Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 1 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Conferinta de presa la Directia de Statistica - Pentru prima oara in Romania - recensamantul agricol

Conferinta de presa la Directia de Statistica privind recensamantul agricolIeri dupa-amiaza, la Directia de Statistica Arad a avut loc o conferinta de presa, al carei subiect a fost apropiatul recensamant agricol. Florica Grec, directorul institutiei, impreuna cu directorul adjunct Simona Cuzman, au informat: "Secretariatul Tehnic Judetean a parcurs toate etapele de pana acum, din programul de pregatire a Recensamantului General Agricol, program stabilit de comisia centrala a RGA, respectand cu strictete termenul fiecarei etape." Astfel, conducerile DGAIA si DJS, alaturi de seful Secretariatului Tehnic Judetean au participat la trei instructaje la Bucuresti, in lunile august, septembrie si octombrie a.c., instructaje sustinute de consilierii Uniunii Europene pe probleme de recensamant agricol, alaturi de componentii Comisiei Centrale de RGA. Pe plan local s-a procedat la instruirea secretarilor Primariilor din cele 75 de unitati administrativ teritoriale ale judetului, pentru fiecare din etapele parcurse in actiunea de pregatire a RGA. Prima etapa se refera la intocmirea listelor unitatilor de recensamant, conform registrelor agricole, iar a doua etapa se refera la actiunea de sectorizare a teritoriului judetului, acest lucru presupunand stabilirea numarului de sectoare si de sectii in cele 75 de unitati administrativ teritoriale, pe baza listelor completate, precum si a schitelor cartografice de la nivelul fiecarei localitati. Ultima etapa a avut ca termen data de 30 octombrie a.c., judetul Arad prezentand o situatie provizorie vis-a-vis de sectiile si sectoarele de recensamant, dupa cum urmeaza: exista un numar de 731 de sectoare de recensamant, 731 de recenzori, 127 de sectii de recensamant, 116 recenzori sefi si 75 de recenzori coordonatori.
Recensamantul agricol din acest an este primul de acest tip care se efectueaza in Romania. Ultimele recensaminte agricole cu caracter general au avut loc in anii 1941 si 1948. Recensamantul din 1941 a fost pentru prima data efectuat ca recensamant distinct in cadrul recensamantului general al Romaniei din anul 1941. Recensamantul agricol va fi efectuat in principal de persoane care au tangenta cu agricultura, care trebuie sa indeplineasca anumite conditii, respectiv sa fi absolvit cel putin liceul, sa nu aiba cazier judiciar si sa treaca testul ce va avea loc in urma unui instructaj specializat.
Recensamantul agricol se va desfasura pe o perioada de 26 de zile, iar un recenzor va primi, la final, suma de 250.000 de lei pe zi, impozabila (10 la suta). Recenzorii sefi si coordonatori vor fi platiti cu 300.000 de lei pe zi, tot impozabili (10 %).
Daca la recensamantul populatiei au fost 2114 recenzori, la recensamantul agricol vor fi doar 731 de recenzori, unul singur trebuind sa acopere pana la 200 de gospodarii, volumul de munca fiind imens. Toti posesorii de animale si terenuri agricole sunt obligati, prin lege, sa comunice cu recenzorii, cei care se opun fiind pasibili de a plati amenzi. Obiectivul principal al RGA este acela de a obtine un tablou exhaustiv al sistemului agricol national, asigurand in acelasi timp datele necesare elaborarii registrului statistic al exploatatiilor agricole, care va constitui, in perioadele intercensitare, baza de esantionare pentru efectuarea anchetelor statistice selective din agricultura.

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Caius Parpala s-a deplasat sa calmeze spiritele. "Douazeci de gardieni au sarit la jugulara" 

Sindicalistii CGP contesta hotararile sefului Ioan KleinPeste 50 de gardieni publici au iesit, ieri, in curtea institutiei, solicitand, ca Ioan Klein, inca sef al CGP, sa nu mai aiba drept de semnatura in timpul perioadei de preaviz. "Dorim ca Ioan Klein sa nu mai aiba drept de semnatura, pentru ca impiedica buna desfasurare a activitatii gardienilor. Deciziile sa fie luate de un interimar", ne-a declarat Dorina Verdes, lider de sindicat la CGP, subliniind ca "seful CGP impiedica iepirea din institutie a masinii de interventie". Ioan Klein ne-a spus ca oamenii din curte "sunt, de fapt, acel grup de presiune care ii sustin pe Verdes si Nadiu (n.r.-sindicalisti), dar aici sunt 20 de oameni care au sarit la jugulsra, in timp ce avem 300 de gardieni publici in posturi. Solicita ridicarea dreptului de semnitura pentru ca luni avem termen in procesul institutiei cu Verdes si Nadiu".
Presedintele CJA, Caius Parpala, a venit in scurt timp la sediul gardienilor, pentru a discuta cu partile implicate. Dupa o discutie cu usile inchise cu Lucian Darzu, alt lider de sindicat, si cu Ioan Klein, Caius Parpala a iesit sa discute cu oamenii nemultumiti. Presedintele CJA s-a aflat in situatia de a explica gardienilor ce spune Legea: Ioan Klein are, in continuare, drept de semnatura, doar ca nu poate face restructurari de personal, se poate folosi de masina institutiei cat timp mai este in functie, deciziile nu pot fi luate de un interimar in toata aceasta vreme. Apoi, persoana nedorita de gardieni, Sorin Codos, va fi interimar, daca in organigrama acesta se situeaza pe postul imediat inferior ierarhic sefului CGP. Tot ce s-a rezolvat este programarca unei intalniri intre Caius Parpala si liderii celor doua sindicate de la gardieni. 

Simona Mazare - Observator

  • In Occident cu bani de la sofer

Politia de Frontiera a controlat transportatorii internationaliO actiune a Politiei de Frontiera aradene a dus la descoperirea unui procedeu prin care unele firme de transport international de persoane isi ajuta clientii sa iasa ilegal din tara. In urma unui program derulat cu Serviciul de Informatii si Protectie Interna din IJPF Arad, un ofiter sub acoperire a fost imbarcat intr-un autocar al firmei aradene Concord Tour SRL, care a plecat din zona Garii Arad spre Ungaria. Acesta avea misiunea de a observa toate miscarile soferului, ghidei si pasagerilor. El a constatat, intre Arad si Nadlac, faptul ca soferul si ghida s-au oferit sa imprumute suma de valuta necesara pentru a fi prezentata la vama, pentru mai bine de 70 la suta din pasageri. La controlul de la Nadlac s-a constatat ca 26 de pasageri s-au aflat in aceasta situatie, primind in total 6.000 de dolari si 600 de euro, suma ce urma sa fie restituita in Ungaria. Dupa efectuarea cercetarilor, celor 26 de persoane le-a fost oprita calatoria pe motiv ca nu detineau valuta necesara pentru a se intretine pe timpul sejurului. S-a presupus ca, in lipsa de bani, respectivii urmau fie sa fure, fie sa lucreze la negru pentru a face rost de mijloacele de subzistenta. Politia de Frontiera a propus Autoritatii Rutiere Romane sa anuleze licenta de transport pentru firma in cauza, masura ce nu poate fi adoptata, legal, decit daca firma a comis abateri repetate de la lege. Politistii de frontiera au anuntat ca vor continua acest gen de actiuni. Ei incearca sa combata fenomenul de trafic de persoane care cauta locuri de munca la negru, neindeplinind conditiile legale de iesire din tara, sub acoperirea unor curse ocazionale turistice. Statia CFR Arad este o adevarata autogara neautorizata, folosita ca baza de plecare pentru falsii turisti si firmele care ii transporta spre Ungaria.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • AVAB scoate la vanzare prin licitatie fabrica SANEVIT Arad

Fabrica de seringi unifolosibile - Sanevit va fi scoasa la licitatie - Virtual Arad News (c)2002Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) scoate la vanzare pe 8 noiembrie 2002, prin licitatie publica, una din cele mai moderne capacitati de productie din domeniul aparaturii si instrumentelor medicale apartinand SANEVIT Arad, debitor preluat de la Ministerul Finantelor. Pretul de pornire a fost stabilit la 18.874.611 dolari, pentru Fabrica de seringi si ace medicale, cu o productie anuala de 125-200 milioane bucati seringi de unica folosinta si 390-520 milioane bucati ace medicale. 
SANEVIT Arad este prima societate cu capital privat preluata de AVAB de la MF, in contul creantelor externe provenite din imprumuturi garantate de stat, ca efect la OG nr. 29/2002, privind unele masuri pentru diminuarea datoriei publice, aprobata prin Legea nr. 324/2002 si HG nr. 303/2002.
SANEVIT este prima fabrica romaneasca producatoare de seringi si ace medicale de unica folosinta, creata in 1991, la solicitarea Ministerului Sanatatii, pentru acoperirea cererii interne si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. In 1995 au fost omologate primele cinci tipuri de seringi hipodermice sterile pentru o singura utilizare, opt tipuri de ace medicale din gama G 18-G 26 si seringa pentru 40 de unitati de insulina, iar mai tarziu - seringa pentru tuberculina, precum si alte tipuri de seringi si ace de unica folosinta. "Produsele SANEVIT sunt realizate la un nivel de calitate si performanta competitiv cu produse similare ale unor firme cu traditie, cum sunt Becton Dickinson din SUA, Braun din Germania sau Terumo din Japonia", au declarat oficialii AVAB. Fabrica este dotata cu aparatura din import - din Italia, de la Penta Group si accesorii de la firme din Uniunea Europeana - OIMA, Tris Stampi, Penta Group, Atlas Copco, Marelli Clima.

Cristina Ciobanu - Romania Libera
  • Copiii de la Juventute au sarbatorit Halloween-ul

Copiii de la Juventute au sarbatorit HalloweenIeri, Fundatia Juventute a pregatit copiilor de la gradinita si cresa pe care le are in grija o surpriza de proportii. Fiecare parinte a avut sarcina de a aduce de acasa un dovleac si lumanari. Pe deasupra, cei mici au fost costumati in spiritul petrecerii, in vrajitori, vampiri, printi si printese. Toate acestea au fost necesare pentru a putea sarbatori Halloween-ul. Petrecerea a inceput dis-de-dimineata, cand micutii au trebuit sa se ocupe de simbolul sarbatorii dovleacul. Mai tarziu, cei peste 30 de copii au fost pictati pe fata de educatoare pentru a intra cat mai bine in pielea personajului. Directorul Fundatiei Juventute, Iulia Kondor a demonstrat pe parcursul anilor ca este plina de idei astfel incat a decis sa-i invete pe copii care este semnificatia acestei zile. Chiar daca parintii au fost reticenti pentru ca sarbatoarea nu este una romaneasca, s-au bucurat din plin. "Este ziua vrajitoarelor si eu m-am costumat intr-o vrajitoare buna"- ne-a spus Denisa. Chiar daca cei mici ar fi vrut ca petrecerea sa continue pana seara, oboseala si-a spus cuvantul astfel incat acestia s-au indreptat catre patuturi.

Calin Ghinaciu & Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]