Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 6 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" face un pariu european

Reprezentantii UAV comunica Presei planurile de viitorProf. univ. dr. Ionel Barbu, dr. Mirela Gheorghiu – secretar, respectiv membru in Comisia Centrala de admitere drd. Doru Coroban, asistent universitar, coordonator (la nici 30 de ani) al Academiei locale CISCO (lider mondial in retele de calculatoare) si, desigur, rectorul UAV, dr. Lizica Mihut au etalat mass-mediei rezultate recente si proiecte a caror indeplinire tine de viitorul apropiat.
Admiterea, fiind subiectul "fierbinte", a fost abordata prima. "Suntem in toiul examenelor; rezultatele se vor afisa sambata viitoare si vor putea fi consultate si pe Internet (pe site-ul cu adresa www.uav.ro). Oferta noastra pentru viitorii studenti cuprinde un pachet – credem noi – onorabil pentru orice universitate care se respecta: sectii nou infiintate; burse sociale (cuantumul se ridica la aproape cinci miliarde de lei, iar banii exista in cont),  de merit si de studiu, atat la locurile cu taxa cat si la cele fara; burse in strainatate cu cuprindere in proiecte europene (in numar de 18, s-au primit deja 50.000 de foi de drum, bilete de calatorie in grup si foi lunare) si inca altele – de la confortul salilor de curs pana la calitatea intelectuala a celor peste 400 de cadre" – subliniaza prof. dr. Lizica Mihut.
Scoala de vara finantata de Canada; un centru nodal de informatica in Micalaca
Expertul CISCO, drd. Doru Coroban, i-a "castigat" pe exigentii canadieni "dintr-un foc". Asa  La Casa Balcescu din Gyula ar putea functiona o sectie a UAV...incat, si prin reusita scolii de vara, aproape ca se impune urgentarea infiintarii deja anuntatului Institut de informatica, cu sediul stabilit in Micalaca. UAV are in proprietate "8.800 de metri patrati de invatamant", pe care intentioneaza sa-i foloseasca la maximum, inclusiv pentru infiintarea unor centre de odihna si divertisment  – o sala de sport (aproape gata), un club (deja in faza finala). Cumpararea Cazinoului impreuna cu U. V. "Vasile Goldis", pentru infiintarea unei "Case a universitarilor" este, cel putin momentan,  o utopie – si asta nu doar financiar vorbind – au concluzionat conferentiarii.
Facultatea mixta Arad - Gyula – tot mai aproape
Prin renegocierea Tratatului Romano-Maghiar s-a stabilit, ca prioritate, ca Aradul ar fi cel mai indreptatit pentru "a da tonul", impreuna cu orasul maghiar Gyula unei actiuni ce si-a dovedit eficienta in Europa de Vest. Deschiderea unei prime sectii (Limbi straine – engleza - franceza) condusa de profesori aradeni, la Gyula, este tot mai aproape. La ultima intalnire intre universitarii de aici si de acolo, s-a stabilit chiar spatiul in care va activa sectia romana: Casa "Nicolae Balcescu", din orasul de peste granita. "Cei de la Gyula au fost deosebit de incantati de prezenta noastrade  acolo, impreuna cu Comisia de admitere, implicit cu ideea continuta in protocol" – a incheiat  prof. dr. Lizica Mihut.

Lucian Valeriu - Observator

  • Razie la "caramidarie"

In urma raziei de la "caramidarie" cei in neregula au fost dusi la politiePolitia a "pieptanat" un loc in care isi fac veacul boschetarii aradeni  
In dimineata zilei de ieri, intre orele 6 si 10, un numar de 70 de politisti din cadrul Politiei Municipiului Arad si 21 de jandarmi, in colaborare cu reprezentanti ai Primariei Arad, ai SC Electrica SA si ai Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad au efectuat o razie intr-o zona limitrofa a cartierului Alfa, cunoscuta de localnici cu numele "Caramidarie".
Fara autorizatii  
Pentru inceput, trebuie spus ca perimetrul controlat se invecineaza cu Padurea Ceala, cartierul de blocuri Alfa si albia Muresului, fiind un loc destul de "indragit" de boschetari si oameni fara capatai. Primaria, care administreaza acest teren, mai trebuie sa aiba in vedere ca aici sunt amplasate 73 de locuinte, dispuse pe doua artere, inregistrate la oficiul de sistematizare Arad. Un numar de 32 de constructii cu destinatie de locuit au fost "ridicate" fara autorizatia necesara, iar detinatorii lor nu pot sa justifice, din punct de vedere juridic, dobandirea acestora in mod legal. Un numar de trei constructii sunt dobandite de detinatorii actuali pe baza unor contracte de vanzare - cumparare, sub semnatura privata, iar vanzatorii nu sunt detinatori legali.
Septuagenar, cercetat penal  
Pornind de la aceste stari de fapt, politistii au trecut la actiune. Rezultatele nu au intarziat sa apara: la imobilul situat pe strada Marului, nr. 51, proprietatea lui Iacob Curta, de 71 de ani, s-a constatat ca a fost schimbat sigiliul contorului de inregistrare a energiei electrice, motiv pentru care i s-a intocmit dosar penal, conform articolului 208. De la Viola Lacatus a fost ridicata o motoreta, intrucat nu a putut prezenta acte de provenienta si nici o dobandire legala. Urmeaza sa se faca cercetari. Au mai fost legitimate 45 de persoane care, ulterior, au fost conduse la sediul Politiei, fiind amprentate si fotografiate pentru introducerea in baza de date. Mai bine de o duzina proveneau din alte judete. "Cazul cel mai semnificativ este al Floarei Varga, de 34 de ani, din Rupea (Brasov), care locuieste cu patru copii minori intr-o baraca improvizata, predispusa degradarii si care pune in pericol sanatatea si integritatea corporala a locatarilor", ne-a informat inspectorul de politie Emil Motiu. Mai multi minori, noua fete si patru baieti, au fost luati in evidentele Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului. Patru dintre acestia erau din Brasov si aveau varste de pana la 13 ani. Cu aceasta ocazie, au fost intocmite 15 procese verbale de contraventie, conform Legii 105/1996, in valoare totala de trei milioane de lei.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Societatea Petrom Nadlac - datoare vanduta la bugetul de stat

Benzinaria de la Nadlac a fost controlata de Garda Financiara - Virtual Arad News (c)2002Societatea Petrom Nadlac, ai carei actionar majoritar este SNP Petrom, s-a sustras de la plata unor obligatii catre bugetul de stat in suma de 2,2 miliarde lei prin afaceri ilegale cu petrol, a declarat, marti, in cadrul unei conferinta de presa, comisarul general al Garzii Financiare, Niculae Plaiasu. Petrom Nadlac a fost infiintata de SNP Petrom, care detine 85% din capitalul social, Consiliul Local Nadlac cu 10% din actiuni si Iardek Cornel cu 5%. 
Plaiasu a spus ca administratorul societatii, Maghici Mircea, a contractat peste 70% din produsele petroliere aprovizionate de la societati private la a doua, a treia sau a patra veriga, astfel ca, in multe cazuri, s-au platit preturi cu mult mai mari decat daca s-ar fi aprovizionat din sursele SNP Petrom. Aprovizionarea s-a efectuat de la societati care ulterior au devenit firme "fantoma". Aceste societati aveau sediul in diverse judete ale tarii, precum Arges, Bucuresti, Constanta, Suceava, Teleorman si Sibiu. Comisarul general spune ca alegerea acestor societati avea ca scop pierderea traseului urmat de produsele petroliere inainte de livrarea in benzniriile detinute de Petrom Nadlac. Plata acestor furnizori s-a efectuat catre alte firme care nu au nimic comun cu furnizorii, spune Plaiasu, mentionindu-se in facturi ca sunt conforme cu ordinele de plata de la fumizor. In acelasi timp, raportul Garzi Financiare evidentiaza ca societatea din Nadlac a comercializat produse de calitate indoielnica, acestea nefiind in declaratia de conformitate, pentru care a incasat ilegal contravaloarea accizelor. In urma analizei Garzi Financiare, au fost recalculate obligatiile fiscale fata de bugetul de stat si s-a dispus virarea la buget a sumei de aproximativ 2,2 miliarde lei.

Adevarul

  • HODOS-BODROG, Un asezamant de rugaciune si meditatie asupra celor sfinte

Manastirea Hodos Bodrog este una din cele mai vechi din tara - Virtual Arad News (c)2002Invatatura si munca
Manastirea este un asezamant de rugaciune, invatatura si munca in care vietuiesc calugari care au fagaduit lui Dumnezeu sa-si petreaca viata in rugaciune, infranare, saracie si ascultare.
Origini - A fost odata...
Poate ca nici o alta ctitorie nu merita mai mult sa-si inceapa povestea astfel, caci originile manastirii Bodrogului sunt invaluite si astazi in mister. Cercetari arheologice indelungate plaseaza cu o mare probabilitate aparitia ei la sfarsitul secolului al XIV-lea, lucru care face din ea, una din cele mai vechi manastiri din partea de Vest a tarii. Descoperirea icoanei Maicii Domnului cu Pruncul Iisus de catre un taur, a marcat nasterea spirituala a acestei manastiri. Prima atestare documentara o avem din 1177 intr-o diploma a regelui Bella al III-lea, cand manastirea este mentionata ca fiindu-i daruita o proprietate. Vechimea ei este cu mult mai mare, de pe vremea ducelui Ahtum, dupa cum afirma unii istorici. Ca mai toate celelalte manastiri ortodoxe din Transilvania si manastirea Hodos-Bodrog a avut o istorie zbuciumata. Invazia tatara din 1241 a dat o lovitura puternica sistemului monastic din campia Aradului, cand multe manastiri existente dispar. Din vechea manastire a ramas doar o bisericuta, mentionata documentar in anul 1278. In secolul al XV-lea se confrunta cu mari dificultati materiale, fiind intretinuta doar din munca calugarilor si de eventualele donatii de la credinciosi. Intre anii 1567-1579, la manastire locuiau doar trei calugari. Dupa ocuparea Aradului de catre turci, au fost ocupate si localitatile din jurul manastirii. Stapanirea otomana a permis insa in anumite limite functionarea intregii ierarhii ortodoxe, precum si a manastirilor. Intre anii 1599-1600, dupa Unirea facuta de Mihai Viteazul, ierarhia bisericeasca din Transilvania era integrata intr-o organizatie comuna cu cea de la Targoviste. Episcopia Aradului de care apartinea si manastirea Bodrog intra sub jurisdictia Scaunului de la Alba Iulia. Manastirea a beneficiat de legile promulgate in interesul Bisericii Ortodoxe romanesti care scuteau clerul de renta feudala in munca. Pe la 1600, episcopul Sava al Ineului si Lipovei daruieste manastirii satul omonim, ceea ce a facut ca manastirea sa prospere din punct de vedere economic. In anul 1651 episcopul Sofronie de Lipova isi muta temporar resedinta la manastire, de unde in 26 decembrie pleaca la Moscova, induplecandu-l pe tar sa acorde un ajutor pentru manastire. In secolul al XVII-lea, manastirea a fost ocupata de mai multe ori de turci, dar adesea s-au gasit si binevoitori care sa-i acorde protectie, cum ar fi principele austriac Eugen de Savoya in 1716. Acest lucru poate fi dovedit si de sculptura de pe latura de sud a turnului clopotnita, singurul care a mai ramas din vechea bi-serica si care scoate in evidenta rezistenta depusa de manastire impotriva turcilor, ea reprezentand doi ostasi care au in varful lanciei cate un cap de turc.
Asupra manastirilor si bisericilor ortodoxe au planat diferite amenintari, cum au fost: interesele nobilimii maghiare, invazia tatarilor, cea turceasca, iar in secolul al XVII-lea s-a mai adaugat si amenintarea habsburgica. Curtea de la Viena, in 1690 elaboreaza asa zisele privilegii ilirice, care asigurau o anumita autonomie bisericilor din Banat. Desi se afla pe malul drept, manastirea isi avea proprietatile pe malul stang al Muresului bucurandu-se astfel de aceste privilegii. In anul 1700 este consemnata ca si manastire sarbeasca, in ea vietuind 12 calugari. In 1768, dupa ample lucrari de reconstructie, manastirea este vizitata de imparatul Iosif al II lea. …SI LI S-A LUAT La Manastirea Bodrog credinciosii pot beneficia de rugaciunile calugarilor TOT, MAI PUTIN CREDINTA…
In anul anul 1939, in cadrul manastirii s-a deschis o manastire orfelinat, care a functionat pana in anul 1948. Umbra neagra a comunismului a ajuns sa perturbe intreaga activitate manastireasca, calugarii au suferit prin temnitele comuniste, manastirea a fost deposedata de terenuri si de padure, iar in urma decretului 410/1959, manastirea nu a mai putut primi calugari, iar cei care au fost pana la acea data, au fost scosi afara. Manastirii i-au fost lasate doar doua hectare de teren, stapanite fiind de doi calugari infirmi si un preot pensionar. Comunistii au incercat sa distruga tot ce era mai sfant pentru poporul roman, crezand ca daca vor distruge manastirile, vor putea dezbina oamenii, luandu-le credinta. Acest lucru nu s-a intamplat insa, deoarece credinta salasluieste in sufletul romanilor si de acolo nu va putea fi scoasa niciodata. Staretul manastirii Bodrog, Arhimandritul Nestor Iovan spune ca rolul manastirilor este acela de a fi cetati de aparare ale sufletului nostru crestinesc si romanesc, de a fi focare de lumina religioasa si izvoare de inviorare a duhului lui Christos intre oameni.
De la caramizile romane la falnica manastire de astazi...
Marturie incontestabila a continuitatii noastre daco-romane sunt caramizile romane din care este facuta biserica veche, insemnate cu stampila Legiunii a V-a Macedonica, care se pot vedea pe unul dintre peretii exteriori ai bisericii. Traditia populara spune ca acest perete nu poate fi tencuit, deoarece nici o tencuiala nu se prinde pe perete. In 1750, o stampa de la Viena ne prezinta manastirea inconjurata de cladiri cu etaj, la sud fiind strajuita de Mures.
Biserica are hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica, fiind construita in stil bizantin, triconc. Acest stil foarte raspandit in Orientul crestin demonstreaza influenta pe care a avut-o arta bizantina in evolutia artei bisericesti de la noi. Biserica a fost in decursul timpului de mai multe ori restaurata. In urma deselor restaurari s-a pastrat insa forma initiala a manastirii, intervenindu-se doar la acoperis, care in secolul al XVIII-lea a primit o forma baroca. Deasupra usilor de la intrare se afla o inscriptie care indica anii in care s-au facut restaurari la biserica. Pentru a fi mai bine protejata si pentru a mari interiorul, in anul 1790 bisericii i s-a mai adaugat un pridvor. Pictura bisericii dateaza din secolele XVI-XVII, fiind considerata bogata in conformitate cu stilul ortodox. Din cauza deselor inundatii, igrasia a distrus pictura pana la nivelul ferestrelor, ceea ce a facut ca in secolul al XX-lea aceasta sa fie restaurata. Catapeteasma si mobilierul dateaza din 1940, fiind opera staretului Ieronim Balintoni. In perioada anilor '30, in curtea manastirii s-a construit un paraclis de vara, unde se oficiaza slujbele divine pe timp frumos. Sub acest paraclis se afla o cripta unde isi dorm somnul de veci marii episcopi ai Aradului (Iosif Goldis, Grigorie Comsa, Andrei Magheru, Visarion Astileanu). Cu timpul, vechea biserica a devenit neincapatoare, simtindu-se nevoia unei noi constructii. Astfel, in 1988 s-a facut o extindere la cladirea de la apus, iar in 1989 s-a inceput construirea unei noi biserici care a fost terminata abia in anul 1997, sfintita fiind la 28 septembrie de catre Prea Sfintitul Manastirea Bodrog - iconostasul din biserica noua - Virtual Arad News (c)2002 Episcop Timotei al Aradului.
In cadrul manastirii poate fi vizitat un muzeu ce gazduieste obiecte de valoare pentru istoria acestui lacas: valoroase carti bisericesti, manuscrise, icoane pe lemn si pe sticla, obiecte de cult, caramizi romane, fotocopie dupa actul de la 1177, etc.
Viata monahala
Dintotdeauna, manastirea Hodos Bodrog a vegheat la propovaduirea credintei crestine; in cadrul manastirii copii taranilor invatau scrisul si cititul. In prezent, in manastire, viata se desfasoara in conformitate cu randuielile monahale, conform principiului "roaga-te si munceste".
In frumoasa manastire exista 30 de vietuitori, ieromonahi, ierodiaconi, monahi, rasofori si frati; cel mai batran are in jur de 90 de ani, iar cel mai tanar 14, toti avand un tel comun: cautarea lui Dumnezeu. Dupa programul slujbelor, calugarii se indeletnicesc cu diverse activitati gospodaresti: bucataria, agricultura, stuparit, cresterea animalelor, croitorie, tamplarie. In timpul liber rugaciunea si meditatia devin indeletnicirile de baza.
Pentru cei care doresc sa se reculeaga o perioada mai indelungata la manastire, vor fi primiti cu multa ingaduinta in casa special amenajata pentru oaspeti.
Cel care se opreste din drumu-i in Sf. Manastire, pentru cateva momente poate gasi liniste si pace sufleteasca, incarcandu-se cu energie pentru mult timp de acum inainte. Frumusetea locurilor, fetele luminoase ale calugarilor si atata bunatate, indeamna pe cel care trece pragul manastirii sa revina cat mai curand.
Dupa o traditie veche se pare ca manastirea a luat fiinta in urma descoperirii icoanei Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Legenda spune ca un taur din turma unui pastor ar fi scos cu coarnele dintr-o movila de pamant icoana, iar pe locul unde a fost gasita, credinciosii au construit o bisericuta, unde au pus aceasta icoana, care s-a dovedit a fi icoana facatoare de minuni. Din popor se spune ca taurul care a descoperit icoana, se chema Hodos, de unde si numele bisericii.
Cu multi ani in urma vietuia la manastire un calugar pe nume Metodie. Intr-una din zile, la poarta manastirii a poposit o femeie batrana care pretindea ca este mama acestui calugar. Metodie, fie ca nu a recunoscut-o, fie ca nu a vrut sa o recunoasca, nu a dorit sa stea de vorba cu ea. In cele din urma, suparata, mama  l-a blestemat spunand sa nu-l primeasca pamantul, cum nu a primit-o el pe ea. Acest lucru s-a vazut imediat dupa ce a murit Metodie, iar calugarii i-au construit un mormant de piatra, iar langa acesta pe zidul manastirii se afla o inima tot din piatra, reprezentand inima impietrita a calugarului. Credinciosii obisnuiesc sa aprinda o lumanare pentru sufletul acestuia.

Corina Olariu - Occident

  • "Apropo, ati chemat pompierii ?" - in varianta maghiara

Maine va fi "Seara de teatru" in limba maghiara la Casa Jelen - Virtual Arad News (c)2002Premiera la Casa Jelen
Teatrul Maghiar din Arad ii invita pe iubitorii artei teatrale, cunoscatori ai limbii maghiare din orasul nostru (si nu numai) sambata seara de la orele 20:00 la Casa Jelen pentru a urmari reprezentatia "Hamlet Amerikaban Fog Leugrani Az Eiffel Torony Masodik Emeleterol Mert Ott Mindig Pontosan Erkeznek a Tuzoltok". Adica, varianta maghiara a spectacolului Teatrului de Stat din Arad "Apropo, ati chemat pompierii?" pus in scena de Liana Didilescu, avandu-l ca protagonist pe Zoli Lovas. La conferinta de presa de ieri dupa amiaza, actorul Tapaszto Erno, directorul si sufletul acestei trupe care se coaguleaza in jurul unor proiecte si care nu are angajati permanenti, a spus ca intentia acestei trupe e tocmai aceea ca artistii implicati sa fie profesionistii cei mai de varf ai expresiei teatrale de limba maghiara. Sunt cautati acei artisti a caror arta nu a intrat inca in zona blazarii, acei profesionisti capabili de a investi cu daruirea lor propunerile regizorale ce se vor desfasura in diversele spatii de joc ale Casei Jelen. In absenta regizoarei Liana Didilescu, la conferinta de presa au fost invitati Ion Varan, directorul Teatrului de Stat Arad si regizorul Radu Dinulescu cel caruia ii va reveni realizarea urmatorului proiect al teatrului, piesa lui Svajda Gyorgy "Imnul".
Protagonistul montarii ce va avea premiera sambata seara, Zoli Lovas a povestit despre dificultatile translatarii jocului sau din romaneste in ungureste, despre imbinarea celor doua tipuri de scoli teatrale imbinare benefica produsului finit, spectacolul cat si despre posibilitatile nelimitate (exploatate in montare la maximum) de a jongla cu diversele subtilitati de limbaj (traducerea apartinand tandemului Notaros Tapaszto). Structura s-a pastrat; modificarile sunt minime, nu ne indoim ca succesul acestei propuneri artistice va fi la fel de fulminant ca cel al versiunii romanesti a spectacolului.

Adrian Palcu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]