Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 3 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Incepe recensamantul general agricol - "DATELE RECENSAMANTULUI VOR FI FOLOSITE DOAR IN SCOP STATISTIC"

Interviu cu Florica Grec - directorul Directiei judetene de StatisticaInterviu cu d-na Florica Grec, directorul Directiei judetene de Statistica Arad
- Doamna director, in aceasta saptamana incepe recensamantul agricol, primul recensamant cu caracter general efectuat din 1948 incoace…
- Intr-adevar, Romania organizeaza, dupa 54 de ani, o actiune de o asemenea amploare. Importanta recensamantului de acum este deosebita, deoarece el va permite sa obtinem un tablou exact al caracteristicilor sistemului agricol din Romania, fapt ce va folosi atat pentru fundamentarea politicilor agricole nationale cat si pentru derularea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Recensamantul se desfasoara in perioada 2 decembrie 2002 - 31 ianuarie 2003 si va incepe cu o vizita preliminara a recenzorilor in 2-4 decembrie ( luni, marti si miercuri) pentru a cunoaste sectorul alocat si a comunica persoanelor, pe cat posibil, data cand vor fi recenzate. Mai exact, cei 734 de recenzori din judetul Arad vor trece in cele doua zile pe la fiecare gospodarie, vor face cunostinta cu capul familiei sau cu o alta persoana din familie stabilind, de regula impreuna cu aceasta si momentul cand vor veni pentru inregistrarea datelor. De mentionat ca recenzorii vor lucra si sambata si duminica si au fost instruiti asupra modului de efectuare a recensamantului in general si a modului de completare a formularului in special…
– Un formular consistent, chiar stufos, care are nu mai putin de 14 pagini, in care oamenii vor trebui sa raspunda la 46 de intrebari, iar recenzorii sa consemneze aceste declaratii. In ideea de a informa cat mai exact si complet cititorii, haideti sa ne referim la cateva lucruri simple dar necesar de stiut. Deci, cu ce se legitimeaza recenzorii?
– Cu legitimatie (cu fotografie) si ecuson. Ca element suplimentar, e bine de stiut ca ei vor purta o mapa de culoare neagra cu insemnele recensamantului.
– Ce fel de date vor fi solicitate proprietarului si, mai ales, ce garantie are gospodarul ca de exemplu numarul de animale declarat nu va fi folosit si in alt scop, pentru impozitare sa zicem?
– Categoric, toate datele si informatiile culese cu ocazia recensamantului sunt confidentiale si vor fi utilizate numai in scopuri statistice. Pe de o parte Legea nr. 558/2002 obliga persoanele fizice si conducatorii unitatilor cu statut de persoana juridica sa furnizeze recenzorilor informatii corecte si complete, dar in acelasi timp garanteaza ca aceste date individuale nu vor fi utilizate in alt scop decat cel statistic. Fac chiar un apel la cei care vor fi recenzati sa declare exact situatia din gospodarie, pentru ca nu au nici un motiv sa se teama. Dealtfel, tot potrivit legii, dupa anuntarea rezultatelor finale, toate formularele vor fi distruse, potrivit normelor Arhivelor Nationale.
A inceput recensamantul animalelor– Deci ce informatii vor fi solicitate si ce documente de proprietate trebuie sa prezinte cetateanul?
– In formularul de recensamant vor fi cuprinse informatii de identificare (numele si prenumele, adresa, etc.), modul de utilizare a terenului (suprafata agricola utilizata si cea neutilizata, suprafete impadurite, helestee, lacuri, balti etc.), ingrasaminte si irigatii, efective de animale, masini agricole utilizate, forta de munca utilizata, constructii agricole, activitati neagricole precum si localizarea suprafetelor agricole utilizate si a efectivelor de animale. Inregistrarea tuturor acestor date se efectueaza pe baza liberei declaratii a cetatenilor, prin interviu direct si nu impune prezentarea unor documente justificative. Deci simpla declaratie e suficienta.
– Multi oameni inca nu si-au primit titlul de proprietate, au doar adeverinte. Ce trebuie sa declare acestia?
– Adeverinta confirma dreptul de proprietate, deci omul din punctul nostru de vedere este proprietar, chiar daca nu si-a primit inca titlul de proprietate. Nu intereseaza in mod deosebit proprietatea ci modul de utilizare al terenului.
– Sunt si gospodarii agricole foarte mici, unde omul are doar cativa ari de gradina iar in curte 8-10 gaini. Si acestea vor fi recenzate?
– Da, fiind un recensamant agricol general, el cuprinde toate exploatatiile agricole si gospodariile agricole individuale, indiferent de marimea lor si de productia agricola pe care o realizeaza, atat in mediul rural cat si in cel urban.
– Momentul de referinta in functie de care gospodarul trebuie sa faca declaratiile este ziua in care este efectiv recenzat?
– Nu. Pentru efectivele de animale si constructiile agricole cetateanul trebuie sa declare ceea ce detinea in ziua de 1 decembrie (ora 0,00); pentru modul de utilizare a terenului, ingrasaminte si irigatii, activitati neagricole si agricultura ecologica perioada de referinta este anul agricol 1 octombrie 2001 - 30 septembrie 2002, iar pentru forta de munca in agricultura, masini si utilaje agricole utilizate si vanzari din productie proprie perioada de referinta este ultimele 12 luni (1 decembrie 2001-1 decembrie 2002).
– Cam cat dureaza efectiv interviul si consemnarea declaratiilor de catre recenzor intr-o gospodarie?
– Circa 30 de minute.
– Proprietarul poate refuza sa raspunda la intrebari sau pur si simplu sa refuze participarea la interviu?
– Nu, prin lege este obligat sa participe, amenzile pentru obstructionarea recensamantului ajungand pana la 10 milioane de lei. 
– O ultima intrebare: cand vor fi cunoscute rezultatele finale?
– Primele informatii vor fi date publicitatii la 15 aprilie 2003, datele preliminare in 15 iulie 2003 iar rezultatele definitive in cursul anului 2004.

Mircea Contras - Adevarul

  • In orasul baronului Neuman, evreii sunt pe cale de disparitie

Populatia evreiasca din Arad este imbatranita - sustine Ionel SchlesingerSe stie ca Aradul are multe de datorat comunitatii evreiesti. In devenirea sa europeana, orasul de pe Mures nu ar fi fost acelasi daca in viata sa economica sau culturala nu ar fi intervenit si membri acestei etnii. Practic, pana la finele ultimului razboi mondial, in Arad exista o mare comunitate de evrei. Chiar si acum, la jumatate de secol de la exod, aradenii isi mai aduc aminte de baronul Neuman, cel care a ridicat economia locala. Acum, evreii din toata lumea serbeaza Hanuca. La Arad insa, la aceasta sarbatoare participa din ce in ce mai putine persoane.
Sarbatoarea luminilor
In cultul mozaic, Hanuca este considerata una dintre cele mai mari sarbatori. Practic, este singura sarbatoare vesela a comunitatii evreiesti, membrilor acesteia fiindu-le permis ca in aceasta perioada sa inalte cantece de multumire. Daca ar fi sa gasim un echivalent al sarbatorii in crestinism, acesta ar fi Craciunul. In calendarul Luah, Hanuca simbolizeaza miracolul supravietuirii evreilor prin credinta si speranta. In Vechiul Testament se pomeneste despre victoria evreilor asupra seleucizilor, in secolul al II-lea, i.Hr. Acestia din urma au pangarit Templul din Ierusalim, iar reactia evreilor a fost pe masura. In aceasta perioada tulbure din istoria neamului evreiesc s-a petrecut miracolul luminii, cand Iahve a demonstrat ca este aproape de poporul sau, permitand unei candele sa arda timp de opt zile incontinuu, desi uleiul ajungea doar pentru cateva ore. De aceea, in fiecare zi de Hanuca (sarbatoarea se intinde pe parcursul a opt zile) familiile de evrei aprind in hanuchia (un candelabru ritual cu opt brate) cate o lumanare pe zi, in amintirea miracolului din trecut. In fapt, Hanuca mai este cunoscuta si sub numele de Sarbatoarea Luminilor.
Evrei aradeni la "Sarbatoarea luminilor"Slujba de la sinagoga
Evreii aradeni, atatia cat au mai ramas, au serbat si ei Hanuca. Filiala locala a Comunitatii Evreilor din Romania a organizat duminica o slujba religioasa la sinagoga din sediul institutiei. La manifestare au fost invitati reprezentanti ai celorlalte minoritati etnice din Arad si prefectul judetului, Dan Vasile Ungureanu. Manifestarea s-a desfasurat dupa tot ritualul iudaic, urmand ca Hanuca sa se incheie duminica. "A fost  foarte frumos, sustine Ionel Schlessinger, presedintele organizatiei locale a Comunitatii Evreilor din Romania, mai ales ca am avut multi invitati iar membrii etniei au venit la sinagoga".
In pragul disparitiei
Din pacate, chiar daca Aradul datoreaza multe comunitatii evreiesti, acum roata istoriei s-a pravalit peste acestia, multi dintre evreii aradeni preferand sa paraseasca tara cu cativa zeci de ani in urma. In orasul baronului Neuman traiesc aproape 400 de evrei. Desi inca isi pastreaza datinile nealterate, membri comunitatii calca pragul sinagogii intr-un numar din ce in ce mai mic. "Desi avem aproape 400 de membri, foarte putini dintre ei vin la sinagoga. Comunitatea este foarte imbatranita. Media de varsta bate spre 70 de ani. Acestor oameni le este imposibil sa se deplaseze pana la noi" – sustine Ionel Schlessinger.

Cristian Titca - Observator

  • Romanii mai au sanse la loteria maghiara

Aglomeratie la Vama Nadlac cu romani care spera sa castige la loterieMii de romani au jucat la loteria maghiara atrasi de suma imensa pusa in joc. Ei au urmarit fiecare editie a buletinelor informative a televiziunilor maghiare pentru a afla cine este fericitul castigator. Acum, ca au aflat ca cele zece milioane de euro nu au ajuns in mana nimanui, a reinceput agitatia pentru un bilet de loterie. Sambata si duminica seara, cei ce au jucat au urmarit cu atentie programele unguresti, ignorand chiar si telenovelele spumoase. Acum, castigul s-a marit cu aproape 300 de milioane de forinti. De aproape trei luni nu exista castigator la loteria maghiara. Jocul este extrem de simplu: cinci numere din 90. Specialistii spun ca este relativ greu fara combinatii sa poti sa "cazi" peste varianta cea buna. Numerele iesite castigatoare de aceasta data au fost numere mari, spre deosebire de alte trageri. Faptul ca nu a existat nici un castigator nu a spulberat visele frumoase ale romanilor. Multi tarani din zona de frontiera au plecat inca de dimineata sa-si cumpere bilet de loterie. Unii au recunoscut acest lucru la vama, altii, nu. Un singur lucru era extrem de clar: trebuie jucat ca sa poti castiga. Ionel Sipos este taran. "Am 30 de ani si am o vaca, un cal si 25 de oi. Am familia mea si o duc bine cu cele 20 de hectare de pamant. Acum merg sa iau bilete. Pun unul pe numele meu, unul pe al lui nevasta-mea si doua pe numele soacrei ca-i norocoasa si tot mie imi da banii. Daca castig imi cumpar combina si tractor si arendez pamantul de la tot satul ca sa-l lucrez eu", crede tanarul plecat cu bicicleta spre un bilet de loterie care i-ar putea schimba soarta.  Nu numai taranii din zona de frontiera trec in Ungaria dupa bilete de loterie. Diverse institutii aradene care beneficiaza de carte verde pentru Ungaria au inceput din nou drumurile pentru a cumpara bilete. Se aduna banii pe tabele, se incredinteaza alaturi de numere delegatului, care pleaca in Ungaria dupa biletele norocoase. Directori, parlamentari alaturi de cei care abia-si intind leafa pentru a-si plati facturile, toti sunt cu gandul la cele zece milioane de euro pusi in joc de loteria maghiara. Mai mult, prin Arad se vorbeste ca delegatia premierului Adrian Nastase, prezenta la Budapesta la sfarsitul saptamanii trecute, ar fi jucat la loteria maghiara.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Neudorf

Si la Neudorf a fost introdusa o centrala telefonica digitala - Virtual Arad News (c)2002In data de 28.11.2002 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Neudorf cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Alcatel cu o capacitate instalata de 161 linii telefonice. Lucrarea de inlocuire a inceput in data de 26.11.2002 si a necesitat preluarea directa a abonatilor de pe reteaua veche pe reteaua noua.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala 113 abonati si in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din Neudorf vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
In prezent sunt instalate in judetul Arad 27 de unitati distante ale CTD Alcatel in 19 localitati (9 unitati distante in municipiul Arad si 18 in localitati din judet).
Din data de 01.12.2002, abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Alcatel vor plati factura telefonica la Oficiul Postal din Neudorf, deci incepand cu factura decembrie 2002.
Numerotatia abonatilor din Neudorf este: 457500-457652

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Santana face pasul spre oras. Pregatirile pentru referendum sunt in toi

Centrul localitatii arata a orasel - Virtual Arad News (c)2002Dupa modelul aplicat cu succes la Pecica, si Santana doreste sa dobandeasca statutul de oras, pregatirile in acest sens fiind pe ultima suta de metri. Astfel, consilierii locali au fixat data la care va fi orpnizat referendumul, in urma caruia daca si cetatenii sunt de aceeasi parere comuna ar deveni, prin vointa populara, oras. Consilierii locali au votat in unanimitate pentru organizarea referendumului si doresc, cu totii, emanciparea localitatii, cu toate avantajele care deriva de aici. Nu a fost insa de la inceput aceasta unitate de opinii, o parte a alesilor locali fiind de parere ca ar fi mai bine ca Santana sa ramana comuna.
 Acest lucru a fost recunoscut si de primarul Ioan Ilica. De altfel, acesta ne-a si declarat: "Am gasit pana la urma intelegere la toti consilierii, desi, initial, unii nu doreau ca Santana sa devina oras si au fost cateva discutii. Acum, nu cred ca mai exista vreunul care sa se impotriveasca". Cum consilierii locali sunt alesii comunitatii, deci oamenii in care localnicii au cea mai mare incredere, este greu de crezut ca rezultatul referendumului va fi altfel decat pozitiv. Oricum, pentru a veni in intampinarea celor nehotarati, Consiliul Local si Primaria Santana au intocmit un manifest in care se regasesc, punctat, avantajele care vor deriva pe termen lung din faptul ca localitatea va deveni oras. De asemenea, fapt petrecut si la Pecica, cetatenilor li s-a explicat (si li se mai explica) ca taxele pe terenuri si cladiri, care vor fi mai ridicate daca Santana va deveni oras, sunt fixate la nivel national, nefiind apanajul Consiliului Local. Totusi, pentru a contracara efectul cresterii acestora, Consiliul Local va putea reduce alte taxe, care depind numai si numai de votul consilierilor locali. In rest, investitiile importante nu vor mai ocoli urbea si vor fi infiintate o serie de reprezentante ale institutiilor publice, astfel ca oamenii nu vor mai fi nevoiti, ca pana acum, sa bata drumul pana la Arad. Trecand peste beneficiile de care se va putea bucura localitatea, trebuie spus ca data referendumului a fost fixata pentru 26 ianuarie, iar singurul parlamentar aradean care si-a declarat (pana acum!) sprijinul pentru transformarea comunei in oras a fost Dorel Zavoianu.

Orlando Toader - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]