social al Ominiasig. Capitalul varsat al Omniasig depaseste in acest moment 72 de miliarde de lei, fiind cel mai mare de pe piata asigurarilor non- viata. Pentru primul semestru, Omniasig si-a propus sa colecteze un volum de prime de 22 milioane de dolari. Datele preliminare stranse din teritoriu indica atingerea obiectivului. Despagubirile platite in aceeasi perioada au insumat 236 miliarde de lei, adica jumatate din incasari. Pentru intreg anul Omniasig si-a propus un volum de 38 de milioane de dolari prime incasate. Profitul estimat pentru primele sase luni ale anului se ridica la circa 20 de miliarde de lei, compania estimandu-si cota de piata la circa 15%. De altfel, Omniasig si-a stabilit ca obiectiv pentru 2001 inregistrarea unui profit de un milion de dolari, dupa ce a incheiat anul trecut cu o pierdere nominala, conform contabilitatii romanesti, desi potrivit IAS a inregistrat profit.
La Bidi e paradisul pensionarilor...Strandul cu apa termala din cartierul Gai este un loc preferat in special de varstnici pentru masajele si tratamentele de care pot beneficia. Totodata, este unul dintre cele mai populate locuri in timpul verii. Duminica numarul celor dornici de tratament este de ordinul sutelor. Un bilet de intrare valoreaza 15 000 de lei, elevii si studentii beneficiind de o reducere de 50%, o, iar membrii CARP platind doar 10.000 de lei. Bidi apartine CARP-ului. Spre deosebire de alte stranduri, la Bidi nu se fac abonamente. Este dotat cu cabinete, terapeutice, unde se face masaj si bazine cu apa termala acoperite, fiind, astfel, folosibile si pe timp de ploaie. Despre zvonul ca strandul se vinde, un angajat ne-a spus ca "astea-s minciuni". De fapt, s-au demarat lucrari de renovare a bazinelor, deoarece acestea sunt intr-o stare jalnica si nu mai functioneaza. Se spera ca in viitorul apropiat lucrarile de renovare a bazinelor sa fie finalizate. Cei care nu pot renunta la serviciile oferite de acest strand, se pot scalda in cada sau sa stea cu orele la masaj. "Sunt foarte multumit de acest strand, mai ales de apa termala care ma scapa de durerile provocate de reumatism. Chiar daca am probleme cu inima si apa termala nu imi este indicata, prefer sa scap de durerile de oase si sa fac putin masaj" declara unul dintre clientii fideli ai strandului.
Dacia  27 iulie - 2 august tom1_c.jpg (6381 bytes)

Pariu riscant - (SUA)

Muresul 27 iulie - 2 august Taod 2: Operatiunea Ninja - (FRA)
Arta  27 iulie - 2 august - Sala A         SUSPENDAT
Arta 27 iulie -  2 august - Sala B         SUSPENDAT

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}