Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 4 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • O veste buna de la premierul Adrian Nastase. Cetatea Aradului va intra in circuitul civil

Cetatea Aradului va intra in circuitul civilPremierul Adrian Nastase a declarat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca Guvernul a aprobat mutarea cazarmii din Cetatea Aradului, aratand ca "autoritatile locale din Arad se vor putea ocupa, in perioada urmatoare, de refacerea acestei cetati medievale, unica in Romania si de introducerea ei in circuitul turistic". Nastase a apreciat ca acest lucru nu se poate face imediat, deoarece la Cetatea Aradului exista o baza militara importanta, cu depozite importante, fiind necesare diverse operatiuni de transfer. "Va trebui ca autoritatile locale sa sprijine inclusiv financiar, vom incerca si noi sa sprijinim acesta operatiune de transfer, astfel incat armata sa nu sufere prin operatiunea pe care am convenit-o. Urmeaza, insa, ca, in final, aceasta decizie sa fie validata de CSAT, marti", a precizat premierul.
Adrian Nastase a apreciat ca este important ca s-a facut un prim pas, pe aceasta tema. "Nu are rost sa tinem o unitate militara, chiar daca este importanta - batalionul romano-maghiar in plin centrul orasului, cu riscurile respective, de altfel, in conditiile in care este foarte multa munitie acolo", a explicat Nastase. El a aratat ca, pe de alta parte, orasul va putea sa castige foarte mult printr-o reamenajare a Cetatii.
Vestea a fost primita cu deosebita satisfactie de prefectul Aradului, care a si pledat, de altfel, pentru realizarea acestui obiectiv.
Dumitru Nica, seful de cabinet al prefectului Dan Ungureanu, la sfarsitul videoconferintei ne-a declarat: "Domnul prefect a sustinut acest proiect inca de la instalarea sa in functie, astfel incat nu putem decat sa ne bucuram vazand ca el a capatat finalitate. Daca ideea a prins la Bucuresti, inseamna ca argumentele noastre privind necesitatea trecerii Cetatii Aradului in circuitul civil au fost cat se poate de solide si apreciate ca atare."

Eugenia Bardas - Adevarul

  • O solie prieteneasca din Germania ne propune fratia

Reprezentantii svabilor banateni la Prefectura AradPresedintele Asociatiei Svabilor Banateni din Germania, Bernhard Krastl si-a inceput marti vizita in Arad, cu o intalnire la Prefectura la care au luat parte prefectul judetului nostru, Dan Ungureanu, impreuna cu doi dintre consilierii sai Dumitru Nica si Radu Balanean si reprezentanti ai presei locale. A fost o intalnire neprotocolara, mai degraba prieteneasca decat oficiala, mai ales ca la fel a fost si precedenta intalnire la acest nivel, ce a avut loc la Ulm in urma cu o luna, cu ocazia Balului svabilor banateni din Germania.
De altfel, in acest ton prietenesc a si rostit prefectul Dan Ungureanu fraza de prezentare a oaspetilor: "Pe noi ne onoreaza prezenta domnului Krastl si a sotiei sale Suzane, pentru ca dumnealor au de multa vreme activitate in Romania si mai ales pentru ca aceasta prezenta se inscrie in ceea ce este normal si firesc, adica sa ne intalnim cat mai des".
La randul sau, dl. Krastl a catalogat vizita ca fiind semi-oficiala, prilejuita in principal de aniversarea a zece ani de la infiintarea Caminului de batrani din Santana aflat in ingrijirea unei fundatii ce tine de Asociatia condusa de dl Krastl, din fonduri asigurate de Ministerul de Interne de la Bohn, ceremonie ce va avea loc sambata. In acelasi timp insa, dl Krasl - care, asa cum am mai amintit si cu alte ocazii, este originar din Zabrani va folosi acest prilej pentru a incerca sa realizeze infratirea amintitei comune cu "sora" sa germana, Furth am Oderwald, dar si integrarea scolii din Zabrani (care ar trebui sa poarte numele unui fiu de seama al comunei, Adam Muller Guttenbrun) intr-un "triunghi" fratesc, impreuna cu scolile din Mosbach si Furth am Oderwald.
Au mai fost incercari de a realiza aceste infratiri, care insa s-au lovit de neasteptata si inexplicabila opozitie a primarului de Zabrani, Alexandru Siminaica.
Ce-i "mana in lupta" pe primarul Siminaica nu se stie, dupa cum, probabil nici dumnealui nu stie ca legaturile dintre cele doua comune "surori" dateaza inca din anul 1936, ca sa nu mai spunem din doi in doi ani, la Furth am Oderwald se intalnesc toti svabii zabrineni.
"Ar fi bine ca si domnul primar Siminaica sa inteleaga ca trebuie sa depasim orgolille sl retinerile, si sa facem administratie, adica, ceea ce trebuie", a spus prefectul Ungureanu pe un ton care lasa deschisa portita realizarii doritei intelegeri. In cadrul acestei intalniri, dl. Krastl a raspuns cu amabilitate multor intrebari ce i-au fost adresate, despre care insa vom avea ocazia sa relatam in zilele ce urmeaza.

Valer Marginean - Observator

  • Centrul social pentru rromi, in proces de extindere

Directoarea Nagy Etelka este preocupata de situatia rromilor40 de copii rromi scolarizati in prezent
Deschis de cateva luni de zile, de servicile centrului beneficiaza, la ora actuala, un numar de 40 de copii romi, care nu sunt abandonati, ci provin din familii nevoiase. 
Selectia copiilor care jung la centru se face in baza unei anchete sociale, tinandu-se cont si de informatiile furnizate de invatatorii copiilor, acolo unde este cazul. 
De la directorul general al Directiei de Asistenta Comunitara, Nagy Etelca, aflam ca majoritatea copiilor au fost selectati de la Scoala Generala nr. 2. "Avem o grupa pregatitoare, unde intra copii cu varste intre 6 si 13 ani, care-si desfasoara activitatea intre orele 9,00-12,00, si o grupa de scoala, intre 7 si 10 ani, care are program de la 12,00 la 15,00. Ei sunt pregatiti de un invatator si doi asistenti sociali. In acest an, ca urmare a bunelor rezultate obtinute la invatatura, au fost si trei premianti" ne spune Nagy Etelca.
Structura centrului va fi regandita in viitor si va include si o grupa de gradinita. 
120 de copii in viitorul an scolar 
In prezent, centrul isi desfasoara activitatea pe Calea Timisorii, nr. 108, insa, cel tarziu in 15 septembrie a.c., centrul isi va desfasura activitatea la noul sediu, situat pe strada Cuza Voda, nr. 1 (vizavi de Scoala Generala nr. 2). In plus, prin terminarea lucrarilor de reparatii si recompartimentari la imobilul din Arad, str. Cuza Voda, numarul copiilor rromi cuprinsi in program va putea creste substantial. 
"In noul an scolar vom putea acorda sprijin unui numar de 120 de copii, precum si familiilor lor, stiut fiind ca in majoritatea cazurilor, acasa copiii nu au nici cele mai elementare conditii pentru pregatirea lectiilor, motiv pentru care le asiguram si rechizite scolare" - afirma Nagy Etelca. 
In consecinta, s-ar putea imbunatati situatia actuala, in care un mare numar de copii rromi raman nescolarizati, iar dintre cei inscrisi la scoala, numai jumatate se inscriu in ciclul gimnazial. Copii rromilor trebuie scolarizati...
23 de mii de lei/zi, alocatia de hrana
Pe langa faptul ca beneficiaza de educatie, copiii rromilor au posibilitatea de a servi masa de pranz la centru. "Fiecarui copil ii este asigurata, zilnic, masa de pranz, pentru care este alocata suma de 23 de mii de lei" precizeaza Nagy Etelca. 
Momentan ei consuma hrana rece, intrucat in incinta actualului sediu nu exista bucatarie. Primirea unei hrane calde este posibila o data cu mutarea in noul sediu, unde spatiul este mai mare. 
Centru de coosiliere pentru parinti 
Pe langa Centrul de zi pentru copiii rromi functioneaza si un Centru de consiliere pentru parintii acestora. "Centrul de consiliere ofera informatii legate de posibile locuri de munca, de serviciile oferite de institutii si organizatiile neguvernamentale din municipiul Arad, implicate in domeniul asistentei si protectiei sociale, modalitatea concreta de accesare a acestor servicii etc." precizeaza Nagy Etelca. 
Scopul centrului este si de a face o informare legata de programele de educatie pentru sanatate in domeniul prevenirii infectarii cu virusul HIV, sanatatea reproducerii, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, combaterea consumului de alcool si droguri, promovarea stilului de viata sanatos.
Proiecte de viitor 
Obiectivele de viitor ale Directiei de Asistenta Comunitara fac referire la alfabetizarea adultilor rromi si, in acelasi timp, instruirea acestora pentru diferite meserii. "Cursurile de alfabetizare a adultilor vor incepe din toamna, programul de desfasurare a scolarizarii fiind dupa masa" a conchis Nagy Etelka.

Florina Ghile - Agenda zilei

  • Din 6 iulie, un miliard amenda pentru comerciantii care afecteaza sanatatea consumatorilor

Amenzi drastice pentru cei care vand alimente necorespunzatoareImbolnavirea pe capete a sute de persoane, copii si adulti, in urma consumarii unor produse alterate sau infestate a determinat Guvernul sa modifice legislatia protectiei consumatorului, introducand pedepse usturatoare impotriva comerciantilor in cauza. 
Astfel, Ordonanta de Urgenta nr. 84/2002 pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, care instituie amenzi intre 250 milioane de lei si 1 miliard de lei, plus inchiderea efectiva a unitatii, impotriva celor care afecteaza sanatatea sau integritatea corporala "a uneia ori a mai multor persoane", va intra in vigoare pe 6 iulie. Daca va veti imbolnavi din cauza alimentelor consumate la vreun restaurant, bar etc. sau cumparate din vreun magazin veti putea cere oficiilor pentru protectia consumatorilor sa aplice noile amenzi prevazute de lege si sa inchida unitatea in cauza. Referitor la cuantumul imens al amenzilor prevazute de noua Ordonanta, Gheorghe Iancu, directorul OJPC Arad ne-a declarat: "Punerea in pericol a starii de sanatate a populatiei este o fapta foarte grava. Daca se incadreaza in prevederile legale, nu avem ce face, trebuie sa le luam miliardul. In cazul in care societatea nu dispune de bani pentru a plati amenda se trece la executarea silita". Zilnic, OJPC Arad inregistreaza 5-6 reclamatii cu privire la produsele alimentare si nu numai.

  • UTA va intra in proces de restructurare

Fabrica de textile UTA va intra in proces de restructurareAutoritatea pentru Privatizare va semna, pana pe 15 iulie, toate contractele de consultanta pentru privatizarea celor 20 de societati incluse in Programul de Ajustare Structurala PSAL II, convenit cu Banca Mondiala
Pana in prezent, Banca Mondiala a trimis "no objection" pentru procedura de selectie a consultantilor pentru 15 dintre aceste societati comerciale. Printre cele mai importante firme care vor fi privatizate in cadrul PSAL II sunt Energoreparatii Bucuresti, Rulmenti Suceava si Giurgiu Nav Giurgiu. Fabrica de textile aradeana UTA va intra in proces de restructurare alaturi de alte trei societati. Desi face obiectul unei notificari, mostenitorii fostului detinator al societatii revendicand si fabrica, APAPS continua procedurile pentru UTA.
Guvernul roman a aprobat Memorandumul privind Programul de ajustare structurala PSAL II, in valoare de 300 de milioane de euro la inceputul acestui an. La vremea respectiva, ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, anunta ca prima transa aferenta acestui program, in valoare de 150 de milioane de dolari, va fi disponibila in luna martie, lucru care nu s-a intamplat, urmand ca cea de-a doua transa sa fie eliberata in anul 2003. 
In prezent, Banca Mondiala finanteaza in Romania 25 de programe in valoare de aproximativ 1,1 miliarde de dolari.

Marinela Barla - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]