title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Joi, 29 noiembrie 2001

Nagy Etelka a coordonat proiectul IntergradevComunele Seleus si Halmagiu, precum si Podgoria Aradului vor fi sprijinite pentru o dezvoltare durabila
Ieri a avut loc la Palatul Administrativ, diseminarea rezultatului macro-proiectului Integradev, proiect de dezvoltare regionala durabila finantat de UE prin programul Phare-Ecos Ouverture. Principalul obiectiv al proiectului a fost acordarea de asistenta si sprijin oraselor Arad, din Romania si Lomza din Polonia, pentru dezvoltarea de modele si strategii de dezvoltare, schimb de experienta cu Liguria (Italia), Alentejo (Portugalia) si Consiliul Highland Regiunea Cairngorms (Scotia). Scopul proiectului este implementarea experientei acelor regiuni din UE in zonele Arad si Lomza. Astfel, pentru zona Arad proiectele pilot sunt crearea unor asociatii ale producatorilor si fermierilor, cooperarea interregionala pentru dezvoltarea serviciilor rurale in domeniul turismului, infiintarea Centrului de Informare Turistica, care a fost inaugurat ieri la Arad, precum si oferirea de consultanta pentru dezvoltarea administratiei publice locale. In orasul nostru, parteneri sunt Primaria Municipiului Arad, ca initiator si conducator de proiect, Consiliul Judetean Arad, CCIA, DGAIA, UVVG, comuna Seleus si comuna Halmagiu. Coordonator al acestui proiect important este Etelca Nagy, directorul Directiei de Asistenta Comunitara. In cazul comunei Halmagiu, aceasta prezinta un interes turistic, fiind marcate deja cinci trasee turistice, precum si colectarea laptelui. In cazul Seleusului, exista interes din partea unei firme italiene, pentru valorificarea produselor legumicole semifabricate. Oricum, pentru o mai buna si rapida comunicare, cele doua comune au fost dotate cu computer, fax si imprimanta. Tot ieri, a fost prezentat si un film realizat la Arad. Este in curs de finalizare proiectul "ruta vinului", care va contribui la dezvoltarea regiunii viticole a Aradului, cu vinuri vestite peste hotare. Prin aceste realizari, prin cunostintele acumulate, proiectul Integradev este catalizatorul dezvoltarii regionale durabile.
Prefectul Gheorghe Pele ar putea fi inlocuit...Zvonurile despre o iminenta schimbare a prefectului Gheorghe Pele au inceput sa circule in Arad de cateva luni. Lucrurile nu s-au miscat, problema ramanand inca in suspensie. Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozrmnca, a declarat la sfarsitul saptaminii ca, in prezent, se face evaluarea activitatii fiecarei Prefecturi pe anul 2001. In functie de activitatea prefectilor, subprefectilor, a sefilor serviciilor publice descentralizate, acolo unde calificativele vor fi negative, se vor lua masuri de inlocuire a celor care nu au fost capabili sa asigure un management corespunzator. Cozmanca a precizat ca se afla in curs de analiza a activitatii prefecturilor din Arad si Bihor, urmand Maramuresul. Astfel, dupa recentele demiteri cu scandal ale prefectului si subprefectului de Bistrita, in colimartorul Guvernului au intrat alte doua prefecturi. "Sunt de acord cu analiza, este firesc si normal sa se intample si sa se traga concluziile de rigoare. Am fost si vom mai fi verificati, pentru ca asa este normal. Mi-am facut bine treaba si nu intru in jocuri murdare" - a spus prefectul Pele. Intrebat ce crede despre aceste jocuri", Pele a continuat: "Eu sunt prefect, nu am voie sa cred nimic pentru ca sunt prefect pentru tot judetul, chiar daca am fost numit de un partid." Mai mult, in videoconferinta de ieri seara, premierul Adrian Nastase a dat ca exemple judetele... Arad si Bihor la capitolul activitatii negative, dar a adaugat imediat ca exemplele sunt aleatorii.
Kiraly Andras urmareste aplicarea legii statutului...Aceasta este formata din 12 membrii
UDMR se pregateste intens pentru aplicarea Legii statutului maghiarilor in Romania. Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, a fost infiintata Comisia centrala de supraveghere a aplicarii acestei legi. Formata din cate noua membri ai UDMR, ai bisericilor istorice maghiare si ai organizatiilor civile, Comisia este condusa de liderul UDMR, Marko Bela. Acest for de supraveghere va stabili modul de aplicare a criteriilor, precum si modul de interpretare a acestora, in cazurile speciale. Comisia va supraveghea activitatea birourilor, va organiza sedinte lunare, va solicita raporturi si va formula opinii in acest sens. Al treilea domeniu important al activitatii comisiei este solutionarea eventualelor plangeri si contestatii. Vineri, s-a ales, la Arad, Comisia judeteana de supraveghere formata din 12 membri, cate patru reprezentanti ai UDMR, ai bisericilor catolice, reformate, evanghelice si baptiste, precum si ai societatii civile. "Nu stim deocamdata care va fi structura in judet, probabil vor fi doar centre de preluare a cererilor. Poate vor fi trei reprezentante locale, in Arad, Pecica si Chisineu Cris", a afirmat presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras. Comisia centrala de supraveghere nu a finalizat, deocamdata, metodologia aplicarii Legii statutului in Romania, insa in multe probleme s-a ajuns la un consens, a declarat, Marko Bela. In ceea ce priveste personalul birourilor, rolul de angajator va fi indeplinit de UDMR. Presedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba, va raspunde, la nivel national, de aceasta problema, purtand atat responsabilitatea juridica, cat si cea financiara. Liderul filialei aradene a tinut sa sublinieze faptul ca din personalul birourilor nu va face parte nici un membru cu functie al UDMR.
Spitalul Municipal va putea beneficia de centrala proprie - Virtual Arad News (c)2001La inceputul sedintei de marti a CLM, reprezentantii unei firme germane din Hamburg au prezentat un nou concept care se doreste implementat in Romania si in Arad. Este vorba despre centrale mici si compacte, care genereaza energie electrica si termica. Acest gen de generatoare pot produce energia necesara unui bloc sau chiar pentru un grup de blocuri. Acestea pot fi folosite cu un minim efort de intretinere. De exemplu, un grup format din trei astfel de generatoare, cu dimensiuni de 1/1,5 metri pot furniza energie electrica si termica pentru o scoala cu 600 de elevi. Aceste generatoare functioneaza pe baza de gaz metan. In fiecare cladire va exista o retea interna, iar pentru completarea in perioadele de mare solicitare, se va completa cu energia de la Arterm. In aceste conditii, se produce energia electrica la acelasi pret cu energia termica. La un calcul simplu, avantajele costului pentru o cladire sunt de 196,5 milioane de lei, pentru gaz si de 305 milioane de lei cu intretinerea. Energia termica ar costa 237 de milioane de lei, iar energia electrica ar costa 338 de milioane de lei. Astfel, costurile totale ar fi de 576 milioane de lei, rezultand un beneficiu de 270 de milioane de lei. Instalatia costa aproximativ un miliard de lei, urmand ca pretul acesteia sa fie amortizat in patru ani. Randamentul economic al instalatiei este de 25%, iar randamentul tehnic este de 93-95%. Doru Sever Puia a propus ca Scoala Gen. 10 si Spitalul Municipal sa fie dotate cu astfel de instalatii. Asadar, inca de la prezentarea sistemului, firma germana ar putea avea deja clienti.
Marionetistii aradeni au castigat noi premii"Spargatorul de nuci" a castigat premiul pentru regie si premiul pentru scenografie
In perioada 21- 25 noiembrie, Teatrul de Marionete Arad a participat la editia a IX-a a Festivalului National de Papusi si Marionete "Gulliver" de la Galati. Una dintre cele mai prestigioase competitii dedicate artei animatiei din Romania, Festivalul "Gulliver" de la Galati aduna, la fiecare editie, cele mai reprezentative productii de gen din tara noastra, constituind o piatra de incercare pentru fiecare dintre teatrele participante. Teatrul de Marionete din Arad, condus de directorul Dan Antoci, a intrat in concurs cu spectacolul "Spargatorul de nuci" care a atras imediat atentia juriului. Muzica lui Ceaikovski si libretul lui Marius Petipas au constituit o provocare pentru omul de teatru prof. dr. Cristian Pepino care a profitat din plin de generozitatea ofertei. Astfel s-a nascut spectacolul "Spargatorul de nuci" unul dintre cele mai bune ale marionetelor aradene. "Spargatorul de nuci" ii are in distributie pe Dan Antoci, Carmen Marginean, Adina Doba, Nuti Roman, Ovidiu Calbau, Alex Czsimas, Nicoleta Popa, Dan Zach, Adam Boboc, Andreea Watz si copiii Bianca Doba si Andrei Pitic. Scenariul este realizat de Cristian Pepino, care mai semneaza si regia artistica, iar scenografia apartine Cristinei Pepino. Deplasarea trupei aradene pana la celalalt capat al tarii nu a ramas fara rezultat. Juriul competitiei a acordat spectacolului "Spargatorul de nuci" doua premii: premiul pentru regie si premiul pentru scenografie, realizarile lui Cristian Pepino si ale Cristinei Pepino impresionand deopotriva spectatorii, cat si juriul. Teatrul de Marionete din Arad tine sa multumeasca firmei Petro Serv Arad care a facut posibila deplasarea la acest concurs national de arta a animatiei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}