Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 7 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Previziuni care dau frisoane, Calimente: "Americanii nu mai vin la CET!"

Liberalul Calimente nu crede in succesul asocierii cu Centurymarc"Americanii nu mai vin la CET", a afirmat in cadrul unei conferinte de presa vicepresedintele PNL, Mihai Calimente. Liberalii sustin ca interesele societatii americane, Centurymarc, firma care a preluat CET, sunt cu totul altele decat cele afisate inaintea asocierii. Previziunile liberalilor sunt sumbre, si asta pentru ca "de pe urma acestei asocieri ne vom alege cu praful de pe toba". Calimente si-a motivat suspiciunile fata de reprezentantii Centurymarc prin lipsa unui contract de asociere. "Este o societate care nu are experienta in acest domeniu. Pe ei ii intereseaza sa intermedieze un imprumut, dupa care iau comisionul. Nimic mai mult", sustine fruntasul liberal.
Preluarea CET de catre firma americana a fost votata, in data de 31 iulie, de 17 consilieri municipali. Din cei patru reprezentanti ai PNL in CLM doar Gavril Popescu a dat un vot negativ. Atunci, Doru Sever Puia, consilier PNL, membru in AGA la CET, nu a avut nimic de obiectat. Cert este ca, liberalii au declarat sus si tare ca informatia "bomba", aruncata ieri pe piata este una bazata pe surse sigure.
In alta ordine de idei, conducerea CET Arad a fost convocata la Ministerul Administratiei Publice Locale, alaturi de reprezentantii celorlalte 15 Centrale de termoficare externalizate din Termoelectrica, pentru a participa la o discutie pe baza creditului garantat de Guvern pentru aprovizionarea cu combustibil. Adrian Ghilea, directorul comercial al CET Arad ne-a informat ca "urmeaza sa se emita o Ordonanta de Guvern, sa se contracteze un credit cu garantii guvernamentale in valoare totala de 120 de milioane de dolari. Termoelectrica urmeaza sa se ocupe de derularea creditului".
Ghilea ne-a spus ca la Bucuresti a fost prezentat necesarul de resurse financiare al Centralei aradene. "Pentru aprovizionarea cu combustibilul necesar pentru perioada de iarna CET Arad are nevoie de 300 de miliarde de lei, contravaloarea a 400 de mii de tone de carbune".
In cursul saptamanii viitoare, conducerea centralei va primi de la minister instructiuni exacte privind documentele pe care trebuie sa le trimita la Guvern pentru a beneficia de banii necesari.

Ramona Cretu & Simona Mazare - Observator

  • Aradul in atentia lumii medicale: A inceput a VI-a editie a Conferintei Internationale de Terapii Complementare

S-a deschis la Arad editia a VI-a a Conferintei Internationale AnatecorIeri dimineata, in incinta Palatului Cultural din Arad, au inceput lucrarile Conferintei Internationale de Terapii Complementare, eveniment care se va desfasura pe tot parcursul acestui sfarsit de saptamana. Deschiderea oficiala a reunit numeroase oficialitati precum si nume marcante in domeniul medicinei alternative. Cuvantul inaugural a fost rostit de presedintele Asociatiei Nationale de Terapii Complementare, ec. Remus Tanase. Pe tot parcursul ziiei, au fost sustinute lucrari in domeniu de catre personalitati locale dar si din Timisoara, Cluj, Campulung, Bucuresti. Iasi etc. precum si din alte tari: Republica Moldova, Franta, India, Ungaria. 
Holul Palatului Cultural este ocupat de standuri de prezentare ale unor firme axate pe produse naturale. Si-au facut remarcata prezenta in acest sens firme autohtone dar si straine, notabila fiind si initiativa celor de la Centrul MIV Arad, prezenti la aceasta manifestare cu produse artizanale realizate de copiii suferinzi. 
Autori si edituri au prezentat carti in domeniu. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, colaborator constant al ANATECOR, a prezentat cu aceasta ocazie numeroase publicatii ale editurii proprii. 
Cei interesati pot vizita in continuare standurile de prezentare, de unde se pot, de asemenea, obtine informatii si indrumari. 

Speranta Milancovici - Adevarul

  • La Centrul de diagnostic imagistic se efectueaza investigatii de cea mai inalta performanta

Cel mai modern centru de diagnostic functioneaza la Arad - Virtual Arad News (c)2002In luna iunie, la Arad, premierul Adrian Nastase a inaugurat oficial cel mai modern centru de diagnostic medical din tara. Acesta este situat an cartierul Micalaca, zona III si face parte din lantul de centre care apartin  firmei Euromedic, o companie de varf in domeniul sanatatii din Europa Centrala si de Est. Printr-o cooperare cu sistemele medicale General Electric Equity, compania construieste  si opereaza centre de diagnostic imagistic. Pana acum, compania a pus cu succes in functiune  asemenea  centre si in Ungaria, la Szeged si Budapesta, centre la care, pana nu demult, aradenii apelau si pe care, de altfel, centrul aradean ii are ca parteneri de colaborare.
Aparatura de  ultima generatie
"Avem aparatura foarte performanta, am fost foarte fericita si impresionata atunci cand am citit pe aparatura noastra ca anul fabricatiei este 2002. Pentru aceste dotari ne invidiaza inclusiv seful Societatii de Medicina Nucleara din tara"- ne  dezvaluie dr. Simona Popa, tanara directoare medicala a centrului.
Impreuna cu dr. Popa am parcurs toate incaperile institutiei, ne-au fost prezentate aparatele folosite, modalitatile de lucru.
Serviciile de care pot beneficia persoanele care vin aici sunt: imagine prin rezonanta magnetica, cea mai avansata tehnologie ce ofera imagini excelente ale corpului si organelor interne, tomografie computerizata, care ofera o imagine de calitate iar examinarile sunt foarte rapide si ofera imagini bogate in detalii. Centrul beneficiaza si de camera gamma, prin care medicina nucleara foloseste componente radioactive an scopul realizarii hartii organelor, oferind date dinamice si permitand evaluarea fiziologica si patologica a functiilor. Mamograful este unul din cele mai solicitate aparate. Imaginea realizata prin mamografiere permite detectarea timpurie a oricarui tip de malformatie pentru a preveni boala. Ultrasonografia ofera echipamente variate folosite atat Centrul de diagnostic a fost dotat cu aparatura ultramoderna - Virtual Arad News (c)2002 pentru investigatiile generale, cat si in scopuri specifice: vasculare, obstetrice, gastroenterologice, urologie etc. Pacientii mai pot beneficia si de sisteme cardio-vasculare, echo-doppler, ergometre, modalitati prin care se verifica starea inimii (aritmii, functia miocardica a inimii). Densitatea osoasa se masoara prin echipamentul Dexa, care arata continutul de minerale din oase pentru a preveni si mari tratamentul ampotriva osteoporozei. Aici se pot efectua si doua tipuri de tratament: litotritie, adica metoda invaziva de sfaramare a calculilor renali si  termoterapia prostatei.
O directoare tanara si ambitioasa
Cele 70 de persoane care lucreaza in acest centru, medici si cadre medicale cu studii medii, inclusiv personalul de la "Receptie-informatii" au studii medicale,  au efectuat specializari si au calificari in domeniul imagisticii medicale. "Fetele pe care le vedeti la receptie sunt si ele asistente medicale de profesie, deoarece oamenii care vin aici au primul contact cu ele, care ii pot indruma spre cabinetele unde trebuie sa ajunga"- ne spune dr. Simona Popa.
Putini stiu ca directorul medical al centrului este o tanara doctorita, plina de elan si deosebit de  deschisa. Dr. Simona Popa este de loc din Bacau si crede despre faptul ca a ajuns director aici, la Arad, ca este ceva minunat. "Este extraordinar ca ma aflu aici, nu am crezut niciodata ca se va intampla chiar atat de simplu. Am vazut anuntul pentru post, am trimis un C.V. si am fost chemata la interviu. Si iata-ma! Am absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti, specializarea Medicina Nucleara, am facut rezidentiatul la Spitalul Fundeni si acum m-am mutat la Arad. Desi sunt de ceva timp aici si imi place Aradul, datorita faptului ca mai bine de 12 ore ma aflu in Centru, nu prea am reusit sa-l cunosc"- ne-a declarat tanara doctorita.
100 de pacienti de zi
La mai bine de doua luni de la deschidere, Centru de Diagnostic imagistic are an jur de 100 de pacienti pe zi. Cu toate acestea, directorul Doctor Simona Popa - o directoare tanara si ambitioasa medical al institutiei considera ca lucreaza la un sfert din capaciate. "Noi lucram 7 zile din 7 si 24 de ore din 24. Lumea insa nu cunoaste suficiente date despre activitatea noastra, iar o parte dintre medicii aradeni au o oarecare retinere in a trimite pacientii spre investigatii aici. Exista inca o oarecare teama a medicilor ca, daca trimit pacientii aici la investigatii, costurile acestora le vor fi imputate lor. Trebuie sa se stie ca noi avem un contract la nivel national cu Casa de Asigurari de Sanatate, conform caruia toate persoanele investigate care au trimitere de la medicul specialist si fac dovada ca sunt asigurate medical beneficiaza gratuit de aceste investigatii. Astfel, medicilor nu le scade nimeni nici un leu din  venituri si nici din fondul alocat lunar, nu li se imputa  nici o investigatie efectuata aici. O a doua cauza pentru care inca nu avem foarte multi pacienti este faptul ca unii dintre medicii specialisti au stat pana acum sa vada cum se lucreaza, sa vada rezultatele investigatiilor noastre. Cred ca acum s-au lamurit si s-au convins ca aparatura noastra este de analta performanta iar personalul medical este selectat dintre cei mai buni."
Printre  medicii care lucreaza aici am antalnit nume cunoscute: la radiologie prof. dr. Ciobanu, la cardiologie dr. Codin Olariu iar pe partea de urologie, dr. Ioiart. "Si aici intampinam ceva probleme, deoarece avem foarte multi medici care ar veni sa lucreze la noi, dar nu pot, deoarece nu au sustinut examenul de competenta in rezonanta magnetica si computer tomograf, care se organizeaza numai o data la cativa ani" -spune dr. Simona Popa.
In prezent, aici luceaza 25 de medici, din Arad dar si din alte judete.
Pentru investigatii, la Centrul de diagnostic vin nu numai aradeni, ci si persoane din alte judete. "Avem  multi pacienti din judetele limitrofe, din Hunedoara, Bihor, dar am avut si pacienti care au venit din Targu Jiu si chiar Suceava"- ne-a spus directorul medical.
Investigatii gratuite pentru asigurati
Orice cetatean poate beneficia de aceste investigatii, indiferent din ce judet este, contra cost, dar si gratuit daca indeplineste conditiile cerute.
Pentru a beneficia gratuit de investigatiii, cei interesati trebuie sa se prezinte cu trimitere de la medicul specialist si sa faca dovada ca platesc contributia la asigurarile de sanatate, Centrul de diagnostic lucreaza inca la un sfert din capacitate - Virtual Arad News (c)2002 respectiv sa aiba adeverinta de la locul de munca sau cuponul de pensie, an cazul pensionarilor. De asemenea, pacientii trebuie sa se programeze pentru investigatii si o pot face personal  ori telefonic la receptia Centrului.
Desi s-au distribuit mii de pliante cu serviciile oferite de Centrul de diagnostic, oamenii  nu sunt suficient de informati despre ceea ce insemna acest centru si fie se duc la centrele similare din Szeged si Budapesta, unde afla cu stupoare ca si la Arad pot beneficia de aceleasi servicii gratuit, fie vin la centru de diagnostic pentru a fi… internati.
"Am avut cazuri in care au venit oamenii si au solicitat la receptie sa fie internati pentru analize - ne-a spus dr. Popa. Am mai avut cazuri de aradeni care efectiv nu au stiut ce se afla an aceasta cladire. Ne-au spus ca nu au intrat aici deoarece au crezut ca este vorba de un centru de infrumusetare, in orice caz ceva ce nu era legat de activitatea pe care noi o desfasuram"
Aradenii se mandresc cu Centrul de diagnostic
Desi inca de la inaugurare existau pareri circumspecte legate de faptul ca CJAS va suporta costurile investigatiilor pentru asigurati, dr. Simona Popa ne-a spus ca relatia dintre Centrul de diagnostic si CJAS este foarte buna.
La ora documentarii noastre, holurile centrului erau pline de persoane care asteptau sa intre la investigatii. Desi tacuti, preocupati fiecare de problemele sale de sanatate, acestia s-au aratat foarte multumiti de serviciile de care beneficiaza aici. "Cred ca este cel mai bun lucru care s-a facut la Arad, dupa Revolutie - ne-a declarat un barbat programat pentru tomografie. Datorita acestui centru, aradenii nu mai sunt pusi pe drumuri pentru investigatii. Aici sunt tot felul de aparate performante si cel mai important lucru este ca nu platim, daca suntem asigurati."

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Curtici este astazi capitala agriculturii romanesti

La Combinatul Agroindustrial Curtici se intalnesc specialisti din 11 judete - Virtual Arad News (c)2002Astazi incepe la Combinatul Agroindustrial Curtici, condus de dr. ing. Dimitrie Musca, Reuniunea zonala pe problemele exploatatiilor agricole, la care participa reprezentanti ai autoritatilor, specialisti in agricultura si conducatorii unor firme de profil din 11 judete din tara: Arad, Timis, Bihor, Caras-Severin, Mehedinti, Alba, Hunedoara, Cluj, Salaj, Satu Mare si Mures. La aceasta reuniune participa ministri si secretari de stat de la ministerele interesate, prefecti si directori ai directiilor agricole, precum si specialisti de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice si Statiunile de cercetare agricola de la Lovrin, Oradea, Turda, Fundulea si Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului, reprezentanti ai unor producatori agricoli si comercianti de produse agricole, seminte si pesticide, alti invitati ai presei centrale si locale. Reuniunea are ca obiectiv prezentarea experientei pozitive a Combinatului Agroindustrial Curtici, pe linia promovarii tehnologiilor agricole moderne, a dotarii cu utilaje de mare randament si a asigurarii unui inalt grad de integrare, care determina si un nivel ridicat de rentabilitate. In centrul atentiei vor fi fi loturile de porumb ale unitatii, recoltarea florii-soarelui succesiv cu efectuarea insamantarilor de toamna, precum si actiunile de constituire a silozului furajer la sectorul zootehnic. Vor mai fi vizitate, de asemenea, fabrica de lapte si abatorul combinatului. A doua zi, la Moneasa vor avea loc dezbateri si concluzii pe marginea celor prezentate. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Fitness la biserica.  Reformatii din Pancota au votat pentru culturism nu pentru scoala maghiara

Pancotanii doresc sala de fitnes... - Virtual Arad News (c)2002Preotul Ortodox vrea sa ofere el spatiul necesar minoritatii maghiare  
Gradinita maghiara din Pancota functioneaza intr-un imobil privat, existand riscul ca, in orice moment, sa fie solicitata eliberarea casei. Scoala generala maghiara cu clase comasate isi are sediul intr-o sala minuscula. Din aceste motiv, parintii si dascalii au cautat alte spatii. Doua sali din cadrul bisericii reformate, folosite odinioara de elevi, corespund pretentiilor. Acestea sunt inchiriate, in prezent, unui club de fitness cu 25 de euro lunar, iar contractul va expira pe 14 septembrie. Presedintele UDMR, Kiraly Andras si adjunctul inspectorului scolar general, Matekovits Mihaly, au negociat, zilele trecute, cu conducerea comunitatii reformate conditiile in care se poate ocupa spatiul din biserica. Liderii UDMR au promis ca vor achita in avans, pe un an, chiria platita pana acum de culturisti. In ciuda eforturilor parintelui Kondor Endre si ale consoartei sale, reformatii au decis, cu cinci voturi pentru si doua impotriva sa prelungeasca angajamentul clubului, in detrimentul scolii. Cei care au votat in favoarea fitnessului spun ca scoala de limba maghiara ar trebui sa o asigure statul, nu comunitatea. "Baiatul meu, maghiar, a invatat in limba romana si tot a ajuns inginer", a precizat unul dintre acestia. Iesirea din impas va fi oferita, dupa refuzul reformatilor, de un preot ortodox, care este dispus sa puna la dispozitia cursantilor minoritari salile de clasa de care ar avea nevoie.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 7 septembrie - 13 septembrie 2002  Mesaje secrete - (SUA)
Muresul 7septembrie - 13 septembrie 2002  Vanilla Sky - (SUA)
Arta 7 septembrie - 13 septembrie 2002 - Sala A  Gasca Yamakasi - (FRA)
Arta 7 septembrie - 13 septembrie - Sala B  Cainii zapezii - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]