Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 1 ianuarie 2002

  • De la miezul noptii - fara vize prin Europa !

Mic ghid de calatorie in Spatiul Schengen
De cateva ceasuri, cum se stie, romanii pot circula fara probleme, adica fara vize in tarile din spatiul Schengen. Fara probleme e un fel de a spune, Daca respecta conditiile cerute, romanii pot vizita spatiul Schengendeoarece fiind la inceput si mai ales tinand seama si de anumite precedente pentru iesirea din tara ca si pentru calatoria in Europa, in asa numitul spatiu Schengen exista anumite reguli pe care este bine sa le cunoastem. De aceea, in cele ce urmeaza vom prezenta sub forma unui Ghid provizoriu principalele lucruri pe care trebuie sa le cunoasca orice aradean care intentioneaza sa o porneasca prin Europa. 
Asadar: 
1. Tarile care fac parte din Spatiul Schengen si pentru care nu mai este nevoie de vize: Austria, Germania, Grecia, Belgia, Franta, Danemarca, Olanda, Italia, Norvegia, Portugalia, Suedia si Islanda. Lor li se adauga si fostele tari socialiste, precum si Turcia. De asemenea, printr-un acord de ultima ora au fost desfiintate vizele si pentru Hong Kong. De notat insa ca pentru Marea Britanie (Anglia) si Irlanda sunt necesare in continuare vize de intrare in tara.
2. Ce trebuie sa aiba asupra lor calatorii romani la iesirea din tara ?
 a) Asigurarea medicala  
b) Bilet de calatorie dus-intors sau cartea verde a autoturismului 
c) O suma minima in valuta liber convertibila -
respectiv 50 de Euro (sau echivalentul in valuta liber convertibila) de persoana pe zi, dar nu mai putin de 5 zile pentru Turcia si fostele state socialiste si 100 de Euro (sau echivalentul in valuta liber convertibila, minimul sejurului fiind tot de 5 zile) pentru celelalte tari din Europa, inclusiv cele din spatiul Schengen plus Hong- Kong. Sa luam aceste conditii pe rand si sa le detaliem: 
a) Asigurarea medicala - se poate face la oricare societate de asigurari, in exemplele de mai jos tarifele sunt cele practicate de catre ASIROM, ele fiindu-ne furnizate cu multa amabilitate de catre d-na Aurelia Sas. Mai intai sa precizam ca potrivit reglementarilor ASIRQM exista 2 programe de asigurare - A si B - din care asiguratul il alege pe cel pe care-l doreste in functie de, evident, cat ii permite buzunarul ... 
Care sunt tarifele pentru programul A: 
Pentru 2 zile (asigurarea minima) valabila insa - atentie - doar pentru Ungaria si Bulgaria prima de asigurare la o despagubire maxima de 5.000 de dolari - este de 1 dolar. Pentru tarile din spatiul Schengen primele de asigurare sunt urmatoarele; 
Pentru 10 zile - 6 USD (la o valoare a despagubirilor de 5.000 USD), 8 USD (val. despagubirilor 10.000 USD), 10 USD (50.000 USD) si 12 USD (pentru despagubiri nelimitate). 
Pentru 30 de zile - 9 USD (val. despag. 5.000 USD), 11 USD (10.000 USD), 16 USD (50.000 USD) si 18 USD (despagubiri nelimitate) 
Pentru 90 de zile - 27 USD (val. desp. 5.000 USD), 34 USD (10.000 USD) 48 USD (50.000 USD) si 54 USD (despagubiri nelimitate). 
Asigurarile sunt obligatorii la iesirea din taraCe servicii medicale inclcude programul A ?
-consult medical obisnuit, medicamente, spitalizare, tratament stomatologic (in limita a 150 USD) si transportul cu Salvarea pana la cel mai apropiat spital - toate aceste servicii - atentie! - nu trebuie sa depaseasca valoarea asigurarii dv. 
Spre exemplu daca aveti o asigurare medicala tip A pentru 10 zile pentru care ati platit 6 USD, puteti beneficia de toate serviciile enumerate mai sus - sau doar de o parte din ele - in valoare de maximum 5.000 de USD cat reprezinta asigurarea dv. Evident, daca, tot pentru 10 zile ati incheiat o asigurare de 8 USD, totalul serviciilor medicale creste la 10.000 USD, daca ati platit 10 USD, valoarea acestora poate ajunge la 50.000 USD s.a.m.d. De retinut si faptul ca in cadrul programului A, Asirom plateste separat 25.800 de USD pentru repatrierea unui turist decedat in strainatate.
Care sunt tarifele sau primele de asigurare, ca sa folosim limbajul de specialitate pentru programul B ?
O observatie insa: asigurarea de tip B incepe de la 10 zile minimum. Si acum valoarea primelor:
Pentru 10 zile:8 USD (pentru despagubiri de 5000 USD), 10 USD (10.000USD), 13 USD(50.000 USD) si 15 USD (despagubiri nelimitate)
Pentru 30 de zile:12 USD(val. desp.5000 USD), 14 USD (10.000 USD), 20 USD(50.000 USD) si 23 USD (despagubiri nelimitate).
Pentru 90 de zile:
35 USD (val. desp. 5.000 USD), 43 USD (10.000 USD), 60 USD. (50,000 USD) si 65 USD (despagubiri nelimitate). 
Ce servicii medicale include programul B ? 
Cele din programul A, plus: cheltuieli ocazionate de vizitarea asiguratului (spitalizat) de catre o ruda de gradul I din Romania (drum si celelalte servicii), cheltuieli de repatriere in cazul decesului unei rude de gradul I a asiguratului care a fost in calatorie cu asiguratul, cheltuieli pentru repatrierea copiilor asiguratului, copii sub varsta de 18 ani in cazul in care asiguratul a ramas internat intr-un spital in strainatate. De adaugat ca si in cazul programului de asigurare medicala B functioneaza aceeasi schema ca in cazul A; Adica, totalul serviciilor medicale nu poate depasi valoarea despagubirilor acordate  in functie de valoarea primei de asigurare ca si de durata ei. 
Tot in legatura cu asigurarea medicala este bine de retinut ca: ASIROM-ul acorda reduceri de 10% la asigurarea. medicala pentru familii, in vreme ce pentru tineri de pana la 18 ani cu pasaport individual reducerea este de 25% .
- pentru grupuri se acorda reduceri, astfel: pentru grup de pana la 20 de persoane reducerea este de 10%, pentru grup de 20-50 de persoane, reducerea este de 15% si pentru grupuri de peste 50 de persoane reducerea este de 20%. 
- cat priveste oamenii de afaceri exista formula bissnes-cardurilor medicale, asemenea asigurare costand 28 dolari/an, valoarea eventualelor Aeroportul International Arad - poarta deschisa spre Europadespagubiri fiind de 30.000 de dolari; 
- de retinut ca exista si bissnes-carduri medicale pe termen nelimitat, deci peste un an de zile, asigurarea respectiva costand 33 de dolari pe an, iar despagubirile ce se pot acorda sunt nelimitate,
 b) Biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a autoturismului 
Cu trenul:
preturile, evident, variaza, noi oferindu-va doar cateva exemple. Bunaoara un bilet - dus - cu trenul la Budapesta costa 700.000 de lei, la Viena - 1.200.000 lei, la Roma - 2.900.000 lei, la Koln - 3.600.000 lei si la Paris - 5.400.000 lei! Deci acesta este pretul unui bilet dus, dv. trebuind sa va cumparati un bilet dus-intors, care, deci va costa-dublu. 
De la Agentia de Voiaj CFR am aflat ca exista si posibilitatea procurarii unui bilet special, interrail, valabil o luna de zile in toate tarile spatiului Schengen, costul sau fiind de 246 de Euro pentru cei in varsta de pana la 24 de ani si de 346 Euro pentru cei peste 26 de ani. Interesant! 
Cu avionul, Aradul nu are curse de avion pentru marile capitale ale Europei, ci doar legaturi aeriene directe cu doua orase italiene: Verona si Ancona, dar de regula cei care folosesc acest mijloc de transport merg cu masina sau cu autocarul pana la Budapesta de unde pot lua avioane pentru oricare destinatie. O alta solutie, poate chiar mai buna este Timisoara care are legatura aeriana directa cu Viena (singura legatura de altfel cu o capitala din spatiul Schengen) care ofera oportunitati multiple pentru legatura cu celelalte capitale occidentale.
Cartea verde a autoturismului
Se elibereaza pentru 15 zile si 30 de zile cu pret separat pentru Ungaria si Bulgaria costul ei este de 16 USD pentru 15 zile si de 26 USD pentru 30 de zile. Pentru tarile din spatiul Schengen ca si pentru celelalte tari europene costul unei carti verzi este de 29 USD pentru 15 zile si de 49 USD pentru 30 de zile.
Pe langa cartea verde, automobilistul trebuie sa aiba asupra sa permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al masinii, asigurare minima obligatorie si cartea de identitate a autovehicolului
 Automobilistii mai trebuie si aiba in vedere atunci cand intra in spatiul Schengen urmatoarele: sa respecte restrictiile de viteza maxima admisa in localitati, sau viteza maxima pe autostrazi (de exemplu: 120 de km/h in Elvetia si 130 de km/h in Austria), sa poarte centura de siguranta, sa circule cu faza scurta chiar si pe durata zilei (acolo unde se cere asa ceva), sa achite constiincios taxa pentru drumuri, iar acolo unde se cere, precum in Austria, sa aplice pe parbrizul masinii vigneta care atesta plata acestor taxe, sa nu foloseasca banda de urgenta de pe autostrazi care este destinata Politiei si Salvarii s.a; 
Cardurile emise de bancile romanesti sunt valabile si in strainatatec) O suma minima in Euro sau valuta liber convertibila 
Cum spunearn sumele sunt de 50 Euro pe zi si de 100 Euro pe zi, ceea ce inseamna: 50 Euro x 5.zile = 250 Euro i aprox. 28.000 lei/Euro = aprox. 7.000.000,de lei sau 100 Euro/zi x 5 zile = 500 Euro x aprox. 28.000 lei/Euro = 14.000.000 lei. De persoana! 
Asadar, conform unei simple socoteli, daca mergeti in Turcia sau in fostele tari, socialiste "iesirea" - numai din acest punct de vedere - va costa, "doar" echivalentul a 7.000.000 de lei de persoana, in vreme ce in cealalta varianta, cu 100 de Euro pe zi, in tarile Schengen sau alte tari occidentale, costul este de 14.000.000 de lei de persoana. Si asta doar pentru 5 zile !
Fireste, ca nimeni nu va obliga sa cheltuiti in cele 5 zile cei 250 sau 500 de Euro, putand face evantuale economii, doar ca la iesirea din tara trebuie sa faceti dovada ca aveti asupra dv. aceste aume astfel, sa in bani cash, fie in cecuri de calatorie sau carduri, fie in alte garantii financiare (voucher in cazul turismului organizat ori al serviciilor turistice platite anticipat), sau o invitatie ori o scrisoare de garantie autentificata din partea unei persoane din strainatate care se angajeaza sa va asigure toate cheltuielile de masa si cazare, mai putin asigurarea medicala (pe care trebuie sa v-o procurati de aici). Apropo de folosirea in loc de bani cash a cardurilor. Conform reglementarilor in vigoare sunt valabile in strainatate si tin loc de dovada la iesirea din tara cardurile pe valuta emise de bancile romanesti, un asemenea card trebuind sa contina o suma in valuta de minim 50 de dolari. Dupa cum ne spunea dl. Eugen Cristea, directorul BCR, sunt valabile in strainatate si cardurile in lei, de genul VISA Electron, cu care se poate preschimba valuta, un asemenea card simplu necesitand doar 100.000 de lei ca suma de pornire. 
Alte precizari privind sumele de bani pe care romanii trebuie sa le aiba asupra lor la trecerea frontierei
-Conform Ordinului Ministerului de Interne nr.177 din 22 noiembrie 2001 sunt exceptati de la aceasta obligatie urmatoarele categorii de persoane: 
a) cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru a urma tratament medical, a participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive ori in situatia imbolnavirii sau decesului unei rude stabilite in strainatate ori in alte cazuri temeinic justificate. In aceasta situatie se vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia;
b) minorul sub varsta de 14 ani, inscris in pasaportul parintilor.
c) minorul sub varsta de 18 ani, care se deplaseaza la parintele sau parintii care lucreaza sau sunt stabiliti in statul de destinatie sau la rude;
d)cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii;
e) cetatenii romani care calatoresc in statele vecine in baza permisului de mic tratic sau trecere simpiificata, eliberat de autoritatile de frontiera; 
Se poate opta si pentru calatoria cu trenulCe ar mai trebui sa stie romanii care calatoresc in tarile Schengen ?
- ca durata unei calatorii este de maximum 90 de zile intr-un semestru, cele 90 de zile putand fi consumate fie intr-un singur stat, fie in mai multe. 
- ca cele 90 de zile legale nu pot fi prelungite, depasirea lor cu doar o singura zi putand atrage dupa sine interzicerea intrarii in Spatiul Schengen pe o perioada de 5 sau 10 ani, in paralel autoritatile romane avand dreptul de a retrage pasaportul celui in cauza pentru 3 ani de zile. 
- ca odata ajunsi intr-o tara occidentala daca nu locuiesc intr-un hotel, ci in gazda ei sunt obligati sa-si anunte prezenta la politia locala 
- ca eliminarea vizelor nu da dreptul la munca, cei care totusi vor sa lucreze sezonier spre a mai scoate un ban trebuind sa obtina in prealabil o viza de lucru de la ambasada tarii respective de la Bucuresti. 
- ca organele de frontiera de la un stat sau altul pot refuza accesul in tara respectiva daca cel in cauza nu face dovada tuturor celor trei conditii obligatorii amintite la inceputul acestor randuri: asigurarea medicala, biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a autoturismului si suma in valuta necesara pentru minimum 5 zile. De asemenea, interdictia de a intra intr-o tari Schengen se aplica si daca autoturismul prezinta defectiuni tehnice, daca nu are asigurarea minima obligatorie sau daca pasaportul nu este valabil ori este deteriorat. 
Alte precizari facute de catre dl. lt. colonel Ioan Ganda, seful serviciului pasapoarte si evidenta informatizata a persoanei.
- pasapoartele aflate in circulatie sunt valabile in tarile spatiului Schengen ele utilizandu-se pana la data expirarii lor. 
- dupa 1 ianuarie 2002 serviciul pasapoarte continua sa elibereze pasapoarte de genul celor care s-au eliberat si pana acum, costul unui asemenea document fiind de 540.000 lei 
- in paralel, odata cu sosirea noilor tipuri de pasapoarte se vor elibera si pasapoarte noi care vor costa echivalentul in lei a 18 Euro (circa 820.000 de lei, la paritatea de astazi) 
- respectati cu strictete legistatia fiecarei tari 
- pastrati asupra dv. si cu maxima grija pasaportul si celelalte documente de calatorie, iar in caz de pierdere sau furt anuntati imediat cel mai apropiat post de Politie 
- pentru eventuale probleme sau neclaritati cetatenii romani care calatoresc in strainatate se pot adresa misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei. De retinut ca ambasadele si consulstele noastre nu vor prelungi durata de sedere intr-o tara peste cele 90 de zile admise.
Acestea sunt, asadar, cateva lucruri pe care credem ca trebuie sa tina seama toti cei care de la miezul noptii trecute se vor aventura in atat de ravnita tara a fagaduintei !
Fireste, dincolo de precizarile si reglementarile amintite, o problema deloc de neglijat o constituie partea financiara a calatorilor - care dupa cum vedeti - doar pentru un minimum obligatoriu de 5 zile se ridica la sume destul de aiuritoare. Cel putin pentru moment si probabil pentru inca destula vreme, de acum inainte. Dar, asta e situatia, fiecare avand dreptul sa procedeze cum crede de cuviinta. si mai ales, dupa cum il tine buzunarul !


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]