Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 9 februarie 2002

  • Primarii aradeni se revolta impotriva guvernantilor

Primarii din judet sunt nemultumiti de hotararile GuvernuluiTransferarea atributiilor fara suport financiar ar putea duce la prabusirea administratiilor
Primarii si viceprimarii din aproape toate localitatile judetului Arad s-au intalnit ieri la Consiliul Judetean Arad pentru a discuta despre nemultumirile si despre problemele cu care se confrunta, la "chemarea" primarului Petru Gherman, din Lipova. Marea majoritate a acestor probleme sunt create de catre Guvern, tocmai institutia care ar trebui sa sprijine autoritatile locale. La intalnirea de ieri au participat, pe langa primari, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, directorul Departamentului Juridic al CJA, Adrian Zahoi, dar si viceprimarul municipiului, Emanoil Voicu. Principalele probleme ale primarilor nu sunt, insa, legate de administratia judetului, astfel incat reprezentantii CJA nu pot decat sa aprobe nemultumirile primarilor si sa-i sustina in demersurile pe care acestia intentioneaza sa le ridice autoritatilor centrale.
Guvernul arunca problemele pe umerii primarilor 
Marile nemulturi ale primarilor se leaga de aparitia unor recente Ordonante ale Guvernului, care au dat peste cap activitatea Primariilor. Una dintre acestea se refera fondurile alocate reensamantului, care pana la urma nu mai vin de la Guvern, ci trebuie asigurate din bugetele locale. Acest lucru depaseste posibilitatile bugetelor locale, care si asa sunt "incarcate" de banii care trebuie alocati unor sectoare, in baza altor acte legislative. Transferul unitatilor de invatamant in grija consiliilor locale ridica, de asemenea, mari probleme primarilor. Asta pentru ca, dupa cum deja se stie, marea majoritate a scolilor sunt intr-o stare avansata de degradare, bani pentru repararea acestora fiind imposibil de gasit in bugetele locale. O alta sarcina care revine Primariilor este aceea de alocare a banilor pentru ajutoarele sociale, in baza Legii venitului minim garantat. Spre exemplu, pentru punerea in aplicare a acestei legi, CJA a primit 92 miliarde lei, bani care vor ajunge doar pentru cateva luni. Si atunci din nou primarii vor fi cei injurati de oameni. Acestea sunt doar trei dintre exemplele de "tepe" pe care Guvernul le-a dat autoritatilor locale. 
Functionarii pleaca din cauza salariilor. 
Toti primarii din judet spun la unison ca transferarea unor sarcini catre consiliile locale, fara a se aloca si fondurile necesare pentru aceste activitati, vor duce la prabusirea Primariilor din judet. Asta pentru ca este posibil sa se ajunga la situatia de a nu se mai plati salariile angajatilor. De asemenea, primarii mai acuza statutul functionarilor publici, dorindu-si o mai mare putere fata de cea a consiliului local, precum si lipsa sporurilor. Un alt aspect discutat a fost cel referitor la salarizarea functionarilor publici, pentru ca un primar are un salariu de 4-5 milioane lei, din care trebuie sa asigure inclusiv protocolul delegatiilor din tara sau strainatate care viziteaza localitatea. In plus, functionarii publici din Primarii au salarii foarte mici, iar in aceste conditii, tendinta de "migrare" a specialistilor spre alte locuri de munca, mult mai bine platite, este un fenomen care ia amploare. 
Masuri concrete... 
Ca masuri concrete s-au stabilit trimiterea unui memoriu care sa cuprinda aceste nemultumiri la Ministerul Administratiei Publice, pentru ministrul Octav Cozmanca. De asemenea, s-a stabilit ca pe data de 1 martie, primarii din judet vor avea o intalnire cu parlamentarii de Arad, carora le vor expune problemele cu care se confrunta si de la care asteapta sprjjin in solutionarea problemelor. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Deputatul Tokay solicita o dezbatere publica pe tema reamplasarii Monumentului Libertatii

Deputatul Tokay crede in maturitatea aradenilorAradul are nevoie de monumente frumoase
Protocolul semnat la nivel national intre PSD si UDMR, in urma cu cateva zile, impune acelasi gest si la nivel local. Filialele aradene ale celor doua partide urmeaza sa inceapa negocierile pentru semnarea unui astfel de protocol. Una din prevederile care va fi inclusa in acest protocol ar putea face referire la restaurarea Monumentului Libertatii. In protocolul de colaborare, semnat la nivel central se specifica ca "se va rezolva problema Grupului statuar al libertatii de la Arad, in conformitate cu procesul-verbal semnat de Comisiile mixte guvernamentale si cu Memorandumul de Intelegere semnat de prim-ministrii Romaniei si Ungariei". In intelegerea semnata la nivel national, nu se spune unde anume va fi reamplasat monumentul. Solicitat sa-si spuna parerea asupra acestui aspect si mai ales cine anume trebuia sa ia o decizie, deputatul UDMR de Arad, Tokay Gyorgy, ne-a declarat: "Indicatiile de la Bucuresti nu cred ca sunt recomandabile, problema locului unde va fi reamplasata statuia trebuie rezolvata pornind de la o intelegere a tuturor factorilor. Eu , cred ca, pentru a nu inflama spiritele, solutia o constituie organizarea unei dezbateri linistite pentru a gasi o rezolvare convenabila". Parlamentarul udemerist are convingerea ca aradenii sunt destul de maturi pentru a privi acest monument ca pe o opera de arta si considera ca PSD a inclus aceasta chestiune in protocol tocmai pentru ca si-a dat seama de valoarea artistica a monumentului. "Nu am inteles harmalaia care s-a creat in urma cu cativa ani. Nu avem atatea valori incat sa ne permitem ca o opera de arta sa ramana undeva in umbra. Aradul are nevoie de monumente frumoase si Monumentul Libertatii este unul dintre acestea", a incheiat Tokay. 

R. C. - Agenda zilei

  • Casa de Cultura a Municipiului. Proiecte ambitioase

Directorul Casei de Cultura a Municipiului - Ovidiu Balint are proiecte ambitioase...Casei de Cultura a Municipiului i-a fost alocata de la bugetul local suma de 1,5 miliarde lei pentru activitati culturale in anul 2002. Intotdeauna deschis spre initiative, insa dorind sa pastreze traditiile deja cunoscute la C.C.M., directorul acestei institutii, Ovidiu Balint, ne-a dat amanunte despre ce vor putea "consuma" aradenii din oferta culturala a C.C.M.
Papusi gigantice
Cea mai semnificativa innoire este atelierul de papusi gigantice. Regizorul Radu Dinulescu si-a facut un renume din acest hobby in Franta, la carnavaluri, manifestari stradale. Ca sa dam o dimensiune a anvergurii muncii sale, e de ajuns sa mentionam ca a creat mascotele pentru echipele de baschet si rugby Paris St. Germain. Iubitorii baschetului aradean vor avea si ei o surpriza din cartea dlui Dinulescu - mascotele echipei West Petrom, pe care suporterii le vor vedea in luna aprilie. Si pentru ca mestesugul sau sa nu se piarda, Radu Dinulescu intentioneaza sa infiinteze, la Arad, o scoala de confectionat papusi (gigantice - 3 m sau in marime umana). Insa pana atunci, regizorul ii va invata pe marocani sa creeze papusi. In luna mai, Radu Dinulescu si Ovidiu Balint vor participa la un stagiu de doua saptamani in Maroc, in care amatorii acestei arte vor deprinde secretele ei.
Pentru "invierea" Pietei Avram Iancu
Piata Avram Iancu este un spatiu prea putin bagat in seama. De aceea, Ovidiu Balint si-a propus sa ii valorifice potentialul, organizand la sfarsitul lunii mai un targ de carte in aer liber. Aceasta manifestare va beneficia de colaborarea Bibliotecii Judetene si a Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National. Timp de trei zile, edituri din Romania si din tarile vecine isi vor prezenta aradenilor oferta, sub cerul liber.O alta initiativa inedita vine din partea actorului Ioan Peter care intentioneaza sa anime "Ilariada" cu un spectacol stradal in care actorii vor fi chiar copiii strazii.
Tapiserii… internet… vin…
Noutatile pentru acest an sunt dintre cele mai variate. Le amintim doar: 
1. Organizarea unui Festival al vinului la toamna, cu muzica, veselie si tot tacamul.
2. O expozitie-spectacol la Teatrul Vechi, cu tapiserii gigantice, gravura, pictura, realizate de artista plastica Aculina Strasnei Popa 
3. Lansarea a doua CD-uri, unul cu muzica blues, cantata de "Pacific", altul cu colinde inedite, culese de Barlea 
4. Se lucreaza la crearea unui website care sa prezinte Aradul cultural, adresa este www.aradcult.ro.
Alternative teatrale
De la mijlocul lunii februarie, se vor relua cele doua spectacole la Teatrul de Camera: "Vocea umana" (cu Adriana Ghinita) si "Scurt circuit" (cu Costin Gazava) si se pregateste … Teatrul de Vara. Regizorul Radu Dinulescu va monta un spectacol pe un text spaniol (in colaborare cu Ambasada Spaniei), in care vor juca actori de la teatrul din Oradea sau din Arad. Si trupa "Art Studio" pregateste ceva, insa pana atunci, Ioan Peter isi va lua invataceii intr-ale actoriei si ii va purta pana in Belgia, unde vor participa la un festival de teatru studentesc. Cum e Anul Caragiale, actorii Ovidiu Ghinita si Adriana Ghinita vor juca, probabil, "Conu’ Leonida fata cu reactiunea" sau un colaj din dramaturgia caragialiana.
Pastrand traditia
Pe langa acestea, Casa de Cultura a Municipiului va continua actiunile deja traditionale, la care este (co)organizatoare: cenaclul literar, editarea revistei "Avancronica", premiile Uniunii Scriitorilor - filiala Arad, Gala Filmului Documentar - editia a II-a, Festivalul AMIFRAN, Aradul - oras liber regesc (23 august), Primavara aradeana, Ilariada, turnee in tara si in strainatate cu ansamblul folcloric "Zarandul" si cu Corul "Emil Montia". Din pacate, expozitia de pictura cu artisti din Penitenciar sta sub semnul intrebarii in acest an, deoarece nu prea mai sunt amatori de pictura dupa gratii.
Lipseste statia de amplificare pentru concerte
Si cum lucrurile un merg intotdeauna, "ca pe roate", directorul Ovidiu Balint mai are un "of" - lipsa unei statii de amplificare de mare putere pentru concertele in aer liber. Scena mobila exista, la fel si instalatia de lumini, lipseste doar statia. "Ar fi o sursa importanta de castig pentru Casa de Cultura a Municipiului si pentru Primaria Aradului. Nu am mai fi nevoiti sa platim bani de fiecare data ca sa o inchiriem", explica Balint.
Aradenilor nu le ramane decat sa spere ca toate aceste proiecte vor deveni realitate si ca orasul nostru se va mai dezmorti din vaga apatie culturala care il macina. Si ca orgoliile si meschinariile vor fi totusi invinse, pentru ca un edificiu atat de important cum e Teatrul Vechi sa nu cada in paragina.

Catalina Latu - Adevarul

  • Autoritatile locale au decis - Razboi aurolacilor

Autoritatile incearca asanarea Aradului de aurolaciAurolacii sunt pe departe una dintre problemele sociale importante ale Aradului. Oameni care traiesc doar din mila semenilor sau din "bogatia" tomberoanelor. Orice s-ar face si orice s-ar drege, strazile orasulai de pe Mures raman la fel de atragatoare pentru cei obisnuiti sa intinda mana. Culmea, daca ar fi sa facem un "recensamant" al acestora am afla ca majoritatea "boschelarilor" care isi duc traiul in apropierea noastra nu sunt deloc din Arad.
Razii, de doua ori pe saptamana
In ultima zi a lunii trecute, nu mai putin de 19 institutii si-au dat mana si au semnat un protocol de colaborare care are ca scop diminuarea acestui flagel. Institutii ca Primaria Municipiului Arad, Directia de Asistenta Comunitara, Politia, Jandarmeria sau Directia Generala de Protectie a Drepturilor Copilului au de gand sa-si intensifice activitatile pentru ca "aurolacii" sa ajunga acolo de unde au plecat. In fapt, chiar la primul punct al protocolului se arata ca: -"Vor fi formate echipe mixte, permanente, cu participarea Politiei, Jandarmeriei, Gardienilor Publici, administratiei locale si DGPDC. Fiecare dintre aceste institutii va numi participantii in aceste echipe si va comunica partilor colaboratoare numele lor". Continuand in aceeasi nota, la cel de-al doilea punct este prezentat modul de actiune al echipelor: "Acestea se vor intalni cel putin de doua ori pe saptamana si vor actiona pe raza municipiului Arad, in locurile frecventate de copiii strazii si de persoanele fara adapost, care nu isi pot justifica prezenta in Arad".
Fara "imigranti"
Necazul este insa altul. Cum am mai spus, cei mai multi dintre "aurolaci" vin din afara judetului. Conform protocolului, ei vor fi urcati in tren, insotiti de gardienii publici, si transportati catre localitatile de unde provin. Aceasta, pe cheltuiala Directiei de Asistenta Comunitara. In cazul minorilor, este de competenta DGPDC sa ia masura de plasare a acestora in centrele specializate. Din nefericire insa, nu se poate sti cu siguranta care este suma necesara transportului catre casa a celor fara camin, atata vreme cat numarul "boschetarilor" ramane o enigma. Unele date estimative ne prezinta un tablou destul de sumbru. Peste 300 de "homlesi" bat strazile orasului de pe Mures. Numai ca in evidenta coputerizata a DAC exista doar 76 de minori fara camin, care au fost internati in centrele de plasament, in cursul anului trecut. Raziile Organizate de oamenii legii pentru curatirea orasului nu sunt insa o noutate. Rezultatul acestora incepe sa se vada abia acum: "Am descoperit ca actiunile organizate in trecut au rezultate pozitive. Speriati de raziile politistilor si jandarmilor, aurolacii din Arad nu-i lasa pe cei din afara sa calce pe aici. Cand coboara din tren, ii si iau la bataie" - sustine Elena Robotin, purtatorul de cuvant al DGPDC.
Politia intra pe fir
Rolul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad nu poate fi neglijat sub nici o forma, atata timp cat este de competenta angajatiilor acestei institutii sa faca ordine pe strazi. "Noi am efectuat mai multe actiuni de identificare a persoanelor fara adapost, in zone cum ar fi Piata Garii sau Campul Linistii. Persoanele fara identitate, depistate de noi, au fost transportate la sediu, amprentate si fotografiate. De asemenea, am recoltat si probe biologice de la acestea, pentru a slabili duca au consumat substante stupefiante. Cat despre acest protocol, el a fost semnat pentru o mai buna colaborare intre institutii, astfel incat sa existe in Arad un climat cat mai linistit." - declara lt. Emil Motiu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Arad.
Inapoi, acasa
Dupa cum se poate vedea, initiative exista. Mai ramane ca acestea sa fie puse in practica cu succes. Numai ca succesul acestor actiuni costa enorm, iar banii vor fi suportati tot din buzunarul aradenilor. "Imigrantii" vin in special din nordul tarii, din Moldova, din Satu Mare sau Baia Mare, dar si din judete limitrofe. Doar un bilet de tren pana la Vaslui costa peste 200 000 de lei. In plus, mai trebuie achitat si biletul de calatorie al gardienilor insotitori, fapt care ridica astfel si mai mult costurile. Bani ce, oricum, la un moment dat se poate spune ca vor fi aruncati pe fereastra, din moment ce, se stie, "imigrantii" se intorc in Arad dupa numai cateva zile.

Cristian Titca - Observator

  • "Greblasii" au fost deposedati de unelte

"Greblasilor" l-i s-au confiscat uneltele...Denumirea de "greblasi" este data de practicantii pescuitului sportiv braconierilor care, pentru sume mai mici sau mai mari de bani, sunt dispusi sa sacrifice viitorul fondului piscicol, aducandu-i pagube serioase. Pentru a incerca sa mai reduca din elanul braconierilor de peste, AJVPS Arad, alaturi de Jandarmerie, organizeaza periodic controale. Joi dimineata, a avut loc o astfel de verificare, care i-a scos din apa pe braconieri, pentru a-i readuce cu picioarele pe pamant. Actiunea s-a dorit a fi una preventiva, AJVPS Arad considerand ca nu e cazul sa mai emita noi avertismente, pe langa cele deja lansate. Celor prinsi, desi au folosit scuze precum "Eu din ce sa traiesc daca nu am un loc de munca? Mai bine ma duc sa fur?", le-au fost confiscate ustensilele si li s-au intocmit procese verbale.
- Cei care vor continua sa practice "greblatul", sau o alta forma de braconaj, sunt pasibili de amenzi intre 25 si 50 de milioane de lei, confiscarea sculelor si intocmirea de dosar penal.

Alciona Popoviciu -  Agenda zilei

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 8 februarie - 14 februarie 2002 Corky - nataraul clanului- (SUA)
Muresul 8 februarie - 14 februarie 2002 Sarutul dragonului - (SUA)
Arta 8 februarie - 14 februarie 2002 - Sala A Furios si iute - (SUA)
Arta 8 februarie - 14 februarie 2002 - Sala B Incidentul Ankara - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]