Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 1 martie 2002

  • Ieri, profesorii din invatamantul aradean au intrerupt cursurile pentru greva de avertisment

In scoli, cursurile au fost intrerupte pentru doua oreIeri, intre orele 11 si 13 cadrele didactice de la scolile din Arad au stopat cursurile, declansand greva de avertisment. Desi au fost prezente la ore, cadrele didactice nu au predat, si nici nu au pus note in rastimpul celor doua ore. Alianta confederatiilor sindicale din invatamant au facut o lista cu revendicari pentru cei care sunt hotarati sa mearga pana la capat cu protestul. Aceste revendicari ar putea salva situatia dezastruoasa in care se zbate invatamantul romanesc. Cele sapte revendicari ale profesorilor sunt: 
1. stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamant printr-o Ordonanta de Urgenta;
2. recorelarea salariului cu inflatia cumulata in ultimii doi ani (2000 si 2001);
3. Hotarare de Guvern care sa lamureasca statutul bibliotecilor din invatamant (unitati, insitutii de invatamant);
4. acordarea tichetelor de masa, personalului din invatamant;
5. blocarea Ordonantei de Urgenta care prevede reducerea indemnizatiei de rural, pentru personalul didactic calificat, din invatamantul preuniversitar;
6. finalizarea in regim de urgenta, a unei legi corecte de salarizare a intregului personal din invatamant, lege ce trebuie sa tina cont de  importanta sociala a muncii depuse;
7. respectarea, in integrum a Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic;
"Daca greva de avertisment, va fi in zadar, adica, daca pana in 8 martie nu vom primi raspuns la cele sapte revendicari, greva de o zi din 11 martie nu va fi anulata sub nici o forma, urmand sa continuam pe aceeasi linie, si vom parcurge toate etapele luptei sindicale" a declarat Marius Gondor, liderul Sindicatului Liber din invatamantul aradean.
Cadrele didactice sunt hotarate sa continue miscarile de protest, putand culmina chiar cu inghetarea anului scolar.

  • Aradenii nu s-au obisnuit, deocamdata, cu noua moneda europeana

Aradenii nu s-au obisnuit, deocamdata, cu moneda europeana...Ieri, a fost ultima zi in care Casele de schimb mai cumparau marci germane sau alte valute europene. Dupa 1 martie, doar cateva banci mai primesc aceste valute pentru schimb dar numai de la persoane juridice. Acestea nu vor fi schimbate in lei, ci vor fi convertite in euro in schimbul unui comision. Iesirea din circulatie a valutelor europene ii face pe aradeni sa scoata de sub saltea economiile tinute in marci sau in alte valute europene. Aradenii au preferat intotdeauna sa-si pastreze economiile in marci, deasemenea la cumpararea de imobile, masini sau alte bunuri de valoare, ei au folosit tot moneda germana. Obisnuiti sa evalueze totul in marci, cei mai multi aradeni inteleg cu greu moneda euro si rata de schimb. Acest lucru se vede cel mai bine in anunturile de vanzari de la mica publicitate, unde se poate observa ca preturile de la apartamente, case sau terenuri au explodat in ultima perioada. Astfel, apartamente pentru care anul trecut se cereau 16.000 de marci germane, echivalentul a aproximativ 8100 euro, acum sunt cotate, de cei care doresc sa le vanda la 12 sau chiar 16 mii de euro. Cei care sunt la curent cu tranzactiile imobiliare, spun insa ca situatia va reveni la normal in cateva luni.

  • Ianuarie "a batut" decembrie in materie de facturi la energie.  Arterm a dat iama in buzunarele aradenilor

Directorul Arterm - Doru Campan incearca sa explice cauza majorarilor...Aradenii au ajuns la capatul rabdarilor. Valoarea facturilor la incalzire, pe luna ianuarie a anului in curs, a depasit orice inchipuire. O factura care in luna decembrie a fost de un milion, in luna ianuarie, cand afara a fost mult mai cald, s-a ridicat la suma de un milion si opt sute de mii lei. O alta factura, care in decembrie a fost de trei milioane si o suta de mii de lei, pentru luna ianuarie a venit cu un milion si trei sute de mii de lei in plus. Oamenii sunt revoltati si blestema Societatea Arterm pe la toate colturile. Ba mai mult, unii sunt hotarati sa actioneze societatea de termoficare in judecata, cu speranta ca li se va face, cumva, dreptate, prin aducerea facturilor macar la nivelul celor din luna decembrie. "Fiindca nu este posibil - declara E.C., de pe B-dul Decebal nr. 34, ap.1 - in conditiile in care temperaturile medii ale lunii ianuarie 2001 cresc la -0,9 grade Celsius fata de media lunii decembrie 2001, cand temperatura a fost de -4,2 grade Celsius, sa se factureze pentru apartamentul in care locuiesc cantitatea de 6,77 Gcal., in valoare de 3.892.808 lei, cu o Gcal. in plus fata de luna decembrie 2001, respectiv 5,77 Gcal." E.C. mai spune: "Am fost informati ca pretul Gcal. creste cu 60 de procente fata de anul trecut. Dupa valoarea facturilor comparate mai sus, acest procent nu reflecta realitatea si exemplific: valoarea unei facturi din lunile decembrie / ianuarie ale iernii 2000 / 2001 nu a depasit suma de 1.850.000 de lei. In schimb, factura lunii ianuarie 2002 este de 3.892.808 lei, ceea ce reprezinta o crestere in procent de 210 la suta". 
Practic, oamenii se intreaba, pe buna dreptate: de ce facturile pe ianuarie au fost mai mari decat cele ale lunii decembrie, atata timp cat in decembrie a fost mult mai frig decat in prima luna a lui 2002? 
De ce Arterm, daca a primit, cu siguranta, de la centrul Meteo, prognoza pe luna ianuarie, nu a redus din start temperatura apei care ne incalzeste caloriferele? 
De ce, daca a fost mai cald afara, Arterm a gasit de cuviinta ca nu trebuie sa se adapteze? Fiindca lumea, nu-i asa?, se astepta sa plateasca mult mai putin in ianuarie, fata de decembrie!
Conducerea Arterm (respectiv Doru Campan, director general, Ioan Crisan, director tehnic si Cornel Bobancu, director de coordonare si organizare) a declarat, la unison: "Noi cumparam de la CET o anumita cantitate de energie termica, pe baza contoarelor din punctele termice. Ceea ce a intrat in punctele termice se imparte in energie termica pentru apa calda si energie termica pentru incalzire, tot pe baza de contoare, verificate metrologic. Pe scurt, tot ce intra si iese din punctele termice este contorizat. Exista insa doua categorii de consumatori: contorizati si necontorizati. Daca abonatii contorizati platesc doar atat cat arata contorul, cei necontorizati platesc atat cat pleaca din punctul termic, minus suma celor contorizati, minus pierderile aprobate prin tarif. In fine, conductele din sistemul nostru de distributie sunt invechite si variatiile de caldura din sistem pot duce la avarii. Este vorba aici si de instalatiile interioare, respectiv de caloriferele din casele oamenilor." 
Conducerea Arterm a mai adaugat: "Temperatura medie in apartamente, in decembrie, a fost, cu variatii, intre 19 si 20 de grade. In conditiile lunii ianuarie, temperatura a fost intre 20 si 21 de grade. Problema a aparut in ultima parte a lunii ianuarie. Datorita faptului ca persoanele care au avut contoare au putut sa-si gestioneze energia termica, afara fiind mai cald, reducandu-si consumul, o parte din aceasta energie a mers spre cei necontorizati, instalatiile noastre neavand posibilitatea cuantificarii consumului. Nu putem urmari variatiile de consum din sistem." (?!)
Din discutiile purtate cu directorii S.C. Arterm S.A. a mai reiesit ca in luna decembrie, de pilda, au fost situatii in care cei de la blocurile contorizate au platit mai mult decat cei care platesc in sistem pausal. Si sigur, au fost situatii, in ianuarie, cand beneficiarii de contoare au platit mult mai mult decat cei fara contoare. Situatia este, astfel, cat se poate de incalcita si inexplicabila. Nimeni nu intelege insa de ce Arterm nu a redus energia in ianuarie, cand afara a fost mai cald. Desi, din spusele directorilor societatii, reiese clar ca numai daca isi monteaza toata lumea contoare neajunsurile vor disparea. Fiindca, ni s-a mai explicat, "aici nu este vorba despre un cazan de apa cat o masina de spalat, a carui temperatura sa poata fi reglata de doua ori pe zi. Este vorba de o adevarata industrie, la nivel de oras, care are nevoie de timp pentru a se regla la anumiti parametri".
*** In aceste conditii, se pare ca inclusiv abonatii Arterm care vor actiona societatea de termoficare in judecata nu vor avea castig de cauza, atata timp cat in speta "vorbesc" contoarele. Practic, situatia se va schimba doar cand vor trece si pausalii pe sistemul contorizat. Cum insa lumea nu are bani si multi dintre cei nemultumiti nu-si permit sa-si cumpere aceste aparate, sperantele se leaga de Guvern, care a promis ceva in acest sens, respectiv ca in curand se va trece la o actiune de subventionare a contorizarii in masa. Pana una, alta, pausalii suporta toata energia de care cei contorizati nu mai au nevoie, precum si pierderile de pe retea, fiiindca unde?, daca nu in contul celor necontorizati, ajung acestea?!
Gelu Florincas, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Arad, ne-a declarat, la randul sau: "Este imposibil ca intr-o luna mai calda sa platim mai mult ca intr-o alta, mult mai rece. Unica posibilitate de a ne "lupta" cu Arterm-ul este, se pare, sa ne contorizam caloriferele individual, dar pentru asta, avand in vedere ca sunt foarte multe asociatii de proprietari sarace, ar trebui sa ne ajute cineva, cumva. Speram sa se intample ceva "de sus" care sa schimbe situatia."
Chiar daca este nedrept, chiar daca oamenii nu pot "inghiti" sfaturi de genul "contorizati-va!", avand in vedere ca din salariile mici pe care oamenii le au unii abia reusesc sa treaca de la o luna la alta, o alta cale de rezolvare a problemei nu exista. Iar instanta, daca ar fi sesizata, nu ar putea nici ea sa le dea castig de cauza nemultumitilor, pentru simplul motiv ca... atata au consumat sau, ma rog, cu atata au fost facturati. Ar mai ramane un singur punct slab: acel termometru pe care Arterm ar face bine sa-l regleze in functie de temperatura de afara. Chiar daca ar trebui s-o faca zilnic. Aradenii nemultumiti au sesizat atat Garda Financiara, Consiliul Local (sub aripa caruia functioneaza Arterm), Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, cat si Prefectura. Desi Arterm sustine ca oamenii nu vor avea castig de cauza in fata instantei, acestia au facut, totusi, plangere la Judecatoria Arad. 

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Incep lucrarile de amenajare la Strandul Neptun

Aradenii asteapa nerabdatori deschiderea Strandului...La renumitul strand aradean, loc cautat de majoritatea aradenilor in sezonul estival, incep peste cateva zile lucrarile de amenajare. Dupa cum promite Societatea de Gospodarire Comunala, strandul va fi un loc de agrement care va reusi sa-i multumeasca si pe cei mai exigenti vizitatori. In incinta strandului se vor realiza lucrari de canalizare, vor fi amenajate spatiile verzi si se vor moderniza caile de acces. Banii provin din bugetul societatii de Gospodarire Comunala. "Societatea de Gospodarire Comunala care intentrioneaza sa aloce cam un miliard de lei pentru toate aceste lucrari pregatitoare pe care intentionam sa le facem in incinta Strandului Neptun. Centrul ce greutate il vor reprezenta lucrarile de canalizare, dar nu vom neglija nici igienizarea, nici pregatirea gazonului. Deasemenea vrem sa-l pregatim, dar mai bine de cum am facut anul trecut, astfel incat cei care vor veni in incinta strandului sa beneficieze de cele mai bune conditii de petrecerea a timpului liber" ne-a declarat directorul CGA Ovidiu Marian.
Pretul biletelor de intrare la strand ar putea ramane acelasi, dar va fi modificat modul de vanzare a lor. " Eu personal, intentionez sa pastrez valoarea biletelor la nivelul de anul trecut, adica 5000 de lei pentru elevi, studenti si pensionari si 10.000 de lei pentru celelalte categorii de persoane. Intentionam sa modernizam intrarile in incinta strandului, astfel incat intrarea sa se faca pe baza de cartele magnetice, ceva in genul celor de la metrou, astfel incat sa nu mai fie suspiciuni cu privire la biletele de intrare" a mai spus Ovidiu Marian. Referitor la concesionarea strandului, primarul Dorel Popa sustine ca acest lucru va fi posibil numai dupa o analiza a incasarilor de anul trecut.
In urmatoarele zile, Administratia strandului va scoate la licitatie casutele neinchiriate pana acum. In acest sezon estival chiria pentru o casuta va fi tot de 240 de dolari.

  • Copilul gasit in lift, are un nume
Copilul abandonat intr-un lift a primit un numeBebelusul gasit in urma cu doua luni intr-un lift din cartierul Micalaca, a primit un nume. Din dispozitia primarului, micutului i s-a eliberat si certificat de nastere. Alti patru copii abandonati in maternitate asteapta sa fie botezati. In ciuda eforturilor asistentilor sociali, parintii micutului nu au fost gasiti pana acum. Copilul gasit in lift se numeste Muresan Nicolae Doru si i s-a stabilit data nasterii pe 22 noiembrie 2001 numele dandu-i-se prin Dispozitia primarului municipiului Arad. Micutul a fost parasit in lift, fara acte de identitate. Procedura gasirii unui nume pentru copii abandonati fiind destul de greoaie, putand dura pana la un an. "In cazul unui copil care are sub un an si nu avem date despre el, este mai usoara procedura dar, incazul copiilor mai mari este mai greu, trebuind sa colaboram cu Politia, care la randul ei trebuie sa colaboreze cu toate Inspectoratele de politie din tara, urmand sa primeasca raspuns la copilul respectiv. Avem nevoie si de ajutorul mass-mediei aceasta durand destul de mult, pentru ca nu intotdeauna Politia Arad primeste raspuns de la celelalte inspectorate in timp util, procedura putand a dura chiar si un an de zile, in unele situatii". Este posibil ca micutul Muresan Nicolae Doru sa se fi nascut prematur. Copilul este internat la Centrul de Plasament de pe strada Vicentiu Babes si are aspectul unui bebelus de o luna.

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]