Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 7 ianuarie 2002

  • Aradenii au stat ore intregi la coada pentru apa sfintita

De Boboteaza in biserici se sfintesc apele... - Virtual Arad News (c)2002Dupa Craciun si Anul Nou, seria sarbatorilor de iarna se incheie cu Boboteaza si Sfantul Ion. Incepnd de azi, toti crestinii vor reveni la munca de toate zilele, fenomenul sarbatorilor ramanand doar o amintire. Duminca a fost Boboteaza, zi de reculegere si meditatie cand, conform traditiei, locuintele sunt curatite cu apa sfintita si tamaie. 
Sarbatoare de marca a ortodoxiei 
Noul Testament ne arata de ce Biserica pune un accent deosebit pe acest moment, considerat una dintre marile cotituri ale crestinatatii. Mai precis, este ziua in care Mesia a fost botezat in apa Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Tocmai de aceea, cele doua sarbatori curg una din cealalta, caci nu pot fi despartite sub nici forma. Se spune ca atunci cand Ioan Botezatorul, a savarsit acest gest sacru, cerurile s-au deschis, iar duhul Sfant s-a aratat sub forma unui porumbel, semn ca, intr-adevar Iisus Hristos a fost cel asteptat. Biserica Ortodoxa pune un accent foarte puternic pe respectarea sfintei sarbatori de Boboteaza. In fond, casele primesc si ele un botez prin apa sfanta si tamaie, la fel cum, acum aproximativ 2000 de ani in apa Iordanului, Mantuitorul era botezat. 
"Iordanitul femeilor" 
Totusi, traditia populara pastreaza cateva obiceiuri ce mai pot fi gasite in satele romanesti. Este adevarat ca incet, incet, traditia incepe sa dispara si tot mai multe usi raman ferecate atunci cand preotul purcede la acest gest sacru. In unele localitati, colindatul dureaza pana in ziua de Boboteaza cand, conform credintei populare, se pot face si desface farmece, apar ursitoarele si este prorocit belsugul noului an. In alte zone, cum ar fi partea de nord a judetului Arad, se practica un obicei stravechi numit "Iordanitul femeilor". Aceasta sarbatoare matriarhala se manifesta prin cateva trasaturi specifice. Femeile satului se intalnesc laolalta, se ospateaza si consuma vin, urmand ca pana in dimineata de Sf. Ion sa chiuie si sa joace. Pe drumul catre casa, barbatii intalniti in drum sunt luati cu forta pe sus si dusi la o apa curgatoare, daca nu se rascumpara. 
Biserici arhipline 
Ziua de ieri a demonstrat ca aradenii raman fideli Bisericii Ortodoxe. Lacasurile de cult au fost pur si simplu asaltate de credinciosi care nu au putut sta acasa de Boboteaza. Ca un semn bun, numarul tinerilor prezenti in biserici a fost mare. Dupa incheierea slujbei, preotii au cutreierat pe raza Parohiei pentru a sfinti locuintele enoriasilor. Aradenii nu au uitat sa ia apa sfintita chiar daca in unele locuri s-a stat la coada ore intregi.

  • Comisarul Pavel Roman a fost agresat la Moneasa

Holul hotelului Moneasa - unde a fost agresat comisarul Pavel Roman - Virtual Arad News (c)2002Hotelul Moneasa, din statiunea cu acelasi nume, a fost, in noaptea de sambata spre duminica, locul unde s-a petrecut un fapt care, cu siguranta, se va lasa cu urmari. In holul de la receptie se afla, printre alte persoane, un comisar al Garzii Financiare Arad. Hazardul a facut ca, in acelasi timp, in acelasi loc sa se afle si un patron al unei importante firme aradene pe care comisarul in cauza, Pavel Roman, a "vizitat-o" in urma cu catva timp. Cert este ca, dupa un scurt schimb de "amabilitati", Pavel Roman a fost agresat fizic de catre personajul in cauza, totul desfasurandu-se sub privirile mai multor martori printre care si unul dintre bodiguarzii patronului aradean. Spiritele s-au calmat nu inainte ca agresorul sa invoce mai multe nume cu rezonanta atat din Arad, cat si din Bucuresti, in special din structurile politiei si justitiei in incercarea de a-l intimida pe comisar. Din informatiile pe care le detinem, intre anii 1992- 1998, firma controlata de catre Pavel Roman a inregistrat un profit real de peste un milion de marci germane, pentru care nu s-a platit nimic statului roman. Din verificarea facuta de catre comisarii GFA a rezultat, la acea vreme, in septembrie 1998, un prejudiciu de peste 4,8 miliarde de lei adus bugetului de stat. Dar, atunci "avand in vedere sumele aflate in joc, dimensiunea fenomenului si implicarea unor functionari publici", cei in cauza au reusit sa "mituiasca si sa corupa organele de control" prin diverse metode. Citatele sunt dintr-un raport facut catre conducerea Garzii Financiare. Dupa agresiunea grava impotriva comisarului-sef al Garzii Financiare Arad, Dan Cancel, si incercarea de intimidare a mai multor comisari, chiar a unor politisti, incidentul de la Moneasa intareste ideea ca in Arad se poate orice. Pavel Roman este comisarul care a patruns cel mai adanc in hatisul afacerilor dubioase, reusind sa opreasca multe dintre ele.

  • Mai sunt inca zece zile pana la incheierea inscrierilor pentru recensamantul din martie 2002

Directoarea Grec Florica face pregatirile pentru recensamantPregatirile pentru recensamantul din luna martie a acestui an au intrat in linie dreapta. Astfel ca, pentru incaperile destinate activitatii de recensamant la nivelul comisiei judetene, s-a definitivat dotarea, asigurandu-se conditii de lucru optime. De asemenea, a fost dotata si sala de prelucrare a datelor cu tehnica de prelucrare noua. Dupa cum spunea directorul Directiei Judetene de Statistica Arad, Florica Grec "urmeaza ca in 8 si 14 ianuarie sa ajunga, in judetul nostru, materialele necesare desfasurarii activitatii de recenzare in teren". De precizat ar fi faptul ca inscrierea persoanelor care doresc sa participe la efectuarea recensamantului continua pana in data de 14 ianuarie, dupa aceasta data urmand a avea loc instruirea personalului pe centre de instruire. In ceea ce priveste recenzarea, se va acorda o atentie deosebita problemelor specifice judetului Arad, si anume ale comunitatii romilor, persoanelor fara domiciliu stabil, precum si in ceea ce priveste actualizarea domiciliului persoanelor venite in judetul nostru din alte judete, a persoanelor care si-au schimbat domiciliul.

  • Nici o solicitare de amanare a inceperii scolii, in judet

Inpectorul general Haiduc Sorin declara ca nu sunt amanari la deschiderea scolilorConditiile meteo nefavorabile care s-au inregistrat in majoritatea colturilor tarii au facut ca o buna parte a directorilor de unitati de invatamant sa ia decizia amanarii inceperii cursurilor. In Arad, autoritatile locale si judefene au facut tot ce le-a stat in putinta pentru ca scoala sa inceapa asa cum a fost anuntat, adica marti, 8 ianuarie. Totusi, mici probleme ar putea aparea asa cum ne declara Sorin Haiduc, inspector sef general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Arad pe Valea Muresului, acolo unde, se stie, natura nu e asa de ingaduitoare cu oamenii. "Pana in prezent nu am primit nici o solicitare de amanare a scolii din purtea unor directori de unitati de invatamant din judet. Toate unitatile sunt incalzite corespunzator si au apa curenta. Singura problema care ar putea aparea este cea legata de transportul elevilor" ne declara Sorin Haiduc. Facand un mini sondaj pe Valea Muresului, am luat legatura cu doi directori de scoli generale din Savarsin, respectiv Barzava. Cornel Stanciu, directorul Scolii generale Savarsin, ne-a declarat ca au existat mici probleme cu apa curenta, dar situatia a fost remcdiata. "Daca nu vor circula autobuze, s-ar putea sa avem probleme cu transportul pe drumurile de la Obarsia, Tela sau Bata. Drumurile, in schimb, sunt practicabile". In privinta comunei Barzava, directorul Petru Leric ne-a declarat ca s-a coavenit cu Primaria ca programul autobuzelor sa fie modificat pentru elevii navetisti, pentru a nu intarzia de la ore. "Drumurile sunt practicabile. Chiar, joi s-a iesit cu plugul pentru deszapezire. Singura problema este cu apa, care a inghetat. Dar elevii umbla cu sticluta cu apa de acasa".

  • Scoala speciala din Petris, revendicata de francezi

Si Scoala speciala din Petris a fost revendicata... - Virtual Arad News (c)2002Doua persoane cu dubla cetatenie, romana si franceza, au depus o notificare la Primaria din Petris, prin care revendica Scoala Speciala din comuna. Cum acest imobil face parte, conform OUG 206/2000, din domeniul public judetean, aceasta notificare a ajuns si in mainile Inspectoratului Scolar Judetean si a Consiliului Judetean Arad, "CJA nu a fost de acord cu cererea de restituire in natura, urmand sa restituie in echivalent contravaloarea imobilului, in acest sens urmand a fi elaborata o Hotarare de Guvern. Namai ei, proprietarii nu au fost de acord cu acest tip de despagubire, ca atare atacand in instanta aceasta decizie. Oricum, in ceea ce ne priveste, Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin toate Inspectoratele Scolare Judetene, a inceput procedura de stabilire a tuturor imobilelor care nu pot fi despagubite in natura, ci doar prin echivalent" ne-a declarat Cornelia Tamas, juristul ISJ Arad. In aceeasi situatie se mai afla si Tabara scolara din Ilteu, Petris.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]