Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 6 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • La 1 decembrie Aradul va fi impodobit deja de Craciun

Primarul vrea sa colaboreze cu  Firma Luxten pentru iluminatul orasului de sarbatoriFirma Luxten va asigura iluminatul de sarbatori al Aradului. Anuntul a fost facut ieri dimineata de primarul Dorel Popa, care a precizat ca decizia a fost luata saptamana trecuta, intr-o sedinta a consiliului de administratie al societatii amintite, organizata chiar in orasul nostru. "Conducerea Luxten a hotarat sa faca tot iluminatul bulevardului, pana la 1 decembrie. Al doilea lucru extraordinar va fi construirea unei instalatii de nocturna pe stadionul UTA. Dupa promisiunile celor de la Luxten, acest obiectiv va fi predat pana in luna martie a anului viitor. Pentru cele doua lucrari deosebite, ambele in interesul aradenilor, vreau sa multumesc Luxtenului", a declarat Dorel Popa. El a subliniat ca a purtat discutii cu actionarul majoritar al firmei amintite si despre alte obiective importante din municipiu, pentru care insa a gasit alti parteneri de afaceri. "In primavara, vom amplasa toalete ecologice in mai multe puncte ale orasului si tot atunci vom pune la punct intrarile in Arad. Ma gandesc la ceva in genul celor din Timisoara; omul sa nu fie neaparat primit de un arc de triumf, dar sa stie ca a intrat in Arad".
Referitor la cheltuielile legate de aceste proiecte, primarul a spus ca ornarea bulevardului este o oferta a Luxtenului.

Andrei Ando - Observator
  • "Sa reciclam hartia!" - primul program concret de protectie a padurilor

Problema reciclarii deseurilor de hartie a fost discutata la Arad de reprezentantii MAPMMinisterul Apelor si Protectiei Mediului a lansat, recent, programul "Sa reciclam hartia", ce face parte dintr-o campanie mai ampla, desfasurata la nivel de tara, de colectare si reciclare a hartiei. Programul este un indemn la actiune, pentru salvarea "plamanului verde" al Romaniei, padurea. 
Ieri, intr-o sala a Consiliului Judetean, a avut loc prima intalnire a reprezentantilor Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, cu institutiile care se pot uni pentru realizarea dezideratului comun de reciclare a hartiei. Au luat cuvantul reprezantanti ai Inspectoratului de Mediu Arad, ai Directiai Silvice, ai Apelor Romane, respectiv ai Consiliului Judetean. Ideea comuna, vehiculata de vorbitori, a fost aceea de a se incerca, la toate nivelele, colectarea a cat mai multa hartie, pentru protejarea padurilor tarii. Statisticile spun ca din totalul lemnului defrisat, 42 la suta este transfomat in hartie. Din acesta, doua treimi este lemn proapat recoltat, iar o treime, reziduuri provenite de la gatere. La intalnirea de ieri a fost prezent inclusiv un reprezentant al Inspectoratului Scolar Judetean Arad, care se va ocupa, din partea acestei institutii, de implementarea programului in scoli. Concluzia generala a fost ca nu suntem, inca, suficient de civilizati pentru a proceda ca inalte tari, respectiv sa ne debarasam de maculatura netrebuincioasă, aruncand-o in tomberoane special amenajate pentru aceasta. La noi, inca, lumea nu se straduieste sa arunce hartiile la hartii, materialele plastice la materiale plastice etc. De aceea, importanta cultivarii acestor obiceiuri in scoli este uriasa. La Arad, la ora actuala, s-au amplasat tomberoane speciale pentru hartii doar in zona Complexului Comercial din spatele Spitalului Judetean. Este vorba de o colaborare timida a C.J. cu Salubritatea. In viitorul apropiat, se vor amplasa si in zona pietelor, ramanand ca, in timp, oamenii sa inteleaga ca reciclarea hartiei va duce, in timp, la o atmosfera mai sanatoasa, padurile ramanand in picioare.

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Criminalul se teme de detinuti

Ucigasul nu vrea sa-si arate fataAutorul omorului comis in Arad, in vara acestui an, sustine ca a fost amenintat cu moartea de catre apropiatii victimei
Adolf Moldovan, barbatul care in vara acestui an a ucis cu sange rece un bisnitar din Arad, a fost prezentat ieri din nou procurorilor criminalisti de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad pentru a i se intocmi rechizitoriul pentru trimiterea in judecata sub acuzatia de omor deosebit de grav. Pana astazi, Adolf Moldovan a stat in arestul politiei asteptand finalizarea cercetarilor si a dosarului care trebuie intocmit in acest caz.
Barbatul sustine ca a fost amenintat in mai multe randuri de catre prietenii victimei ca, atunci cand va ajunge la Penitenciarul Arad, va fi batut si maltratat de catre unii detinuti care au avut contact cu victima. Adolf Moldovan a incercat astazi sa-si convinga avocatul sa-l transfere la un alt penitenciar sau sa-l mai tina in arestul politiei. In data de 24 iulie a acestui an, Adolf Moldovan a vrut sa vanda unui bisnitar din Arad 6 kg de aur contra sumei de cca 30.000 de dolari. Bisnitarul a incercat sa-i traga "teapa" introducand in teancul de bani bancnote de un dolar. Vazand ca incearca sa-l prosteasca Adolf Moldovan l-a impuscat in cap dupa care l-a invelit intr-un sac si l-a abandonat undeva langa Zadareni. Politia nu a gasit nici pana in prezent arma crimei, bijuteriile pe care criminalul le-a furat de la victima si pantofii victimei.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Sa vina zapada, si mai vedem noi...

Pregatirea pentru dezapezire trebuie facuta din timp...Comandamentul de iarna nu s-a constituit inca la Arad. Nici prefectul, nici primarul nu au propus, deocamdata, infiintarea acestui comandament, avand in vedere ca previziunile meteorologice nu ofera motive de ingrijorare, ne declara surse din cadrul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila. In orasul de pe Mures, este deja o traditie faptul ca acest comandament sa fie infiintat in pripa, in momentul in care prima zapada paralizeaza circulatia in municipiu; asa s-a intamplat in anii precedenti, asa se pare ca se va intampla si de aceasta data. In ciuda acestui fapt, societatile din subordinea consiliului local si a consiliului judetean fac deja provizii de nisip si sare, pentru a putea raspunde unei eventuale solicitari a autoritatilor. Se pare ca, in acest an, fuziunea dintre Gospodarirea Comunala si Salubritate va usura activitatea de interventie, pentru ca operatiunile vor fi dirijate de un singur dispecerat. Prognoza meteo pentru urmatoarea perioada indica o racire accentuata a vremii si precipitatii sub forma de ploaie; specialistii spun ca, cel putin in zonele de campie din judetul Arad, nu se anunta zapada, deocamdata.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Viata printre reptile

Colectionaru Geza Gyorgy si sarpele sau preferatDoi aradeni, vechi prieteni, si-au dedicat viata cresterii reptilelor, dragostea pentru acestea devenind, in ultimii ani, singura lor sursa de venit. Pentru a hrani cei peste 50 de serpi, paianjeni, scorpioni sau alte vietati pe care le au in grija, aradenii cutreiera tara, expunandu-si "colectia". Pentru ca se apropie iarna, Muzeul Banatului din Timisoara este ultimul loc in care reptilele pot fi vazute, inainte de intoarcerea acasa. Apoi, pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor, acestea vor ierna intr-una din cele cinci camere ale locuintei unuia dintre crescatori.
Geza Gyorgyi a fost electrician "pe timpul lui Ceausescu". Pasionat, de mic, de serpi, avea acasa cateva exemplare, dar toate erau "de pe la noi". Cu ocazia primei vizite in Ungaria, el a ajuns la un magazin de specialitate si asa s-a nascut dorinta de a creste serpi de pe alte meleaguri. Impreuna cu prietenul sau, Barta Ernest, a hotarat sa-si cumpere un sarpe. Prima achizitie, in 1990, este "Sarpele Regal din California", care a costat 100 de dolari. Cea mai frumoasa "piesa" din colectie este un piton reticular, al carui pret s-a ridicat la 600 de dolari si care a ajuns la cinci metri lungime si o greutate de peste 60 de kilograme. Daca ar fi sa il vanda, cei doi aradeni ar putea obtine trei mii de dolari pe acest exemplar. Cu timpul, cei doi crescatori au adunat peste 50 de reptile, care, atunci cand nu sunt plecate prin tara, stau inghesuite intr-o incapere a unei case din Arad. "Nu au nevoie de mult spatiu, doar ca temperatura trebuie sa fie cea adecvata. Ideea expozitiilor ne-a venit pentru ca era costisitoare hranirea lor si trebuia sa facem ceva. Lunar, cheltuim cinci-sase milioane de lei pe hrana", a declarat Geza. Numai pitonul reticular mananca, la o masa, 15-20 de gaini sau iepuri. Acest lucru se intampla, din fericire pentru aradenii in cauza, o data la o luna. Ceilalti serpi se hranesc cu soricei sau hamsteri, dar si pretul acestora depaseste 40.000 lei.
Cu toate ca unii cred ca este ciudat, Geza se considera un om normal. El a renuntat la meseria sa de electrician, pentru a se dedica cresterii reptilelor. A avut probleme chiar si cu sotia, care a acceptat cu greu sa primeasca serpii in casa. "Acum s-a obisnuit cu ideea, dar nu ii hraneste", a spus Geza. Fiul acestuia, Mihai, in varsta de 12 ani, ii calca pe urme. Pasionat de serpi, juniorul nu are, deocamdata, voie sa se apropie de reptilele veninoase. "Serpii nu sunt agresivi. Noi am fost educati ca, daca vedem un sarpe, sa-i dam in cap. Iguana este un exemplar interesant pentru vizitatori Dar ei ataca doar daca sunt in pericol". In lunga sa experienta cu reptilele, aradeanul a fost muscat de mai multe ori, dar niciodata de un sarpe veninos. "Cand ii manevrezi pe acestia, trebuie sa ai mare grija. Cele mai multe probleme sunt la transportarea lor dintr-un oras in altul, cand ii scoatem din lazi si ii punem in saci sau invers. Ceilalti musca atunci cand faci miscari bruste, cand sunt agitati", a spus aradeanul.
La expozitia de la Timisoara mai pot fi vazuti paianjeni de diferite specii si o iguana.
Cei dornici sa vada reptilele la Timisoara trebuie sa plateasca 30.000 de lei, daca sunt adulti, si 15.000 lei, in cazul copiilor. Din acesta suma, 30% ajunge la muzeu, care le-a pus la dispozitie sala. "Nu ne imbogatim cu banii ce-i strangem, dar putem trai si noi, si reptilele. De obicei, platim 20% chirie, dar la Timisoara este mai scump. Nu avem microbuzele noastre pentru transport, asa ca platim mult si pentru asta", a spus Geza, responsabilul din aceste zile ale expozitiei. Pentru a nu sta departe de familie prea mult timp, cei doi fac cu schimbul in "deplasari". Tot cu schimbul fac si angajatele muzeului. Responsabilul Sectiei Stiintele Naturii, Doina Veres, s-a aratat fericita sa petreaca doua saptamani printre reptile. "Imi plac foarte mult serpii, dar nu-mi pot permite unul. Daca nu as sta in doua camere si nu as avea asa un salariu mic, as lua un piton acasa".
Au existat situatii in care aradenii nu s-au ales cu nimic dupa o luna de expozitie prin tara. Ultima oprire, inainte de Timisoara, a fost la Braila. "Era vacanta, nu am ales bine perioada. Foarte putini oameni au venit sa le vada", a spus Geza. La finalul celor patru saptamani de sedere pe malurile Dunarii, au scos bani din buzunar pentru a achita chiria si transportul. Atunci cand situatia materiala le permite, cei doi achizitioneaza un nou exemplar. Nu si-au propus urmatoarea tinta, dar sigur va fi un exemplar rar.
Aradenii sunt singuri in aceasta actiune. Nu stiu daca exista alti crescatori in tara, nici daca exista un for de specialitate. Cert este ca ei sunt animati de dragostea pentru reptile, pe care, cel putin pana acum, nu si-au propus sa le vanda. Singurii bani, pe langa cei de pe bilete, au venit din valorificarea unor pui din "productia proprie". Turneele prin cele mai importante orase din tara au inceput in urma cu patru ani. Ele incep si se termina cu o expozitie in Arad.

Dumitru Mihaica - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]