Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 9 aprilie 2002

  • Ziua Internationala a Romilor sarbatorita la Arad

In Arad, copii de rromi sunt scolarizati...Ieri, si in Arad, Romii au sarbatorit un mileniu de la venirea lor in Europa. In Arad functioneaza singurul Complex social din tara destinat in exclusivitate acestora. Desi, inca nu a fost inaugurat oficial si este un proiect pilot, de cand s-a deschis aici vin atat de multi copii incat spatiul se dovedeste neincapator. Spatiul apartine Primariei municipiului, care s-a gandit ca astfel ii va ajuta pe romi sa invete carte. In judetul Arad sunt scolarizati, in clasele primare peste 2000 de copii de romi. Numai jumatate dintre ei ajung in ciclul gimnazialsi doar 10% urmeaza liceul.  Complexul Social are doua module: unul pentru copii cu varse cuprinse intresapte si patru spreprezece ani, care nu au stat nici odata in banci pana acum, si deabia la toamna vor merge la scoala, iar celalalt modul se adreseaza copiilor din clasele I - IV, care sunt ajutati sa promoveze de la un an la altul. Daca la inceput parintii au privit cu neincredere ideeqa de a-si lasa copiii sa frecventeze acest centru, acum se inghesuie sa-i inscrie. In fiecare zi , un autobuz ii ia pe elevi de la scolile unde invata, ii transporta la Centru unde mananca, isi fac temele, iar seara sunt dusi acasa, tot cu masina. Complexul a fost finantat cu aproximativ 40.000 de euro, de la Uniunea Europeana. Suma  provine din fondul de parteneriat pentru romi. Cei care frecventeaza complexul sunt alesi cu grija, pe baza recomandarii invatatorilor, provenind din familii foarte sarace, acasa neavand posibilitatea de a-si pregati temele, ne fiind supraveghiati sau indrumati de catre parintii lor. Desi la inceput a existat o reticenta mare fata de Centrele de Zi ale copiilor, ulterior numarul celor care se prezinta pentru a beneficia de serviciile Centrului, depaseste cu mult posibilitatile. Pentru ca spatiul este insuficient, Primaria Aradului va pune la dispozitia acestora un spatiu mult mai incapator, chiar intr-un cartier locuit cu precadere de Romi. In Arad mai functioneaza si un Centru Informational, si el unic in tara, care acorda asistenta romilor in diferite domenii: juridic, social sau sanitar.

  •  Criza de medicamente in farmaciile aradene

Farmacistele se plang de lipsa unor medicamente...Bolnavii sunt nevoiti sa strabata tot orasul in cautarea unor medicamente pentru inima, sau pentru lipsa de calciu. Sicomed nu a mai onorat, de cateva saptamani, comenzile farmaciilor, iar multe din fiolele care lipsesc nu au inlocuitori nici printre produsele straine. Din farmacia Spitalului Judetean lipsesc fiolele de Xilina si Miofilina folosite la anestezii si tratamentul astmului. Bolnavii de inima duc si ei lipsa de tablete. Medicii in spital incearca diferite procedee de inlocuire sau diluare a medicamentelor existente. Nici Serviciul de ambulanta nu sta mai bine, desi la inceput de primavara, numarul spasmofiliilor este in crestere, medicii sunt nevoiti, si aici, sa recurga la o multime de artificii din cauza absentei Calciului gluconic. Din farmaciile aradene a disparut si Serul fiziologic, apa distilata dar si nitroglicerina care costa 5-6000 lei trebuind sa fie inlocuita cu Spray-ul Nitromint care costa 162.000 lei. Pana la rezolvarea crizei oamenii sunt nevoiti sa scoatadin buzunare mai multi bani pentru a-si cumpara medicamente din import care sunt mult mai scumpe.

  • Lansare, post mortem, a volumului de versuri al juristului Mihai Ruja

Dezvelirea plachetei lui Mihai RujaLumea culturala aradeana a fost marcata de o aparitie editoriala mai putin obisnuita. La Universitatea de Vest "Vasile Goldis" s-a organizat lansarea post mortem a volumului de versuri semnat de cel care a fost un cunoscut jurist si cadru universitar aradean, Mihai Ruja.
Printre cei care au contribuit la infiintarea si dezvoltarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" s-a aflat si procurorul Mihai Ruja, - un profesionist desavarsit si un dascal pe masura, Mihai Ruja a fost unul dintre cei mai apreciati magistrati aradeni. In evocarea facuta rectorul UVVG Aurel Ardelean a spus: "Cu acest prilej senatul universitatii noastre i-a acordat titlul de Profesor universitar- post mortem si  a lansat un volum de versuri postume, "Taine" precum si o efigie a celui disparut, care a fost pusa la intrarea in aula "Stefan Cicio Pop", pentru ca studentii care intra in aceasta istorica aula si Mihai deopotriva, poate sa-i priveasca pe cei carora le-a insuflat, multi ani de zile, dragostea fata de aceasta meserie".  
La randul ei, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", Lizica Mihut isi aminteste ca :" In momentul in care Mihai Ruja si-a lansat cartea lui de drept, care era si teza lui de doctorat, eu am fost cea care am consemnat pentru ziarul "Adevarul" acele momente absolut unice, cand de fapt, Mihai Ruja aducea un elogiu prietenilor sai, Aradului, si dascalilor mari pe care i-a avut la Universitatea din Cluj. Ma gandeam in aceste momente ca oare unde sunt acele randuri, acel articol pentru ca l-ar reprezenta poate acum, cand abia pricepem ca de fapt el a ars mereu si mereu, pentru ceilalti".  Pentru a-i cinsti personalitatea Universitatea "Vasile Goldis" impreuna cu profesorul Silvius Cureteanu au scos de sub tipar, volumul "Taine".
Prefectul Dan Ungureanu nu a putut fi prezent la eveniment, dar a trimis o scrisoare Universitatii, felicitand conducerea "pentru ca nu lasa ca uitarea sa se astearna peste personalitatile Aradului..
La lansarea volumului a fost prezenta familia, alaturi de prieteni si apropiati. In memoria lui Mihai Ruja  au mai rostit cuvantari prim procurorul Caius Ianota procurorul George Vlai si o serie de cadre universitare. La final a fost descoperita o efigie a celui care a fost Mihai Ruja, realizata de sculptorul Ioan Tolan.
In prezenta familiei, a colegilor si prietenilor, parintele consilier Vasile Pop a oficiat o slujba de pomenire.

  • Soarta UTA-ei este la mana administratiei locale

Stadionul UTA ar putea fi preluat de CLMStadionul poate trece, oricand, la CLM
Clubul FC UTA asteapta, de cateva luni bune, ajutorul administratiei locale, pentru a scapa de problemele financiare cu care se confrunta. Aflata pe prima pozitie a seriei a II-a a diviziei B, cu un pas in divizia A, FC UTA asteapta un ajutor financiar pentru a putea termina cu bine acest retur de campionat. Nu de putine ori, autoritatile locale au gasit o explicatie pentru lipsa de actiune in sprijinirea UTA-ei: problema stadionului, care nu a putut fi transferat, pana acum, in proprietatea CLM. De acest stadion se leaga viitorul echipei textiliste, dar mai ales formarea societatii comerciale care sa scoata UTA din criza in care se afla. Iata, insa, ca Guvernul a intins o mana administratiei locale, prin Legea Accelerarii Privatizarii, premierul Adrian Nastase asteptand proiecte de Hotarare de Guvern, pentru trecerea activelor unor societati comerciale in proprietatea consiliilor locale. In aceasta categorie se regaseste, asa cum am mai spus, si stadionul UTA. Astfel, reprezentantii Primariei, Prefecturii si Consiliului Judetean au in mana soarta stadionului si, implicit, a UTA-ei. Subprefectul Florin Remetan, unul dintre oamenii care s-au implicat si pana acum in aceasta problema, declara ca, deocamdata, nu a reusit sa intreprinda nimic in acest sens, ieri fiind prima zi in care s-a apucat de lucru, dupa interventia chirurgicala suferita."Primaria trebuia sa promoveze un proiect pe care noi sa-l inaintam la Guvern. Deocamdata nu am avut o discutie cu prefectul si cu cei de la Primarie, sa vedem cum actionam", spune Florin Remetan, care s-a aratat destul de pesimist in ceea ce priveste interesul Primariei pentru stadionul UTA. Pe de alta parte, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, vede o rezolvare mult mai rapida a problemei stadionului. "Exista de cativa ani un proiect de hotarare in acest sens, cu o nota de fundamentare semnata de presedintele CJA si de prefect. Proiectul trebuie doar sa ajunga la Cozmanca, iar acesta sa obtina avizele de la ministere. Sa nu uitam ca UTA are si o gradinita, iar Primaria trebuie sa lupte si pentru acel spatiu. Pana una alta, subprefectul trebuie sa vada stadiul in care se afla proiectul la Guvern", este de parere Gheorghe Falca. Asadar, daca se doreste, problema UTA-ei poate fi rezolvata urgent, Influenta pe care prefectul Dan Ungureanu o are la Guvern, dar mai ales deschiderea de care se bucura Dorel Popa din partea, Bucurestiului (sa nu uitam ca CET a fost obtinut in cateva zile), ar trebui folosite pentru ca stadionul sa revina la CLM. Doar atunci se poate infiinta acea mult vehiculata societate comerciala si, tot atunci, Consiliul Local va putea participa cu banii necesari pentru ca UTA sa redevina ceea ce a fost in urma cu 30 de ani.

Cosmin Mihuta - Observator

  • Muzeul Apei, in vechiul turn
Turnul de Apa se transforma in muzeu - Virtual Arad News (c)2002O firma particulara reda circuitului turistic o cladire veche de peste o suta de ani, lasata in paragina
Vechiul turn de apa din Arad, lasat in paragina de cateva zeci de ani, va deveni un muzeu al apei si alimentarii cu apa a orasului. Turnul de apa a fost construit in anul 1896. Cu baza patrata si inaltimea maxima de 35 metri, acesta a devenit una din cladirile emblematice ale Aradului. In partea superioara a cladirii a fost amplasat un rezervor de 300 tone de apa, metalic, care a servit ani buni pentru alimentarea cu apa a Aradului. Practic, turnul de apa a fost elementul de acumulare a apei din prima alimentare cu apa civila a orasului. In anul 1956, el a fost umplut ultima oara cu apa, apoi cladirea a fost, mai mult sau mai putin, abandonata. In ultimii ani inainte de revolutie, a folosit drept magazie si dormitor pentru muncitorii sezonieri de la gospodaria comunala.
Dupa 1990, cladirea degradata a fost achizitionata de o firma privata, SC "Galeriile Turnul de Apa" SRL, care si-a propus sa renoveze turnul si sa-l redea circuitului turistic si cultural. Mihnea Truta, patronul firmei, doreste sa realizeze in incinta turnului un adevarat muzeu dedicat apei si alimentarii cu apa a Aradului. El a adunat, din colectii particulare sau chiar din piata de vechituri, obiecte legate de alimentarea cu apa sau de utilizarea apei in gospodarie. A reusit sa adune obiecte-unicat, vechi de peste 100 de ani. In colectia sa exista un exemplar de masina de spalat manuala, cu o maneta si un amestecator pentru rufe. Un loc important in viitorul muzeu va reveni obiectelor legate de activitatea pompierilor de-a lungul anilor. In fata turnului se afla o veche tulumba, care mai urmeaza sa fie renovata. La unul din etaje exista o colectie de stingatoare de incendiu, cel mai vechi datand de la inceputul secolului trecut. Colectia va mai cuprinde si cateva racitoare cu gheata, stramosi ai frigiderelor moderne. Nu lipsesc chiuvete vechi de peste un secol, elemente de instalatii de alimentare cu apa, robineti, vane etc. Tot legata de apa este si macheta la scara realizata dupa Arca lui Noe.
La parter este in plan o expozitie de arta, cu vanzare. Lucrarile de restaurare a turnului sunt avansate, deja fiind refacute scarile interioare si planseele. In viitor, se doreste finalizarea unei scari care va urca prin fostul bazin de apa spre nivelul cel mai inalt al turnului, de unde doritorii vor putea privi panorama Aradului de la mare inaltime. Prima parte a muzeului, ne-a declarat Mihnea Truta, va fi finalizata in aceasta vara. Totalul investitiilor in cladire depaseste un miliard de lei, bani obtinuti din fonduri proprii si din programe accesate prin Agentia de Dezvoltare Regionala. Sprijinitori ai proiectului sunt si Grupul de Pompieri "Vasile Goldis" Arad, Muzeul Judetean Arad si Regia de Apa Arad.

Sorin Trocan - Editia de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]