Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 2 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Simplu si emotionant, cinstind Marea Unire - Adunare solemna

Adunare festiva de Ziua Nationala - Virtual Arad News (c)2002Sambata dupa-amiaza, in sala 70 a Palatului Administrativ a avut loc adunarea festiva dedicata Zilei Nationale a Romaniei, in organizarea Prefecturii Arad. La momentul solemn au participat reprezentantii administratiei publice locale, consilieri judeteni si locali, directorii institutiilor descentralizate ale statului, membrii locali ai partidelor politice.
Dupa intonarea Imnului National de catre corul "Zarandul", festivitatea a fost deschisa de prefectul Dan Ungureanu care a vorbit despre evenimentele din decembrie 1918, pregatite la Arad de catre corifeii Marii Uniri: Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop si Ioan Suciu.
A urmat la microfon Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, singurul care a cam iesit din tipare prin discursul sau: "Nu stiu daca e normal sa tii discursuri festiviste sau sa spui ceea ce simti. In primul rand, ca sa vorbesti trebuie sa stii ce inseamna 1918. Dumnezeu ne-a ajutat sa fim liberi, cu sprijinul inaintasilor nostri. Din pacate noi nu reusim sa ne ridicam la nivelul eroilor. As vrea ca intr-o zi si dintre noi sa se ridice un om care sa ramana in istorie. Deocamdata, insa, nici o sansa."
Au mai tinut scurte alocutiuni in cinstea Zilei Nationale, P. S. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei, col. Avram Catanici, comandantul batalionului mixt romano maghiar, consilierul judetean Czister Kalman, profesori universitari de la cele doua universitati aradene etc.
Momentul festiv s-a incheiat cu ciocnirea unei cupe de sampanie, in holul palatului.
Manifestarile prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei au debutat, ieri dimineata, la cimitirul Eternitatea cu depuneri de coroane la mormintele corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop si Ioan Suciu. A urmat depunerea de coroane la Crucea Depunere de coroane la crucea martirilor - Virtual Arad News (c)2002 Martirilor, din Parcul Eminescu. Festivitatea a inceput cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti in frunte cu P. S. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. Preasfintia Sa a evocat mai apoi drumul parcurs spre intregirea destinului istoric al neamului nostru. Pe acorduri de cantece patriotice, interpretate de fanfara militara, s-a desfasurat depunerea de coroane la Crucea Martirilor. Rand pe rand, reprezentanti ai Primariei, Prefecturii, Consiliului Judetean, Politiei, Episcopiei, Armatei, directorii institutiilor descentralizate ale statului, Universitatea "Vasile Goldis", presedinti ai formatiunilor politice locale, veterani de razboi, parlamentari aradeni etc, au adus un omagiu eroilor neamului.
Dupa prezentarea onorului, toti cei prezenti s-au deplasat in fata Palatului Administrativ pentru a asista la parada militara. Detasamente de militari ai batalionului mixt si jandarmi au defilat pe tronsonul Hotel Continental - Palat Administrativ. In momentul salutului adresat de catre militari "tribunei" oficiale, copiii de la Palatul Copiilor au dat drumul la zeci de baloane albe, care s-au raspandit in vazduh. Retragerea armatei a fost urmata de spectacolul fanfarelor.

Sorina Ambrus - Adevarul

Faceti click aici pentru a putea urmari un video reportaj de la acest eveniment

  • 1 decembrie  – dupa 84 de ani, la Arad

Se asteapta parada militara - Virtual Arad News (c)2002Desi posturile centrale de televiziune nu au surprins vreun moment in care cineva, din conducerea de la centru, sa aminteasca, macar in treacat, contributia judetului nostru la Marea Unire de la 1918, aradenii nu au parut a avea complexe legate de aceasta – pur si simplu – dovada de (cel putin) ignoranta.
Prefectura, Consiliul Judetean si Primaria Municipiului Arad (au fost de fapt 13 organizatori) au adresat, asadar, un adevarat complex de invitatii tuturor concitadinilor care, intr-un fel sau altul, simt ca vibreaza ceva in forul lor intim atunci cand isi amintesc de uriasul eveniment pecetluit, acum 84 de ani, la Alba Iulia.
Despre Unire s-a vorbit enorm si se va vorbi, poate, la fel de mult. S-a vorbit punctual, angajat politic, cu detasare si condescendenta… cosmopolita, cu lacrimi in ochi – s-a vorbit in fel si chip. Asa e si normal, intr-o societate atat de diversificata… intelectual si etnic, ca si cea ale carei produse suntem.
Manifestarile, pe plan local, dedicate zilei care a fost aleasa, relativ recent, sa fie Ziua Nationala a Romaniei, au inceput vineri la pranz cu o deosebit de sobra sesiune jubiliara de comunicari stiintifice cu participare internationala, si s-au incheiat aseara, tarziu, cu un cat se poate de popular si, mai nou, traditional, foc de artificii.
Nu vom face un expozeu reportericesc legat de "pachetul de actiuni" derulate pe parcursul a fix 60 de ore, asta din simplul fapt ca, la modul ideal, aceste sarbatori trebuie traite de fiecare roman dupa propriul sau plac, conform propriilor conceptii legate de sarbatoare, conform amintirilor, mortilor si viilor sai – iar nu impuse, dupa o organigrama fie ea si genial alcatuita.
Vom spune, pe scurt, ca a fost frumos, desi a plouat – pentru unii, cu conceptii diferite despre vremea frumoasa, a fost cu atat mai frumos cu cat a plouat… Organizatorii au incercat sa ofere spectatorilor patrioti cam tot ce poate cuprinde un "meniu pentru gurmanzii sociofili", pentru adeptii bailor de multime: cultura civica, sport, istorie, muzica, mitologie contemporana, dans, militarie in haine de gala, torte, poezie (in exces!), momente de reculegere, zgomot… unii, din nou, vor zice ca prea mult circ, intr-o tara in care, inca, n-am rezolvat-o cu painea. Amalgamul de evenimente, diluat in acidul tare al sentimentului national, poate, insa, produce rezultate benefice pe termen scurt – ne gandim ca, poate, pe asta mizeaza cei ce descatuseaza asemenea energii colective.
Vom conchide, deci, ca indiferent de cum vor fi fost percepute aceste perfectibile manifestari de bucurie mai degraba etalata de autoritati decat de popor, ar trebui sa fim in consens cand spunem – cronicarul prefera, totusi, tonul soptit – La multi ani, Romanie! Daca se poate, la mai buni…

Lucian Valeriu - Observator

  • De Ziua Nationala, lipovanii si-au amintit de Sever Bocu

Primarul Lipovei - Petru Gherman a omagiat activitatea lui Sever BocuLipovanii au sarbatorit, asa cum se cuvine, la sfarsitul saptamanii trecute, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Febra Zilei Nationale i-a cuprins pe lipovani inca de vineri, cand in sala mare a Consiliului Local a avut loc o manifestare sustinuta de elevii de la unitatile de invatamant din oras. La aceasta au participat primarul localitatii, Petru Gherman, comandantul Garnizoanei Lipova, reprezentanti ai Politiei, cadre didactice, consilieri locali, multi elevi, precum si cetateni ai orasului. Primarul Petru Gherman a facut o scurta trecere in revista a evenimentelor care s-au succedat de-a lungul istoriei si care au relevat dorinta de unitate nationala a romanilor, iar comandantul Garnizoanei din localitate a vorbit despre rolul armatei in realizarea Marii Uniri.
Programul a continuat cu cantece patriotice si poezii pe care elevii lipovani le-au prezentat, mandri, in fata asistentei. Sarbatorirea Zilei Nationale s-a incheiat ieri, cand au avut loc si depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor neamului. Intre acestea, de o atentie deosebita a beneficiat statuia lui Sever Bocu, unul dintre artizanii Marii Uniri.

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Evreii serbeaza Hanuca

In aceste zile si evreii aradeni sarbatoresc HanucaLa sfarsitul saptamanii trecute, evreii din toata lumea au inceput sa serbeze Hanuca (Sarbatoarea Luminilor). Timp de opt zile, membri acestei comunitati sarbatoresc un important eveniment religios iudaic, traditia fiind pastrata in fiecare familie. Punctul central al sarbatorii consta in aprinderea a cate unei lumanari pe zi, in amintirea candelei care a ars timp de opt zile incontinuu, una dintre minunile prezentate de Vechiul Testament, pana cand hanuchia (candelabrul ritual) a fost completata. Ieri, la sinagoga filialei locale a Comunitatii Evreilor din Romania a fost organizata o ceremonie religioasa, la care a participat si prefectul judetului Dan Ungureanu. Hanuca se va incheia duminica, cand, din nou, membrii comunitatii evreiesti vor fi prezenti la sinagoga pentru a aduce cantece de lauda.

C.Titca - Observator

  • Rapidul merge ceas. UTA - Rapid  0 - 2 ( 0 - 0 ) 

Inca un meci pierdut pe teren propriuRapid a trecut peste socul eliminarii din "optimile" Cupei Romaniei si s-a impus lejer la Arad. Liderul n-a avut decat un singur moment de panica in fata ultimei clasate. Camerunezul Njock a ratat ocazia meciului in minutul 2, cand a scapat singur spre poarta giulesteana, dar n-a reusit sa concretizeze, sutand pe langa poarta goala. Dupa ce au primit primul gol, aradenii au iesit mai mult la joc si au facut si mai usoara misiunea oaspetilor, care au punctat decisiv pe contraatac. Echipa gazda a tras un singur sut pe poarta, in minutul 84, prin Ciprian Luca.
Galeria gazdelor, autointitulata "Red Fighters", a protestat fata de rezultatele modeste ale echipei lui Ionut Popa, pastrand o liniste mormantala pe timpul primei reprize ; Arbitrul Marian Salomir a fost primit cu urale de publicul gazda, care a tinut sa-i multumeasca astfel pentru prestatiile de la meciurile cu "Poli" AEK si Astra, ambele castigate de formatia aradeana ;
Suporterii Rapidului s-au contrat cu galeria gazdelor pe tema "Poli" Timisoara. Asta pentru ca aradenii ii considera pe timisoreni dusmani de moarte, iar rapidistii sunt infratiti cu "Commando Viola";
Ionut Popa, antrenorul gazdelor, a spus ca tactica gandita de el a fost ca UTA sa marcheze in primele minute si apoi sa se apere. El a adaugat ca ratarea lui Njock, din debut, i-a dat peste cap toate planurile ; Mircea Rednic a laudat formatia gazda. "UTA nu merita sa fie pe ultimul loc" ; Tehnicianul giulestenilor a mai declarat ca a remarcat doi jucatori de la UTA de care ar avea nevoie in echipa lui. Rednic nu i-a nominalizat insa pe "textilistii" care l-au impresionat; "Puriu" a mai spus ca nu va pleca in acest an de pe banca Rapidului, cu toate ca este atras de posibilitatea sa antreneze in Belgia.

Daniel Contescu - Evenimentul Zilei (Editia de vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]