Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 6 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.
  • Aradul sub teroare simulata. Accident chimic pe Calea 6 Vanatori

Accident chimic simulat...La putin timp a explodat si un bloc din Vlaicu
Pe Calea 6 Vanatori, in fata SC Frigorifer, a avut loc, ieri, un accident chimic, produs de un autocamion care, in timpul unei manevre, a lovit o cisterna plina cu amoniac. Impactul puternic a facut ca, in cel mai scurt timp posibil, o serie de persoane sa fie contaminate si sa se recurga la scoaterea lor din zona. La fata locului au ajuns in foarte scurt timp echipa de protectie civila si Politia TF, echipa tehnica a reviziei de vagoane Arad, echipa criminalistica a Politiei TF, formatiunile de interventie ale complexului CFR Arad, Crucea Rosie, Politia, Pompierii si Salvarea. Soferul camionului a murit pe loc, iar dupaExercitii de salvare a locatarilor... descarcerare au intervenit jandarmii si gardienii. Evacuarea populatiei, acordarea primului ajutor si transportul primilor raniti, precum si scoaterea trenului si a camionului din zona au fost urmatoarele etape ale interventiei. Cand totul parea in regula, Protectia civila este anuntata ca la subsolul blocului X42, in urma acumularii unui volum de gaze, s-a produs o puternica explozie. "Deflagratia a afectat grav structurile de rezistenta ale cladirii, scarile interioare, prabusirea planseului la doua apartamente de la parter, generand doua incendii (la subsol si la al doilea etaj) si fiind afectate 46 de familii cu 98 de persoane. In acest moment nu se cunoaste numarul victimelor ne informa lt. col. Marcel Lucaciu, comandantul Protectiei Civile Arad. Pana la urma, actiunea de salvare a victimelor a fost o reusita din toate punctele de vedere. 
Oficialitatile prezente, intre care s-a remarcat prefectul Dan Ungureanu si viceprimarul Emanoil Voicu, alaturi de seful Politiei Municipiului Arad, col. Gheorghe Tica, seful Politiei Ordine Publica, col. Nicolae Mihuta, seful de stat major al Jandarmeriei Arad, col. Ioan Farcasu, comandantul Grupului de Pompieri Militari Arad, col. Ioan Sechel, etc. - au fost multumite de actiunea fortelor de ordine implicate, desi a fost vorba doar de o simulare.

Dacian Don - Observator

  • Numarul bolnavilor dializati creste anual

Dializa ii mentine in viata pe multi pacienti...70 de bolnavi dializati 
Centrul de hemodializa din cadrul Spitalului Clinic Municipal Arad asigura, lunar, asistenta medicala unui numar de 70 de bolnavi, cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, din intreg judetul. In prezent, in registrul Centrului de hemodiliza aradean figureaza bolnavi care fac dializa si de peste 14 ani de zile. "Exista o rata de crestere cu 10- 15 bolnavi/an", a tinut sa precizeze dr. Mircea Tandrau, dir. gen. adj. al Centrului de hemodializa din Arad.
Hemodializa si dializa peritoniala 
Diferenta dintre cele doua procese consta in aceea ca, in cazul hemodializei bolnavul trebuie sa se prezinte la centru de trei ori pe saptamana, unde sangele este curatat cu ajutorul unui filtru, timp de cinci ore, pe cand in cazul dializei peritoniale (care se face zilnic, din sase in sase ore), bolnavului i se introduce un tub (numit cateter) in abdomen, tub care ramane in permanenta acolo. Pe acel tub se introduce, respectiv se scoate o cantitate de 2000 de ml solutie, diferita de cea care se utilizeaza la hemodializa. In plus, bolnavul care sufera de dializa peritoniala poate sa se trateze, singur, acasa.
Activitatea profilactica a Centrului 
Centrul asigura si o activitate profilactica prin tratarea si dispensarizarea bolnavilor de rinichi (este vorba de partea medicamentoasa). "Avem, in prezent, noua paturi si trei medici primari nefrologi. Lunar sunt inregistrati 20-30 bolnavi nefrologici, insa lista de asteptare cuprinde 100-120 de pacienti cu diverse grade de insuficienta renala, care, in viitor, vor ajunge la dializa" a mai spus dr. Mircea Tandrau.

Florina Ghile - Agenda zilei

  • Captura de proportii la iesire din Vama Nadlac

Marfurile introduse in tara ilegal au fost confiscateBijuterii, parfumuri, blanuri si electronice in valoare de trei miliarde de lei
In noaptea de marti spre miercuri, doi ofiteri din cadrul Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si lucratori ai inspectoratului judetean au organizat un control pe soseaua Nadlac - Arad. La intrarea in localitatea Pecica au fost trase pe dreapta patru microbuse, care transportau colete si o Dacie Break incarcata cu legume. 
Pentru inventarierea autoturismelor a fost anuntata Garda Financiara Arad, care avea un echipaj de patrulare intr-o zona apropiata. Masinile au fost conduse la pichetul Politiei de Frontiera din Nadlac unde s-au deschis cele peste 306 de colete. Pachetele erau destinate unor persoane din mai multe judete ale tarii si veneau din Spania si Franta. In majoritatea pachetelor se aflau haine second hand, printre care s-au descoperit o serie intreaga de alte bunuri si valuta, fara documente de provenienta si nedeclarate la vama. "Am desfacut coletele in care am gasit cafea, tigari, calculatoare, copiatoare, scanere, frigidere, biciclete, camere video, telefoane mobile, imprimante, 700 de parfumuri, sase ceasuri din aur, haine de blana nou- noute, 500 de grame de aur sub forma de bijuterii si haine cu etichete, probabil furate din magazinele din strainatate. Dacia Break transporta nu mai putin de doua tone de legume fara nici un fel de acte. Intr-unul din microbuse, ascunsi intr-un pachet cu haine am gasit 26.000 de Euro, nedeclarati la vama" a afirmat Dan Cancel, comisarul sef al Garzii Financiare Arad. Conducerea GFA a hotarat confiscarea produselor, care la o prima estimare valoreaza nu mai putin de trei miliarde de lei. Soferii autoturismelor erau romani si lucrau pentru o firma de coletarie inregistrata in Spania. Ei au trecut cu tot acest "arsenal" prin punctul de trecere a frontierei Nadlac, pe sub ochii vamesilor. In perioada urmatoare, Politia de Frontiera Arad va solicita o cercetare asupra modului in care aceste produse au fost introduse in tara, fara plata taxelor vamale. 

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Targul Mesterilor Populari, din nou la Moneasa

Artistul popular - Petru Mihut din Brusturi este prezent la Targ...In perioada 8-9 iunie 2002, Centrul Cultural Judetean Arad si Complexul Muzeal Arad organizeaza, in statiunea Moneasa, a doua editie a Targului Mesterilor Populari. Pana la ora actuala si-au confirmat participarea mesteri olari din Horezu, Obarsia, Barsa, Tarnavita-Halmagel, Tiszavarkony (Ungaria), tesatoare din Torokszentmiklos (Ungaria), Iacobini, Sicula, impletitori de nuiele, panuse si paie din Ineu, Tiszavarkony si Ocsod (Ungaria), sculptori in lemn din Tosyeg (Ungaria) si Brusturi, dogari si furcasi din Patrahaitesti-Arieseni, decoratori de margele din Tosyeg, brodeze din Jaszbereny (Ungaria), franghieri din Pancota, curelari din Buteni si palarieri din Pancota. Vor expune pictura naiva artistii populari Rodica Nicodin, Mariana si Petru Mihut din Brusturi- Halmagiu. Manifestarea mai cuprinde o parada a portului popular care implica peste 50 de perechi invesmantate in straie traditionale, specifice celor patru zone etnografice ale judetului Arad, precum qi un spectacol de dansuri populare sustinut de ansambluri din Barsa, Dieci, Paulis, Pecica, Sicula, Siria si Arad, acompaniate de orchestra "Rapsozii Zarandului". Prin aceasta manifestare, comisiile pentru cultura si turism, din cadrul Consiliului Judetean Arad, principalul finantator, urmaresc urmatoarele obiective: valorificarea traditiilor populare autentice din zona aradeana si promovarea statiunii Moneasa ca punct major de atractie turistica in judetul Arad. Programul manifestarii cuprinde pentru ziua de sambata, ora 11.00, (la aleea din fata hotelului "Parc"), deschiderea oficiala a Targului Mesterilor Populari si spectacolul folcloric, sustinut de ansamblurile de dansuri populare din Santana si Socodor. Duminica, 9 iunie, ora 14.00 va avea loc parada portului popular pe traseul Complex Balnear Hotel "Moneasa" (Teatrul de Vara), iar la ora 15.00 - Teatrul de Vara - Acordarea diplomelor de excelenta pentru mesterii participanti la targ. De asemenea, va mai avea loc si spectacol folcloric sustinut de ansamblurile de dansuri populare din Barsa, Dieci, Paulis, Pecica, Sicula, Siria si Arad, acompaniate de orchestra "Rapsozii Zarandului".

  • Problema stadionului UTA se invarte intr-un cerc vicios

Sunt cautate solutii pentru rezolvarea problemei stadionului UTA - Virtual Arad News (c)2002Una dintre principalele probleme cu care se confrunta, in aceasta perioada, conducerea clubului UTA este legata de stadionul gruparii textiliste, aflat inca in patrimoniul fabricii UTA, care isi cauta in van investitori pentru a se privatiza.
Cum fabrica si clubul de fotbal nu mai au de mult in comun decat numele, pentru renovarea stadionului este nevoie de clarificarea proprietatii asupra acestuia. Problema, desi ar fi putut fi transata de mult prin implicarea autoritatilor locale, treneaza si risca sa compromita startul "Batranei Doamne" in campionatul care va incepe la jumatatea lunii august.
Una dintre solutiile vazute de conducerea administrativa a orasului viza transferul stadionului de la S.C. UTA S.A. la consiliul local.
Pana de curand, transferul a fost blocat de faptul ca  nu s-ar fi putut face cu titlu gratuit, iar suma solicitata de reprezentantii din vremea respectiva ai FPS a fost prea mare. Dupa aparitia ultimei legi a privatizarii emise de actualul guvern, ar fi existat o portita, si anume aceea a transferului gratuit catre consiliul local, ca  spatiu pe care se desfasoara activitati sportive, cu conditia ca stadionul sa nu fi fost revendicat de fostii proprietari, conform Legii 10.
Stadionul UTA face parte insa din bunurile revendicate de mostenitorii din SUA ai legendarului baron Neumann. Prin avocatul Ioan Kocsis Josan, care este, totodata, si purtator de cuvant al FC UTA, mostenitorii s-au angajat sa ofere cu titlu gratuit stadionul municipalitatii, cu conditia sa primeasca urgent tot ce au revendicat, conform Legii 10.
Viceprimarul Emanoil Voicu a declarat ca daca stadionul va trece in mod legal in patrimoniul consiliului local, municipalitatea poate gasi, tot legal, caile de a investi in renovarea arenei, insa nimeni nu s-a putut angaja sa respecte solicitarea mostenitorilor.
Reprezentantul APAPS in judetul Arad, Pavel Cristea, este de parere ca daca mostenitorii vor renunta la pretentiile privind retrocedarea stadionului s-ar putea aplica urgent prevederile Legii 137, si stadionul ar putea trece in patrimoniul municipiului. Insa avocatul Ioan Kocsis Josan nu a putut garanta acceptarea de catre clientii sai a acestei ipoteze, ei fiind dispusi sa cedeze stadionul doar daca vor intra in posesia integrala a imobilelor revendicate in Arad, printre care figureaza actuala casa de oaspeti din subordinea Consiliului Judetean sau spatiul ultracentral in care functioneaza localul Mc Donald’s din Arad. Cum nimeni nu pare dipus sa rupa cercul vicios din jurul arenei pe care s-au scris pagini de legenda din istoria fotbalului romanesc, la ora actuala nu se poate anticipa cum va fi rezolvata in timp util problema pentru ca stadionul sa fie pregatit pentru abordarea Diviziei A de catre UTA.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - Editia de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]