Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 9 mai 2002

  • Administratia Zonei Libere Curtici-Arad a inaugurat, ieri, platforma Arad

Ieri, s-a inaugurat platforma Zona Libera AradAdministratia Zonei Libere Curtici-Arad a inaugurat, ieri platforma Arad, in suprafata de 150.000 de metri patrati marcand astfel formarea complexului multifunctional Zona Libera- Terminal Cargo-Aeroport International Arad. Tot cu aceasta ocazie firma germana BOS, care a semnat  de curand contractul de concesiune cu Zona libera si care va deveni cel mai important investitor din judetul Arad, a facut primii pasi in demararea investitiei. Aceasta s-a produs in prezenta lul Bogdan Augustin Cornel, director general al Agentiei Zonelor Libere, din cadrul Ministerului Transporturilor, a reprezentantilor administratiei locale, a directorilor institutiilor descentralizate, directorul general al Zonei Libere Curtici-Arad Mircea Pavel.  Aproximativ 700 noi locuri de munca vor fi create astfel in Arad, in urmatorii doi ani, ca urmare a noii investitii ce va fi realizata de compania germana pe platforma Zonei Libere Arad-Curtici. Inaugurarea santierului unde va fi construita o hala de productie de  subansamble pentru automobile a coincis cu inaugurarea platformei Arad din cadrul Zonei Libere aflate la Aeroport. Investitia germana considerata cea mai mare din judet, dupa 1989 va fi realizata pe o suprafata de 40.500 de metri patrati, reprezentand aproximativ o treime din suprafata totala a platformei aradene. In urma cererilor de participare la licitatia din 10 mai, venite din partea firmelor Straub, TKS si Hartman, aceasta va creste la 70%. Se preconizeaza ca firmele vor realiza investitii de peste 30 de milioane de Euro si in final vor crea peste 1500 noi locuri de munca. Persoanele alese vor participa la cursuri de perfectionare in Ungaria. Zona libera Curtici se intinde pe o suprafata de  75 de hectare si este pe primul loc in tara, in ceea ce priveste investitiile si suprafetele concesionate investitorilor. Pana in momentul de fata Zona a atras investitii totale de 20 de milioane de dolari. Dupa festivitatea de descgidere si taierea panglicii inaugurale, oaspetii germani si oficialitatile locale au toastat pentru bunul mers al lucrurilor si pentru noi succese in afacerile recent incepute.

  • Peste 200 de cadre didactice vor ramane fara loc de munca

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant - Marius Gondor condamna ultimele masuri ale MECSindicatul Liber din Invatamant Arad a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a tinut sa-si exprime indignarea cu privire la ultimele masuri pe care le-a luat Ministerul Educatiei si Cercetarii. Astfel, presedintele SLI Arad, prof. Marius Gondor si-a inceput discursul prin a condamna anumite aspecte care tin de planurile de scolarizare si de invatamant - "vechi probleme dezbatute la negocierile care, parca nu se mai termina niciodata". "Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant se vor intalni pe data de 15 mai, in ultima runda de negocieri, pentru a lua o decizie finala cu privire la actiunile revendicative. Speram ca nu va fi greva, dar sansele sunt slabe. Daca negocierile esueaza, probabil vom bloca anul scolar. Intrarea in greva este conditionata de rezultatele negocierilor. Totusi, un miting la nivel judetean este foarte posibil si aiba loc" - declara prof. Marius Gondor. Trecand intr-un alt registru, ceva mai grav, prededintele filialei Arad a SLI si-a manifestat nemultumirea fata de ultimele masuri pe care le-a luat MEC in perioada negocierilor, masuri care nu fac altceva decat sa afecteze calitatea invatamantului. "Daca multe dintre activitatile scolare se faceau pe grupe (informatica, limbi straine, laboratoare tehnologice), acum, prin noul plan de scolarizare, sa dat o directiva (verbala) ca toate aceste activitati sa se desfasoare cu intreaga clasa, exceptie facand clasele de informatica (intensiv). Prin aceasta comasare va scadea calitatea actului de invatamant si se va ajunge la reducerea activitatii unor cadre didactice. 132 de posturi de maistrii sau ingineri vor fi reduse, iar, per total, putem vorbi de 230 de locuri" - afirma Marius Gondor. Cu toate acestea, la mijloc este un paradox si, deopotriva, o harababura. Pe de o parte MEC impune (verbal) comasarea unor grupe in clase - ceea ce duce, implicit, la reducerea unor posturi, iar, pe de alta parte, conform unui ordin al ministrului de resort, "aceste activitati se vor desfasura cu intreaga clasa NUMAI in cazul in care exista conditii pentru elevi". Numai ca, hai sa fim seriosi, nici o scoala nu poate asigura astfel de conditii. Atunci, venim si ne intrebam: Ce rost mai are ordinul verbal? "Suntem santajati!" - incearca sa lamureasca problemele Marius Gondor. "Sindicatul este hotarat sa-i ajute pe profesorii disponibilizati, prin acordarea de consiliere juridica pentru instanta. Cu atat mai mult cu cat toate aceste masuri luate de MEC nu au fost discutate si cu Federatia Sindicatelor din Invatamant".

Dacian Don - Observator

  • Centrul meteo ramane la Arad!

Centrul meteo ramane la Arad...Dupa cum va informam in numerele anterioare ale ziarului nostru, Centrul Meteo Arad era in pericol de a fi mutat la Timisoara. In fata acestei perspective, constienti de faptul ca doar o actiune parlamentara conjugata poate avea sorti de izbanda, deputatii PSD Arad Dorel Zavoianu si Cret Nicoara s-au deplasat ieri la Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, unde au discutat cu dl. Petru Lificiu - ministrul de resort - asupra inoportunitatii transferarii acestei institutii care functioneaza in Arad de 54 de ani. In urma demersului facut de catre cei doi parlamentari aradeni, ministrul Petru Lificiu a dat asigurari ca Centrul Meteo nu se va muta din Arad si ca, in saptamanile care urmeaza, domnia-sa va vizita judetul nostru pentru a se documenta la fata locului si asupra altor probleme legate de ministerul pe care il coordoneaza. Cei doi deputati PSD Arad ne-au declarat ca "demersul nostru a fost incununat de succes deoarece am actionat unitar, impreuna cu reprezentantii administratiei locale, indeosebi cu prefectul judetului. Suntem convinsi de faptul ca astfel de actiuni comune, sustinute deopotriva de parlamentarii PSD, de organizatia locala si de reprezentantii administratiei aradene, vor avea sanse de reusita. Afirmam acest lucru, cu atat mai mult cu cat consideram ca activitatea izolationista si revansarda promovata pana acum de catre senatorul Avram Craciun a adus deservicii judetului si s-a dovedit total depasita. Actiunea noastra de ieri este un model pentru un nou inceput, in folosul judetului si municipiului, in folosul tuturor aradenilor." In final, precizam ca deputatul PUR Arad Nicu Cojocaru s-a raliat actiunii celor doi demnitari declansand si o interpelare parlamentara pe aceasta tema.

Doru Sinaci - Adevarul

  • Singura sectie NPI din judet este in pericol de evacuare

Sectia de neuropsihologie infantila de pe strada Oituz este in pericol de evacuareFaza de provizorat continuu 
Sectia de neuropsihiatrie infantila a Spitalului Judetean este adapostita de o cladire spatioasa de pe strada Oituz. Amenajata cu ajutorul medicilor care isi desfasoara activitatea aici, sectia a ajuns sa functioneze dupa model occidental, avand dotari pe care orice sectie de specialitate si le-ar dori. Cele cinci cabinete medicale, sala de sport, sala de joaca, cele doua bai, sala de mese, bucataria, cabinetele de tratament si aparatura performanta, la care se adauga patru saloane renovate si zugravite inspirat din cele patru anotimpuri spun totul despre eforturile medicilor de aici, eforturi depuse numai si numai pentru ca pacienti sa beneficieze de conditii dintre cele mai bune de tratament si recuperare. Renovarile au inceput in urma cu doi ani si s-au realizat, in mare parte cu ajutorul sponsorizarilor venite din strainatate. Personalul, format din 25 de cadre medicale specializate (alaturi de medici, isi desfasoara activitatea aici un logoped, un psiholog, un profesor de cultura fizica medicala, un asistent social, un asistent explorari sociale si doua maseuze) are in ingrijire un numar de 750 de copii, dintre care 400 sufera de epilepsie. Aici se elibereaza retete gratuite si se efectueaza evaluarile periodice de specialitate. Sigur, acum se impune intrebarea care sunt, de fapt, problemele? Problemele, sunt foarte multe, dar principala dateaza din anul 1997, cand s-a aflat ca terenul pe care este construita cladirea apartine de Primaria Municipiului si ca sase proprietari il revendica, probabil pentru a-l transforma in gradini sau pentru a-l vinde pe bani grei. In acest moment, nu mai conteaza ca acesta este singurul spatiu in care 750 de copii pot beneficia de tratament de specialitate. "Practic, incepand de la Craciun suntem intr-o faza de provizorat care nu se mai termina. In acest moment nu vad solutia salvatoare. Unica propunere, care ar insemna desfiintarea noastra, in momentul de fata, este mutarea sectiei in Spitalul Judetean, insa niciodata nu vom putea inghesui toate dotarile de aici in doua saloane de spital" - ne-a declarat dr. Mihaela Corciu, sefa sectiei Neuropsihiatrie infantila. 
Donatie cu titlu de imprumut
O a doua problema a medicilor de aici este aparatul pentru electroencefalograme, aparat primit in urma cu un an ca donatie din Statele Unite ale Americii. Fara acest aparat, activitatea medicilor de aici ar fi realmente ingreunata, numai ca, existenta lui, este, de asemenea, provizorie. Cei care au facut aceasta donatie l-au predat cu titlul de imprumut, urmand ca, in cazul in care se va deschide o alta clinica de neuropsihiatrie infantila, el sa fie cedat acesteia. Iar problema nu se opreste aici. Pentru ca, se pare ca se afla in faza de proiect construirea unei astfel de clinici, cu finantare din SUA, in cartierul Bujac. "Acesta este al doilea <<of >> al nostru. Pentru ca fara acest aparat nu stiu cum ne vom descurca. Lui i se alatura si pozitia nefavorabila a cladirii. Suntem ascunsi, departe de centru, deplasarea parintilor fiind foarte ingreunata din cauza lipsei mijloacelor de transport in comun. Practic ne confruntam cu o inaccesibilitate a sectiei. Programul nostru de recuperare deserveste sectiile de neurochirurgie infantila, de cardiologie reumatologica si de ortopedie. Parintilor le este foarte greu sa faca minim doua deplasari pe saptamana cu copiii pana aici. Iar o rezolvare prea rapida a acestor probleme nu se intrevede" - a precizat dr. Mihaela Corciu. Ar mai fi de adaugat faptul ca pe nimeni nu intereseaza viitorul acestei cladiri. Edilii s-au limitat la punerea in proprietate a cetatenilor cu terenuri fara sa se gandeasca la faptul ca dezvoltarea copiilor cu deficiente neuropsihiatrice este pusa in pericol. Iar daca mai adaugam ca o parte din curte a fost deja cedata cu scopul precis de a adaposti constructia unei vile, mai ca ne vine sa ne intrebam ce e mai important sanatatea copiilor care au nevoie de sectia NPI a Spitalului Judetean, asa cum este ea si acolo unde este ea, sau interesele personale ale unora dintre noi, care, practic, nu ajuta la nimic. Ne zbatem sa ne integram in Uniunea Europeana, ne dam peste cap sa elaboram programe care de care mai complicate si care nu ajuta pe nimeni dar nu ne aplecam fruntea asupra adevaratelor cazuri disperate. Ne permitem sa incheiem cu o intrebare, adresata, evident doamnei ministru al Sanatatii si Familiei: ce se va intampla cu cei peste sapte sute de copii cu probleme neuropsihiatrice daca oamenii care se ocupa de sanatatea lor vor ramane pe drumuri? Si ne mai permitem sa nu mai asteptam nici un raspuns...

Paula Bulzan - Occident

  • Lunca Muresului, in aval de Arad, va deveni rezervatie naturala

Rezervatia nuferilor de la Bezdin va fi salvata...Directia Silvica Arad a accesat un program PHARE CBC de mare anvergura. Scopul este de a crea o rezervatie naturala pe Lunca Muresului Inferior, in aval de Arad. Proiectul “Protectia si promovarea Luncii Muresului Inferior” necesita o finantare totala de 2,67 milioane euro, pe patru ani, dintre care doua milioane euro vor fi asigurati de Comunitatea Europeana, iar 670.000 euro, de Regia Nationala a Padurilor, din fondurile de investitii ale Directiei Silvice Arad.
Albia majora a Muresului, in aval de Arad, reprezinta o adevarata zona salbatica, care gazduieste miracole vegetale si animale. In aceasta zona au fost identificate aproximativ 800 specii de plante si 1400 specii de animale, dintre care peste 80 de specii sint specifice zonei. Aici se afla si peste 200 specii de pasari, adica peste 57 la suta din speciile de pasari care traiesc in Romania. Pentru a proteja aceste specii in fata avintului civilizatiei, in anul 1999 s-a decis, impreuna cu Inspectoratul de Protectie a Mediului Arad si Inspectoraul de Protectie a Mediului Timisoara, realizarea unui proiect de conservare a zonei, in colaborare cu autoritatile similar, din Ungaria. Proiectul isi propune protejarea biodiversitatii zonei si promovarea dezvoltarii durabile in lunca Muresului Inferior, in aval de Arad. Rezultatul final al proiectului va fi un parc natural al Luncii Muresului Inferior, cu o suprafata totala de 12.705 hectare, care va permite conservarea habitatelor si a speciilor importante. In acelasi timp, parcul va fi si obiect de studiu pentru elevi si studenti, un laborator natural care le va permite sa cunoasca, sa inteleaga si sa protejeze natura. Proiectul va conduce la dezvoltarea turismului ecologic in zona. Unul dintre telurile proiectului vizeaza chiar aspectele legate de turism, prin care se spera sa se adune fonduri pentru intretinerea, in viitor, a parcului. Undeva in zona Padurii Ceala, din marginea Aradului, pe malul Muresului, va fi construit un centru de vizitare, cu o suprafata de 800 metri patrati, dotat cu birouri, laboratoare, sali de conferinte, spatii pentru documentare, cazare si utilitati. Sunt vizate doua posibile amplasamente pentru centru: in zona scenei in padure, unde au loc spectacole campenesti, sau la iesirea din padure spre malul Muresului, in directia Insulei a III-a, celebra zona de agrement pe malul raului, in aval de Arad. Printre raritatile Luncii Muresului Inferior, specialistii amintesc in primul rand nufarul de la Bezdin, a carui salvare de la disparitie este chiar acest proiect, sau ecosistemele naturale de plop alb si plop negru, cu vegetatie in terasa, iar dintre pasari, acvila tipatoare, prigoria sau starcul cenusiu. Proiectul va demara in acest an, cu o investitie de 267.000 euro.

Sorin Trocan - Editia de Vest - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]