Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 4 februarie 2002

  • Profesorii isi vor schimba atitudinea fata de  Ministerul Educatiei

Marius Gondor este nemultumit de atitudinea Guvernului...In urma intrunirii la Bucuresti a Biroului Executiv al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si, mai apoi, a Colegiului Liderilor, sindicalistii din domeniu au hotarat sa-si schimbe atitudinea fata de ministerul de resort. Potrivit lui Marius Gondor, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul aradean, prezent si el la Bucuresti, "schimbarea de atitudine fata de MEC se datoreaza, in primul rand, amanarii rezolvarii problemelor majore cu care invatamantul se confrunta. Problema tichetelor de masa si a legii salarizarii bugetarilor, cele mai fierbinti probleme din sector, reprezinta tot atatea bile negre pentru Guvern ". Tichetele de masa nu vor ti cu siguranta acordate in februarie. Desi, Guvernul a hotarat ca acestea sa fie acordaie din fondurile MEC si nu din surse extrabugetare, forma de acordare a tichetelor nu a fost identificata. Saptamana trecuta ar fi trebuit prezentate sursele exacte de finantare, dar acest fapt nu a avut loc. Mai apoi, legea salarizarii bugetarilor, a carei prime doua proiecte au fost respinse (ultimul de sindicalisti), are toate sansele sa nu fie adoptata nici in anul acesta. "Premierul a hotarat ca legea sa nu mai fie adoptata prin ordonanta de urgenta, ci sa fie promovata prin demers parlamentar. Acest lucru va determina, cu siguranta, intarzierea adoptarii legii. Nu cred ca invatamantul si ceilalti salariati bugetari vor beneficia de prevederile actului normativ mai devreme de 2003", a adaugat Marius Gondor. Daca la acestea adaugam si faptul ca, contractul cadru pentru 2002 nu a fost inca semnat, este de inteles de ce sindicatele s-au decis sa declanseze conflictul de munca.

Adriana Barbu - Observator

  • SC Electrica a debransat Aris !

Directorul Aris - Teodor Horga a cerut sprijinul APAPSIn pragul privatizarii, criza de la fabrica de strunguri se adanceste
Desi prefectul interimar Florin Remetan ne-a asigurat ca, in ceea ce priveste SC Aris (amenintata sa ramana fara curent electric) situatia este sub control, inevitabilul s-a produs. Astfel, incepand de vineri, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Arad, la indicatiile clare primite de la SC Electrica Timisoara (careia ii este subordonata) a sistat furnizarea curentului electric catre SC Aris SA. Reamintim cititorilor ca debransarea se datoreaza imposibilitatii fabricii de strunguri de a plati datoriile acumulate in perioada anilor trecuti, care impreuna cu penalitatile si majorarile de intarziere se ridica la peste 10 miliarde de lei. "Eu am fost personal la SC Electrica, azi dimineata (n.r. vineri), impreuna cu liderul de sindicat, Lucian Lagsaghi, si le-am platit 300 de milioane. SC Electrica, insa, ne cere plata a 2,4 miliarde, adica 1,1 miliarde pentru luna decembrie ci 1,3 miliarde pentru ianuarie, conform graficalui de esalonare a datoriilor. Noi nu avem cum sa platim asa sume mari, dar le-am promis ca pentru februarie le vom achita un miliard. Totusi, cei de la Timisoara nu au fost de acord si le-au cerut celor de aici sa ne debranseze, lucru care s-a si intamplat. Pe noi ne-a luat prin surprindere acesta decizie, deoarece am demonstrat ca avem bunavointa sa platim" a spus Teodor Horga, directorul SC Aris SA. Deconectarea SC Aris l-a pus iarasi intr-o situatie sensibila pe prefectul interimar Florin Remetan, care a telefonat, vineri, la Guvern, incercand sa-i convinga pe cei de acolo sa intervina pe langa Ministerul Industriilor pentru a rezolva criza de la Arad. Si Teodor Horga, directorul fabricii, a cerut sprijinul APAPS care, de fapt, este proprietara fabricii si poarta, in prezent, negocieri pentru privatizarea acesteia. In alta ordine de idei, astazi dimineata, muncitorii vor hotari ce masuri de protest vor intreprinde, nefiind exclusa o iesire spontana a acestora in strada.

Orlando Toader - Observator

  • Bunuri confiscate la Nadlac, de 700 de milioane de lei

In Vama Nadlac au fost efectuate confiscari..."Chinezariile" si citricele vor lua drumul depozitelor vamale
Directia Politiei de Frontiera Oradea (DPFO) a intensificat, in ultima perioada, masurile de combatere a contrabandei de bunuri, pe toate directiile care duc spre frontiera, fapt care a facut ca, in decurs de nici 48 de ore, de la toate punctele politiei de frontiera apartinand DPFO sa se confiste, impreuna cu Directiile Vamale, (singurul organ abilitat in acest sens) bunuri in valoare de peste un miliard de lei. Desi nu exista nici un motiv de bucurie pentru judetul Arad, trebuie mentionat faptul ca, din totalul bunurilor intrate ilegal in tara, a fost confiscata, numai la Nadlac, marfa de peste 700 de milioane de lei. 
"Chinezarii"... budapestane 
Asa cum am precizat, cel mai semnificativ caz s-a petrecut joi noaptea, pe directia Arad-Nadlac, unde politistii de frontiera si organele vamale au oprit un autocar cu numar de Arad, apartinand firmei de transport Selena. La control, au fost retinute trei persoane cu domiciliul in Galati, avand asupra lor bunuri in valoare de 700 de milioane de lei. Mr. Vasile Ban, ofiter specialist in cadrul Directiei Politiei de Frontiera Oradea, ne-a declarat ca acestea nu au declarat organelor vamale intreaga marfa, folosindu-se de un procedeu des intalnit in zona de frontiera: "Bunurile au fost trecute prin vama, in cantitati mici, in limitele legale, urmand ca acestea sa fie depozitate in diferite localitati limitrofe punctului de frontiera. Apoi, incarcate in diferite mijloace de transport, sa ia drumul spre diferite localitati din interiorul tarii, spre a fi comercializate. Au fost amendati cu 25 de milioane de lei, fiecare, pentru eludarea legii specifice". Unul dintre cei trei, Ioan Jecheanu, afisand o mina nevinovata, ne spune: "Am cinci copii si 11 nepoti. Ca sa traim, am strans bani de la diferite cunostinte si am facut cumparaturi din Budapesta, de la chinezi (in special confectii), pe care urma sa le vindem in Iugoslavia. Am plaitit 10 milioane de lei pe taxe vamale... "
Citrice... acre
In timp ce ne aflam la Nadlac, un aradean a fost amendat, de asemenea, cu maximum posibil 75 de milioane de lei pentru ca a incercat sa se sustraga controlului vamal. Marfa pe care o transporta intr-o Dacie "papuc", o tona de citrice, constand in kiwi si portocale. "Conform listei de preturi, un kilogram de citrice valoreaza 25 de mii de lei. La un calcul simplu, reiese ca valoarea transportului este de 250 de milioane de lei. In ambele cazuri, bunurile au fost retinute in vama, unde se procedeaza la evaluarea lor de catre echipe mixte, aplicandu-se legislatia vamala, in vigoare. Toate se vor confisca" ne-a declarat mr. Vasile Domut, inlocuitor la comanda Postului Politiei de Frontiera Nadlac si comandantul PPF Bors. 

Dacian Don - Observator

  • Raid cu inspectorii O.J.P.C. Calatorii sunt nevoiti sa suporte mizeria din Autogara Transdara

Autogara a fost controlata de OJPCRecent, O.J.P.C. ( Oficiul pentru Protectia Consumatorului) in colaborare cu A.R.R. (Autoritatea Rutiera Romana) si Politia Arad a organizat un raid pe mijloacele de transport in comun interjudetene, la care a participat si ziarul nostru. S-a urmarit daca firmele de transport au licente si acte in regula, si conditiile de care beneficiaza calatorii.
Parbrizul spart... din cauza drumurilor
E dimineata, ora 8,00. Ajungem in autogara de pe 6 Vanatori. Gasim cateva autobuze parcate, care tocmai se pregatesc sa plece la drum. Ne indreptam spre unul dintre acestea. Este cursa de Sanmartin si apartine de C.T.P. Inspectorii se prezinta si urcam in autobuz pentru a vedea care este "starea de igiena". Soferul autobuzului - Emil Ardelean - prezinta licenta pentru traseu si certificatul de inmatriculare. Aruncam o privire prin autobuz, era destul de curat. Aflam de la sofer ca este igienizat cam o data pe zi. In timp ce vorbea cu conductorul, unul dintre inspectori observa ca parbrizul autobuzului a fost lovit si ca este crapat. Ii atrage atentia: "Aveti grija sa nu cada pe cineva...". La care soferul da vina pe drumurile din judet care, spune el, au fost recent pavate cu piatra. Totul pare in regula, cu exceptia parbrizului. Ne luam la revedere si ne indreptam spre alte "tinte".
Un singur autobuz, in regula
A doua cursa controlata este Minisel-Arad si apartine de Transdara. Gheorghe Horga conducatorul autobuzului ne arata actele, la cererea inspectorilor. Licentele de executie si traseu sunt valabile, dar mizeria care salasluia pe pardoseala autobuzului ne atrage atentia. Soferul motiveaza acest fapt spunand ca nu poate sa faca curat dupa fiecare transport. Soseste in autogara inca un autobuz, proprietatea Transdara. Circula spre Craiva. Ne indreptam spre el rapid. Urcam. Cativa calatori se grabesc sa se aseze pe scaune. Soferul - Ion Manea - arata licentele, certificatul de transport. Par sa fie toate in regula. Inspectorii dau o raita prin autobuz pentru a verifica daca este curat. Nici din acest punct de vedere nu au nimic de reprosat. Este singurul la care nu s-a descoperit nici o neregula. Coboram si mai asteptam cateva minute.
Masina a S.C. Ritorsa Trans, dar actele... pe alta firma
Urmatorul "norocos" este Ardelean Teodor- soferul autubuzului care merge pe ruta Timisoara-Arad-Oradea-Siclau si este proprietatea S.C. Ritorsa Trans. Calatorii urca deja in autobuz si isi iau locurile pe scaune asteptand sa plece. Ii intrebam daca sunt multumiti de conditiile in care circula. Iosif Gurban - unul dintre acestia - ne raspunde: "Nu circul prea des, dar sunt multumit, cu exceptia curateniei." Intre timp, inspectorii O.J.P.C. verifica actele autovehiculului. Si... surpriza! Masina era a societatii S.C. Ritorsa Trans, dar actele apartineau altei firme numita S.C. Magura Autotransport. "Pentru aceasta incalcare a legii amenzile sunt intre 3,2 si 4 milioane lei. Noi vom da maximul!", spune unul dintre inspectori. Dupa o stationare a autobuzului de cateva minute, calatorii isi pierd rabdarea si incep sa strige la inspectori: "Haideti, terminati odata ca vrem si noi sa ajungem la serviciu!" 
Autogara Transdara - miros ingrozitor, boschetari si mizerie
Mai asteptam alte autobuze, dar nu mai apar. 
Probabil, ceilalti soferi au fost anuntati. Inspectorii hotarasc sa intram si in autogara, care a fost, recent, cumparata de Transdara. Cand deschidem usile, ne loveste un damf ingrozitor. In prima sala de asteptare, un boschetar dormea lungit pe calorifer, iar un altul pe o banca. Mizeria este la ea acasa aici. Paianjenii atarnau din tavan, iar mozaicul de pe jos nu a mai vazut apa de ceva timp. Cativa calatori stateau parca cu sila pe bancile mizerabile. Ii intrebam daca sunt multumiti de aceasta sala de asteptare. "Daca nu ar fi frig afara, nu am pune piciorul nici pe scari. Este ingrozitor ce conditii trebuie sa suporti", spune un tanar din Arad, pe nume - Viorel Andras. Mergem spre a doua parte a salii. Este la fel ca in prima, ba chiar mai rau, aici nu este nici macar caldura. Caloriferele sunt bocna. Autogara este pustie, nu gasim pe nimeni cu care sa stam de vorba.
Transdara, amendata cu 20 milioane lei 
Inspectorul O.J.P.C. - Corneliu Tataru - ne spune ca in urma cu aproape o saptamana, Transdara a primit o amenda in valoare de 20 milioane lei pentru o multime de nereguli, dintre care cele mai semnificative sunt: conditiile igienico-sanitare necorespunzatoare si lipsa dotarii cu substante de dezinfectie; alimentarea cu apa pentru grupul sanitar era defecta; nu exista dotarea necesara pentru primirea spre pastrare a bagajelor de mana (aceasta nici dupa ce au mai fost amendati o data); nu exista, nici acum, un sistem de evidentiere a reclamatiilor de la consumatori. Pentru acestea au primit doua amenzi, fiecare in valoare de 10 milioane lei. "Situatia nu s-a imbunatatit aproape deloc nici acum. Nici macar sursa de apa potabila pentru calatori nu exista", ne mai spune inspectorul Tataru.

Nadia Bodran - Adevarul

  •  La Arad, taximetristii aleg gazul lichefiat ...

Taximetristii se plang de concurenta ilegalaTaximetristii din Arad se plang de concurenta ilegala a firmelor pirat. Acestea afiseaza tablite cu nume asemanatoare firmelor consacrate, pacalind astfel clientii, in special in zona garii si a pietei Avram Iancu. Numeroasele sesizari facute la Politie si la Oficiul pentru Protectia Consumatorului au generat controale printre taximetristi, dar prea putine dintre ele s-au soldat cu sanctionarea "piratilor". Oficialii spun ca numai populatia se poate apara impotriva acestora, prin luarea unor masuri de precautie in momentul in care urca in masina. "Este prea tarziu sa te razgandesti cand motorul a fost pornit. Am auzit ca unii pirati practica un tarif de pornire de 50.000, chiar de 100.000 de lei. E jecmanire curata, de care omul neatent nu are cum se feri", ne-a declarat unul dintre taximetristii care lucreaza legal. Problema este ca taximetristii care imita numele firmelor nu pot fi trasi la raspundere, pentru ca lucreaza legal, inregistrandu-si numele societatii la Directia Financiara si platind impozit. In cazul lor, nu se poate vorbi nici de concurenta neloiala, pentru ca, in timp ce toate firmele de taximetrie din Arad practica tariful unic de 4500 lei/km, "piratii" cer de cel putin cinci-sase ori mai mult, dar s-au intalnit si cazuri cand pentru un drum de doi kilometri clientul a trebuit sa plateasca 250.000 de lei. Marea problema a soferilor care isi castiga existenta din aceasta activitate o reprezinta pretul carburantului. Pentru a-l contracara, mai mult de jumatate dintre taximetristi si-au montat pe masini instalatii de gaz lichefiat. Ei spun ca acestea nu pericliteaza viata clientilor, pentru ca sunt instalatii omologate si puse in functiune de specialisti. "Acestea nu se folosesc numai de taximetristi, ci si de multe societati care doresc sa faca o economie substantiala la pretul carburantului. Investitia initiala este mare, dar se amortizeaza in timp. Daca punem in balanta si faptul ca gazul lichefiat este mult mai ecologic, este indiscutabil ca alegerea este potrivita", sustin taximetristii.

Adina Cosa - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]