Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 7 martie 2002

  • 44 cazuri de coruptie. Coloneii Bitis si Palcu vor fi detasati la Parchet

Inspectorul sef al IJP - Nicolae Gudiu da explicatii Presei...Sedinta de bilant a Ministerului de Interne, desfasurata marti, a creat o stare pozitiva in randul comandantilor sau inspectorilor- sefi din cadrul acestei structuri, care sunt decisi, ajutati de procurori, sa combata coruptia care s-a instalat in toate structurile societatii noastre. In acest sens, pentru a face publice unele intentii ale sale, conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Arad a organizat, ieri, o conferinta de presa, in care au fost atinse cele mai sensibile probleme. Pe langa inspectorul-sef  lt. col. Nicolae Gudiu, seful Serviciului pentru Combaterea Criminalitatii Economice Financiare lt.col. Nicolae Ioan Cotrau si purtatorul de cuvant al IJP lt. Emil Motiu, a mai fost prezent si procurorul sef Dan Ilarie seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad.
Statistici
Generic, termenul de coruptie cuprinde mai multe fapte prevazute de Legea Penala: luarea de mita, darea de mita, traficul de influenta si primirea de foloase necuvenite. Fara a nuanta fiecare fapta in parte, dam citire unor date oferite de catre lt. col. Nicolae Cotrau, statistica intocmita pe anul 2001 si pana in prezent. Astfel, pe anul 2001, Inspectoratul de Politie al Judetului Arad a cercetat 70 de cazuri de luare de mita, 86 de dare de mita, 9 de primire de foloase necuvenite si 122 de trafic de influenta. Dintre acestea, au fost inaintate la Parchet 41 de dosare pentru luare de mita, 80 pentru dare de mita si 52 pentru trafic de influenta. In acest an, au fost constatate 44 de infractiuni privind coruptia: 16 cazuri de luare de mita, 15 de dare de mita si 13 de trafic de influenta. 
Bitis si Palcu, la Parchet 
Conform campaniei nationale de combatere a coruptiei, la Parchete vor fi detasati si doi ofiteri din cadrul Inspectoratelor Judetene ale Politiei, care vor lucra sub stricta indrumare a procurorului. Inspectorul sef al IJP Arad, It col. Nicolae Gudiu, a declarat ca au fost inaintate Ministerului de Interne cinci astfel de propuneri, insa, se pare, procurorul Dan Ilarie s-a oprit asupra a doua nume. Este vorba de col. Ioan Palcu, ofiter la "economic" si lt. col. Pavel Bitis, de la "judiciar". "Putem spune ca am "negociat" aceste persoane, dat fiind faptul ca in echipa am nevoie de oameni cu care sa pot lucra fara nici un pic de resentiment" afirma Dan Ilarie. 
Infractiuni de interes reciproc
Procurorul Dan Ilarie, care are competenta de cercetare si urmarire a infractiunilor de coruptie, considera ca una dintre faptele cele mai dificil de probat sunt darea, respectiv luarea de mita. Si asta pentru ca, atat cel care da, cat si cel care ia, au un numitor comun si se inteleg intre ei, cu atat mai mult cu cat amandoi au de castigat de pe urma acestor fapte. "Sunt infractiuni de interes reciproc, care nu se reclama. Asa ca, singura modalitate de depistare a lor este organizarea flagrantului. Insa, de multe ori, cu toate probele aduse, Instanta schimba incadrarea juridica. Asa se face ca procurorii sunt dati in Judecata si li se cer despagubiri de sute de milioane de lei. Va dau un exemplu: un vames a primit o suta de marci. Flagrantul a fost organizat ca la carte; vamesul fiind acuzat de luare de mita. La Trlbunal s-a schimbat incadrarea juridica, fiind judecat pentru primire de foloase necuvenite" - afirma Dan Ilarie.
Lege cu cantec
Seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico Financiare a exemplificat cateva dintre legile care "dau peste cap" activitatea de cercetare a politistilor. Desi nu a facut referire stricta la infractiuni privind coruptia, exemplele raman in picioare: Astfel, Legea 87, care face referire la evaziunea fiscala, are un capitol care il poate scoate pe invinuit de sub aceasta acuzatie penala: "Neevidentierea unor facturi din cauze eronate constituie contraventie" . Sau ar mai fi Legea 141/1997 (Codul vamal al Romaniei), care, la acuzatia de sustragere a vamuirii, are un capitol-soc: "folosirea de documente vamale false sau nereale constituie contraventie"
Good news, no news
Parafrazandu-l pe presedintele Ion Iliescu, prezent la bilantul MI, inspectorul-sef al IJP Arad este de parere ca presa ar trebui sa fie aliata luptei impotriva coruptiei, dar sa-si manifeste echilibru, deoarece excesele de orice natura ar fi daunatoare."Stim ca presa se ghideaza dupa conceptul <<good news, no news>> (stirile bune nu sunt stiri), dar trebuie pricizat faptul ca in astfel de fapte, date fiind numeroasele cai de atac, nu putem face public nici un caz, pana la o sentinta definitiva" - a declarat lt. col. Nicolae Gudiu. 

Dacian Don - Observator

  • Cladiri celebre ale Aradului - revendicate de fostii proprietari

Hotelul Ardealul este revendicat de Barbara Compas - Virtual Arad News (c)2002Pana la termenul limita, repectiv 15 februarie 2002, la Arad au fost depuse peste 1800 de cereri de retrocedare a proprietatii. Cel mai celebru caz, in acest sens, ramane cel al urmasilor baronului Neuman, care revendica o serie de proprietati imobiliare de importanta strategica pentru municipiu. pe de alta parte, pana in acest moment 77 solicitanti au primit aviz pozitiv in baza mult discutatei legi 10. Din totalul cererilor depuse, 29 sunt notificari depuse in numele urmasilor familiei nobile Neuman. Printre cladirile celebre ale Aradului revendicate in baza Legii 10  amintim cladirea unde a functionat Banca Bancorex, de pe strada Lucian Blaga, Palatul Copiilor, sediul Directiei Fiscale, Retaurantum Mc.Donald's si altele. In ceea ce priveste spatiile unde functioneaza partidele politice, acestea pot fi cerute, spun membrii comisiei, dar nu pot fi restituite, fapt prevazut in legea amintita la articolul 16 de unde citam: "In situatia imobilelor ocupate de unitati bugetare din invatamant, din sanatate, asezaminte social-culturale sau de institutii publice, sedii ale partidelor politice, legal inregistrate, fostilor proprietari li se acorda masuri reparatorii prin echivalent in conditiile prezentei legi. In cazul in care imobilul nu mai este necesar potrivit scopului legal stabilit, fostii proprietari vor fi notificati pentru a opta in viitor pentru restituirea lor in natura." In ceea ce priveste Hotelul Ardealul, acesta a fost cerut, in baza unei notificari, de Barbara Compas. Povestea lui incepe mai bine cu jumatate de secol, cand Matei Cornis il vinde Intreprinderii Hoteliere "Crucea alba", unde parintii Barbarei Compas erau actionari. O sentinta civila emisa in 1947, anuleaza contractul de vanzare-cumpararedintre parti, iar imobilul ii revine fostului proprietar, care il pierde trei ani mai tarziu in urma nationalizarii in baza Decretului 92/1950. Desi solicitanta contesta sentinta din 1947, spunand ca este una abuziva, emisa pe motive etnice, comisia de aplicare a Legii 10 respinge cererea de notificare. Intr-o situatie asemanatoare se afla si Hotelul Aradul care este revendicat de Banca Nationala a Romaniei. Imobilul care in 1921 a apartinut Bancii Austro-ungare a fost trecut in proprietatea BNR, printr-o conventie semnata intre banca amintita si statul roman. Solicitantii in baza Legii 10 isi pot completa dosarele, deja depuse, pana in 14 februarie 2003.

  • Prefectura doreste telefoane moderne la toate primariile din judet

Prefectul Ungureanu vrea sa doteze primariile cu tehnica modernaIncredibil dar adevarat. In Era Informatiei si a calculatoarelor ultraperformante, in judetul Arad mai multe primarii nu au telefon. Despre fax nici nu mai poate fi vorba. Acest lucru l-a aflat si  prefectul Dan Ungureanu, cand a vrut sa trimita o circulara in judet. Cinci primarii nu au centrale automate si folosesc inca telefoane cu manivela din secolul trecut. "Sunt curios sa ma duc sa vad acele telefoane cu manivela, si sa-mi aleg si eu unul dintre acelea, dar... revenind la lucruri serioase, vreau sa va informez ca am fost surprins, la modul cel mai neplacut, si am avut o discutie cu directorul comercial al Telecom-ului reprezentat in Arad de domnul Dan Cioca, caruia i-am cerut o nota informativa asupra liniilor telefonice, si a planurilor de dezvoltare in profil teritorial, deoarece doresc sa comunic cu primarii si cu secretarii intr-un mod operativ.  De aceea la nivelul Prefecturii exista preocupare de informatizare, vreau sa ajung sa pot comunica materialele, prin fax, si prin ceea ce ne pune tehnologia acestui mileniu la dispozitie". Reprezentantii Consiliului Judetean, institutia care ar fi trebuit sa doteze primariile sustin ca nu au bani. Ei spun ca telefoanele si fax-urile ar trebui acordate de Guvern printr-un program special. "Este adevarat ca in judetul Arad inca cateva localitati, in cadrul primariilor, avem doar acele telefoane cu manivele, si eu cred ca ar trebui alocate mai multe fonduri din cadrul Consiliului local pentru sustinerea activitatii respective. Dar, asa cum bine stiti, ei n-au fonduri nici sa-si plateasca salariile in acest miment, daramite sa faca o astfel de investitie. De aceea eu cred ca trebuie sa existe o politica la nivel guvernamental, de dotare a primariilor cu material necesar pentru comunicatii la nivel de secolul XXI". Prefectul Dan Ungureanu vrea, ca in cateva luni, sa doteze toate primariile cu telefoane moderne si calculatoare. Programul de dotare cu tehnica moderna a inceput deja la Prefectura.

  • Curatenie de primavara -  Copii cersetori sunt depistati si dusi la Centrele de minori

Gardienii au inceput actiunea de eradicare a cersetoriei...Zeci de copii cersesc zilnic pe strazile Aradului. Majoritatea provin din familii dezorganizate, nu merg la gradinita, sau la scoala si uneori, chiar parintii ii trimit la cersit ca sa le faca rost de bani. Fenomenul a luat amploare, in ciuda faptului ca copiii sunt ridicati de pe strazi si trimisi la casele lor. Micutii care cersesc la colt de strada sau in fata magazinelor, aduna in fiecare zi cateva sute de mii de lei. Cei mai multi nu recunosc ca parintii ii obliga sa cerseasca. Amenda pentru nesupravegherea copilului poate ajunge la 400.000 lei, insa pentru ca cei mai multi parinti nu au venituri si nu pot plati, acestia sunt nevoiti sa munceasca in folosul comunitatii. "Acesti copii vin, de obicei, din localitatile apropiate ale municipiului, Pancota, Siria, Vladimirescu si se aduna prin fata marilor magazine, supermarketuri cum ar fi Billa, Maxim din zona Micalaca sau Maxi plus in zona centrala. Noi am intensificat masurile de combatere a acestor acte de cersetorie, insa acestia fiind direct supraveghiati indeaproape de parinti. Cand reusim sa-i prindem pe copii, parintii acestora nu se arata, ci fug . Noi luam masura de a-i interna pe copii in centrele de minori. Parintii pt sa-si ridice copii de aici doar pe baza de buletin dupa care li se intocmeste un proces verbal la Legea 61 pentru nesupravegherea minorilor" - ne marturiseste un gardian care tocmai a prins un grup de cersetori. Inspectorii Directiei pentru Protectia Copilului incearca sa dea de urma parintilor atunci cand gasesc copii cersind. In cazul in care copiii sunt prinsi pe strada de mai multe ori, ei pot fi internati intr-un Centru de minori iar parintii decad din drepturi.

  • Daca proiectul Federatiei Romane de Motociclism va primi girul FIM. Marele Circ ar putea opri si la Arad
Cristian Muresan are vesti bune pentru iubitorii sportului cu motor Saptamana trecuta, la Geneva, in Elvetia, a avut loc conferinta anuala a Federatiei Internationale de Motociclism. Din partea Romaniei au participat Gabriel Olariu, secretarul general al FRM si Cristian Muresan, prim- vicepresedinte al aceleasi institutii. Delegatia romana a prezentat un proiect foarte indraznet si anume construirea la Arad a unei piste la standarde mondiale. Pe ea ar urma sa se desfasoare - in prima faza - concursuri de motociclism zonale si europene, dar se intentioneaza si gazduirea curselor de Formula 1. Bineinteles, daca circuitul va fi omologat pentru Marele Circ. Primul pas va fi facut la inceputul lunii iunie, cand Comisia tehnica a Federatiei Internationale de Motociclism va fi prezenta la Arad, pentru a studia la fata locului posibilitatea construirii circuitului. Deocamdata, locul unde ar putea aparea acest adevarat amfiteatru al vitezei este tinut secret  "pentru a nu se isca discutii mai repede decat ar fi cazul. Asteptam studiul de fezabilitate si de abia apoi vom intra in amanunte", ne spunea Cristian Muresan, presedintele clubului si Moto Club Las Vegas Racing Team. Fondurile necesare construirii circuitului nu ar constitui o problema pentru ca "investitiile vor fi amortizate in cel mult doi ani de la darea in folosinta a pistei. Eu cred ca se vor gasi oameni dornici de a contribui la realizarea proiectului, stiindu-se cat capital atrag sporturile cu motor", concluziona Cristian Muresan. In alta ordine de iei, sa amintim si celelalte promisiuni "smulse" de reprezentantii FRM prezenti la Geneva. In primul rand s-a reusit aducerea in Romania, mai precis la Zarnesti (langa Brasov) a unei etape de campionat European - 125 Open la motocros juniori si doua de Balcaniada. Una dintre ele, cea de viteza, se va desfasura, dupa toate probabi-litatile, pe Aeroportul din Arad, in luna iulie, pe cand cea de motocros va fi gazduita de Bucuresti. Apoi s-a obtinut suma de 8.000 de franci elvetieni pentru cei mai tineri dintre "alergatorii" romani, insa deocamdata vor intra in contul FRM doar jumatate din bani. Cealalta transa urmeaza sa soseasca numai in cazul in care si partea romana va aloca niste credite in acest sens. Federatia Germana de Motociclism a donat cluburilor din tara noastra 50 de casti de concurs, 25 pentru motocros, iar 25 pentru motociclism viteza. La randul lor, Gabriel Olariu si Cristian Muresan, care in urma unor teste au obtinut diploma de comisari tehnici ai F.I.M., vor avea misiunea sa omologheze un circuit in tara vecina, Bulgaria. Anul acesta, prin transferul sportivului Octavian Vrajitoru de la Steaua, la Moto Club Las Vegas Racing Team pleaca cu mari sanse de a castiga campionatul national pe echipe. Mai mult, Vrajitoru si Ionel Pascota vor fi pregatiti pentru a lua startul si la Campioantele Europene, chiar daca acest lucru presupune un efort financiar insemnat din partea clubului prezidat de Cristian Muresan.

Calin Mnerie - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]