Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 7 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul a "trait" doua ore fara functionari publici
Si functionarii de la Finante s-au aflat pentru doua ore in grevaFunctionarii publici aradeni au "blocat", ieri, timp de doua ore (de la 8 la 10), accesul cetatenilor la serviciile institutiilor statului. Greva de avertisment declansata la nivel national de Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania a fost raspunsul dat de sindicalisti indiferentei Guvernului. Anterior acestei forme de protest, sindicalistii au organizat, la Bucuresti, un miting de protest, dar Executivul a refuzat sa demareze negocieri cu protestatarii. Daca nici greva de avertisment de ieri nu va sensibiliza Guvernul (si se pare ca asa va fi), functionarii publici vor declansa greva generala.
Solicitarile grevistilor se refera la o crestere salariala de pana la 6 milioane lei - salariul mediu, acordarea primei de vacanta, a tichetelor de masa din venituri extrabugetare, protectie  pentru functionari si asigurarea unor conditii de munca mai bune.
La Arad, greva de avertisment a avut loc in toate primariile si la sediile finantelor. Singurii care nu au participat la actiunea de ieri au fost functionarii publici din Primaria Municipiului si din Consiliul Judetean, acestia fiind afiliati altor confederatii (desi faxuri de confirmare a participarii lor la greva au fost trimise la nivel central). In timp ce in primariile din judet functionarii publici au decis sa rezolve urgentele (serviciul de decese a functionat), la DGFP Arad, contribuabilii care nu aflasera de greva au fost nevoiti sa astepte ora 10 pentru a putea intra in cladire.
Subprefectul Florin Remetan, care a fost prezent la sediul Finantelor aradene pe parcursul grevei, ne-a declarat ca totul a decurs pasnic si ca, in general, solicitarile functionarilor nu pot fi rezolvate decat la nivel national. "Exista o singura solicitare care ar putea fi rezolvata la nivel local: cea a conditiilor de munca". Subprefectul va raporta  modul de desfasurare a grevei la Ministerul Administratiei Publice.
Guvernul are la dispozitie, conform legii, 5 zile ca sa demareze negocieri cu sindicatul functionarilor publici, in caz contrar se va declansa greva generala.

Adriana Barbu - Observator

  • Cetatenii vor avea acces la informatii si prin e-mail

Cetatenii vor putea primi informatii prin e mailIeri, a avut loc o intalnire intre reprezentantul Oficiului Teritorial de Informare Publica, Serban Lejeriu, si directorii institutiilor descentralizate care functioneaza in judetul Arad. Scopul acestei intalniri a fost de a elimina orice urma de confuzie in ceea ce priveste aplicarea Legii nr. 544 care reglementeaza accesul liber la informatiile de interes public, dar si pentru ca solicitantii sa beneficieze de informatiile de interes public pe care le doresc. In vederea asigurarii accesului la informatii, potrivit dispozitiilor legale, fiecare institutie are obligatia de a infiinta in subordinea sa un compartiment specializat si de a desemna personalul necesar. Masura a generat nemultumirea sefilor unor institutii care se confrunta atat cu lipsa personalului, cat si a fondurilor necesare pentru salarizare, insa reprezentantul OTIP a precizat ca toate cheltuielile pentru materialele solicitate de persoana interesata vor fi suportate de aceasta. "Sa gasim solutiile cele mai bune pentru a simplifica procesul", a declarat Serban Lejeriu, care a propus ca modalitate de informare simplificata e-mail-ul. In conformitate cu prevederile legale, se face distinctia intre trei categorii de informatii, si anume cele care se fac publice din oficiu, cele care se publica la cerere si cele care nu se pot de publicitatii. In categoria celor care se dau publicitatii intra cele referitoare la acte normative, program de functionare sau de audiente, atributii, persoanele de contact, surse financiare ale institutiei, buget si bilant contabil dar si alte informatii cu caracter public. Solicitarile se pot face verbal sau in scris, autoritatea publica solicitata fiind obligata sa puna informatiile la dispozitia celui interesat in maxim 30 de zile. Daca aceasta refuza, solicitantul se poate adresa justitiei.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • SANEVIT Arad este executata silit de AVAB

Fabrica de seringi Sanevit va fi executata silit de AVABSANEVIT Arad este prima societate executata silit de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), din cei 22 de debitori preluati de la Ministerul Finantelor in contul imprumuturilor externe cu garantie de stat.
"Anumiti salariati din Ministerul Sanatatii, care in 1997-1998 au condus acest minister pe relatia SANEVIT altfel decat trebuia (au exclus-o din licitatii neintemeiate - n.r.), au raspundere foarte mare in nerestituirea creditului, dar numai instanta ii poate aduce la bara pe cei vinovati", a declarat ieri Ionel Blanculescu.
AVAB organizeaza pe 8 noiembrie 2002, la Bucuresti, prima sedinta de licitatie din cele trei stabilite de Legea 409/2001, pentru vanzarea la pachet a fabricii de seringi si ace de unica folosinta din Arad si a unei instalatii din Bucuresti, ce apartin SANEVIT, pretul total de pornire a licitatiei fiind de 18,8 milioane dolari. Ionel Blanculescu a declarat ca "SANEVIT a fost promovata la Londra si Berlin si am primit doua scrisori din partea unor companii straine interesate de preluarea fabricii". Autoritatea detine o creanta cu valoare nominala de 61 milioane dolari la SANEVIT (50% penalitati si majorari de intarziere si alte 50% creditul principal de 35-37 milioane dolari - din care 20 milioane dolari folositi efectiv de societate, deci 30-34% din total! - dobanzi si contributii la fondul de risc de la Ministerul Finantelor de cate 10% pe an).
Evaluarea facuta de consultanti in AVAB arata ca valoarea de piata a SANEVIT este de doar... 19 milioane dolari. "Daca fabrica se vinde la un pret inferior, sa zicem 18-19 milioane dolari, SANEVIT intra in faliment pe Legea nr. 64 si AVAB va solicita in instanta atragerea raspunderii civile a administratorilor si a celor ce au condus la neperformanta, constituidu-se parte civila, si va fi realizata o expertiza asupra a ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in societate", spune Ionel Blanculescu, subliniind ca nu se poate atrage raspunderea vinovatilor pana la valorificarea activului. 
Doar intr-o situatie absolut nesperata, in care s-ar insela AVAB cu evaluarea si competitorii inscrisi la licitatie ar urca pretul la 61 milioane dolari sau ar plusa peste, nu vor continua cercetarile in cazul SANEVIT. De notat ca vineri se vinde, prin executare silita, si instalatia de folie poliextrudata preluata de la SANEVIT de firma Latina Plastic, printr-un protocol semnat pentru 12% din valoarea creditului extern si aflata la Bucuresti (in Soseaua Vergului), pretul de pornire fiind de 1,667 milioane dolari (fara TVA). Practic, creditul extern trebuia folosit integral de SANEVIT, dar a fost deturnat de unul dintre actionarii semnificativi ai societatii aradene, ARCASROM Bucuresti (cu 50,3% din actiuni), care este, alaturi de Latina Plastic, membru fondator la SOV Invest, societatea patronata de Sorin Ovidiu Vantu. "Noi am trimis titlu executoriu catre Latina Plastic pentru 7 milioane dolari si o vom executa tot pe 8 noiembrie", a mai spus Ionel Blanculescu.

Romania Libera

  • Razie in pietele aradene

Comisarul Nicolae Mihuta a condus controlul prin pietele AraduluiBunuri in valoare de aproape 30 de milioane de lei au fost confiscate, marti, iar 22 de comercianti aradeni au fost amendati in urma unei actiuni organizate de politistii din Arad in pietele din oras, transmite Mediafax. Inspectorii au constatat ca cei mai multi dintre comerciantii verificati nu au putut sa justifice provenienta marfii. "Multi dintre cei verificati au mai fost sanctionati in repetate randuri si, chiar daca li se confisca bunurile, ei tot se intorc in piete cu marfuri fara documente", a declarat comisarul Nicolae Mihuta, seful Serviciului de Ordine Publica. Politistii aradeni au confiscat atat produse alimentare, imbracaminte, cat si marfuri a caror comercializare constituie o infractiune, precum petardele.

E.V. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Cai de rasa" se desfiinteaza - Hergheliile au fost preluate de Regia Nationala a Padurilor

Depozitul de Armasari Arad va fi preluat de Directia SilvicaConfrom Ordonantei de Urgenta nr. 139, din 17 octombrie a.c., Regia Nationala a Padurilor preia patrimoniul Societatii Nationale "Cai de rasa" S.A., care se desfiintează. In scopul punerii in aplicare a acestei Ordonante, la sediul Regiei Nationale a Padurilor a avut loc, ieri, o intalnire cu conducerile Directiilor Silvice, care vor prelua subunitătile Societatii Nationale "Cai de rasă" S.A.Bunurile proprietate publică a statului (cai), proprietate privata (grajduri) si fondul funciar aflat in exploatare vor trece, pe bază de protocol, in administrarea Regiei Nationale a Padurilor. In acest scop, in urmatoarele zile, comisiile de coordonare de la nivelul Regiei Nationale a Padurilor si a Directiilor Silvice vor efectua inventarierea si predarea-primirea bunurilor, prevazute in Ordonanta nr. 139/ 2002.Odată cu bunurile, Regia Nationala a Padurilor preia si personalul Societătii Nationale "Cai de rasa".
La nivelul Regiei Nationale a Padurilor se va infiinta Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor, care va pune in aplicare programul national de ameliorare genetica a cabalinelor.Cheltuielile cu intretinerea patrimoniului genetic national de cabaline (armasari pepinieri, iepe-mame si armasari monta publica) vor fi suportate de catre bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, iar restul de cheltuieli se suporta de catre Regia Nationala a Padurilor.
La noi in judet, Societatea Nationala "Cai de Rasa" S.A. are sucursala "Depozitul de Armasari Arad", care administreaza suprafata de 327 hectare de teren si are in proprietate doua grajduri, sediu administrativ si 87 de cai, din care 63 armasari monta publica, repartizati in judetele Arad, Bihor si Hunedoara.
După preluare, armasarii monta publica vor fi dusi la depozit sau se vor preda spre intretinere padurarilor.
Ing. Alexandru Parv, directorul Directiei Silvice Arad, declara: "Noi vom avea probleme legate de stingerea datoriilor unitătii preluate si elucidarea litigiilor existente. Avem speranta ca, utilizand eficient cunostintele specialistilor din domeniul cresterii, exploatarii si ameliorarii cailor, precum si fondurile necesare, vom aduce acest sector la nivelul ce i se cuvine, dictat de importantă si traditie."

Eugenia Bardas - Adevarul

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]