Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 2 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Dialog intre bisericile ortodoxa si greco-catolica, la Arad

Reprezentantii Bisericii ortodoxe si greco-catolice s-au intalnit la AradCentrul Eparhial al episcopiei ortodoxe din Arad a gazduit ieri cea de-a VII-a intalnire a comisiei mixte de dialog dintre biserica ortodoxa romana si biserica greco-catolica. Au stat fata in fata doua comisii, una condusa de IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, reprezentand BOR si alta, de IPS Mitropolit Lucian, arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras, din partea bisericii romane unite cu Roma. Prima parte a discutiilor a vizat evaluarea dialogului si relatiilor dintre cele doua biserici in perioada scursa de la ultima intilnire, de la Lugoj, din toamna trecuta. Un rezultat al sesiunii cu numarul sase a fost ca din septembrie anul trecut, tonul disputelor dintre cele doua biserici a fost mult mai ponderat, inclusiv in presa.
Bisericile ortodoxa si greco-catolica au de rezolvat diferende legate de retrocedarea catre biserica unita cu Roma a unor biserici sau bunuri care au apartinut acesteia inainte de 1948. Ierarhii ambelor biserici au decis sa faca eforturi pentru imbunatatirea climatului moral dintre ele, facand apel la preoti si credinciosi de a se apropia prin solutii practice si acceptabile. Biserica greco-catolica a solicitat restituirea catedraleor din Oradea si Baia Mare, a bisericii Sfantul Vasile cel Mare din Bucuresti si a unor biserici protopopiale. S-a solicitat si restituirea bisericilor nefolosite sau inchise, iar in localitatile unde exista doar o singura biserica, fosta greco-catolica, sa se slujeasca alternativ. Partea ortodoxa a solicitat in schimb sa fie respectata vointa credinciosilor majoritari, cand este vorba de retrocedarea bisericilor de orice categorie. Biserica ortodoxa a cerut ca dialogul sa nu se limiteze la probleme strict juridice ci sa se treaca si la alte lucrari comune pentru binele obstesc. S-a decis ca sesiunea urmatoare sa se desfasoare la 23 septembrie 2003, la sediul Episcopiei greco-catolice din Baia Mare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Anul universitar 2002-2003 va fi marcat de un management al calitatii la "Aurel Vlaicu"
Festivitatea deschiderii noului an universitar la UAVCu suflet si ziduri…
La Teatrul de Stat a avut loc, ieri, festivitatea deschiderii noului an universitar in organizarea Universitatii " Aurel Vlaicu". Alaturi de conducerea universitatii, si a facultatilor, la prezidiu au luat loc si prefectul Aradului, Dan Vasile Ungureanu, primarul Dorel Popa si Pavel Sarbu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Arad.
In fata unui numeros public, studenti si cadre didactice, atat invitatii cat si rectorul universitatii, prof. univ. dr. Lizica Mihut, au evidentiat amploarea pe care a luat-o invatamantul superior in Arad. "Anul acesta va fi pentru universitatea noastra un an marcat de un management al calitatii" - a subliniat rectorul Lizica Mihut. Aceasta  a spus ca, in acest an, mai mult ca oricand se simte sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii, "sprijin pe care l-am simtit cu precadere, dupa vizita doamnei ministru la universitatea noastra". De asemenea, rectorul a tinut sa multumeasca pentru sprijinul pe care universitatea il are din partea consilierilor judeteni si locali, dar si pentru colaborarea deosebit de fructuoasa cu Liga studentilor din cadrul universitatii. "Am realizat, impreuna  foarte multe, avem 25 de burse in strainatate, am realizat proiecte si programe cu finantare din programul Socrates si Leonardo da Vinci", a spus rectorul Lizica Mihut.
A fost taiata panglica inaugurala a noului sediu UAV - Virtual Arad News (c)2002 Anul acesta, Universitatea "Aurel Vlaicu" are 2000 de boboci, studenti care pasesc cu emotie si incredere in noile sali de clase si pentru care, asa cum frumos spunea decanul Facultatii de Teologie, conf. univ. dr. Ioan Tulcan, se deschid noi perspective.
Deosebit de plastic s-a exprimat in discursul sau si conf. lect. Anton Ilica, care a remarcat ca daca pana acum, "Colegiul Pedagogic a avut suflet dar nu a avut ziduri, "de acum are si  o locatie propriu zisa in noua cladire din Micalaca.
Livia C. este studenta la "Inginerie"  si  ne-a spus: "Am fost foarte impresionata  de aceasta festivitate. Am fost si la cladirea noua din cartierul Micalaca, Zona III si nici nu-mi imaginam ca, in cele trei luni de vacanta, s-au facut atatea. Desi avem mult de invatat, iar profesorii sunt exigenti, studentia este frumoasa si noi o traim din plin."
Dragos Salvetiu, student la Facultatea de Stiinte Economice: "Va fi un an greu, dar abia am asteptat sa-mi revad colegii. Cu toate ca voi avea multe examene, inclusiv restante,  sunt sigur ca totul va fi O.K. Am inteles ca s-au facut, in ultimele luni, investitii masive pentru a ni se crea conditii din cele mai bune si asta este un lucru imbucurator. In calitate de membru al Ligii studentilor, nu pot decat sa felicit conducerea universitatii."
"Eu sunt boboc, acum intru in anul I la "Mediu". Sunt foarte curios sa vad cum va fi, mai ales ca in Arad, aceasta facultate este la debut. Am fost placut surprins ca la deschiderea festiva a participat atata lume"- ne-a spus Ovidiu Caba.

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Scrisoare deschisa adresata Prefecturii judetului Arad

Conducerea episcopiei a adresat o scrisoare deschisa prefectului...Conducerea Episcopiei Ortodoxe Romane a Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, impreuna cu Comitetul de Sprijin pentru construirea noii catedrale va supun atentiei urmatoarele:
1
. Aradul traieste o perioada memorabila, marcata prin efortul celor care si-au pastrat credinta mostenita de la parinti si stramosi, de a edifica in peisajul central al orasului un locas de cult intru slava lui Dumnezeu si eterna cinstire a memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru devenirea noastra.
Biserica Ortodoxa Romana, in general, si cea aradeana in particular, au o traditie eroica dobandita de-a lungul mai multor secole de aparare martirica a identitatii noastre nationale, spirituale si culturale iar in constiinta celor mai multi dintre romani se bucura de o remarcabila incredere.
Ortodoxia aradeana, prin cei mai devotati si luminati fii ai sai, a fost prezenta in toate momentele semnificative ale existentei romanilor din tinuturile vestice ale tarii.
Inca inainte de inceputul secolului al XVIII-lea si cu deosebire dupa acest moment istoric, cand resedinta Episcopiei s-a mutat de la Ineu la Arad, au luat fiinta pe langa multe biserici din eparhie, scoli confesionale in care copiii romanilor si-au insusit nu numai rugaciunile, cantarile si invataturile crestine, ci si scrisul, cititul si socotitul in limba materna. Mai tarziu au fost infiintate, in localitatile mai mari, cursuri de vara (NORME) pentru pregatirea invatatorilor si  preotilor. In memorabilul an 1812, sub conducerea preotului profesor Dimitrie Tichindeal, a luat fiinta, la Arad, Institutul de invatatori intregit in anul 1822 cu Institutul teologic, cele doua fiind cunoscute sub numele comun de Preparandie sau Scoala Ardeleana de vest. Aceasta institutie, de rang superior,  a pregatit invatatori si preoti (peste patru mii pana la Marea Unire), care au devenit figuri centrale ale asezarilor locuite de romani, prezente active in plan cultural si national. Actiunea de instruire si cultivare a tineretului s-a amplificat prin infiintarea Scolii civile de fete (1890).
Din randul absolventilor acestor scoli s-au ridicat multi dintre acei intelectuali providentiali care au contribuit in mod hotarator la infaptuirea visului de aur al romanilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. In fruntea acestei pleiade de intelectuali patrioti s-a aflat ilustrul luptator Vasile Goldis, care-n vremea cand se consacra ca arhitect al Unirii celei Mari, indeplinea functia de secretar al Consiliului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane din Arad. La moartea lui Vasile Goldis (1934), poetul patimirii noastre Octavian Goga, in discursul rostit, l-a asezat pe marele disparut in Panteonul parintilor Patriei.
Un eveniment remarcabil a avut loc in anul 1919, cand la infiintarea liceelor romanesti din Arad, Timisoara si Caransebes, au fost delegati cu misiunea de organizatori, magistrii: Nicolae Mihulin, Silviu Besan, si Sabin Evutianu, de la Preparandia Aradeana. Acestora li s-au alaturat, in anul urmator, Ascaniu Crisan, profesor de matematica si teolog, care a condus Liceul Moise Nicoara din Arad timp de aproape trei decenii. Acest liceu a ajuns dupa doua decenii de activitate, in perioada interbelica, in randul scolilor de elita ale Romaniei cu un renume care a trecut peste hotarele tarii.
Cu revenire in timp, evocam anul 1878 in care venerabilul episcop Ioan Metianu a infiintat, pe cheltuiala proprie, tipografia "Diecezana" din Arad de a carei activitate s-a ocupat personal. De sub teascurile Diecezanei au iesit calendare, carti de cult, didactice sau literare, precum si presa in limba romana. Exemplare din  "Colectia bunului crestin" sau "Semanatorul" se mai gasesc si azi in bibliotecile unor familii din Ardeal si Banat. Atat institutiile scolare cat si tipografia au fost inzestrate cu edificii monumentale, alaturi de care mentionam si edificiul bisericii parohiale si episcopale actuale.
In scurgerea timpului, biserica ortodoxa aradeana nu a uitat scoala, fiica ei de suflet dintotdeauna. Dupa Marea Unire aceasta a renuntat la scolile confesionale infiintate si sustinute de ea, contribuind la integrarea acestora in reteaua invatamantului de stat in care au continuat sa mai propuna un timp preoti si invatatori absolventi ai Preparandiei
Este demn de a fi amintit si demersul episcopului Andrei Magieru (1945) catre conducerea de atunci a tarii pentru infiintarea la Arad a unei universitati de vest. Memoriul temeinic documentat a fost semnat de 20 de intelectuali din elita Aradului in care se regasesc directorii tuturor liceelor. Acest deziderat a fost realizat cu trei ani mai tarziu.
Ne oprim aici. Numarul, complexitatea si varietatea actiunilor dedicate cu abnegatie si daruire de catre cei care au pus,  mai presus de orice, servirea cauzelor superioare ale neamului, constituie in prezent si cu atat mai mult in viitor, un focar de traditii si sentimente inchinate zeitei supreme, intruchipate intr-un singur cuvant: Romania.
2. Dorinta statornica a credinciosilor romani aradeni de a avea o biserica episcopala – catedrala episcopului si maica a bisericilor din cuprinsul eparhiei – dorita de corifeii Marii Uniri, a fost cel mai bine inteleasa de catre eruditul episcop Grigore Gh. Comsa, care in anu
l 1934 a initiat si sustinut actiunea construirii noii catedrale, pe terenul pe care se afla acum hotelul Astoria, atribuit prin decret regal.
Pentru finalizarea lucrarilor la Catedrala, mai sunt necesare fonduri - Virtual Arad News (c)2002 Decesul prematur al ierarhului si alte evenimente nefavorabile ulterioare au sistat actiunea. O incercare a mai avut loc in jurul anului 1970, dar conditiile de atunci nu au permis materializarea acestei initiative.
Reluata dupa evenimentele din 1989, ideea edificarii noii catedrale a prins viata. Intre anii1991 – 1994 s-au desfasurat actiuni premergatoare  constand in:
-obtinerea terenului si sfintirea lui;
-formarea comitetului de sprijin;
-organizarea si desfasurarea concursului de proiecte de modele cu sprijinul unor specialisti de nivel national; comisia de concurs a fost prezidata de rectorul institutului de Arhitectura "Ioan Mincu" din Bucuresti;
-realizarea contractelor de proiectare si de executie cu S. C. Proiect S. A. Arad, respectiv S.C. ICIM Arad;
Lucrarile de constructie au inceput in primavara anului 1994 iar realizarile de pana in prezent – septembrie 2002 – din punct de vedere financiar se cifreaza la peste 20 miliarde lei, proveniti din donatii de la  zeci de mii de credinciosi, persoane fizice sau juridice, ortodocsi sau de alte confesiuni, romani sau apartinatori ai altor etnii. Important  a fost, de asemenea, spriji-nul autoritatilor locale sau centrale.
3. Exista un adevar sacru potrivit caruia fiecare om raspunde in fata lui Dumnezeu, a semenilor sai, si a propriei constiinte de actiunile pentru sine si de cele de interes comunitar care sporesc in cazul persoanelor publice situate pe diferite trepte ale organizari sociale.
Cunoscandu-va atasamentul si respectul pentru cele sfinte precum si interesul pentru desfasurarea lucrarilor de edificare a catedralei, va rugam ca in baza prevederilor constitutionale, a Legii Administratiei Publice Locale sa convingeti, cu mai multa tarie, reprezentantii puterii executive, ai  judetului si municipiului Arad de a actiona, cu mai multa perseverenta, responsabilitate si fermitate, pentru realizarea maretului edificiu. In conditiile de mai sus ne referim la:
solicitare a autoritatilor centrale pentru acordarea sprijinului financiar promis de guvernul tarii, inclusiv de primul ministru cu ocazia vizitei facute la Arad; organizarea unei intalniri cu posibilii sponsori ai constructiei catedralei, in scopul sensibilizarii si implicarii efective a acestora; implicarea autoritatilor locale in amenajarea spatiului din  ambianta catedralei in sensul sistematizarii circulatiei tramvaielor, a  celei rutiere si pietonale, care sa asigure un mediu adecvat pentru buna desfasurare a ceremoniilor de cult. In acest scop consideram ca este imperios necesar sa fie elaborat un program concret si, incepand cu anul 2003 sa fie prevazute in bugetul local fondurile necesare: insistam asupra acestor aspecte intrucat constructia catedralei se apropie de faza finalizarii, iar in problema amenajarii ambientului nu s-a realizat nimic cu toate promisiunile facute de-a lungul anilor; intensificarea colaborarii autoritatilor civile de la nivel local cu cele bisericesti, in scopul sensibilizarii opiniei publice  cu privire la rolul si importanta bisericii stramosesti pentru infaptuirea nazuintelor romanilor din aceasta parte de  tara.
Tinand seama ca in Piata Podgoria a fost inaltat in perioada interbelica monumentul Eroilor Neamului si ca, recent, aceasta a primit denumirea de Piata Tricolorului, elemente simbolice care intregesc semnificatia spirituala si nationala a zonei, sugeram ca viitorul monument al intregirii Romaniei - pentru care exista deja mai multe schite de proiect- sa fie amplasat in spatiul catedralei, ca omagiu adus si acelor oameni ai bisericii care au imbinat in mod fericit slujirea Celui Atotputernic cu cea a intereselor supreme ale natiunii. Ansamblul astfel creat va constitui o stanca de neclintit la temelia unitatii natiunii noastre.
Incheiem, amintind indemnul ilustrului istoric ardelean, Ioan Lupas, profesor la Universitatea din Cluj, care, cu prilejul constituirii Patriarhiei Romane (1925) a subliniat ca: „…poporul roman are datoria de a aduce prinos de recunostinta bisericii, care de-a lungul veacurilor a ocrotit si perpetuat unitatea sufleteasca a neamului nostru peste toate granitele si pe care poetul national Mihai Eminescu a infatisat-o ca pe insasi MAMA NEAMULUI ROMANESC“.
Asigurandu-va de toata consideratia noastra, va dorim sanatate, viata indelungata, succes in toate cele pe care le intreprindeti spre binele obstei si Dumnezeiasca ocrotire.

  • Un brat amputat provoaca divergente de opinie in lumea medicala aradeana

Reimplantarea bratului tanarului Palcu putea fi facuta si la Arad...La sfarsitul saptamanii trecute, in data de 28 septembrie, la Spitalul Judetean din Arad a fost transportat in stare de urgenta Ioan Palcu (17 ani) din Bocsig. Mana acestuia fusese retezata complet de un circular defect. Dupa acordarea primului ajutor la Spitalul din Ineu, a fost adus la Arad, unde a fost consultat si i s-a aplicat tratament de desocare, fiind apoi trimis la Spitalul Judetean din Timisoara.  Cazul imparte opiniile in lumea medicala: unii sustin ca trimiterea la Timisoara s-a facut in interesul pacientului, altii, ca si in orasul nostru s-ar fi putut face operatia de reimplantare a mainii retezate.
"Ar mai fi trebuit sa asteptam aproximativ doua ore pentru a steriliza instrumentele"
Intrebat de ce pacientul nu a fost operat la Arad, doctorul Faur, unul dintre cei mai experimentati medici ortopezi ai Spitalului Judetean, ne-a declarat: "Initial, s-a dorit operarea lui aici, dar, fiind un caz complex, cu probleme deosebite, am considerat ca este in interesul pacientului sa-l trimitem la Timisoara. Nu contest profesionalismul colegilor mei, insa, din pacate, in timp ce aici am fi putut mobiliza doar doi-trei specialisti, in Timisoara s-a lucrat cu o echipa formata din sase. Timisoara are sectie specializata de chirurgie vasculara si plastica. In plus, ar mai fi trebuit sa asteptam aproximativ doua ore pentru a steriliza instrumentele. Sectia de Ortopedie dispune de o trusa de urgenta sterila, dar mai este nevoie si de alte instrumente care se sterilizeaza in functie de caz, iar acesta nu e un caz obisnuit. Daca nu se intervine in decurs de 6 ore de la producerea accidentului, membrul este pierdut, se amputeaza, ceea ce ar fi fost o tragedie mai ales data fiind varsta bolnavului (17 ani). Pacientul a ajuns la Arad dupa 2 ore si 30 de minute de la accidentare. I-am aplicat tratament de desocare (perfuzii), pregatindu-l pentru interventia chirurgicala. Am anuntat telefonic Spitalul Judetean din Timisoara si l-am transportat cu o ambulanta foarte bine dotata, primita de la Bucuresti."
Dr. Motrescu: "Cred ca ar fi putut fi operat si la Arad"
Parerea doctorului Faur nu este impartasita, insa, de unii dintre colegii sai. Ei considera ca aceasta interventie ar fi putut fi facuta la Arad, deoarece exista suficienti specialisti care ar fi putut interveni. Doctorita Coada sustine: "Inaintea refacerii vasculare si nervoase, se realizeaza refacerea osoasa. Acest lucru intra in atributiile sectiei de Ortopedie, care, insa, nu a dispus de instrumente sterile."
Doctorita Motrescu, de la sectia de Chirurgie vasculara a Spitalului Judetean din Timisoara, unul dintre specialistii care au realizat operatia asupra tanarului pacient, ne-a declarat: "Acest caz este unul deosebit de complex, pacientul fiind in stare de soc si avand membrul aproape amputat. Nervii, muschii si artera brahiala erau sectionate".
"Transportarea de la Arad la Timisoara nu a supus pacientul nici unui risc. Dimpotriva, ne bucuram ca a fost trimis in timp util."
Intrebata daca operatia ar fi fost posibila in Arad, doctorita Motrescu a raspuns afirmativ: "Cred ca ar fi putut fi operat si la Arad, deoarece exista patru practicieni; pe doi dintre ei ii cunosc personal."
Dr. Lazar: "Sterilizarea instrumentelor nu ar fi trebuit sa constituie o problema"
Dr. Dorin Lazar, directorul Spitalului Judetean Arad sustine: "Din punct de vedere profesional, aceasta interventie era posibila. Noi avem specialisti bine pregatiti, dar nu avem serviciu de garda de chirurgie plastica decat la domiciliu. Ar fi durat mai mult timp pana s-ar fi format echipa. Numarul mare al medicilor de garda din Timisoara este explicabil prin faptul ca se deservesc si alte judete, in vreme ce Aradul are un drenaj mai mic. Avand in vedere ca sectia din Timisoara e mai dotata, consider ca s-a procedat corect. Sterilizarea instrumentelor nu ar fi trebuit sa constituie o problema, deoarece am instalat recent o instalatie de sterilizare ultramoderna. In atentia noastra sta dezvoltarea tuturor sectiilor spitalului. Nu va pot oferi mai multe detalii despre acest caz, ramane sa ma informez."
Interventia de la Timisoara a durat opt ore, iar echipa a fost formata din profesorul Bratu, trei chirurgi plasticieni si doi ortopezi. Starea tanarului este stabila.

Cosmina Dehelean - Observator

  • Manitoba va investi cinci milioane de dolari in Zona Industriala

In Zona Industriala, Manitoba TEX se dezvolta in continuare...Una dintre cele mai puternice firme din Zona Industriala, Manitoba TEX, a inceput, de ceva vreme, un amplu proces de dezvoltare, dupa fabrica de la Arad si cea de la Hunedoara, facand o noua achizitie, la Lugoj, unde a preluat un concurent care a dat faliment. Pana la sfarsitul anului, se intentioneaza construirea unei fabrici la Abrud, unde se vor crea in jur de 200 de noi locuri de munca, alaturi de cele 1000 existente, deja, la fabricile Manitoba. Mai mult, Manitoba Tex are cinci hectare de teren in Zona Industriala Arad, unde se va construi un centru logistic al firmei, ce se va intinde pe 22 de mii de metri patrati, investitie ce va costa 5 milioane de EURO.
Practic, acest centru va fi creierul firmei, urmand ca de aici sa plece spre fabricile societatii materialele si tot aici sa fie controlata calitatea produselor care se intorc de la celelalte unitati din tara. Prin crearea acestui centru, numarul angajatilor va creste cu inca 200 de persoane.

Cosmin Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]