Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 9 martie 2002

  • West Bank a trecut in randul bancilor de renume

West Bank se dezvolta in forta... - Virtual Arad News (c)2002La sediul West Bank a avut loc, ieri, prezentarea celei mai importante schimbari in sistemul bancar aradean si nu numai. In urma fuziunii mai multor banci importante din Italia, reunite in grupul bancar San Paolo, West Bank la randul ei, se situeaza pe o pozitie favorabila in sistemul bancar romanesc. Pentru viitor, grupul italian, din care face parte si West Bank, isi propune sa realizeze o retea nationala de sucursale si filiale. Grupul bancar San Paolo IMI din Napoli si Cardine au realizat de curand o fuziune devenind astfel lideri in Italia. Noul grup constituit, San Paolo are active de 213 miliarde de Euro, 3000 de sucursale si filiale, si este prezenta in 20 de tari din toata lumea cu 46.000 de angajati iar fondurile aflate in administrare se ridica la suma de 246 de miliarde euro. In Romania grupul este reprezentat de West Bank cu sediul central la Arad, si isi propune sa-si intareasca pozitia in sistemul bancar romanesc. West Bank a mai deschis agentii la Medias, Lipova si Hunedoara, urmand a infiinta sucursale si la Constanta, Alba Iulia, Brasov si Zalau. Tot in acest an West Bank se va extinde si in orasele Iasi, Craiova, Ploiesti, Pitesti si Bacau. West Bank dispune de un sistem informational bine pus la punct, care urmeaza sa fie instalat in toate agentiile si sucursalele. In urmatoarea perioada, West Bank isi va diversifica oferta de servicii, certificandu-si, inca odata, pozitia de forta financiara in sistemul bancar romanesc actual. Potrivit declaratiei presedintelui bancii, Cornel Pirtea " prin fuziune, viitorul bancii este asigurat. Apartenenta la un grup foarte puternic ne permite, printre altele, sa crestem forta creditelor, sa importam noi servicii ( grupul italian oferind clientilor sai 5000 de produse), iar transferul bancar si operatiile de cont vor fi mult mai rapide. Italienii si-au manifestat interesul sa devenim o banca cu acoperire nationala, in urmatorii trei ani". Pentru aradeni trecerea West Bank in randul bancilor de renume inseamna crearea de noi locuri de munca si existenta in oras a unei puternice forte bancare.

  • In sedinta CLM de joi, preluarea CET si soarta imprumutului au fost amanate

In sedinta CLM, imprumutul pentru CET a fost amanat...Consiliul Local s-a intrunit, joi, in sedinta extraordinara, avand, initial, pe ordinea de zi, patru proiecte de hotarare. Doua dintre acestea erau extrem de importante pentru aradeni, fiind vorba, in primul rand, de constituirea societatii de distributie a energiei electrice si termice, care sa preia administrarea CET Arad, proiect care a fost amanat a doua oara. In al doilea rand, aprobarea documentatiei de elaborare si prezentare a ofertei pentru contractarea imprumutului de 90 de miliarde lei, care a avut aceeasi soarta ca proiectul precedent. Din pacate pentru ziaristi, primarul Dorel Popa nu a considerat de cuviinta sa explice motivul (sau motivele) pentru care aceste proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi.
Ce ii preocupa pe alesii nostri ?
La inceputul sedintei, consilierii s-au "inghesuit" sa ridice unele probleme existente in municipiu, cea mai importanta fiind situatia drumurilor, circulatia defectuoasa si proasta semaforizare. Consilierul Ioan Darida a criticat faptul ca "oamenii in uniforma" nu respecta legea, exemplificand ca era sa se ciocneasca cu o masina care circula pe sens invers, pe strada Vasile Milea. Mihai Nastase a solicitat Administratiei Patrimoniului Local sa prezinte CLM o situatie concreta cu trotuarele care urmeaza sa fie reparate, operatiune pentru care s-au alocat 7 miliarde lei. Kiraly Andras a ridicat problema circulatiei pietonale din cartierul Vlaicu. "Se circula pe carosabil pentru ca nu sunt trotuare", a afirmat consilierul. Mai mult, acesta a atras atentia Executivului ca in jurul Pietei Fortuna exista un pericol iminent de accidentare a pietonilor. Ovidiu Marian a rugat conducerea APL sa prezinte intregul program de reabilitare a drumurilor, la care Adrian Muresan a solicitat ca prioritatea la "reparatii strazi" sa fie stabilita de CLM. Alte probleme ridicate au fost propunerea lui Mircea Foslea de reducere a "facturii" la iluminatul stradal prin introducerea "timing"-ului, a consilierului Ioan Iliescu de a pune gardienii pe treaba in piete, totul finalizandu-se cu declaratia primarului ca nu are de gand sa lungeasca la infinit problema dintre S.C. TOP SA si pietari.
Preluarea CET depinde (totusi) de Termoelectrica
Executivul a venit in fata Consitiului Local cu o noua varianta de constituire a societatii care ar trebui sa preia CET Arad. Cu toate ca acest lucru trebuia deja realizat pana in 26 februarie, proiectul de hotarare a fost, joi, amanat, fara nici o explicatie. Cu toate acestea, unii consilieri ne-au divulgat ca planurile Comisiei care se ocupa de CET au fost "date peste cap", cu o zi inainte, cand s- au deplasat la Centrala si au fost informati ca Termoelectrica a retras importante sume de bani de la sucursala aradeana, pentru a le da "suratei" din Turceni. Acest lucru spune multe despre sustinerea la care se asteapta municipalitatea sa o primeasca de la Termoelectrica. Prin urmare, primarul a trimis, in 5 martie, o adresa Ministerului Industriei si Resurselor, pentru a solicita asigurarea resurselor necesare pentru finantarea investitiei la grupul 2, adica minimum 300 de miliarde de lei, pentru anul 2002. Mai mult, Dorel Popa informeaza "centrul" ca se are in vedere constituirea unei societati comerciale avand denuminea SC CET Arad SA, unde se doreste ca Termoelectrica SA sa fie actionar. Lipsa unui raspuns din partea Termoelectrica, cat si obiectiile consilierilor ca Arterm sa fie actionar la noua societate (alaturi de CLM, Administratia Patrimoniului Local, SC TOP SA si SC Recons SA) din cauza conflictului de interese ce s-ar crea sunt doua motive pentru care proiectul de constituire al SC CET Arad SA a fost "taiat" de pe lista. In data de 18 martie vor incepe negocierile cu Termoelectrica, municipalitatea sperand sa obtina Centrala fara pierderile inregistrate, sa primeasca din rezerva de stat 170 de mii de tone de carbune si 9000 de tone de pacura pentru activitatea curenta, mai mult, si alte cantitati de combustibil necesar pentru iarna ce vine. Ramane de vazut care este capacitatea de negociere a Comisiei desemnate de CLM.
Sa nu se spuna ca n-au facut nimic
Deoarece ordinea de zi s-a "subtiat" vizibil, cele mai importante puncte fiind eliminate, consilierii au aprobat, totusi, in unanimitate, ceea ce a mai ramas. Astfel, s-a aprobat documentatia pentru utilitatile blocurilor ce urmeaza a fi construite in Micalaca, Agentia Nationala de Locuinte a primit in folosinta gratuita blocul X42, iar familia Olah Stefan a primit o locuinta din fondul locativ de stat. Atat!

Simona Mazare - Observator

  • Vantul puternic care a facut ravagii in tara, a afectat si judetul Arad

Focul a distrus jumatate din satul de vacanta TautJoi, in jurul orei 14,45 un telefon a anuntat unitatea de pompieri din Arad, ca la satul de vacanta de la Taut a izbucnit un incendiu care se extinde rapid. Subunitatile de pompieri de la Arad si Ineu au intervenit prompt cu patru autospeciale cu apa si spuma, izoland si pana la urma lichidand incendiul care a cuprins 42 de casute din totalul de 103.
Intrebat despre cauzele incendiului capitanul Lucian Cebuc de la serviciul de  Aparare Civila Arad ne-a declarat: "Din primele cercetari reiese ca incendiul a fost provocat de cativa sateni, care au ars pe marginea drumului resturi vegetale, focul fiind purtat, extinzandu-se din cauza vantului puternic in camping".
La fata locului s-a deplasat si prefectul Dan Ungureanu si seful de stat major al pompierilor militari din Arad, colonelul Constantin Parva, care au monitorizat desfasurarea actiunii de stingere a incendiului. Valoarea exacta pagubelor produse inca nu a fost estimata, dar se apreciaza dupa primele estimari ca acestea vor depasi jumatate de miliard de lei. In ajutorul pompierilor au venit si aproximativ 200 de localnici.
Tot din cauza vantului puternic, si a neglijentei cetatenilor s-au mai produs cinci incendii la Gurahont, unul in municipiu si unul in orasul Sebis, unde au ars sase hectare de padure de rasinoase, creandu-se un prejudiciu de 50 de milioane de lei.
 Tot joi, in mai multe zone din tara au izbucnit peste 200 de incendii, care amplificate de vantul deosebit de puternic, care a depasit 100 de kilometri pe ora, s-au produs pagube insemnate. Pe langa incendii, vanturile de o intensitate iesita din comun, au smuls pomi din radacini, blocand mai multe drumuri si sosele, a descoperit case si a rupt conductorii de la mai multe linii de inalta si medie tensiune, lasand peste 100 de localitati fara curent electric. Prada incendiului devastator a cazut si o biserica veche din judetul Vrancea, ctitorita de Stefan cel Mare si declarata monument istoric. La nivelul Guvernului s-a format o comisie care va stabili valoarea pagubelor produse, si va acorda depagubiri pentru situatiile care necesita ajutor de urgenta.

  • Casa de mode Elis sarbatoreste 10 ani de activitate

Elena Laslean a sarbatorit 10 ani de activitate in lumea modeiDe-a lungul timpului Casa Elis a reusit sa se impuna pe piata romaneasca de moda, si nu numai. Primele ateliere ale Casei Elis au functionat in Arad. Dupa primii ani de activitate, Elis a reusit sa se impuna pe piata modei aradene, dupa care si-a facut intrarea si in capitala. In prezent numele firmei este cunoscut in toata Romania si in strainatate. Dupa sarbatorirea celor 10 ani de activitate, la Bucuresti, ocazie cu care a fost lansata si o noua colectie, a venit randul Aradului. Joi seara, in incinta Teatrului de Stat, Elena Laslean si-a chemat prieteni pentru a sarbatori impreuna. A fost prezentat un film si s-a servit un pahar cu sampanie. Noua colectie nu a fost prezentata si la Arad. " Au fost 10 ani de mari eforturi, au fost 10 ani cand am incercat sa ne cunoastem, au fost 10 ani cand am incercat tot felul de experiente. La inceput nu cred ca stiam prea clar ceea ce doresc, decat aceea ca doream sa-i vad pe oameni frumos imbracati, iar lucrul acesta l-am deprins in timp. Am incercat tot timpul sa ma informez, am fost intotdeauna atenta cu ce se intampla in moda occidentala, am incercat atata cat a fost posibil sa ma documentez in capitalele din occident. Milano, pentru mine, este orasul sfant unde se naste moda, si ori de cate ori ajung acolo incerc sa ma informez ca, sfaturile pe care le dau clientelor mele sa fie intotdeauna in pas cu moda, pentru ca este esential ca femeile care se imbraca la noi sa fie o prezenta moderna si cu o haina intotdeauna de actualitate." ne-a marturisit patroana firmei, Elena Laslean.

  • Cadrele Didactice vor intra luni in greva generala

Din cauza grevei, luni clasele vor ramane goale - Virtual Arad News (c)2002Profesorii vor fi luni in greva generala, dupa ce reprezentantii aliantelor din invatamant au apreciat ca nemultumitoare propunerile avansate de catre cele trei ministere participante la negocieri. Joi, s-a desfasurat la Bucuresti sedinta Birourilor executive ale celor patru federatii reprezentative din invatamantul romanesc, pentru a analiza etapele ce s-au parcurs de la greva de avertisment si pana in prezent. La intalnire a participat si ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu. Din pacate, nu s-a gasit nici o cale pentru aplanarea conflictului. Drept urmare, luni va fi declansata greva generala. "Ni s-au prezentat propunerile de dezamorsare a conflictului, facute de partea guvernamentala dar, nu au fost acceptate pentru ca acestea au fost tot cele vechi, adica o majorare de 5%. In prezenta doamnei ministru, reprezentantii celor patru federatii au votat continuarea actiunilor revendicative cu o greva, prin incetarea lucrului, luni, 12 martie 2002. Din partea nostra a fost facuta o propunere de dezamorsare a conflictului si anume : acordarea indexarii de 12%, propusa in octombrie, incepand cu luna aprilie la care, deocamdata nu am primit nici un raspuns" ne-a declarat Marius Gondor - liderul Sindicatului Liber din Invatamantul aradean.
Asa ca luni profesorii vor veni la scoala, dar nu vor asculta, nu vor preda si nu vor pune note. In cazul in care elevii lipsesc, in ziua grevei, acestia nu vor fi trecuti absenti, aceasta masura a fost luata pentru ca nici una din cererile inaintate in timpul grevei de avertisment din 28 februarie nu a fost rezolvata. Lista cu revendicari includea stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamant, lamurirea statutului bibliotecilor din invatamant, acordarea tichetelor de masa, blocarea Ordonantei de Urgenta privind reducerea sporului pentru mediul rural, precum si finalizarea unei legi corecte a personalului din invatamant. Nu in ultimul rand, sindicalistii cer respectarea in totalitate a Statutului personalului didactic. Acum ei au dat guvernantilor termen pentru rezolvarea acestor probleme, data de 11 martie si daca nici acest termen nu va fi respectat cadrele didactice vor organiza pichetari si mitinguri in toata tara.

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 8 martie - 14 martie 2002  Stapanul inelelor: Fratia inelului - (SUA)
Muresul 8 martie - 14 martie 2002  Compania monstrilor - (SUA)
Arta 8 martie - 14 martie 2002 - Sala A  Usuraticul - (SUA)
Arta 8 martie - 14 martie 2002 - Sala B  Scor final - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]