Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 2 martie 2002

  • Ieri, femeilor le-au fost oferite flori si martisoare

Soferitele au primit martisoare de la agentii de circulatieConform unui obicei stravechi, de 1 martie, romanii daruiesc flori si martisoare persoanelor dragi. Toate femeile care au trecut ieri granita, au avut parte de o surpriza. Politistii de frontiera nu au uitat ca a fost o zi speciala pentru femei, doamnele si domnisoarele care au intrat sau au iesit din tara pe la Turnu sau Nadlac au primit in dar cate un martisor si o floare din partea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. De asemenea femeile care au circulat cu masina prin centrul orasului au fost oprite de politistii de la Circulatie, nu pentru a li se controla actele, ci pentru ca de Ziua Martisorului toate soferitele au primit din partea agentilor de circulatie si a reprezentantilor Automobil Clubului Roman filiala Arad, felicitari, flori si martisoare. Actiunea a fost demarata deFemeile varstnice au primit flori si martisoare dimineata din jurul orei 10 si, cand au fost oprite, soferitele au fost putin speriate, dar s-au bucurat cand in loc de a fi amendate au primit flori, iar in mod exceptional, li s-au trecut cu vederea si micile abateri. Si femeile care au trecut prin fata Palatului Administrativ au avut o surpriza placuta, cativa copii de la o fundatie aradeana au impartit martisoare confectionate chiar de ei. De un astfel de gest au beneficiat si femeile asistate la Centrul de Ingrijire a Varstnicilor de pe Calea Bodrogului, bucuria primaverii le-a fost adusa de copii de la Gradinita cu program prelungit nr.1 din Arad. Cu aceasta ocazie, grupa mica a pregatit si un program artistic dupa care le-au oferit doamnelor cate un martisor si un buchetel de ghiocei. Gestul micutilor le-a induiosat pe femei pana la lacrimi. La randul lor batranele au raspuns initiativei copiilor cu un cantec despre mama. Pe toata durata saptamanii de la 1 la 8 martie copiii vor organiza si alte surprize femeior din orasul nostru. Actiunea este intitulata "Un martisor, un suflet de copil" si doreste sa aduca o raza de lumina in sufletul celor care sunt mai necajiti.

  • Targul Confort Construct isi va deschide luni portile

De luni, se deschide editia a VIII-a a Targului Confort Construct - Virtual Arad News (c)2002Primul targ organizat in acest an de catre Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad se va deschide in 4 martie la Sala Sporturilor. Targul Confort Construct, aflat la a opta editie va intruni 54 de firme din Romania si Ungaria. Acestea vor prezenta materiale, tehnologii, materiale de constructii si amenajari interioare, mobilier, soft de proiectare si alte servicii conexe. Deasemenea, in cadrul Targului va avea loc un salon de arhitectura si vor fi sustinute conferinte. O delegatie din partea organizatorilor Targului Regiunilor Europene va prezenta firmelor interesate proiecte si parteneriate pentru reconstructia Iugoslaviei.  Targul Confort Construct  isi va inchide portile in data de 7 martie.

  • Timp de aproximativ o ora, circulatia prin centrul orasului a fost oprita, din cauza mitingului soferilor de taxi

Taximetristii au marsaluit prin Arad...Joi, circulatia in centrul Aradului a fost paralizata deoarece taximetristii aradeni au organizat un miting de protest. Aproximativ 500 de taximetristi aradeni au participat la cel mai mare miting al soferilor, care s-a organizat vreodata in Arad. Acestia au format o coloana care au plecat in jurul orelor 11 din fata Serelor si, claxonand continuu, au strabatut cartierul Gradiste si Bulevardul Revolutiei, pana in fata Palatului Adminstrativ. Timp de aproximativ o ora circulatia prin centrul orasului a fost blocata.
Taximetristii aradeni sunt nemultumiti de lipsa parcarilor din municipiu, de taxele mari pe care le au de platit si de faptul ca legea prevede obligativitatea cumpararii de statii radio noi. Ei contesta noul proiect al Legii taximetriei, care stipuleaza obligativitatea montarii caselor de marcat in interiorul taxiurilor, a vopsirii masinilor in culoarea galbena, a interzicerii folosirii vechilor echipamente de radiocomunicatie introducerea noilor taxe de rovigneta. De asemenea, ei sunt nemultumiti de cuantumul amenzilor, dar si de preturile la carburanti. Taximetristii sustin ca, desi muncesc toata ziua, nu raman cu mai nimic, deoarece cheltueilile, taxele si impozitele sunt foarte ridicate. Soferii sunt revoltati ca, desi aparatele de taxat le-au fost omologate acum cateva luni, pe timp de 10 ani, acum sunt obligati sa-si achizitioneze altele. Conducerea Sindicatului taximetristilor aradeni s-a intalnit apoi cu factorii locali de decizie, presedintele Consiliului Judetan, Caius Parpala si primarul Dorel Popa. Protestatarii spun ca daca problemele lor nu vor fi solutionate, vor trece la masuri radicale. Taximetristii au spus ca protestul lor este si un semn de solidaritate cu colegii lor din tara, care au organizat saptamana trecuta mai multe mitinguri de protest, in mai multe orase ale tarii. Taximetristii sunt nemultumiti si de felul in care sunt tratati de autoritatile locale si de faptul ca in Arad taxele sunt deosebit de mari in comparatie cu alte orase. Reprezentantii taximetristilor aradeni spun ca acesta a fost doar inceputul, iar in cazul in care nu vor gasi intelegere, vor recurge la masuri radicale de protest. Imediat dupa incheierea marsului reprezentantii taximetristilor au fost primiti de prefectul Dan Ungureanu, care a luat astfel cunostinta despre nemultumirile lor. Mitingul s-a incheiat fara incidente dat soferii nu au primit autorizatie pentru a stationa in fata primariei. Pe tot parcursul grevei, circulatia prin centrul orasului a fost oprita.

  • Patru teatre intr-un actor

Zoltan Lovas - un actor romantic..."Nu suport sa vad actori cu ochi tristi", spune Zoltan Lovas, actorul mereu pe drumuri, care, din atata dragoste de luminile rampei, a ajuns sa joace concomitent la patru teatre din trei orase diferite. I-a fost dintotdeauna indeajuns o singura rasplata: a plauzele celor din sala, atunci cand se lasa cortina. 
Chirurgul sufletelor 
A venit pe lume intr-o zi de februarie, mai devreme decat era asteptat, surprinzand pe toata lumea, asa cum avea s-o faca de atatea ori dupa aceea. "M-am nascut la opt luni. Bunicul meu a zis: "Din asta nu o sa iasa om niciodata, si uite-ma acum", spune Zoli, zambind. "Voiam sa ma fac actor de la cinci ani. Ma uitam la televizor si singura problema pe care mi-o puneam era cum o sa invat replicile. Apoi am vrut sa devin chirurg. Taiam broaste, aveam tot felul de truse si vindeam postere ca sa-mi cumpar un microscop", povesteste actorul. Si-a luat insa iute gandul de la chirurgie: "Mi-am dat seama ca ceea ce vreau eu sa operez nu se poate opera, adica sufletul omului. Nu se poa te vindeca decat cu dragoste, iar eu sunt un romantic vesnic indragostit. Trebuie sa simt tot timpul fiorul in stomac",
Marea iubire 
Dupa un esec la facultatea de la Targu Mures, Zoli a intrat primul pe lista la Bucuresti, orasul in care nu s-a putut adapta niciodata. A avut colegi de generatie care au devenit actori foarte buni si a invatat alaturi de profesori de calibru. "Eram ia clasa lui Mircea Albulescu. L-am urat ingrozitor la inceput, dar il iubesc acum si el stie asta. Apoi, Virgil Ogasanu, Florina Cercel erau idolii mei. Sa joci alaturi de ei, sa-ti dai seama ca sunt oameni normali, parea ciudat. Mi s-au demitizat. Nu am avut niciodata emotii, erau oameni deschisi si modesti", povesteste Zoli. In anii aceia si-a intalnit si marea iubire: "A fost profesoara mea Simona Maicanescu. Era mai mare cu 15 ani decat mine si am fost impreuna trei ani. Regretul meu e ca nu am facut un copil cu ea", se confeseaza actorul. 
Calatorul 
Dupa facultate, pentru Zoli a inceput o cariera care uneori a fost ca un tavalug. In stagiunea 1999-2000; de pilda, a jucat la nu mai putin de patru teatre, din trei orase diferite. "Am fost angajat al teatrului din Arad, al celui din Timisoara, al Teatrului Bulandra si al Teatrului National din Bucuresti. La Bulandra nu am intrat la nici o repetitie, mi-am dat seama ca nu o sa rezist", rememoreaza Zoli. Aflat vreme de un an mereu pe drumuri, intre Bucuresti, Timisoara si Arad, repetitiile, spectacolele si aplauzele publicului au fost cele care l-au facut sa reziste si sa-si faca meseria cu dragoste. "Era bine din punct de vedere financiar, dar trebuia sa aleg pana la urma. Bucurestiul ma paraliza, iar eu cred ca bucurestenii sunt o forma fara fond. Am prieteni acolo cu care tin si acum legatura, dar nu as fi putut ramane", conchide actorul, hotarat sa ramana in Arad pentru totdeauna.

Flavia Hategan - Aradeanul

  • Prin noua lege, importante modificari in sistemul asigurarilor pentru somaj

Noi reglementari pentru someri, la AJOFM - Virtual Arad News (c)2002De ieri, 1 martie, a intrat in vigoare o noua lege privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Legea 76/2002 aduce cateva modificari in acest sistem, dar si unele facilitati firmelor ce angajeaza someri si creeaza noi locuri de munca. 
Indemnizatie unica
Persoanele care intra in somaj dupa 1 martie vor primi o indemnizatie unica si neimpozabila. Indiferent de salariul avut in momentul pierderii locului de munca, somerul va primi 75% din salariul minim brut pe economie. Salariul minim pe economie va creste, de la 1 martie, de la 1.450.000 la 1.750.000 de lei, deci somerii vor beneficia de un ajutor de 1.312.500 de lei somaj - in functie de perioada de cotizare
Indemnizatia de somaj se acorda in functie de durata stagiului de cotizare la bugetul de asigurari. 
Persoanele care au contribuit la Fondul de somaj intre 1-5 ani primesc somaj sase luni. Cele care au cotizat intre 5-10 ani beneficiaza de ajutor de somaj timp de noua luni, iar pentru cele cu o vechime de peste zece ani durata de somaj este de 12 luni.
Locurile vacante - comunicate la AJOFM
Legea 76 ii obliga pe angajatori sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca in raza carora isi au sediul locurile de munca vacante, in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea (eliberarea) acestora. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 15 si 25 de milioane de lei.
Stimulente pentru angajatori
Pentru a incadra in munca someri, angajatorii vor fi stimulati pe trei cai: subventionarea locurilor de munca, acordarea de credite (in cazul crearii de noi locuri de munca), acordarea unor facilitati. Firmele care angajeaza, pe durata nedeterminata, someri care au depasit varsta de 45 de ani sau absolventi ai unor institutii de invatamant primesc un salariu minim brut pe tara, lunar, timp de un an (pentru fiecare somer sau absolvent). De asemenea, pentru fiecare somer incadrat cu contract individual de munca angajatorul beneficiaza de o subventie in cuantum de 70% din salariul minim brut pe tara.
* * *In momentul de fata, Aradul are aproximativ 14.000 de someri, rata somajului in luna ianuarie fiind 6,8%.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 1 martie - 7 martie 2002  O minte sclipitoare - (SUA)
Muresul 1 martie - 7 martie 2002  In spatele liniilor inamice - (SUA)
Arta 1 martie - 7 martie 2002 - Sala A  Muschetarul - (SUA)
Arta 1 martie - 7 martie 2002 - Sala B  Nici o vorba - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]