Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 4 mai 2002

  • Sarbatoarea Sfintelor Pasti pe Valea Muresului

Toaca bate si pe Valea Muresului - Virtual Arad News (c)2002Sarbatorirea marelui praznic al Invierii Domnului se face cu mult fast, cu multa ardoare, cu multa demnitate si cu deplina bucurie sufleteasca. Un vechi tropar bisericesc spune: "Cati in Cristos v-ati botezat, in Cristos v-ati si imbracat". Orice crestin l-a auzit si orice crestin ii cunoaste deosebita si profunda semnificatie. In rezumat, ea s-ar traduce astfel: botezandu-te crestin vei purta hainele credintei tale usoare sau grele pana cand Domnul te va chema la El. Pe Valea Muresului, ca si pretutindeni, pregatirea marelui praznic incepe odata cu deschiderea Postului de 40 de zile. Atunci incepe infranarea indestularii prea mari a pantecului cu mancari grele si de nuante nepostuare. Gospodinele incep pregatirile de Pasti printr-o oranduiala exemplara in intreaga casa, iar gospodarii in intreaga ograda strabuna. Cu doua saptamani inainte, hotarasc ce vor face de Pasti, hotarasc ce vor da de pomana mortilor si ce vor duce la biserica. Intrarea in Saptamana Mare prezinta mai multe aspecte: Spovedania si Impartasirea in cadrul bisericii. Primele sunt femeile batrane, mai putin barbatii, apoi copiii si tineretul scolar. Participarea la Deniile ce se fac bisaptamanal aduc in biserica batrani dar si tineret precum si elevi. In Joia Mare cimitirele satelor sunt viu luminate pentru ca fiecare isi aminteste de cei pe care i-a pierdut. In tot timpul Postului se aude peste satele Vaii Muresului sunetul toacei din-lemn de paltin. Invierea Domnului incepe la ora 24, cand preotul iese din altar invitand oamenii sa ia lumina. In vremea copilariei mele, Invierea se vestea si prin bubuitul treascurilor aflate in ograda bisericii. Prima zi de Pasti, oamenii curg valuri, valuri spre Casa Domnului primind la sfarsit painea Pastelui sfintita in timpul slujbei de Inviere. In familie, o masa imbelsugata se asterne, predominand carnea de miel sau ied, prajituri si toate cele bune. In satul dintre dealuri unde m-am nascut, in dupa-amiaza primei zile se juca marele meci de fotbal Faget contra Savarsin. Am participat cel putin la 15 din aceste intalniri. A doua zi de Pasti are loc o sarbatoare populara urmata de traditionala hora a satului si unde se pun la cale viitoarele cununii. Ultima zi de Pasti este dedicata tot celor plecati dintre noi, prin iesire la cimitir. Oamenii se saluta cu traditionalul "Cristos a inviat!", iar copiii ciocnesc oua rosii, bucurandu-se de Lumina Pastelui si sperand in mai bine.

Prof. Septimius Pacurariu - Adevarul

  • Dupa 1 mai Aradul se muta la Strandul Neptun

Strandul Neptun loc preferat de destindere al aradenilor - Virtual Arad News (c)2002Inca de la primele ore ale diminetii de 1 mai, agitatia de pe soselele orasului a demonstrat ca ne aflam intr-o zi libera. Oamenii s-au trezit dis de dimineata si dupa ce au facut ultimele pregatiri si cumparaturi au luat cu asalt strandul Neptun si padurile de la marginea orasului. Profitand de faptul ca era o zi nelucratoare, oamenii au ales sa se relaxeze, pret, de cateva ore, la aer curat, in mijlocul naturii. Deschiderea oficiala a strandului Neptun a trecut aproape neobservata, doar concertul de seara reusind sa trezeasca spiritele si sa plaseze totul intr-o atmosfera de sarbatoare. Asta, pentru ca aradenii au mai fost la strand si inainte de deschidere, fiecare zi calduroasa, dandu-le un bun prilej pentru a se opri la o terasa sau la casutele inchiriate. Orasul nu a fost deloc asaltat de 1 mai. Pana si partidele politice au renuntat la traditionalele festivisme, cu ocazia carora nu aveau ocazia decat sa-si faca, oarecum, publicitate in mass-media. Astfel ca, majoritatea aradenilor s-au simtit de 1 Mai ca intr-o zi calduroasa de duminica, zi in care nu s-a prea intamplat nimic. Cei mai fericifi in aceasta zi, putem spune ca au fost proprietarii teraselor de la strand, care au inceput sezonul cu dreptul. Asta, pentru ca, vanzarile au mers din plin, la orele amiezii, cu greu daca mai gaseai loc la una din terasele special amenajate. Pana seara, oamenii au facut plaja, cei mai caldurosi si curajosi au facut chiar si baie, iar altii au preferat sa stea la un "pahar de vorbe" si sa treaca in revista evenimentele saptamanii. Concertul de seara, organizat si cu ocazia deschiderii Strandului si cu ocazia debutului Zilelor Primaverii aradene a reusit si adune multa lume in fata scenei amenajata in interiorul strandului, prestatia artistilor reusind sa se ridice la nivelul publicului care a urmarit-o. Singurul care a reusit sa emotioneze a fost focul de artificii, care, ca de fiecare data a fost de nivel occidental, putand fi observat si din centrul orasului. Aradenii care au preferat sa se destinda la aer curat au poposit, cu mic cu mare la padurea Ceala. Aici au pregatit gratare, mici si au baut bere, spre dupa amiaza, cand toata lumea s-a retras spre case, mizeria care a ramas fiind foarte greu de imaginat. Una peste alta, ceea ce a caracterizat ziua de 1 Mai a fost linistea. Aradenii, obositi dupa zile truditoare de munca s-au retras linistiti la umbra, si au povestit toata ziua despre te miri ce. Putem spune ca daca nu era organizat concertul de la Strand, ziua ce altadata era sarbatorita la maxim, putea sa treaca neobservata.

Paula Bulzan - Occident

  • Gulyas, muzica si voie buna

Prepararea Gulyasului necesita multa pricepereAceasta a fost atmosfera la Arad unde comunitatea maghiarilor sub conducerea viceprimarului Levente Bognar a organizat sarbatoarea lunii mai, o traditie pe care au reluat-o dupa mai bine de 50 de ani. Zeci de bucatari s-au intrecut pentru a dovedi ca stiu sa prepare cel mai gulyas la ceaun. Sute de aradeni s-au adunat in campingul Subcetate. La start s-au aliniat peste douazeci de echipe din toate cartierele, dar si din patria gulyasului Ungaria,  Toti bucatarii au ravnit la premiul cel mare - o cupa - dar mai ales la o lingura de lemn veche de peste jumatate de secol, despre care se spune ca asigura reusita celui mai picant si mai gustos gulyas. Din juriul care a acordat trofeul pentru cel mai bun bucatar a facut parte si prefectul Dan Ungureanu, care nu a ezitat sa deguste preparatele. Desi au folosit aceleasi ingrediente, fiecare bucatar a avut secretul sau. Dupa succesul inregistrat, organizatorii vor ca de acum inainte sa se intalneasca in fiecare an, pentru a prepara cel mai bun gulyas la ceaun, iar reusita din acest an este o garantie pentru urmatoarele intreceri culinare. In paralel cu concursul de gatit au avut loc palpitante intreceri de fotbal si volei, cu participarea unor reprezentanti ai minoritatii maghiare din Arad.

  • La sapat de ceapa si muls de vaci unguresti

Zilnic autocarele transporta in Ungaria romani care cauta de lucruDin Statia CFR Arad, in fiecare noapte pleaca spre diverse destinatii din Ungaria cateva zeci de microbuze, autobuze si autocare. Nici unul nu are ore fixe de plecare, totul depinde de cat de repede s-a umplut mijlocul de transport. Se cunosc firmele care au relatii la vama, care ofera servicii mai bune, care te duc pana in bazar si ai caror ghizi iti dau un minim ajutor pentru a te descurca la fata locului. "Turistii" care vin cu trenul de noapte de la Bucuresti dau telefon sa li se retina locuri pentru ca trenul lor are intarziere. Multi din cei care pleaca sunt tineri. Ei spun ca nu au nici o sansa sa-si gaseasca un loc de munca in Romania si pleaca in tara vecina. Trei baieti din judetul Suceava asteapta sa plece. "Nu aveam noi prea multa scoala, ca nu ne-a dat nimeni la invatatura, dar avem un var care sta de cateva luni in Ungaria si ne-a scris ca, daca vrem sa castigam un ban, sa mergem si noi. Sapam ceapa si ingrijim vacile. El a nimerit bine si a trimis si ceva bani acasa", spune Florin Anitei, unul dintre cei care vor ingriji vacile unguresti si vor sapa la ceapa. Tinerii sint putini speriati ca stiu doar cateva cuvinte in limba maghiara, dar se bazeaza pe varul lor, care ii va ajuta. Spera sa faca niste bani in Ungaria si apoi sa plece mai departe, spre Spania sau Italia, unde au auzit ei ca, pentru munci brute, se castiga foarte bine. Tatal unuia dintre ei le-a spus ca daca in cateva luni de munca in Ungaria castiga bani pentru o vaca-doua si un cal, sa vina acasa, ca se vor descurca mult mai bine.

Sorin Trocan - Editia de Vest - Evenimentul Zilei

  • Mutarea Aeroclubului din Arad la Horia, sub semnul incertitudinii

Aeroclubul va trebui sa-si mute sediulPeste  o suta de sateni din Horia sunt suparati ca primarul vrea sa amenajeze un aerodrom chiar in apropiere de casele lor. Acesta urmeaza afi construit pe pasunea de la marginea satului de catre un aeroclub din Arad, care va administra terenul. Primarul sustine insa initiativa clubului si spune ca va impusca doi iepuri dintr-un foc, pentru ca astfel va rezlva si problema gunoaielor de la margina satului. Satenii spun ca nu au fost intrebati daca sunt de acord cu amenajarea aerodromului. Ei se tem pentru locuinte si spun ca animalele vor ramane fara pasune. Primarul comunei Vladimirescu, de care apartine satul Horia si reprezentantii clubului Charlie Bravo Arad sunt insa de alta parere : "In primul rand, dupa informatiile mele, Aeroclubul a functionat pe terenul Aeroportului din Arad, iar in urma extinderii acestui aeroport, acestia au solicitat un alt teren, si sau orientat asupra terenului din localitatea Horia, la iesirea spre Siria pe partea stanga, deoarece acest teren a mai fost folosit pentru Aviatia Utilitara. La ora actuala,  aici sunt depozitate mormane de gunoaie. Ne-am gandit ca dand in administrare acel teren de 1000 de metri patrati, pentru acest aeroclub se poate rezolva problema existentei gunoaielor de pe acest teren" a conchis primarul comunei Vladimirescu.
Tinand cont de nemultumirea localnicilor primarul a amanat, pentru moment, luarea vreunei decizii. Satenii asteapta acum urmatoarea sedinta de consiliu, cand se va discuta din nou acest proiect. Ei sunt insa hotarati sa nu cedeze nici o palma de pasune, si promit ca daca nu sunt luati in seama, vor apela la forurile internationale.

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 3 mai - 9 mai 2002 Recuperatorul - (SUA)
Muresul 3 mai - 9 mai 2002 15 minute - (SUA)
Arta 3 mai - 9 mai 2002 - Sala A Cod de acces - (SUA)
Arta 3 mai - 9 mai 2002 - Sala B Manechinul - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]