Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti,  4 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.
  • Curba fatala

Intr-un groaznic accident si-au pierdut viata cinci tineriCinci tineri au decedat intr-un accident de circulatie
Duminica seara, in jurul orei 19, in apropierea localitatii Sambateni, 5 tineri au decedat in urma unui accident de circulatie, ca urmare a pierderii controlului asupra masinii, la intrarea intr-o curba. Pe soseaua Arad - Deva se produc des accidente grave de circulatie. Politistii spun ca si de aceasta data cauza principala a fost viteza excesiva, pe care majoritatea soferilor o practica in zona Vaii Muresului, datorita caii de rulaj, care se afla intr-o stare foarte buna. Vinovat, dupa toate informatiile, pare a fi soferul masinii in care tinerii se aflau. Mr. Aurel Cherechean, seful Serviciului Politie Rutiera Arad, spune ca "e cel mai grav accident petrecut pe raza judetului in ultimii trei ani". Soferul tirului a intrat in stare de soc, dar a supravietuit accidentului.
Cristinel Fercal, de 19 ani, Valentin Oaida, de 20 de ani, Danut Varciu, de 22 de ani, Dan Covasantan, de 19 ani, se deplasau de la Mandruloc spre Sambateni, unde doreau sa-si intalneasca niste rude si nu se aflau pentru prima data in masina condusa de Alin Cioara (19 ani). Cei cinci prieteni au mai parcurs distante scurte cu masina tatalui acestuia. Tot despre o bucata scurta de drum a fost vorba si de data aceasta, doar ca excursia s-a sfarsit tragic. Conditiile meteorologice nefavorabile, carosabilul umed, ora la care vizibilitatea este redusa, la care se adauga lipsa de experienta a soferului (Alin isi luase permisul de conducere in urma cu doar doua saptamani) au contribuit la producerea accidentului. Intre localitatile Cicir si Sambateni, Alin Cioara a pierdut controlul asupra volanului si a intrat pe contrasens. Pe directia opusa de mers circula regulamentar Scarlat Scarlat, din Pitesti, la volanul unui autotren cu remorca, ce transporta autoturisme. In urma impactului, Dacia a ajuns sub TIR, iar pasagerii au murit pe loc. Circulatia rutiera in zona a fost blocata pentru o buna perioada de timp. Pe langa cele doua autovehicule implicate in impact, in urma acestuia, pe sosea au ajuns si doua din cele sase autoturisme transportate de TIR, care au cazut de pe platforma. Descarcerarea celor cei cinci tineri a fost anevoioasa. A fost adusa o macara, cu care s-a ridicat autotrenul, iar mai apoi s-a trecut la eliberarea corpurilor celor cinci dintre resturile masinii. Politistii, lucratorii de la serviciul de descarcerare si localnicii s-au chinuit mai multe ore sa-i scoata pe tineri din Dacie si sa elibereze soseaua. Practic, tinerii erau de nerecunoscut, imaginea socandu-i atat pe pompierii care au participat la operatiune, cat si pe soferul tirului. Scarlat Scarlat este in afara oricarui pericol, fiind doar in star de soc. Parintii victimelor au spus insa ca este vina soferului de tir, care circula cu viteza mare, dar in apararea acestuia a sarit un conducator auto care se afla cu masina in spatele autotrenului in momentul accidentului, spunand ca tirul nu avea decat 60-70 km/ora viteza de rulaj. Circulatia a fost oprita periodic pe portiunea Paulis - Siria. Autoturismele mici a reusit sa treaca pe langa carosabil, pe spatiul verde. "Au fost doua etape de circa 30 de minute, cand nu s-a circulat, si una de ora. Aceasta pentru ca a fost nevoie de interventia unor macarale care sa scoata masina de sub tir", spune Seful Serviciului Politie Rutiera Arad, mr. Aurel Cherechean. 

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • Cu ocazia implinirii a 130 de ani de la sfintirea bisericii, in Batania a avut loc o intilnire la nivel inalt intre reprezentanti ai guvernului maghiar si roman

Episcopul Aradului si cel al romanilor din Batania au oficiat o liturghie arhiereascaRomanii din Ungaria au sarbatorit, sambata, implinirea a 130 ani de la sfintirea Bisericii Ortodoxe romanesti din Batania, alaturi de reprezentanti ai guvernului maghiar si roman care au participat la prima intilnire la acest nivel dupa alegerile din Ungaria. Biserica cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Batania a fost sfintita in 1872. Manifestarea de sambata a fost organizata de Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria - al carei presedinte, Traian Cresta, este nascut in Batania - de Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria si de Centrul Cultural Judetean din cadrul Consiliului Judetean Arad. PS Timotei, episcopul Aradului si PS Sofronie, episcopul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, au oficiat o Sfanta Liturghie Arhiereasca in vechea biserica. Pana in momentul in care si-au construit propriul lacas de cult, romanii din aceasta localitate s-au rugat impreuna cu sarbii in biserica ortodoxa sarbeasca din Batania. Dupa ce a fost construita biserica ortodoxa romaneasca, cele doua parohii ortodoxe, romana si sarbeasca, s-au despartit administrativ, insa s-au ajutat de-a lungul anilor cand una sau alta din biserici era in reparatie.
Intilnire la nivel inalt
Profitind de prezenta celor doua delegatii, romane si maghiare, la serbarile dedicate implinirii a 130 ani de la sfintirea Bisericii Ortodoxe romanesti din Batania, Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor, a mediat intilnirea dintre reprezentantul Guvernului Ungariei, Benedek Fulop, si o delegatie romaneasca, in frunte cu Cristian Niculescu, secretar de stat in MAE. A fost, de altfel, prima intalnire la acest nivel dintre Guvernul Romaniei si noul guvern maghiar. Benedek Fulop, secretar de stat in Ministerul Agriculturii din Ungaria si consilier al premierului ungar, a adus asigurari ca noul guvern de la Budapesta nu are nici o intentie de a anula vreun acord international semnat anterior. Dezvoltarea comunitatilor, ca punte de legatura intre Romania si Ungaria, va sta in atentia noului guvern maghiar, iar Ungaria a promis sprijin Romaniei in cursa pentru NATO. Cele doua parti au convenit sa continue colaborarea pentru realizarea integrarii in structurile europene, chiar daca Ungaria va fi invitata sa adere la UE inaintea Romaniei. Radacinile romanesti ale familiei premierului Medgyessy fac ca, pentru domnia sa, relatia Ungariei cu Romania sa fie de extrema importanta, a asigurat Benedek Fulop. Deputatul ungar Karsai Jozsef, prezent la intalnire, a precizat ca se doreste stoparea fenomenului asimilarii comunitatii romanesti din Ungaria, fiind avute in vedere dezvoltarea scolii in limba romana, in scoli separate, pastrarea traditiilor si accesul la credinta comunitatii romanesti. Intalnirea, la care au mai participat Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Budapesta, Romeo Sandulescu, director in Directia pentru Romanii din Vecinatati, si Dan Ungureanu, prefectul Aradului, a fost considerata deosebit de utila, cele doua parti angajandu-se sa transmita celor doua guverne concluziile discutiilor de la Batania. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Taximetristii "pirat" sunt vanati de autoritati

Taximetristii incorecti sunt vanati de autoritati...De foarte multe ori, s-a pus problema eliminarii taximetristilor care practica aceasta meserie fara a fi in regula din punct de vedere legal. Astfel, Sindicatul Taximetristilor va schimba actualele colante cu altele noi. Spre deosebire de cele vechi, acestea au elemente de siguranta astfel incat nu vor mai putea fi falsificate. "Noile colante vor fi distribuite taximetristilor in urmatoarele doua saptamani si vor avea mai multe elemente de siguranta decat cele vechi. Pe fiecare colant este imprimat numarul licentei de transport. In acest fel, taximetristii ilegali vor putea fi mai usor de depistat"- a declarat liderul Sindicatului Taximetristilor, Daniel Tomuta. In alta ordine de idei, autoritatile locale au demarat o serie de controale de identificare a taximetristilor "cu probleme". Conform hotararii CLM, taximetristii care practica aceasta meserie fara sa fie inscrisi la una din cele zece firme de taxi sunt obligati sa aiba lipit pe masina un abtibild pe care sa fie imprimata litera "P"- de la particular. Aceasta hotarare a fost luata pentru a fi eliminati cei care imitau diferite firme de taximetrie. "Ne bucuram foarte mult ca in sfarsit s-a luat aceasta decizie prin care taximetristii de tip pirat nu vor mai exista"- a mai spus Daniel Tomuta. Amenda prevazuta pentru incalcarea acestei hotarari este intre 8 si 20 de milioane de lei.

Simona Valan - Agenda zilei

  • CET pe lignit e cea mai poluata zona din judet

CET-ul este o zona poluanta pentru Arad - Virtual Arad News (c)2002Directorul Inspectoratului de Protectiei a Mediului Arad, Mihai Covic a declarat ca cea mai poluata zona a judetului este cea din imprejurimile Centralei Electro-Termice care functioneaza pe baza pe lignit. Solutia pentru dezafectarea zonei ar fi umectarea permanenta a paturii de carbune, dar costul unui mc.de apa e de 7000 lei, si in aceste conditii conducerea unitatii se roaga sa ploua, ca sa faca economii a subliniat directorul. In opinia sa un alt focar periculos il reprezinta zona fostului Combinat Chimic, din cauza rezidurilor; pe alocuri, masuratorile au relevat depasiri de peste 20 de ori a valorilor admise. Din fericire, panza freatica infectata nu mai inainteaza spre puturile de apa potabila din Horia, de unde se alimenteaza intregul municipiu. Acest lucru a fost confirmat de masuratorile de la cele 28 de puturi de control. Substantele infiltrate in pamant in imprejurimile combinatului se vor neutraliza abia peste 30-40 de ani. In municipiu, cel mai important focar de infectie este groapa de gunoi, care este total in afara normelor de protectie a mediului.

Andrei Ando - Occident

  • Zile decisive pentru UTA

UTA discuta la Prefectura despre viitor...Initiative exista, concretizarea lipseste
Ieri, la orele pranzului, in sala rotunda a Prefecturii a avut loc o conferinta de presa, cu participarea redactorilor sportivi aradeni, a conducerii clubului UTA, dar si a oficialitatilor locale. Pe langa dl. Dan Ungureanu - prefectul judetului, dl. Emanoil Voicu - viceprimarul Aradului si dl. Pavel Cristea - reprezentanful A.P.A.P.S.-ului, de la clubul fanion al orasului au participat: Marin Lupas - presedinte, Ioan Ienciu - vicepresedinte, Ionut Popa - antrenor si Ioan Kocsis- Josan - consilier juridic. Scopul intalnirii nu putea fi altul decat implicarea tuturor factorilor de raspundere in destinele clubului FC UTA.
"M-am convins de seriozitatea conducatorilor clubului UTA, m-am edificat asupra problemelor existente acolo si afirm cu toata responsabilitatea ca a sosit momentul sa demaram actiunea de ajutorare a mandriei noastre, a tuturor aradenilor, echipa UTA" - asa ne-a intampinat prefectul Dan Ungureanu. Presedintele Marin Lupas a dat un "verdict" dur, dar cinstit: "Sunt zile decisive pentru existenta clubului. In termen de 10 zile trebuie sa rezolvam trei probleme esentiale..."
Concret, este vorba de: gasirea unui inlocuitor pentru Angelo Gandolfi, care sa continue finantarea clubului;
2. reamenajarea stadionului, cu termen pana la 1 august a.c.;
3. rezolvarea urgenta a unor surse financiare, pentru a demara tratativele cu unii jucatori pe care antrenorul Ionut Popa ii doreste in lotul pentru Divizia A. Apoi s-au trecut in revista tot felul de initiative, una mai frumoasa ca alta, fara insa a se concretiza ceva. Si cum la ora actuala - vorba d-lui Ienciu - timpul e cel mai mare dusman al UTA-ei, toate aceste idei aducatoare de bani pentru "Batrana Doamna", daca nu vor fi puse in practica in cel mai scurt timp, va fi prea tarziu si ne vom trezi ca, pe 17 august (ziua primei etape a Diviziei A) vom fi - UTA, evident - a nimanui, mai rau ca UMT-ul de azi.
 Dl. Dan Ungureanu - prefectul judetului viseaza frumos, cand spune ca se vor vinde 10.000 de abonamente - el va face primul pas achizitionand doua bucati -, ori cand e convins ca in 30 de zile stadionul poate fi pus la punct. Teoretic, toate aceste lucruri pot fi posibile, inclusiv povestea cu strandul ce ar urma sa intre intr-o asociere prin participatiune cu clubul UTA, ori cu instituitrea unei taxe de sport, prin hotarare C.L.M. Arad (daca onor consilierii isi dau acordul), dar, de la vorbe la lucruri palpabile e un drum lung, adeseori presarat cu "surprize" neplacute. Daca la inceputul discutiilor dl. Voicu avea o nelamurire: De ce o firma ca Darimex sponsorizeaza Gloria Bistrita si nu pe UTA?, spre final a spus: "Eu sunt un tip gata lamurit..."
 Zau, ca nu mai intelegem nimic. Asa cum, nu pricepem, cum de numai o parte a consilierilor sunt de vina, ca, vezi Doamne, nu au venit cu un proiect de hotarare de ajutorare a UTA-ei. Dar, dumnealui, ca ales al Aradului ce a facut concret pentru un simbol, ca UTA?
Cert este ca miercuri poate fi o zi decisiva, in ce priveste viitorul UTA-ei. Atunci oficialitatile Aradului se vor intalni, in prima faza cu constructorii aradeni (pentru stadion) si mai apoi cu oamenii de afaceri din judet.
 Prefectul Dan Ungureanu crede ca "umbland" la sentimente si la mandria lor ii va capacita sa ajute intr-un fel sau altul echipa fanion a Aradului, lucru cu care suntem intrutotul de acord. Cu alte amanunte de la aceasta intalnire presa-F.C. UTA-oficialitati locale (apropo, parca a lipsit reprezentantul Consiliuiui Judetean...) vom reveni in zilele urmatoare. Zile care se anunta decisive pentru UTA.

Daniel Scridon - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]