Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 8 Martie 2002

  • Tehnologie de ultima ora in fotografie prezentata de Foto Studio Enigma si M.T. Ilrom 2000

Tehnica foto digitala castiga teren si in Arad...Tehnica digitala a fost ieri in atentia fotografilor profesionisti si amatori aradeni. Studio Enigma a deschis in premiera nationala, impreuna cu M.T.Ilrom 2000, magazinul Kodak Pro Foto Center. Cu aceasta ocazie au avut loc seminariile spre lumea digitala, unde au fost prezentate o serie de echipamente profesionale. In cei 10 ani de activitate Foto Studio Enigma a deschis in Arad trei magazine. MT Ilrom are sediul in Bucuresti si dispune de un lant de 16 magazine. Cele doua firme au inceput colaborarea inca de anul trecut. Rezultatul este magazinul inaugurat ieri care se adreseaza atat fotografilor amatori, dar mai ales, celor profesionisti. "Nevoia a venit de la fotografii profesionisti, si Kodak a venit cu un concept, care iata exista in Arad, primul, singurul deocamdata, din zona de vest a tarii. Mi-as dori ca toti fotografii profesionisti sa apara la Kodak ca sa primeasca toate informatiile si serviciile de care au nevoie, pentru ca ei, mai departe vor contribui la dezvoltarea fotografiei in Romania" a declarat Florin Timnea, responsabilul pentru produsele Nikon si Hama in tara. Noul magazin care poarta numele de Pro Foto Center este situat pe strada Lacului si este situat in sediul Studioului Enigma 3 care se deosebeste de celelalte doua ale firmei. Magazinul isi doreste sa deschida o noua etapa in industria fotografica aradeana, aliniata standardelor occidentale.

  • Primaria continua razboiul panourilor publicitare

Se va reglementa publicitatea prin panouri... - Virtual Arad News (c)2002Reprezentantii Primariei s-au intalnit, marti, cu reprezentantii firmelor de publicitate care au amplasate panouri publicitare pe domeniul public. Intrevederea a avut ca principal obiectiv uniformizarea activitatii firmelor publicitare, primarul Dorel Popa mentionand ca este ultima intalnire de acest gen la care participa. Mesajul primarului a fost unul concret, si anume, ca nimeni nu va mai amplasa panouri pe domeniul public fara a detine un document de autorizare in acest sens, iar firmele, cu toate presiunile venite de la Bucuresti, vor fi puse pe picior de egalitate. "Vor ramane in picioare doar panourile amplasate inainte de luna noiembrie, pentru care s-a depus documentatia necesar" a precizat Dorel Popa. Pana la inceputul saptamanii viitoare, se va recurge la o reidentificare a panourilor publicitare care sunt amplasate ilegal. "Voi trimite oamenii in teren si le voi spune sa ia flexul si sa taie tot ce este amplasat ilegal" a mai spus Dorel Popa. Legat de demolarea panourilor publicitare, viceprimarul Emanoil Voicu a mentionat ca in aproape doi ani de zile, am dat jos 52 de panouri publicitare . La capitolul restante financiare, reprezentantii firmelor au fost de-a dreptul socati de sumele avansate de angajatii Primariei, cu atat mai mult cu cat trebuiau sa plateasca si pentru fundatie, lucru neprevazut in vreo norma legala. Termenul limita fixat pentru achitarea restantelor este 15 martie, urmand ca organizarea licitatiei sa aiba loc in luna aprilie. "Nu-i voi primi la licitatie pe cei care vor veni sa plateasca dupa aceasta data" a conchis Dorel Popa. In aceeasi ordine de idei, o firma a reclamat ca a primit trei adrese, cu trei tipuri de calcul, fapt ce l-a determinat pe Dorel Popa sa afirme ca angajatul Primariei care va mai comite astfel de erori va fi pus pe liber. Firmele prezente au protestat vizavi de cuantumul mare al taxei de ocupare a domeniului public, spre deosebire de alte orase, in care este infinit mai mic.

Florina Ghile - Observator

  • Dispute pe tema privatizarii pietei "Mihai Viteazul"

Spatiile comerciale din Piata Mihai Viteazul vor fi inchiriate - Virtual Arad News (c)2002Spatiile comerciale din Piata Mihai Viteazul vor fi inchiriate, in continuare, comerciantilor si nu se vor vinde. Privatizarea acestora se va face numai in urma unei documentatii amanuntite. Conducerea societatii Targuri, Oboare si Piete a raspuns astfel unei acuzatiei comerciantilor din acesta piata, referitoare la inchirierea acestor spatii. Consiliul local a adoptat, inainte cu o saptamana, o hotarare prin care a prelungit contractele de inchiriere ale societatii Targuri, Oboare si Piete cu toti comerciantii din piata Mihai Viteazul. Hotararea Consiliului va fi aplicata in cel mult o luna de zile, dar numai comerciantii care nu au datorii la stat vor putea inchiria spatii. Referitor la acuzatiile comerciantilor privind ilegalitatile TOP, conducerea acesteia a precizat ca acuzele nu sunt fondate. Primarul municipiului Dorel Popa a declarat ca spatiile pot fi vandute, celor care le detin cu chirie, numai dupa un studiu foarte amanuntit. " Ideea noastra este privatizarea. Vom merge, in viitor catre o privatizare unitara, fara sa vindem ceea ce este rentabil, si sa lasam Aradului ca povara, ceeace nu este rentabil. In principiu totul se poate privatiza, dar cu discernamat. Vom analiza oportunitatea si legalitatea" ne spune primarul Popa. In ultimul an si jumatate societatea TOP a primit diferite amenzi de la Garda Financiara in valoare de 150 milioane de lei. Toate sanctiunile au fost contestate in instanta, iar procesele au fost castigate de avocatii societatii.

  • Furt de nichel la Fabrica de Ceasuri din Arad

Din magazia fabricii de ceasuri a disparut peste o tona de nichelPeste 1300 kilograme de nichel au disparut chiar din magazia fabricii de ceasuri din Arad. Paguba estimata de conducerea societatii este estimata la  un miliard de lei, si nu a fost inca recuperata. Politistii considera ca este vorba de neglijenta gestionarei care nu si-a dat seama la timp ca din magazie a disparut o cantitate atat de mare de nichel.  Magazia, din care a disparut tabla de nichel, se afla la mai putin de 10 metrii de cabina portarului. Furtul s-a comis noaptea, dar acesta nu a observat nimic. Lipsa celor peste 1300 de kilograme de nichel a fost observata de conducerea societatii, la un control de rutina. "Ii banuiesc in primul rand pe portari, pentru ca aici s-a intrat cu masina, s-a desfacut lacatul si s-a incarcat",  sustine administratorul societatii. Vazand ca asupra sa planeaza suspiciunea, paznicul si-a dat demisia. Gestionara magaziei unde a fost depozitat nichelul nu a reclamat disparitia placilor. Conducerea fabricii de ceasuri este dispusa sa ofere o recompensa de 100 de milioane de lei, celui care poate da informatii despre locul unde se afla nichelul furat. "Au fost definitivate cercetarile, sub aspectul savarsirii infractiunii de neglijenta in serviciu cu privire la gestionarea magaziei din intreprindere" au anuntat politistii deplasati la locul faptei. Dosarul de trimitere in judecata, a fost inaintat la Procuratura de catre politistii care au facut cercetarile, pentru neglijenta in serviciu.

  • Serviciul de Ajutor Maltez - in sprijinul napastuitilor din Dorobanti

Casa Malteza din Dorobanti - Virtual Arad News (c)2002Serviciul de Ajutor Maltez (S.A.M.) in Romania, filiala Dorobanti, ar constitui o surpriza pentru orice neavizat care i-ar trece pragul. Este vorba despre cel mai mare centru de acest tip din tara, pus pe roate - cum se spune - de o organizatie neguvernamentala. Olga Almasi, directorul administrativ al S.A.M. - Dorobanti, a avut amabilitatea sa ne prezinte fiecare ungher al centrului. "Fara falsa modestie, sunt mandra ca mi-am pus amprenta pe fiecare coltisor al acestui stabiliment” - a inceput gazda noastra. Dupa care, Olga Almasi a prins sa ne introduca in tainele singurului camin din tara destinat handicapatilor locomotor - adulti: "Avem 30 de asistati aici. Persoanele care nu au pe nimeni, care au ramas fara sprijin, fiind izolate social, pot ajunge la noi. LaPersoanele internate la Dorobanti dispun de conditii excelente - Virtual Arad News (c)2002 ora actuala avem asistati cu varste intre 15 si 86 de ani." Oamenii care ajung la Dorobanti, la Serviciul de Ajutor Maltez, sunt internati pentru toata viata. Singura conditie, la internare, este ca persoana sa fie handicapata locomotor si sa fi ramas fara suport familial. "Dar mai e ceva deosebit aici" - precizeaza directoarea. "In alte locuri, celor internati li se cere sa aiba un oarecare venit. Ei bine, pentru a ajunge la S.A.M. omul nu trebuie sa aiba nimic. Doar... necazul cu sanatatea." Masurand-o pe femeia din fata noastra, am bagat de seama ca purta un costum de trening si o pereche de pantofi de sport. Citindu-ne nedumerirea, ne-a explicat: "Aici si directoarea face curatenie. De aceea sunt imbracata lejer. Daca stiam ca veniti, poate purtam altceva..." Apreciindu-i sinceritatea, am rugat-o sa intre putin in "bucataria" interna a asezamantului. "Personalul numara 22 de oameni"- aflam imediat - "din care 12 sunt ingrijitori ai bolnavilor, avem si o sora medicala, un asistent social, un maseur, un medic etc. Medicul, de altfel, este si seful Filialei Dorobanti a S.A.M., fiind "parintele" proiectului maltez din aceasta localitate." 
Prezenta S.A.M. la Dorobanti se dovedeste extrem de utila pentru localnici. Unii dintre acestia nici nu ar sti cum s-ar descurca daca S.A.M. nu ar fi pe-aproape: "In afara de faptul ca ne ocupam de aceste persoane cu handicap, noi mai avem si o cantina sociala, unde iau masa 50 de copii din Dorobanti si Curtici, prescolari si scolari. Ei provin din familii nevoiase, in general, din familii de someri sau cu alte situatii dificile. De asemenea, ingrijim si hranim peste 50 de persoane la domiciliu, prin programul nostru "hrana pe roti", ce se dovedeste foarte util pentru persoanele de varsta a treia care nu se pot deplasa de acasa." - povesteste Olga Almasi.
 S.A.M. mai are si un centru de zi, unde in jur de 20 de persoane isi petrec timpul. Sunt batrani care pot, inca, sa se deplaseze si care vin la centru sa mai schimbe o vorba, sa se uite la televizor, sa-si petreaca, in fine, timpul. Interesant este ca la S.A.M. se pune mare baza pe ergoterapie. Altfel spus, pe terapia prin Sala de mese a caminului din Dorobanti - Virtual Arad News (c)2002 munca. Un batran, de pilda, cat e ziua de lunga construieste tot felul de miniaturi din lemn, pe care le introduce apoi, cu migala, intr-o sticla. Da dovada de multa rabdare si ceea ce iese din mainile lui este inedit si deosebit de frumos. Altii, care se pot folosi de maini sau care pot umbla, cat de cat, cu ajutorul carjelor, mai lucreaza in gospodaria anexa, unde cresc 60 de porci. "Cel mai mult insa" - spune directoarea - "batranii muncesc in gradina. Facem legumicultura pe un hectar de teren. Nu cumparam de mancare decat strictul necesar. Avem si 10 hectare date la asociatie, de pe care scoatem furajele necesare animalelor. Ca mai avem si vaci si cai. N-am crezut vreodata ca voi ajunge, in viata mea, sa mulg vaca si sa hranesc caii, dar am descoperit ca imi place si nu stiu cum as fi putut trai daca as fi avut oSpatiu de odihna la "Casa Malteza" din Dorobanti - Virtual Arad News (c)2002 altfel de viata." 
Totusi, S.A.M. este umbrit si de o problema. Mare si dureroasa. Statul subventiona centrul, lunar, cu 60 de milioane, bani extrem de utili pentru achitarea facturilor uriase care vin pe adresa asezamantului. "Aceasta suma insa ni s-a taiat" - se plange directoarea Almasi - "si ma zbat de doua luni sa rezolv problema. Am fost in audienta la doua ministere si tot degeaba. Nu stiu ce ma fac de la intai, cand nu vor mai veni si acei bani. Deocamdata ne mai ajuta prietenii nostri din Belgia si Germania, dar si ei o sa se sature. Au bagat bani buni in centrul acesta si cand o sa vada ca statului roman nu-i pasa ca au investit atata in batranii nostri, o sa ne lase balta. Au dreptate sa ne intrebe: numai noi sa investim in batranii vostri? Statul roman a uitat ca-i are? Doar sunt batranii dumneavoastra, cetatenii dumneavoastra, de ce nu faceti macar ceva pentru ei?" 
Vazand cu ochii nostri ce s-a realizat la Dorobanti, nu putem decat sa sustinem insistenta directoarei S.A.M. de a obtine, din nou, subventia de la stat de care nu mai beneficiaza. Nu de alta, dar acolo strainii au investit bani cu toptanul. Peste tot e gresie, faianta, mobilier impecabil, perdele si lenjerii de calitate, bai ultramoderne, pe culori, fotolii, canapele si scaune la care altii doar viseaza, ce mai!, lux in adevaratul sens al cuvantului. Si nu are sens sa spunem cat de solicitat este S.A.M. La ora actuala, chiar daca suna lugubru, numai daca moare cineva mai pot fi internati si alti batrani. Sute de cereri asteapta sa fie aprobate si nu se poate. "Daca reusim sa reinnoim proiectul de finantare cu Statul roman, o sa facem si o baza cu apa termala, la care va avea acces oricine doreste. Va fi o sursa permanenta de venituri, fiindca va functiona si iarna. Si ne vor mai ajuta si prietenii straini, daca vor vedea ca statul roman nu este indiferent." - a incheiat Olga Almasi.

Eugenia Bardas - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]