Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 2 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul se apropie de francezi

Presedintele CJA si francezii vor sa infrateasca Ineul cu RezePe linia infratirii cu localitati din strainatate (ceruta in mod expres de premierul Adrian Nastase), presedintele CJA, Caius Parpala, a primit, ieri, vizita unei deiegatii din orasul francez Reze. Delegatia a fost condusa de catre primarul localitatii, Gilles Retiere. Francezii se afla de mai mult timp in relatii de colaborare cu orasui Ineu, donand spitalului din localitate un analizator automat, iar liceului o instalatie care sa faca posibila realizarea unui post de radio.
Gilles Retiere s-a aratat dispus sa fie ambasadorul Ineului in mediul de afaceri francez, existand posibilitatea ca in viitorul parc industrial al localitatii de pe Valea Crisului Alb sa investeasca cel putin o firma din Reze. "Pana acum, cel mai bine sunt reprezentati investitorii italieni si germani, dar am convingerea ca prin aceste relatii de infratire se vor accelera schimburile culturale, educationale si economice si cu alti parteneri. Cred cu tarie ca Ineul si Reze vor avea o buna colaborare in viitor" a spus presedintele CJA, Caius Parpala. De asemenea, un alt punct al dezvoltarii relatiilor dintre noi si francezi s-ar putea materializa in domeniul universitar, prin schimburi de studenti intre cele doua universitati aradene si Universitatea din Reze. 
In momentul de fata in judetul Arad exista cateva localitati care au deja relatii cu cele franceze, iar Regiunea V Vest dezvolta un program comun cu regiunea Alsacia, vizand dezvoltarea regionala.

  • Kaiser Fest-ul debuteaza astazi si va dura pana duminica la ora 0,30

O noua editie Kaiser Fest la Arad...Kaiser Fest debuteaza astazi la Strandul Neptun. Timp de trei zile, aradenii vor avea parte de muzica buna si valuri de bere. Ieri s-a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema. Lucian Cordos, director al Siesta Media Grup, a anuntat un spectacol mai grandios decat cel de anii trecuti. Incepand de vineri, de la ora 19,00, si pana duminica, la ora 24,00, Strandul Neptun va fi sub imperiul Kaiser Fest. Asta inseamna muzica, jocuri de artificii, concursuri, surprize gastronomice etc. Programul pe zile este urmatorul: 
Vineri - ora 14,00 jocuri si concursuri, ora 19,00 deschiderea festivalului, ora 19,30 recital folclor Aurel Tamas, ora 20,15 recital country Trenul Noptii, ora 20,45 recital Tamango, ora 21,10 concurs, ora 21,30 recital Aurel Tamas, ora 22,15 concurs, ora 22,30 recital ProConsul, ora 23,15 concurs special, ora 23,40 recital Voltaj. 
Sambata - ora 14,00 concursuri, animatoare, programe formatii locale, DJ din strainatate, ora 19.30 recital DeLuxe, ora 20,00 recital Oxigen, ora 20,30 concurs, ora 20,45 recital Pepe, ora 21,30 recital Calandrinon, ora 22,15 concurs special Kaiser, ora 22,45 recital Bere Gratis, ora 23,45 recital Akcent. 
Duminica - ora 14,00 concursuri, animatoare, program formatii locale, ora 19,30 recital Ducu Bertzi, ora 20,15 concurs, ora 20,30 recital Candy, ora 21,10 concurs special Kaiser, ora 21,30 prezentarea echipelor FC UTA si West Petrom, ora 22,00 recital extraordinar Directia 5, ora 23,30 recital VengaBoss, ora 00,20 jocuri de artificii. 
Organizatorii spun ca in festivalul de la Arad se investesc doua miliarde de lei, de doua ori mai mult decat in celelalte localitati. Kaiser Fest-ul s-a mai desfasurat la Pitesti, Galati, Bacau, Piatra Neamt, Sibiu, Jupiter. Urmeaza Oradea, Baia Mare si Bucuresti. Accesul se face numai pe baza de invitatie, abonament sau bilete, emise de organizatori. 
Pentru evitarea aglomeratiei, doar cei care intra pe baza de bilet vor folosi poarta de acces care necesita jetoane. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • ANHR initiaza un proiect de accesibilizare a locuirilor publice

Persoanele cu handicap doresc parcari gratuite...Accesibilizarea spatiilor publice a fost tema discutata la conferinta de presa organizata, ieri, la sediul Asociatiei Nationale a Handicapatilor Neuromotor (A.N.H.R.) - filiala Arad. 
De ieri, A.N.H.R. a inceput o campanie pentru accesibilizarea cladirilor publice, locurilor publice si transportului urban. Finantarea proiectului se va face de catre Ambasada Statelor Unite ale Americii. 
Numit "Orase pentru toti" proiectul este national si se desfasoara in mai multe orase ale tarii. A.N.H.R. isi propune ca pana in luna iunie a anului viitor sa convinga Prefectura, Consiliul Judetean si Consiuliul Municipal sa acceseze principalele institutii publice. Pana acum in accesibilizarea locurilor publice, cea mai mare problema cu care se confrunta A.N.H,R. este aceea a parcarilor. "De cand s-au infiintat parcari cu plata noi nu mai avem gratuitate. Problema este ca cei de la conducerea orasului nu respecta legea" sustine Monica Antoci - presedintele A.N.H.R. - filiala Arad. 
Ea mai adauga ca in Ordonanta de Urgenta nr. 102/1999 se stipuleaza ca in parcarile de pe langa institutiile publice, minim patru la suta din numarul total al locurilor, dar nu mai putin de doua, ar trebui sa fie atribuite pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport ale persoanelor cu handicap. "Aceasta ordonanta nu este luata in calcul. Nu stim ce o sa facem poate o sa-i dam in judecata sa ne plateasca faxurile si telefoanele prin care ne straduim sa-i facem sa respecte legea" - spune presedintele A.N.H.R. 
Monica Antoci mai acuza Consiliul Local si de faptul ca nu colaboreaza cu asociatia pe care o conduce. "Patru luni de zile s-a discutat despre accesibilitzari in sedintele Consiliului Local, dar niciodata nu am fost consultati in luarea deciziilor care ne privesc in mod direct".

Nadia Bodran - Adevarul

  • Hotii de buzunare au furat un sfert de miliard

Politistii doresc ca si cetatenii sa se implice in prinderea hotilorPolitia a facut un apel la solidaritatea cetatenilor impotriva acestor infractori  
Inspectoratul de Politie al Judetului Arad a constatat ca, in ultima vreme, furturile din buzunare, din posete si bagaje, continua sa se mentina la un nivel inalt, hotii actionand, cu preponderenta, in zone aglomerate, piete, targuri, mijloace de transport in comun, unitati comerciale. "De cele mai multe ori sunt constituiti in grupuri de doua-trei sau chiar mai multe persoane. Niciodata nu actioneaza la intamplare. Isi studiaza atent victimele, pana cand ajung la convingerea ca acestea dispun de bani sau alte bunuri si valori. Momentul oportun este acela cand victima intra intr-un loc aglomerat (tramvai, unitati comerciale, piete), unde hotul, profitand de aglomeratie, pe care de cele mai multe ori chiar el o amplifica, prin deschiderea sau taierea posetelor, sustrage de acolo tot ce gaseste. In acel moment, ceilalti membri ai grupului se afla in spatele sau si le plaseaza imediat prada, astfel ca, desi este observat sau prins, asupra lui nu se gaseste nimic", a explicat maiorul Stelian Manciu.
In acest an, ofiterii de la Politia Municipiului Arad au inceput urmarirea penala pentru 32 de astfel de fapte, in urma carora s-a produs un prejudiciu de peste 210 milioane de lei. Dintre acestea, 11 s-au comis in magazine, 7, in piete, 5, pe strada, 4, in mijloace de transport in comun. Facand referire la ultimele fapte de natura penala care au sufocat Aradul in ultima vreme, maiorul Stelian Manciu, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, a lansat o provocare opiniei publice aradene. Acesta le-a sugerat cetatenilor sa fie mai solidari ca de obicei, sa iasa din starea de apatie care ii caracterizeaza: "Cu riscul ca unii dintre noi sa se simta jigniti, nu putem sa nu evidentiem pasivitatea opiniei publice, atunci cand se comit astfel de fapte. Ne referim nu numai la faptul ca ne-am obisnuit sa urmarim spectacolul fara a interveni in sprijinul victimei, ci si la aproape totala lipsa de cooperare cu organele de politie care cerceteaza cazul. Toti ne simtim indignati, toti dezaprobam asemenea fapte, dar atunci cand este nevoie de furnizarea unor date sau de a depune marturie, "nu am vazut n-am auzit nimic", "nu ne intereseaza" "Sigur ca putem invoca lacunele legislative referitoare la protectia unor astfel de persoane. Dar, pana la eliminarea acestor lacune, noi, cetatenii municipiului si judetului Arad, trebuie sa facem front comun".

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Catastrofa in padurile aradene

Exploatarea nemiloasa a lemnului poate crea mari prejudicii - Virtual Arad News (c)2002 Garda Financiara Arad a constatat, in urma unor controale efectuate pe raza ocoalelor silvice Radna, Lipova, Barzava si Savarsin, dezastrul produs in padurile aradene de exploatarea irationala a lemnului si goana dupa profit. Conform unui document de finalizare a controlului, comisarii au constatat ca, dupa 1990, principala activitate a organelor silvice a fost legata de exploatarea si comercializarea masei lemnoase. Regenerarea, impadurirea si amenajarea padurilor au fost notiuni de domeniul trecutului.
In padurile aradene, goana dupa profit a facut sa nu mai existe, practic, lemn de calitate in locuri accesibile, multe paduri fiind defrisate pana la ultimul arbore. In schimb, lemnul de slaba calitate, lemnul de foc, zace peste tot si putrezeste, dupa cum au constatat comisarii pe teren. Unele specii, cum ar fi ciresul salbatic, au disparut din anumite zone. Asa-numitele planuri de exploatare si studii de specialitate ascund, de fapt, justificari pentru masacrarea arborilor valorosi. In ritmul actual de taieri, arborii cu diametru de peste 40 cm vor ajunge curind o amintire. Pe teren, s-a mai constatat ca exploatarea a fost facuta in general in locurile accesibile, lipsa drumurilor forestiere si ritmul slab de construire de noi asemenea drumuri facand ca in zonele greu accesibile, sa nu fie executate igienizarile si lucrarile pentru conservarea masei lemnoase, arborii putrezind de batranete.
Sub umbra padurii cresc afaceri dubioase
Controalele efectuate in cele patru ocoale silvice au scos in evidenta nereguli majore. Alegerea subiectiva de suprafete impadurite destinate exploatarii, tinind cont mai mult de interesele economice decat de conservarea fondului forestier, marcarea superficiala a arborilor destinati exploatarii, fapt care a permis depasirea volumului de masa lemnoasa Padurile reprezinta bogatia verde a judetului... - Virtual Arad News (c)2002 aprobat spre exploatare, prin contrafacerea marcilor sau dezradacinarea arborilor, inventarierea superficiala, de regula cu toleranta in plus, a parchetelor destinate exploatarii, sau intocmirea de contracte ce incalca prevederile legale in materie, ar fi doar cateva din aceste nereguli constatate pe teren de comisarii garzii financiare aradene, doar in luna iulie a acestui an. Comisarii au mai constatat nereguli in urmarirea modului de transport si depozitare a materialului lemnos si alte ilegalitati legate de utilizarea fondurilor, organizarea licitatiilor etc.
Maramuresenii rad padurile aradene
Garda Financiara a verificat opt societati comerciale, inmatriculate in judetul Maramures, care au explotatat masa lemnoasa pe raza celor patru ocoale silvice verificate. Au fost gasite mari nereguli contabile, legate de receptia pe picior a masei lemnoase, lipsa evidentelor gestionare, transportul pe baza de documente incorect intocmite si altele. Pentru patronii unora dintre societatile maramuresene au intervenit chiar functionari ai Directiei Finantelor Publice Maramures. Acestia au incurajat patru dintre firme sa nu prezinte documentele pentru control garzii aradene pe motiv ca firmele ar fi controlate fiscal la sediu, in Maramures. In fapt, asa-zisele controale din Maramures au inceput dupa ce firmele au primit invitatii din partea Garzii Financiare din Arad.
Pana in prezent, pe raza celor patru ocoale silvice, Radna, Lipova, Savarsin si Barzava, au fost verificate in total 13 firme si s-au aplicat amenzi de peste 400 milioane lei. Garda Financiara considera ca sumele imense castigate din afacerile cu lemn de calitate ajung sa corupa atat organele silvice, cat si organele de control si chiar din justitie care, in unele cauze, au dat solutii contradictorii. Comisarii insisi, care au actionat pentru control, au avut de facut fata unor influente venite din partea sferei politicului si a lumii interlope, fiind supusi la presiuni, amenintari si chiar intentii de mituire.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]